maanantai 22. huhtikuuta 2013

Maan päivänä kevään huomiointia

Huomasin googlen sivuilla jännän animaation tästä aiheesta.
Wikibedia kertoo maan päivästä mm. näin:
"Maan päivää vietetään 22. huhtikuuta. Sitä kutsutaan toisinaan myös Maailman päiväksi. Päivää on vietetty vuodesta 1970, ja tarkoituksena on järjestää kansalaistoimintaa puhtaan veden ja ilman sekä koko elinympäristön hyväksi." jne

Tämä olikin ensimmäinen kerta kun kuulin tai näin tästä asiasta mitään.

Mun piti kirjoittaa tänne huomioita kevään etenemisestä.


Tänään näin ensimmäisiä kimalaisia, tässä näin :)
Samoin tuli pihallemme ensimmäinen västäräkki, (eli västäräkistä vähäsen kesään)
Eilen ja tänäänkin näin sitruunaperhosen. Mustarastaat ja räkätitkin pitävät kovasti konserttia tässä lähimetsässä. Peipposet laulaa myös hienosti.
Lunta on vielä pihassa ja nurmikko on märkä suurelta osilta. Osassa kukkapenkeissä on vielä lunta, joten ei näe vielä kaikkia sipulikukkia nousevan. 
Jotain sinisiä kevättähtiä alkaa myös nousta krookuksian lisäksi.
Kasvimaakin on jo melkein lumeton, mutta märkähän se on. Jossain kohtaa tuntuu kuin uppoaa suohon kengänvarsia myöten. Maan pinta on vasta ehkä 5 cm pinnasta sula, joten ei voi siellä vielä kaivella. Työ oli saada vanhoja hernekeppejä pois penkistä.


Sitten negatiivisempi huomio; raivasin kasvimaalta risuja ja kasvien varsia, näin  kotilon kasvihuoneen viereisessä penkissä, sellainen kierteinen tyhjä kotilo. 
Vähän myöhemmin kävin katselemassa siinä paikalla, niin näin pieniä pyöreitä pallosia, olisko ollut kotilon munia. Meikä ihan paniikissa, tartuin kaasutohoon ja poltin ne pallukat mitä löysin. Minä olen ihan raaka. En ole ennen tavannut kotiloita pihassa, en täysiä, enkä tyhjiä.

Ruusujuuret ovat mielenkiintoisen näköisiä, vähän niinkuin raparperitkin. Ihan säikähdin kun levittelin eilen lumia ja yhtäkkiä siellä näkyi punaisia pallukoita lumessa :o  Ovat raparperit vielä lumen seassa yhdessä kukkapenkissä.  Minähän en niitä paljoakaan syö, ovat melkein vaan koristeena.

Keväistä, kaunista alkuviikkoa vaan kaikille teille mukaville lukijoilleni!

8 kommenttia:

 1. Kyllä ne kasvit taas sieltä jaksavat nousta, lumen alta, kuten aina keväällä. Joka kevät yhtä suuri ihme;)

  VastaaPoista
 2. Kotiloille kyytiä ja kunnolla, on niistä sellanen riesa. Toivotaan ettei pihamaaltasi löydy niitä enenpää.
  Ruusujuuri on tosi kaunis kasvi.

  VastaaPoista
 3. Ihanan keväisiä päiviä myös sinulle! Meilläkin on vielä lunta paikoitellen. Hieman pääsin haravoimaan, mutta vielä on odoteltava:)

  VastaaPoista
 4. Sieltä ne kaikki vaan nousevat.Mukavaa viikkoa ♥

  VastaaPoista
 5. Lumi onkin sulanut aika kivasti kun on ollut lämmintä,ensimmäisiä kukkia alkaa noust esille
  Kotilot ovat harmilliset jos niitä tulee:)

  VastaaPoista
 6. Lumen alla ovat lämmössä kasvaneet.
  Meillä kun lumi suli aikaisin ja oli kuitenkin pakkasat niin paljon hitaammin kaikki kasvoi,

  VastaaPoista
 7. Oliko ne kotilonmuniksi epäilemäsi pallukat läpikuultavan valkeita ja läpimitaltaan useamman millin, melkeinpä kirjolohen mädin kokoluokkaa? Sellaisia on lehtokotilon munat. Meillä on niitä paljon. Jos teillä on vain satunnaisia yksilöitä, koita kerätä pois kesällä kosteana iltana. Ne voi hukuttaa pesuaineveteen. Mutta jos naapurista tulee koko ajan lisää, eihän niille sitten paljon mitään mahda. Toisaalta, eivät ne niin isoa tuhoa ole tehneet kuin pelkäsin. Ne näyttävät syövän mielellään kuolleita kasvinosia. Harmillisinta on, että kun kerää kaneille voikukanlehtiä, ne ovat kotilonkakassa.

  Kotiloita tai ei, toivotan sinulle kevätriemuja!

  VastaaPoista
 8. Kiitos kommenteista kaikille. Juu valkeita läpikuultavia pallukoita, voihan ne olla tavallisia etanan muniakin. Tavan etanoita on ollut, mutta lehtikotiloita ei ole ennen näkynyt. Tässä on niin paljon pöheikköä ja kosteutta, niin on elintilaa niille. Metsää ja hoitamatonta tonttia niin meillä kuin naapurissakin. Kun vielä harrastan kateviljelyä, niin paniikki iskee jos niitä alkaa ilmaantua. Myrkkyjäkään kun en haluaisi alkaa käyttämään. Ei voi muuta kuin seurata tilannetta.

  VastaaPoista