torstai 29. marraskuuta 2012

Aurinkoa pitkästä aikaa

Ihmeellinen valoilmiö oli tänään taivaalla, pitkästä aikaa. Aurinko.. Pitikin pyöräillä taas rannalle katsomaan onko järvi jo jäässä. Tuuli kävi ja oli pakkasta -13 astetta.


Rannassa oli vähän jäätä, mutta kauempana lainehti "höyryävä" vesi, näytti ihan höyryävän. Hrr...kyllä tuntui kylmältä. Miten ihmeessä sitä tarkenee -30 asteen pakkasella, kun nyt jo vähän yli -10;ssä meinaa jäätyä.
Lunta ei vielä satanut täälläpäin, eikä paljoa ole tuullutkaan.

Päivällä aloin tehdä taas "perinneruokaa", nimittäin lanttukukkoa.


En mittaa aineksia, vaan teen "näppituntumalla", noi 3 dl vettä, vähän suolaa, loraus öljyä ja vajaa ½ palaa hiivaa. Jauhoista noin 1/3 vehnäjauhoja ja 2/3 ruisjauhoja, sekoitetaan taikinaksi.


Kun taikina on vähän aikaa kohonnut, se ajellaan soikeaksi levyksi. Päälle laitetaan ohuita lanttusiivuja, joihin laitan aina vähän merisuolaa sekaan ja siivutettua sianlihaa, mieluiten saa olla siinä läskiä. Näitä laitetaan kerroksittain, Päällimmäiseksi rasvaiset lihanpalat. Suolaa pitää muistaa ripotella vähän joka lihakerrokseen.


Taikina käännetään lanttujen ja lihojen päälle, taikinan liitoskohdat kostutetaan vedellä ja taputetaan kiinni, jotta kukko ei vuoda. Paloja joita siinä jää voi säästää vähän aikaa, jos kukko alkaa vuotaa ja paikata palasilla sitä.
Laitan kukon teräsvuokaan, ensin alumiinifolio, sitten leivinpaperi ja kukko siihen päälle. Kierrän folion kukon päälle, kun ensin paistan kukkoa ilman foliota noin ½ tuntia, jotta se saa väriä. Folion alle laitan kyllä leivin- tai voipalapaperia, kun en halua alumiinifoliota suoraan kukon päälle laittaa. (joku alumiinikammo mulla) :)

Kun kukko on paistunut jonkinaikaa, voitelen kukon vedellä ja käännän folion kukon päälle, niin se kypsyy hyvin, eikä kuori kovetu liikaa. Paistan ainakin 2,5 tuntia, riippuen kukon koosta tai uunin kuumuudesta. Mulla leivinuunissa ei ollut nyt hyvin kuuma lämpö (200 astetta), joten kukko oli uunissa 3 tuntia ja sitten hautumassa kiedottuna paperiin (pöydällä)tunnin.


Tämännäköinen se oli, ennenkuin alettiin syömään ja nyt se on jo paremmissa suissa, eli meni melkein kaikki :)

Tämä on sitä slow foodia, vajaa 6 tuntia meni valmistuksessa. 3 tuntia uunissa, jolloin käänsin sitä välillä ja vaihdoin paikkaa uunissa, jotta paistuisi tasaisesti.


Hyväähän se oli, kuitenkin aika harvoin tulee tehtyä, joten sallin tällaisen perinneruokaherkun itselleni, vaikka vatsassa vaivaa aiheuttaakin nämä viljatuotteet.

Syönnin jälkeen sain aikaiseksi alkaa tekemään (lopultakin) joulukalenteria. Ehkä saan sen huomenna seinälle valmiiksi viimetipassa.

4 kommenttia:

 1. Oi,mitä herkkua! Äitini paistoi usein lanttukukkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta on näistä kukoista lanttukukko parasta, vaikka kaikki kehuu aina muikkukukkoa. Hmm kait makuasia sekin.

   Poista
 2. En ookkaan tuollaista koskaan maistanut,mutta ohjeen mukaan herkulliselta vaikuttaa.
  Täällä ei oo näkynyt aurinkoa,mutta ei myöskään lumimyräkkää mitä kovasti tännepäin lupailtiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vainiin, ihme. Mutta niinhän tuo ainakin wikipedian mukaan on enemmän pohjoiskarjalainen perinneruoka. Pitäähän sitä yrittää siirtää seuraavallekin sukupolvelle.

   Poista