lauantai 15. kesäkuuta 2013

Raparperinlehtilaatat ja lupiinit

Tänään vasta kerkesin ruveta touhuamaan noiden laattojen kanssa. Nyt ovat sitten polulle laitettu kaikki kolme laattaa, kun ei siihen enempää mahtunut. Kaksi jäi vielä muualle laitettavaksi.
Mutta ensin kuvia minun vaatimattomasta lupiinivalikoimastani :)
Vain nämä kolme lupiinia mun varjopenkkiin on eksynyt. Taidanpa leikata siniset maljakkoon ja antaa vaaleanpunaisten siementää. Teiden varressa näkyy usein valkoisia lupiineita, ai että ne näyttää siellä niin hienoilta.

Sitten raparperinlehtilaattoihin. Minä tein niitä vain 5 kpl, kun ei ole isompaan määrään tarvetta.
Kuivabetoni nimistä ainetta oli pussissa, tarvitsi lisätä vain vesi  ja betonimyllyllä pyöritettiin massa. Tuo valmis sekoitus on kyllä hyvää, kun siitä tulee aina tasalaatuista betonia, eikä tarvi mietiskellä hiekan ja sementin sekoituksia.

Lehti tuli päällispuoli alaspäin levyn päälle, helpompi on jos on hieman nahistunut lehti, niin tasoituu paremmin.
Raparperinlehden päälle laitoin noin 2-3 cm massaa, yritin taputella sen lehden joka kohtaan ja vähän paksummalti lehtiruodin kohdalle, ettei murtuisi siitä.
Nuo pienet laatat ovat kokeiluja, joihin laitoin yhden rasian pohjalle hiekan päälle pieniä kiviä ja siihen massan. Yhteen laitoin saniaisen lehteä ja toiseen lupiininlehden. Noita lehtiä ei ollut helppo irrottaa, mutta olkoot.
Raparperinlehdet lähti aika helposti irti, loput otin tiskiharjalla ja vedellä. Jos jäi lehteä, niin saapi olla sekin laatassa. Mitäs se haittannee.


Vaikeampi homma oli sitten laittaa lehtilaatat paikoilleen. Jos olisin ollut järkevä ja mitannut ensin miten isoja lehtiä polulle olisi hyvä olla ja monta niitä siihen sopii, mut en ollut niin järkevä, vaan mittailematta tein.
"Istutin" laatat meidän kasvimaan alta kaivettuun hiesuun kun ei parempaakaan hiekkaa ole.

 Pieni polku tuli. Ensin yritin tehdä polkua noista "pallonpuolikkaista" joita tein mosaiikkipallon tekoa varten joskus. Mutta ne eivät oikein pysyneet paikoillaan, vaan pyörivät kuin ... Jospa joskus saisin niistä tehtyä mosaiikkipallon tapaisia koristeita. :)

Tämähän ei ole vielä valmis, aion ainakin istuttaa reunoihin keltamaksaruohoa, jos se siinä kasvaisi.

Laitan vielä tähän kuvan naapurin puolelta leviävistä pihlaja-angervoista tuon varjopenkin takaa. Tämä naapuri ei mitenkään hoida pihaansa. Viime kesänä näin kerran hänen laittavan lupiinin varsia roskikseen. Tänä kesänä hän kerran myrkytti nuo angervot roundupilla. Ei se näytä haittaavan noiden kasvua ;D   Ovat saaneet kasvaa tuossa villinä varmaan 20 vuotta.
Tuo on ehkä ainoa pensas, jota inhoan paljon. Jos sitä alan niittää tai mitenkään käsitellä, siitä leviää joku pöly joka tukehduttaa.

Vielä toinen inhottava juttu. Olen nimittäin löytänyt taas niitä kotiloita kasvimaalta lautojen alta jne. Yritän kovasti olla panikoitumatta niistä. Kavahdan jokaista pyöreämuotoista pallukkaa kitkiessäni ja katselen kaikki lautojen ja puiden ja kivien alukset, muutama isompikin on jo löytynyt. Laitan ne maitopurkkiin ja uuniin. Jos ne leviää, ihan mahdoton tässä isolla tontilla on niistä päästä eroon, kahdella rajalla on oja, joissa on vettä koko ajan ja yhdellä rajalla on tuo hoitamaton piha, toinen rajanaapuri hoitaa kyllä pihansa.
En tiedä miten käy mun kateviljelyn, pitääkö siitäkin luopua. Heinäkatteen alta en ole löytänyt kotiloita, kääntelen jo niitäkin etsiessäni kotiloita. Seurataan tilannetta, ei muu auta.

Huomenna on sitten etsittävä niitä luonnonkukkia. Niitetty on kyllä pihamaan reunukset, mutta nurmikolla kukkii ainakin rönsyleinikki.
Mukavaa sunnuntaita!

16 kommenttia:

 1. Laattasi ovat kauniita. Kiitos ohjeistuksesta. Vielä kysyn kauanko nuo kuivuivat ennen kuin laitoit polkuun? Kestävätkö talven?

  Teillä on ihan samanlainen naapuri kuin meillä! Ei mitenkään hoida tonttiaan ja sieltä on levinnyt tuo elämänlanka meille.
  Kotilot on kyllä juuri katteiden ja niin kuin meillä rapaprperin alla mieluusti. Polttamalla mekin niitä hävitetään, se on tehokkain tapa.

  Ei kai roundup tehoa puuvartisiin, nimittäin meidän naapurilla on tuolla kauempana pensasaita, jota yritti roundupilla pois, mutta kasvaa vaan. Onkohan meillä sama naapuri;))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oisko ne olleet kolmisen päivää, välillä satoi ja välillä pidin niitä pressun alla. On mulla ollut tuossa lintujen juoma allas vuosikausia. Käännän talveksi alaspäin, niin ei jää kuppiin vettä.

   Pikkasen luupottaa roundupin jälkeen latvat, eihän ne sillä katoa, nyt on hän leikellyt päivän niitä. On hällä jo iso kasa oksia :)

   Poista
 2. Hienoja laattoja! Tuli mieleen tällaisena kotilo-pihan omistajana että jospa virittelet sinne rytö-naapureiden rajoille sellaisen hiekka-rajan? Sitä täytyy tietty jaksaa putsia ja lisäillä, mutta joku 10 cm vana saattaisi hillitä kotiloiden pursuamista omalle pihalle. Tosiasiahan on että jos niitä on niin harvemmin ne ainakaan vähenee...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Jotain sitä pitää keksiä, jos nää alkaa vallata pihaa. en ymmärrä mistä niitä nyt äkkiä tuli, kun en ennemmin ole niitä huomannut.

   Poista
 3. Lehtokotiloitten torjunnassa hyvä ja halpa konsti on käyttää tyhkaa tai dolomiittikalkkia. Levitellään sentin kerros kasvien ja kasvimaitten ympärille. Leveyttä tarttee olla mij 30cm, siis jos pelkän rinkulan tekee. Meillä kun lämmitetän kotia puilla, tulee tuhkaa paljon ja voimme kaikki kukka ja kasvimaat laittaa maanpinnan täyteen tuhkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tiedosta. Tuhkaa on meilläkin ja nyt on levitelty tuonne ojan varteen reilummin, mistä luulen niiden mönkivän. Kalkkia vois myös kyllä hommata, kun on kalkitus jäänyt monena vuonna pois. Hyvä tietää tuo senttimäärä, mistä ne eivät pääsisi läpi.

   Poista
 4. Teitpä hienoja laattoja. Tuo kivikoristeinen on aivan erityisen hieno!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Pitäs hakea kioskilta karkkilaatikoita ja tehä kerralla niitä enemmän, niinkuin siinä teevee ohjelmassa oili rouva tehnyt :)

   Poista
 5. Vinkki: Rapaperilehteen kun sivelee ruokaöljyä ennen sementin laittoa nin se lehti irtoaa hyvin siitä sementistä, ruoteita voi jäädä niihin koloihin mut ne saa hyvin pois puukolla tai pinseteillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, mietin tuota, mut ei nyt sattunut olemaan öljyä niin paljoa. Mut kyllä nuo lähtivät muutenkin.

   Poista
 6. Kyllä ne raparperinlehdet irtoaa laatoista parin aurinkoisen päivän jälkeen. Kuivuvat ja lähtevät hyvin nyppäisemällä tai irtoavat aikaa myöten itsestään. Näkyvimmät osat lähtevät tuoreeltaan esim. harjaamalla. Hienoja ovat.
  Meilläkin on naapuri, joka vähät välittää pihastaan. Silti en ryhtyisi rounduppia laittamaan. Kotiloita näyttää tänä kesänä olevan ihan hillittömästi. Ei auta muu kuin napsia pois ja toivoa kuivempia kausia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, monta löysin tänäänkin. Niitä on erilaisia, ja olen ottanut tavan etanatkin pois ja niitä on ollut vielä enemmän.
   Noihin pensaisiin ei auta muu kuin kaivuri ja maan vaihto.

   Poista
 7. Hienot laatat sait aikaiseksi. Tuosta polusta tulee hyvännäköinen,kun saat sen maksaruohon siihen!

  Meidänkin pihaamme on levinnyt naapurista kaikenlaisia inhottavuuksia :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hm, joitakin ei vain kiinnosta puutarhanhoito.

   Poista