tiistai 25. kesäkuuta 2013

Kukkia ja kotiloita

Olisi monta juttuaihetta ja haasteeseenkin on vielä vastaamatta. En vaan tiedä mistä alkaisin. 
Paljon kiitoksia kommenteista edellisiin postauksiin.
Ensin mukavat jutut ainakin. Viime syksynä siirretty pioni alkoi kukkia eilen. 

 Tämän nimilapussa lukee: Paeonia "Edulis Superba" Jalopioni. Nimilappu on ihme kyllä säilynyt kasvin juurella. Voi kai toivoa, että siirto todennäköisesti onnistui. Tämä oli ehkä 9 vuotta etupihan varjopenkissä koivujen takana ja koska se näytti viime vuonna aika onnettoman pieneltä, siirsin sen jakamatta ihan kokonaan. Tässä on nyt nuppuja enemmän kuin lähellä kasvavassa toisessa pionissa.

Eilen myös alkoi kukkia tämä toinen ihanuus :) Rouge Cardinal, kukat on kuin tummanpunaista samettia.
Vaikka pitäs kuin vastaistutetusta kärhöstä katkoa kukat pois, en ole raaskinut vaikka mikä olis. Näkee ainakin kerran tämän kukkivan.Myös jalopähkämö, punapäivänkakkara ja unikko alkoivat kukkia tässä juhannuksen tienoilla. Näitä tulee varmasti kuvattua myöhemminkin, jokainen unikon kukkakin erikseen, olen senverran höhlä ;)

Alkaa miehen mielestä mennä (ja vähän omastakin mielestä) höhlyyden puolelle, mun kaivelu. Etsin joka puskasta kotiloita. Tuossa ojanvarressa niitä on, siinä on mun avokompostikin josta niitä löytyy. Vein siihen päälle vuorenkilven lehtiä ja niistä on löytynyt joka päivä kotiloita. Sitten olen laittanut ansoja, sanomalehtiä joihinkin paikkoihin ja kerään niiden alta kotilot ainakin kahdesti päivässä. Pieniähän ne vielä ovat, enkä ole varma ovatko ne lehtokotiloita, on siinä kahta eri lajia ainakin, mutta kerään ne pois eivät varmaan tarvitse suojelua, kun niitä riittää ja riittää. Ihan pieniä ja vähän isompiakin jo.
Mulla pitää olla aina mukana, kun olen kävelemässä pihalla; isompi sanko rikkaruohoja varten, pieni harava maan muokkausta varten ja pikku jugurttisanko kotiloita varten. 
Tuhka näkyy olevan tehokasta torjuntaan, pikkusankossa kun tuhkassa pyörittelee niitä, niin eivät möngi enää. 
Näyttää siltä, että pitää luopua maan heinällä kattamisesta, vaikka olen ollut intohimoinen kateviljelijä. Avokomposti pitää saada myös pois. Mutta mihin ihmeeseen laitan noin metrin korkean ja leveän kasan vanhoja heiniä yms ? Tuoreet vähän kuivahtaneet rikkaruohot olen nyt laittanut kompostiin, joka nyt käy tosi kuumana. Tuhka on nyt hyvin tarpeellista, kesällä sitä kun tulee vähemmän vain saunan uunista. 
Pitää ostaa sitä hienoa kalkkiakin.
Radiossa lauantaina kerrottiin vanhoista etanan ja kotilon karkoituskeinoista; kanferiöljy, jota imeytetään hakkeeseen tms ja levitetään, haju karkoittaa kuulemma, sekä kuivatut ja jauhetut kananmunankuoret ovat kuulemma niin teräviä, etteivät kotilot pääse niiden yli mönkimään. 
Kantri lehti "tiesi" että kotilo voi elää viisikin vuotta ja alkaa tuottaa jälkipolvea vasta parivuotiaana. Runsas etanakesä pitäisi helpottua heinäkuun tullen, koska helle kuivattaa niiden kulkureitit ja niiden on vaikeampi löytää kosteita piilopaikkoja. Pitää ainakin toivoa niin käyvän.
Ainakin tällä viikolla näyttää helle meitä hellivän. Mukavaa aikaa kaikille! Muistakaa juoda vettä ja suoloja myös nauttia sopivasti.

8 kommenttia:

 1. Oi, teillä jo kärhökin kukassa! En minäkään ole koskaan raaskinut katkoa istuttaessa kärhöjä, kyllähän nuo jotenkin ovat silti kasvaneet. Kotiloita on muutamia nyt ilmestynyt meidänkin pihaan, ferramolia olen kylvänyt joka puolelle. Mukavaa viikon jatkoa:)

  VastaaPoista
 2. Suosittelen noitten keinojen lisäksi Ferramolia. On todella tehokasta. Mulla on kaksi "heinähäkkiä" puutarhajätteille. Ripottelen niihin heinien väliin tuhkaa ja Ferramolia. Ei noita puutarhajätteitä muuten saa minnekään tungettua.

  VastaaPoista
 3. metsästä sie vaa kotiloita, jospa ne joskus loppuisi:)
  Ootko kokeillu sitä konstia jossa laitetaan olutta lautaselle ja etanat sitten hukkuu kaljaan
  Upea kärhö, en miekää raaski nyppiä nuppuja uudesta kärhöstä, ja hyvin ne on seuraavanakin vuonna kukkineet.

  VastaaPoista
 4. Kyllä minä ainakin mielelläni kuvaan samoja kukkia useampaankin kertaan. Hiukan eri kukintavaiheessa,eri aikaan päivästä ja eri kuvakulmasta saa aina uudenoloisia kuvia. Ja etenkin,kun pihassani ei kovin montaa eri lajia edes ole kuvattavaksi.

  Onneksi eivät ole nuo kotilot vielä tänne rantautuneet. Taidan minäkin sitten jättää ruohokatteet tältä kesältä pois kasvimaalta,jos noin avittavat kotiloiden lisääntymistä :/

  VastaaPoista
 5. Kauniita kukkasia voi noita kotiloita riittää täälläkin.Helteistä kesäpäiviä:)

  VastaaPoista
 6. Kauniita on kukkaset sinulla . Noista kotiloista on kyllä tullut ylimääräistä työtä ,
  meillekin on ilmantunut niitä muutamia olen löytänyt ,käyn aina jokapäivä seuraamassa kasveja ja
  kerään jos sattuu niitä olevan:)

  VastaaPoista
 7. Ihana pioni, miellä ei kyllä kuki, kun on niin joutunut ahdinkoon toisten taakse...pitää hiukan raivata. Hyvä muistutus tuo suolojen syöminen helteellä, tänään meinasi jo käydä huonosti, kun auringossa olin vaan ilman hattua ja käsivarretkin hiukan paloi, vaikkeivät ole ennen niin tehneet, suojaa siis ihollekin, nautitaan kesästä :) mukavaa viikon jatkoa.

  VastaaPoista
 8. Todella ihana samettinen kärhö!

  VastaaPoista