sunnuntai 5. toukokuuta 2013

Lehdestä poimittua

Näitä vasta odotellaan

Ajatuksia herättävä pääkirjoitus, joka oli Super-lehdessä 5/2013. (Super on Suomen Lähi- ja Perushoitajien liiton lehti)
Enpä ole ihan samaa mieltä kaikista kohdista mitä Jukka Järvelä kirjoittaa. Siis Tämä on varmasti VITSI koko kirjoitus.
Tuleehan tietysti siinä asemassa (päätoimittaja) puhua positiivisesti ja ihanteelliseti, mutta pitäisi myös olla realistinenkin. Tottakai minäkin haluan, että hoitoalalle tulee nuoria uusia virkeita työntekijöitä, mutta liika ihanteellisuuskin vie voimat nopeasti, kun huomaa millaista on oikeasti. Netistä nämä on luettavissa vasta 8.5. joten lisään tähän linkin sitten. Nyt kirjoitan tähän alkuosan tuosta pääkirjoituksesta. Tummennetut kohdat ovat kopioitu lehdestä (niiden jälkeen minun ajatuksiani).

Kymmenen syytä olla hoitaja

Maailmassa on yksitoikkoisia, tyhjänpäiväisiä ja läpiraskaita töitä. Onneksi lähi- ja perushoitajan työ ei ole sellainen. Otetaanpa pieni välipysähdys ja tehdään kymmenen myönteistä kurkistusta hoitoalalle.
1. Työsi on ihmisläheistä. Et vieraannu työaikana muusta maailmasta, sillä opit työpaikallasi elämästä koko ajan. Saat käydä sydämellisiä keskusteluja, kuulet elämäntarinoita. Työssäsi on todellista sisältöä.     Vai niin, ihmisläheistä kyllä on, mutta muusta maailmasta vieraaannut varmasti. Et pysty seuraamaan mitään tv:ohjelmia (nyt ne tulee kyllä niin monesti uusintoina, että voit kyllä katsella jonkin uusinnan), et osallistua iltaisin harrastus tms juttuihin, koska kuitenkin on silloin töitä. Jos joku meno, konsertti tms olisi, taatusti on silloin iltavuoro. Sinulla on usein töitä silloin kun muut ovat vapaalla. Joulut ja juhannukset vietät mukavasti työpaikalla. Et kerkiä lukemaan lehtiä, etkä seuraamaan maailman menoa, paitsi jos potilashuoneessa sattuu olemaan tv auki ja olet siellä syöttämässä tai pesemässä. Sydämelliset keskustelut voivat olla haukkumista potilaan tai hänen omaisensa taholta tulevia äkäisiä puheluita. Elämäntarinan, aina saman katkeran valitustarinan voit kuulla satoja kertoja. Sisältöä voi olla joka kerta vaipassa.

2.Hoitoalaa pidetään tarkeänä alan, ehkä tarkeimpänä kaikista. Sinut hyväksytään ja työtäsi arvostetaan laajasti. Et joudu kamppailemaan identiteettisi tai alasi puolesta. Kuka arvostaa, kuka ei. Jokunen vuosi sitten kun sairaanhoitajien palkkoja korotettiin, tuntui olevan tosi paljon arvostelijoita. Ja negatiivisia kommentteja hoitajien työstä oli lehdissä. Palkassa ei näy arvostus. Hyvä jos itse arvostaa.

3. Saat työsi tuloksista hyvän mielen. Työhön jaksaa tulla ja sieltä lähtee tyytyväisenä, kun tietää, että on voinut auttaa jotakuta toista. Teet hyödyllistä työtä.
Työn tuloksia on tosi vaikea nähdä useinkin. Joku tosin kuntoutuu kotikuntoiseksi. Silloin voi nähdä työn tulokset. Mutta lopulta ei jää mitään näkyvää. Työhön saattaa tulla hyvinkin väsyneenä, edellispäivän iltavuoron jälkeen huonosti nukkuneena. Työstä ei aina lähdekään tyytyväisenä, kun sinne jää vajaa tai kokematon porukka töihin.

4. Saat työstä välittömän palautteen.Sinun ei tarvitse miettiä työvuorosi aikana, missä olet tai miksi. Saat palautteen suoraan niin asiakkailta kuin potilailta-lapsilta, aikuisilta ja vanhuksilta. Tekemistä riittää, ei tarvitse miettiä miksi olet täällä. Saattaa pyykkivuoret vaan kasvaa, etkä kerkiä niitä pesemään tai hakemaan täydennystä tarvikkeisiin. Työnantajan taholta välillä tuntuu, että olet vain välttämätön paha ollessasi töissä. Positiivista palautetta ei työnantajan puolelta tule useinkaan, potilailta, omaisilta ja työkavereilta joskus.

5. Työttömyys ei uhkaa, ja työtä haluava saa työpaikan. Kortistossa odottaminen ei koske hoitoalaa, sillä hoitajista on koko ajan yhä suurempi pula. Joskus voit jopa valita työpaikkasi useamman ehdokkaan joukosta. Saattahan näin ollakin jossain, mutta täälläpäin ei ole. Kortistossa on oltu moneen otteeseen, enkä varmasti ole ainoa. Töitä on tarjolla vain 1-2 päivää kerrallaan, ja voit valita korkeintaan sen. Ei ole kaikille tarpeeksi työpaikkoja valittavaksi, kunnat säästävät ja lomauttavat entisiäkin työntekijöitä.


Jatkan tätä huomenna vielä seuraavalla viidellä syyllä olla hoitaja.
Ihan pakko tämän pääkirjoituksen on olla vitsi, naurattaakin niin...


6 kommenttia:

 1. Asiaa kirjoitat Emilie. Vaikka itse en hoitoalalla olekaan (koska minusta ei siihen olisi), niin läheltä seuraan montaakin alan työntekijää, jotka pienellä palkalla vetävät itsensä ihan piippuun ja lehtien palstoilla saavat vielä arvostelua osakseen.

  Tekstisi oli niin hyvä, että sen voisi lähettää vastineeksi tuohon mainostekstiin ihan koko kansan nähtäville.

  VastaaPoista
 2. Iltaa, Itsekin olen hoitoalalla, joskin labrassa ja eri liitossa. Allekirjoitan koko juttusi sarkasmeja myöden. Mikähän jutun pointti on mahtanut olla? Hieman lukijaa aliarvioiva ainakin. Kyllähän jokainen hoitotyötä tekevä käsittää että työssä on niitä palkitseviakin hetkiä ja tottahan työllä on oikeasti tarkoitus. Mutta tuossa jotenkin kullataan tätä iänikuista kutsumus -ajattelua eikä muisteta että se on kuitenkin työtä. Työpaikka. Ja arvostuksella ei kukaan elä, siitä täytyisi ihan oikeasti saada kunnon palkkaakin. Kyllä on vitsit vähissä kun vuosien koulujen jälkeen saa samaa palkkaa kuin täysin kouluttamaton 14 vuotias jossain naulatehtaalla, tai vähemmän. Sitten kaikki se pätkätyöllistyminen, nöyristely ja ota tai jätä/ ole kiitollinen että saat työtä -asenne, AAARGGHH :D

  Onneksi pääsee sitten pihalle ah niin ihanan kutsumuspäivän päälle palkitsemaan itsensä kukkasilla!

  Voisitkin laittaa tästä palautetta liittoosi/ toimitukseen että hieman rimaa ylemmäs tekstien suhteen :)

  VastaaPoista
 3. Kehuja ja arvostusta annetaan näköjään silloin, kun ihmiseltä odotetaan jotain vastapalvelukseksi. Etenkin julkisella sektorilla hoitoalalla työntekijöistä imetään viimeisetkin mehut, joten se siitä kunnioituksesta. Kommenttisi ovat tosiaan julkaisukelpoisia vastineita esim. Järvelän kirjoitukseen. Lähetä vaikka Hesarin Mielipide-sivulle (julkaisevat kyllä nimettömänäkin).

  VastaaPoista
 4. Hyvät hyssykät! Kylläpä annetaan ruusuinen kuva alasta..tyyliin sisarhento valkoinen. Toimittaja ei nyt ole ajantasalla! Prrrr

  VastaaPoista