torstai 10. tammikuuta 2013

Tammikuista mietiskelyä

Ihmettelen vaan taas tätä lunta, puut ovat taas ihan yhtä lumisia kuin ennen suvikeliä.

Tässä on kuva mun kärhöpenkkiin päin, tuon rautalankahäkkyrän alla kasvaa (toivottavasti) se sininen kärhö "Jackmanii".
Puutarhaa olen aloitellut miettimään senverran, että luin kaikki loppuvuodesta tulleet puutarhalehdet, joita en silloin kunnolla kerennyt lukea. Yhdessä lehdessä kerrottiin, että rautaputket tms palelluttavat herkästi juurellaan olevat kasvit. Kärhöthän ovat arkoja muutenkin, oisin varmaan käynyt irrottelemassa tuonkin häkkyrän jos olisin voinut. Vaikka onhan se ollut siinä monta vuotta ja tuo kärhö on kyllä istutettu ehkä liiankin syvälle. Eräänä keväänähän se näytti hävinneen, mutta nousi sitten seuraavana keväänä taas hitaasti.
Nyt ei tulekaan kuin yksi Viherpiha lehti, en jatkanut kummankaan lehden tilausta vielä. Odottelen hyviä tarjouksia taas.
Eipä näytä tulevan mullekaan siemenkauppojen hinnastoja. Enhän ole muutamiin vuosiin tilannut mitään. Kävin läpi siemenlaatikkoni ja niitä näyttää olevan aika paljon. eipä taitaisi nytkään tulla tilattua.

Tarvitsen vain porkkanansiemeniä, koska niitä pitää kasvattaa enemmän kuin viime vuonna. Tuoksuherneestä olen tykännyt ja viime kesänä sain sen kukkimaan lopulta.
Esikasvatettavia en laita nyt niinkään paljoa kuin viime keväänä, paprikoita, tomaatteja ja lehtiselleriä oli viime vuonna Aivan liikaa. Kukista aion esikasvattaa vain samettikukkia (esim.kääpiösamettikukan taimia ei ole myytävänä yleensä), muut esikasvatettavat ostan.

Maissi ei tehnyt viime kesänä mitään satoa, munakoisoa olen yrittänyt kasvattaa monena vuonna, eikä ole tehnyt satoa. Sellaiset jätän nyt pois.
Purjoa olen esikasvatellut myös muutamana vuonna itse, viimekesänä ei sekään kasvanut. Jos tietäisin varmasti, että löydän sen taimia keväällä, en kasvattaisi. Taimien saanti on välillä huonoa täällä.
Joitakin ulos kylvettäviä kukkien siemeniä voisin ostaa, gladioluksen ja daalian mukuloita haluan lisää. Ja niitä liljoja!
Saa nähdä keväämmällä, mitä löytyy kaupoista.

Mun piti vielä sanoa, että se mitä olen tehnyt taimikasvatuksen "hyväksi", on että olen säästänyt jogurttti- yms purkkeja kasvatuspurkeiksi. Nimittäin viime keväänä kokeilin ensimmäistä kertaa turvepurkkeja, eikä ollut hyvä kokemus. Kasvu oli niissä heikompaa ja multa homehtui, vaikka ihan samaa multaa ja sama lannoitus oli kuin jogurttipurkeissa. Olivat kylläkin ulkolaisia halpoja turveruukkuja! Enää en aio niitä ostaa.


Mutta Mitäs mieltä olette HelsinginSanomien uudesta koosta?


Onhan se uusi tabloidi-koko helpommin käsiteltävä, mutta muuten on kuin entisen pikkuveli. En ole aikaisemmin seurannut irtonumeroiden hintavaihtelua, mutta nyt näyttää hintakin halventuneen 0,60 cent viime viikon torstaista. Onhan se entinen paksu lehti sisältänyt rutkasti enemmän isoja mainoksia, nyt eivät mainokset pistä sillälailla silmään. Enkä lue niitä, koska yleensä täällä eivät hinnat kuitenkaan ole samat. Mies kyllä tykkää enemmän uudesta koosta, mutta minä en. Mun mielestä sen "arvo" jollainlailla valtakunnan "päälehtenä" näyttää pienentyneen. Vaikka tietysti se "arvo" on ihan mun omaa kuvitelmaa.
Itse tyytyisin nettilehtien selailuun, ruokakauppojen mainoksia taitaa tulla muutenkin tarpeeksi postin mukana, jotta tietää missä kaupassa on tarjouksia.

Mukavaa loppuviikkoa kaikille!

9 kommenttia:

 1. Tuo uusi Hesari vaikuttaa pienemmältä sisällönkin suhteen kuin aiempi. Ainakin luen sen puolet lyhyemmässä ajassa nyt kuin aiemmin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on, kutistunut kaikinpuolin. Tiivottavasti se siitä vielä korjaantuu, onhan sitä tekemässä valtaisa joukko ihmisiä!

   Poista
 2. ♥ Luonto on kyllä nyt kaunis! Ihania puutarhakuvia♥

  VastaaPoista
 3. Kohta päästään pihamaalle,muutama kuukausi enää.
  On mukava suunnitella ja miettiä, tulevan kersän istutuksia.

  VastaaPoista
 4. Meille ei tule mitään sanomalehteä,kun nykyään saa netin kautta tiedon kuitenkin nopeammin kuin lehdistä. Satakunnan Kansa muuttui viime vuonna myös tuollaiseksi samanlaiseksi tabloid-lehdeksi ja mitä sitä nyt olen vanhempieni luona selaillut,niin eipä ole sen sisältö ainakaan kovin muuttunut aiemmasta. Heasari on kyllä ollut aina semmoinen paksukainen sanomalehdeksi,että mitenkähän mahtuu noin pieneen kokoon sama sisältö ;)

  Mulla on myös vuosien saatossa supistunut tuo kasvilajien määrä kasvimaalla;itse tulee kasvateltua maissia,herneitä,kesäkurpitsaa,salaatteja,sipulia sekä tilliä,ruohosipulia,persiljaa ja basilikaa.Mansikkaa ja vadelmaa on senverran mitä jaksamme tuoreeltaan syödä ja kasvihuoneessa kasvavat sitten tomaatit,kurkut,paprikat ja chilit.

  Komeat on lumimaisemat sielläpäin.

  VastaaPoista
 5. Ihanan lumista, meillä tuuli jo pudotellut isommat lumet puista. Hesarin koko aluksi hiukan mietitytti, mutta onhan se kätevä, ei siitä mihinkään pääse, poltettavaa vaan vähemmän.

  VastaaPoista
 6. Hesarilla koko ikäni aamun aloittaneena uusi koko tuntuu enemmän ilmaisjakelulehdeltä kuin isolta mediavaikuttajalta. Toisaalta nyt mahtuu saman pöydän ääreen mukavasti useampikin lehdenlukija. Usein Hesarin tiedot on jo ilmestyessään vanhoja ja viime aikoina lehdessä on ollut enemmän mainoksia kuin uutisia, joten saattaa olla, että sen tilaaminen meille vähenee tuosta viikonloppulehdestä täydelliseen tilaamattomuuteen.

  VastaaPoista
 7. Hei! Sinulle olisi haaste blogissani...On niin työläs, että kun sen tekee, menee pitkä aika ja ei tule mentyä kaapille.. ;O) No, mun mies toi tähän läppärin viereen just pähkinöitä!

  VastaaPoista