sunnuntai 30. kesäkuuta 2013

Pihamaakierros

Ulkona syövät paarmat ja muut pistiäiset ja hiki valuu. Sisälläkin hiki valuu, mutta on vähemmän paarmoja ;D On niin kuuma, ettei oikein mitään tähdellistä voi tehdä, kun istua sisällä, niin tehdäänpä tässä kuva kierros pihastani. Muutimme tähän 10 vuotta sitten. Pihan alkuvaiheesta on joitakin kuvia täällä.

 Pihaan kun tullaan kun lähdetään oikealle ( vasemmallahan on se penkki, missä ei kasva oikein mitään muuta kuin koivuja) rajalla on varjopenkki, jossa on mm. tuijia, hopeakuusi ja rivi kuunliljoja ja  pari vaahteraa

Siinä on myös muutama varjolilja, jotka siirsin viime kesänä ja  nyt kukkivat pitkästä aikaa.

 Käppästään eteenpäin koivun ja norjanangervon jälkeen näkyy ns. kärhöpenkki, jossa kasvaa Jackmannii tuon sinisen häkkyrän alla. Vuorenkilpeä on siinä ja muuta huonosti kasvavaa perennaa on myös, koska pengoin tämän penkin viime kesänä. Sanko on oottamassa kun joudan laittamaan penkin reunaan hiekkoja, kun hieman taas laajensin tätä penkkiä :) Ne laitoin kuvan ottamisen jälkeen tänään.


 Parin metrin päässä on ns. L-penkki. Kerroksellisuutta olen tavoitellut istuttamalla koivujen alle pensashanhikit (jotka leikkasin tänä keväänä ihan matalaksi) ja perennoita.

Nyt on parhaillaan kukassa pionit, tässä vaaleamman punainen. En tiedä tarkempaa nimeä, tämä on kasvanut tässä noin 4 vuotta ehkä. Unikon kukat ovat jo karisseet.

 Jos katsotaan vasemmalle näkyy grillikatoksen näkösuojaksi istutetut terijoensalavat, joiden alle olen istuttanut mm. leimukukkia ja reunaan istutin viime syksynä pikkusydämet, koska kyllästyin muiden reunakukkien holhoamiseen tässä penkissä. Siellä sinisten tikapuiden äärellä kasvaa myös tänä keväänä istuttamani kärhöt. Taisivat muuten tulla väärään paikkaan istutettua nekin.

 Eteenpäin mennessä tulee vastaan keskuspenkki, jonka kaivoin pari kesää sitten ja olen jo monta kertaa sitäkin laajentanut. Etu-nurkassa ovat ne raparperinlehtilaatat. Tuossa keskellä on valamonruusu, joka kukkii nyt ja päivänliljoja. Vihreä pehko tuossa polun vieressä on syysmaksaruoho. Sen takana on jätti poimulehteä. Penkin toisessa reunassa on syyshortensia, jossa siinäkin on kukkanuput jo nyt.

Minä en ole oikein hirveän tykästynyt tuohon jättipoimulehteen, vaikka sitä monessakin paikassa kehutaan. Mulla se ei ole oikein loistanut vielä, vaikka olen sitä yrittänyt kasvattaa monessakin paikassa.
Oikeassa reunassa näkyy keijunkukat.

 Penkin takana ovat marjapensaat  ja valtaisa pehko vadelmia. Meillä ei vaan osata laittaa tukia vadelmille ;) , joten ne retkottavat pitkin maata. Isot puut oikealla ovat jo vierasta puolta.

Seuraavaksi on vuorossa metsikkö, josta mies on harventanut joka vuosi pois leppiä ja istuttanut tilalle kuusia. Kun muutimme, tässä kasvoi kaksi metriä korkeatä pajua, nokkosta ja mesiangervoa, ohuiden leppien lisäksi.

 Siinä onkin vieressä kasvimaan ns. uudempi puoli. Tuo häkkyrä on metalliverkosta tehty lehti- ja rikkaruoho "komposti", sekin oottaa tyhjennystä.

Kasvi(muovi)huoneen edessä ja vieressä on ns. vanhempi kasvimaa.

Sittenpä tullaan jo takaisin lähemmäs taloa. Siinä miehen pressukatoksen lähellä on penkki, jossa kasvoi viime vuonna sormustinkukat, nyt taitaa olla vain nuo kolme kukkavartta niitä.Keväällä tässä kukki runsaasti keltaiset narsissit. Jotain nauhusta kasvaa etualalla, nyt ovat kärsineet kuivuudesta.

Tullaan talon takapihan terassille, josta näkyy se Kymmenen kuvaa kesään-haasteesta tuttu näkymä. Terassin vieressä rehottaa ruusuangervo, joka nyt aloittelee kukintaansa. Kasteluletku rojottaa myös pihalla, sitä tarvittiin grillin pohjan valuhommissa, siitä enemmän toisella kertaa. Helteen takia mies ei ole voinut jatkaa grillin tekoa. Tämmöinen kierros tälläkertaa, en kuvaa koko taloa, enkä miehen puuhailu paikkoja.
Nyt tuntuu tulevan ukkosen-ilma, jyrähtelee ja tuulahtelee siihen malliin. Saisi kyllä sataa, mutta ei kaatamalla ihan.
Näin se mennä hurahti mukavasti kesäkuukin.
Hauskaa heinäkuuta, nauttikaa lomasta kellä sellanen on ja muutenkin!

21 kommenttia:

 1. Kiva oli kierros puutarhassasi. Kaikenlaista sulla näkyy olevan ja iso kasvimaa ja muuutenkin tontti näyttää isolta.
  Nuo on kyllä hienoja kun on perennapenkkejä siellä täällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) alkaa tuntua kasvimaa jo vähän liiankin isolta, nyt kun niitä kotiloita on ilmestynyt, niin pitää alkaa vahtia niitäkin enemmän :)

   Poista
 2. Kaunista. Sinulla on iso ja siisti puutarha. Paljon suuria kukkaistutuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Onhan tässä tonttia ihan mulle riittävästi. Siistimistä kyllä vielä riittää.

   Poista
 3. Olipas mukava puutarhakierros. Upeilta istutuksesi näyttävät ja nuo kantatut rajat ovat piste iin päälle =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Saishan niitä kukkivia olla aina enemmän. Reunoistahan ne rikkaruohot aina pyrkii penkkiin, en ole kunnolla vielä asiaa ratkaissut, että ois helpompi hoitosta.

   Poista
 4. Kiitos pihakierroksesta! Kauniita näkymiä ja siistit ja hyvinhoidetut istutukset. Terijoen salavat ovat edukseen suurella pihalla, tykkään kun ne luovat puistomaista tunnelmaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) salavat ovat kyllä kasvaneet nopeasti. On kai senverran kosteata tässä kuitenkin.

   Poista
 5. Kyllä olet ahkeroinnut. Nauhukset minullakin hieman nuukahtaneet.
  Kaunista ja siistiä. Tuo miehesi hoitama metsikkö on kiva lisä puutarhaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Kunpa saiskin erilaisia puita istutettua tuonne leppien paikalle.

   Poista
 6. Kiva kierrellä siunkin kauniilla pihamaalla, upeita kukkapenkkejä.
  Miekään en oikein tykkää tuosta poimulehdestä, on jotenkin rojunen koko kasvi, siirsinkin ne sivummalle, mutta voiko pensashanhikkeja leikata matalaksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Niin onkin rojunen ja lamoava. Pitkässä rivissä jossain reunassa nekin tietty on kauniimpia.
   No minä vaan hermostuin niihin röhöttäviin hanhikkeihin, risuset oksat vei koko penkin. Johan nuo nyt alkaa vihreätä kasvua työntää.

   Poista
 7. Kiitos 'opastetusta' puutarhakierroksesta, kivan näköistä. Itse en ole 'puutarha-immeinen' mutta on mukava nähdä mitä ahkerilla käsillä ja luovuudella saa aikaiseksi. Tänä kesänä olen sen verran innostunut yrteistä, että sain mieheni tekemään kolme viljelylaatikkoa, joihin olen yrttien siemenet kylvänyt ja ihmeekseni sieltä on myös satoa tulossa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) viljelylaatikoita minäkin haluaisin lisää. Yrtit varmasti niissä menestyy hyvin, kun ovat korkeammalla ja eivät ehkä multaannu niin helposti, varsinkin jos laittaa jotain katteita. Siemenestähän on mukava kylvää vaikka mitä, ja istuttaa voi myös kaupasta ostettuja valmiita yrttejä.

   Poista
 8. Sinulla on perennapenkeissä ihania aaltoilevia muotoja. Ne ovat myös ilmekkäitä kun olet yhdistänyt perennat, köynnökset, pensaat ja puut. Mukava puutarhakierros!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vaan :) ei oole ihan viivasuorat penkit mun juttu, eikä kyllä tiilistä muuratutkaan, vaikka ne ois helppoja.

   Poista
 9. Onpas sulla kokoa ja näköä pihallasi. Kaunista!

  VastaaPoista