sunnuntai 28. huhtikuuta 2013

Silppua

Sain niitä risukasoja katsellessa taas ajatuksen, että nyt on aika hankkia oksasilppuri. Joka vuosi on noita risuja poltettu, hyvät risut taivaan tuuliin.
Perjantaina sitten ostin silppurin. Katseltiin sitä muutamasta kaupasta. Onhan niitä kalliita ja halpoja ja siltä väliltä. Katsoin jotain vertailujakin netistä. Mies olisi ollut leikkaavan silppurin kannalla, mutta murskaava se nyt tuli ostettua kuitenkin. Tämä on niitä keskihintaisia.

Siinä nyt oli vähän ongelmia ensin. Puuttui pari ruuvia, eihän siinä mitään, onhan meillä ruuveja. Sitten konetta käännellessä kuukui metallin kilinää, joku siellä oli irti.  Tuli mieleen että onko ne puuttuvat ruuvit siellä koneen sisällä.
Siinä on kolme vaihtoehtoa, kokeilla menevätkö ne metalliosa rattaiden väliin, vai viedä kone pois. Vai avatako kone ja katsoa mikä siellä kilisi. Käännellessä sitten raosta näkyi irtonainen mutterin pätkä. Mies avasi koneen, siellä oli  yli 5 cm pitkä jostain leikattu mutterin pätkä. Naapurinkin kanssa katseltiin mistä se on sinne tippunut, mutta ei näkynyt sille paikkaa. Eikun kone kasaan takaisin ja kokeiltiin toimiiko se, ja toimi. jeesss...

 On sillä nyt silputtu monta kärrillistä silppua. Luulin kyllä että se tekisi tasaisempaa jälkeä.  Jotkut jättää pitemmiksi, ja osan silppuaa ihan pieniksi. Pidemmät n.10cm.n pätkät laitan takaisin silppuriin, kyllä ne sitten pienenevät. Säädetty on rattaita monta kertaa. Haaparisut menee ihan rapsakasti silpuksi, mutta koivut tahtoo jäädä pidemmiksi.
Laitteeseen kuuluu kassi, johon voisi silputa, mutta minusta tuo kori on kätevämpi, kun saa ne pitkät tikut sieltä takaisin silppuriin. Korin tyhjennän sitten kottikärryyn.
Kuivemmat oksat menee myös paremmin silpuksi. Nämähän ovat vasta kaadetuista puista, mutta ei malta kuivatellakaan pitkään. ;)
Mehän otetaan tarkasti polttopuuksi vähänkin paksummat oksat. En usko että ihan sallittua 4 cm läpimittaista silppuaisi kunnolla.
Toistaiseksi on toiminut. Onhan silla takuuta 2 v. Laitan silppua marjapensaiden alle ja kasvimaalle käytäville, mihin vain riittää. Eihän sitä riitä joka paikkaan.

Eilen tuli taas vettä ja rakeita myös, ukkonenkin jyrisi. Nämäkin krookukset ovat jo menneet "lakoon" eli kukinta alkaa olla tässä ohi. Onneksi on näitäkin vähän joka puolella pihaa, jotta kukintaa riittää vähän pitempään. Osa ei kuki vieläkään, maa on jäässä.

Koivunmahlaa on tullut jo monta litraa, laitoin pakkaseenkin osan. Juotu on myös "paljon", olisi hyvää vaikka puolukka- tai mustaherukkamehun kanssa.  Me on juotu ihan silleen, nyt on jo makeampaa kuin alussa.
Tarvitsee uutta "virtaa" nyt kun joka paikkaan pitäs keretä tekemään. Mahla tuntuu ihan "elämän eliksiiriltä" :)

Hyvää viikon alkupuolta!

9 kommenttia:

 1. Varmasti hyvä hankinta, kun saa katetta ihan omista tarpeista, toivottavasti toimii ja onneksi on takuuta jaljellä ;)

  VastaaPoista
 2. On ollu jollain silppurityöläisellä ruuvi löysällä. Mää en tajua miks, mut musta olis ihanaa jos tääläki sattais rakkeita. Ukkosestahan mää oon aina tykänny, seki kelpais koska vaan. :-)

  VastaaPoista
 3. Jotain vastaavaa tännekin pitäisi hommata. Risuista olisi hyvä tehdä haketta.

  VastaaPoista
 4. mie myös luulin eilen ukkoseksi mutta sit selviski että kaivoksella räjäyteltiin.. :D

  VastaaPoista
 5. Silppuri on tosi hyvä ostos,turhaa niitä risuja nuotiossa polttaa.
  Mahlaa juotiin lapsuudessani paljon, sillon se oli hyvää, nyt jotenkin vain maistuu koivulle:))

  VastaaPoista
 6. Silppuri on kyllä kätevä. Haketta voi käyttää myös kompostin kuivikkeeksi. Ylivuotiset oksat hakettuu minunkin koneella paremmin..

  VastaaPoista
 7. Silppuri on kyllä hyvä ostos.Meillä on jo monta vuotta ollut silppuri, ja on kyllä hyvä.kaikki risut sinne silppuriin, ja silput pensaiden alle:)

  VastaaPoista
 8. Onnea uudelle silppurille! Minä olen jo useampana keväänä tuota mielinyt, vaan en ole vielä saanut miestä lämpenemään ajatukselle :)

  VastaaPoista