keskiviikko 26. kesäkuuta 2013

Kasvimaasta

Nyt on sitten lämmintä ihan mukavasti :) Olen aamupäivän puuhaillut kasvimaalla, niitin ruohoja ja kitkin penkkien reunoja. Nyt pitää vähän aikaa olla sisällä varjossa.

Kukistahan sitä pitää kuitenkin aloittaa, valamonruusussa on monta ihanaa kukkaa :)

Edellisessä postauksessa (paljon kiitoksia kommenteista) mietin kateviljelyn lopettamista. En nyt aio sitä vielä lopettaa kuitenkaan. Olen sitä jo yli 20 vuotta harrastanut. 
Tämän kasvimaan pohjahan on mutaista suota, vanhan kasvimaan puolella on varmaan metri mutaa ja siihen olen kaivellut koho-penkkejä. Penkkien välithän olen aina kattanut karkealla heinäkatteella ja höylänlastulla ja sellaisella, kerännyt sitä tienvarrestakin. Sen takia ettei tarvitsis niitä kitkeä. Tänä keväänä laitoin oksasilppua niihin. Uuden kasvimaan puolelle ei riittänyt oksasilppuja.
Uudella puolella on erilainen kuivempi maa. Siellä on parikynmmentä senttiä multaa ja sitten hiesua ties miten paljon. Sinnekin olen tehnyt kohopenkkejä. 
 Näiden penkkien välejä en aio enää kattaa millään, vaan käännän nuo heinikkoisetkin kohdat mullikolle. Ne on sitten helppo harata ja pitää kuivana. Tuossa harson alla on kaalin taimet. Harson kai voisi ottaa pois, mutta sitä ei kannata tehdä tällaisella paahteellla, koska taimet nuupahtaisivat varmasti.
Mietin tässä jo, että pitäsköhän antaa miehen kyntää traktorilla tämä uusi puoli tasaiseksi, mut katsotaan sitten syksyllä.

Perunalle levitin ruohosilppua väleihin ja kitkin penkin reunoista kosteutta ylläpitävät rikkaruohot pois. Penkin  reunassa on myös nurmikkoa liian lähellä just siinä ojan puolella, joten pitää kaivella sitäkin vähän kauemmaksi..

Kaariporttiin kasvavat hyvin hitaasti tuoksuherneet ja köynnöskrassit.

 Kasvimaan vanhemmalla puolella olen kokeillut elävää katetta, eli jätin tuon mangoldin ympärille kasvamaan rikkaruohot. Penkin reunoihin laitoin tuhkaa. Jos alkaa näkyä vesiheinissä etanoiden tai kotiloiden merkkejä, niin kitken ne pois. Nyt ovat rastaat penkoneet penkin ihan mullikolle :)

 Lehtikaalia ja sinimailasta. Vaikka oli harso tässä, kerkisivät jotkut ötökät syödä lehtikaalit. Mutta kyllä ne siitä vielä kasvavat syksymmällä.

 Porkkanoita en ole vielä kerennyt harventaa, eikä näin kuumalla voi sitä tehdäkään.  Porkkanapenkissä on muutama samettikukka ja kehäkukka.ja tuota punalehtistä apilannäköistä on levinnyt joka paikkaan, vaikka kuinka niitä nyhtää pois.

Punajuuri ja sinimailanen tässä rinnakkain viljelykokeilussa myös. On siinä perunantaimikin jäänyt kasvamaan viime vuotisista perunoista.

Väänsin eilen kehikon verkosta ja mätin avokompostista siihen mitä sopi ja tuhkaa väleihin ja päälle. Ainakin kuivui tuo avokomposti jonkunverran. Jos siinä huonommin kotilot viihtyisi .

Tämmöstä tällä kertaa. Terveisiä helteestä!

8 kommenttia:

 1. Luin muutama päivä sitten, että vaikka kateviljely suosii kotiloita ja etanoita, on kattamisen edut kuitenkin kotiloiden aiheuttamia harmeja suuremmat. Siksi aion jatkaa mm. hakkeen kärräämistä kasveilleni. Viime kesän sateet ja runsasluminen sekä kylmä talvi suosivat kotiloita ja etanoita, mutta ehkä taas tulee huonompia kausia noille ötököille

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itseasiassa heinäsilppukatteiden alta en ole löytänyt etanoita enkä kotiloita, kun on suht ohut kerros heinäsilppua ja se kuivuu nopeasti. Tuo oksasilppu näyttää pitävän ainakin tässä maan aika kosteana. Olis pitänyt laittaa sen hakkeen alle joku muu kuin sanomalehti. Ainakin muualla on lehden alta löytynyt taas runsaasti kotiloita ja etanoita. Mutta en ala poiskaan ottaa niitä oksasilppuja. Jos siellä enemmän kotilot muhii, pitänee hankkia sitä ferramolia.

   Poista
 2. Riippuu aina siitä, että paljon on kotiloita ja minkälainen vuosi. Meillä nyt kuivalla kotilot eivät tee niin paljon tuhoja kuin viime vuonna. Viime vuonna ne kyllä tuhosivat lähes kaiken. Kypsissä mansikoissa ja tomaateissa oli kotiloita, kesäkurpitsoja ei ehtinyt tulla kuin pari, alut söivät aina kotilot pilalle. Ei olisi viime vuonna katteita voinut kuvitellakaan. Nyt ehkä voisi jotain kuivaa katetta miettiä, kun on muuten kuivempaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä on kurjia tuollaset elikot, joku tarkotushan niidenkin elämällä tietty on. Kuivuus näkyy häätävän niitä, mutta minne ne menevät piiloon, josta taas sateen tullen kömpivät. Mun pitäää monta kertaa käskeä itseä olemaan panikoitumatta.

   Poista
 3. Löysin aamulla yhden kotilon, ja se pääs heti hengestään, meillehän ette tule.
  kasvimaalla on paljon hommia ja näin helteellä varmasti käyvät voimille, jaksellaa:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä pitää välillä istua sisällä, kun alkaa heiluttamaan.

   Poista
 4. Siellähän hyvässä alussa kaikki kasvit,kotiloita kyllä löytyy täältäkin,hellettä nyt kyllä piisaa.♥

  VastaaPoista
 5. Upea kasvimaa sinulla. Minun punajuuretkaan eivät itäneet..
  Kyllä kate kannattaa on siinä niin paljon etuja.

  VastaaPoista