lauantai 9. helmikuuta 2013

Kasvimaan satoa viime kesältä

Rupesinpa minäkin etsimään kuvia kasvimaaltani. Sain tehtyä tallaisen koosteen niistä kuvista joita löysin.


Kasvimaalla kasvoi paljon muutakin kuin mitä kuvassa näkyy. Ei ole tullut aikaisemmin kuvailtua ahkerasti ☺ ♥ ♥

Pikkukuvat ylhäältä vasemmalta lähtien.
Olen monena vuonna kasvattanut lehtiselleriä, viime kesänä sitä olikin ihan liikaa.
Viime kesänä oli ensimmäistä kertaa jättikurpitsaa, ei se kerennyt ”ihan” jätiksi kasvamaan, mutta ensi kesänä yritetään uudelleen.
Kurpitsapenkki, josta tulikin runsaasti keltaisia kesäkurpitsoita. Liikaa niitäkin, joten suunnittelen ensikesäksi vain kahta kesäkurpitsan tainta.
Tyrni taitaa olla ainoa marja, jota olen kuvannut.
Persiljaa ja Salaatteja oli myös.

Lehtikaalia olen kasvattanut myös monena vuonna. Se on ravitseva ja aika terve kaali. Ainakin loppusyksyllä ötökät katoavat ja jää itsellekin syötäväksi kaalia. Käytän sitä kuivattuna melkein kaikissa ruoissa.
Liperi eli lipstikka kasvaa monivuotisena ja leviää maltillisesti siemenistä. Käytän sitäkin kuivattuna mausteeksi.
Salaattia pitää kasvattaa ja kylvää monta kertaa kesässä, jotta riittää varmasti. Lemppari on punalehtinen tammenlehtisalaatti. Tilliä on näkyy tuossa vieressä, mulla ei yleensä tilli onnistu, jostain syystä.
Nokkosta kuivasin, jotta sitä oli monta purkillista. Nyt ovat jo melkein lopussa, joten sitäkin olisi kuivattava paljon enemmän.

Alarivissä näkyy mangoldia ja perunaa. Mangoldista saa tehtyä kääryleitä, joiden sisälle laitan jauhelihatäytteen ja paistan ne kääröt uunissa. Perunaa ei yleensä kasva hyvin paljoa, koska sille ei ole säilytyspaikkaa. Mutta yksi paras juttu kasvimalla on se, kun saa työntää kätensä multaan ja kaivaa sieltä uusia perunoita.
Salkopapua kasvatin tuossa keväällä ostetussa kaariportissa. Se oli aika heikkotekoinen, joten ensi vuonna on tarkoitus istuttaa sen ympärille tuoksuhernettä tai krassia, vähän kevyempää kasvia. Viime kesänä ei tuo lila salkopapu oikein hyvin kasvanut.
Liikaa tuli myös koristekurpitsoita, etenkin noita vaaleita. En niille keksinyt käyttöä ja jäivät sinne maahan hapantumaan. Lintujen rasvasekoituksia tein osaan niistä, saa viskata tyhjänä ne pois. Muutama koristekurpitsa on vielä sisällä, nyt niistä osa on muuttunut keltaisemmaksi kypsyessään.


Entiset mansikat kaivelin pois ja istutin uusia taimia. Sattuivat vahingossa kaikki olemaan noita Kaunotar-lajiketta. Oli tarkoitus ostaa toista lajiketta osa taimista.

Siellä kasvoi lisäksi porkkanaa, jota pitää ensi kesänä kylvää enemmän.
Punajuurta, vain muutama pieni rivi, itse en oikein tykkää punajuuresta.
Palsternakkaa, herneitä, sipulia pitäisi laittaa paljon enenmmän kuin ennen.
Avomaan kurkkuja yritän itsepintaisesti kasvattaa, toissavuonna kasvoivat hyvin, eivät viime kesänä yhtään.
Viime kesänä yritin kasvattaa ruusukaalia ja punakaalia. Ruusukaalit tulivat aivan täyteen madonreikiä, punakaalia sain muutaman kerän.
Parsakaalia tuli monta nuppua, eli aika hyvin kasvoi viime kesänä.
Kyssäkaali, lanttu ja naurikset epäonnistuivat täysin.
Retiisi kasvoi alkukesästä ihan hyvin.

No tulihan tästä aikamoinen sepustus, onneksi olin kuvannut vain "vähän".

********************

Oletteko huomanneet lehdissä juttuja "tappaja talitinteistä"? Ovat tulleet niin aggressiivisiksi, jotta listivät muita lintuja. Kamalaa. En ole onneksi nähnyt tässä ikkunan alla mitään tappeluita. Valitettavasti tässä on käynyt pari talitiaista, joilla on ollut vammoja. Toisella päässä ja toisella pepussa. Sain toisesta kuvia, mutta ne ovat niin kamalia, jotta ei voi julkaista. Kumpaakaan lintua ei saanut kiinni, olivat lentokykyisiä ja vilkkaita. Ei niille mitään voinut.
Sori vaan kun kerroin tällaista.
Täytyy vain jatkaa niiden syöttämistä, jotta kaikille riittää, eikä tarvitse tapella :)

Leppoisaa lauantain jatkoa, lunta on tainnut tulla reippaasti joka puolelle Suomea.

9 kommenttia:

  1. Sulla on ollut vaikka mitä kasvamassa. Mukavasti olet saanut satoakin. Mukavaa viikonloppua, Emilie!

    VastaaPoista
  2. Keskiviikkoisessa radion luontoillassa puhuttiin myös talitinttien "rötöksistä". Eihän se meistä ihmisistä mukavalta tunnu, mutta eläimet tekevät tuollaista kuitenkin ihan muista syistä kuin pelkästään tappaakseen.
    On sinulla paljon mukavaa syötävää kasvimaalla.

    VastaaPoista
  3. Paljon kaikkea sinulla on ollut kasvimaalla!
    Kuulin kyllä noista talitinteistä, ei kyllä meilläkään ole mitään tappeluita ollut lintulaudalla, ihan sulassa sovussa ja vuorojärjestelmällä ruokailevat :)

    VastaaPoista
  4. Jeps,tuli luettua noista tappajatinteistä. Aika yllättävä juttu kaikenkaikiaan.

    Sullahan on montaasorttia ollut kasvamassa. Mulla on myös tuota Kaunotar-mansikkaa ja on ollut hyvänmakuinen marja. Pitää keväällä kaivaa kuitenkin pois ja istuttaa uusia taimia,kun on tuossa kasvanut jo 4 tai 5 vuotta.

    VastaaPoista
  5. Hieno koostekuva kasvimaan sadosta. Kasvimaan sato ei aina ole kovin kuvauksellista, niin tuollainen koostekuva onkin hyvä idea. Pitää laittaa korvan taakse.

    Kuulin minäkin 'tappajatinteistä' radiosta. Kuulemma tulevat haaskallekin ensimmäisenä. Ovat samanlaisia sekasyöjiä kuin ihmisetkin. Meillä äkäinen sinitianen ajoi yhtenä päivänä talitintit siemenkranssin luota. Taitaa linnuissakin olla luonne-eroja.

    Blogissani on sinulle tunnustus - uusi blogiystävä tunnustus. Linkki:
    http://saveajapapuja.blogspot.fi/2013/02/tunnustus-uusi-blogituttavuus.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lisäys edelliseen:
      Minkälainen on tuo mangoldi-jauheliha kääryle? Onko ohje blogissasi? Olen tehnyt mangoldikääryleitä vain vuohenjuusto-tomaattitäytteellä. Se on hyvää, mutta pikkupala eikä pääruoka.

      Poista
    2. Ihan tavallista lihapullataikinaa olen käärinyt lehden sisään. Minähän keksin ohjeita ja muuntelen niitä, aina mitä tarvikkeita sattuu olemaan.
      Eipä ole ollut ohjetta blogissa. Vuohenjuusto-tomaatti kuulostaa herkulliselta.

      Poista
  6. Kiva kun olit tullut blogini lukijaksi :) Tiedätkö, minäkin olen nähnyt meillä tuollaisia tinttejä, osalla näyttäisi olevan niinkuin "paiseita" tai jotain patteja. En ole saanut kuvia otettua, mutta muutamia tällaisia vaurioituneita lintuja (talitinttejä ovat olleet) olen nähnyt. Mietin mitä niille on tapahtunut, ovatko muut linnut nokkineet vai ovatko pelastuneet kissan kynsistä tms?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, kun sinäkin tulit lukijakseni, mukavaa löytää kivoja blogeja.

      Just nyt on tuossa ollut se sama talitintti, voisi kai sanoa, että päässä on karvaton paise. Kamalaa, toivottavasti se ei ole tarttuvaa. Selvästi se on kyllä sairaan oloinen.

      Poista