maanantai 29. heinäkuuta 2013

Kuulumisia

Laitanpa tähän taas kuvia ja kuulumisia pihalta ja kasvimaalta
Sain Betweeniltä Rikkaruohoelämää-blogista ihanan tunnustuksenkin Kiitos!  mutta palaan siihen myöhemmin. 

 Nämä Malvikit kukkii nyt parhaillaan, tämä on se korkempi harmaamalvikki. Puska ei ole kokonaisuudessa mitenkään kuvauksellinen, oikeastaan vasta tänä kesänä kunnolla kasvanut.

 Nämä viime syksynä siemenestä kylvetyt myskimalvat yllättivät positiivisesti. Keräsin siemenet erään vanhan talon pihapenkistä, kun käytiin katsomassa erästä myytävää paikkaa. Näitä oli siellä ainakin 10 metriä pitkä penkki hyvin paahteisella pikalla kasvamassa. Näyttää pitävän paikkansa sanonta, että "varastettu" kukka kasvaa parhaiten :)


Mukava kun näitä tuli sekä valkoista, että tätä vaaleanpunaista sorttia.

 Leimukukista kukkii vasta tämä lilahtava kukka. Kuva on otettu illalla, valo näyttää jotenkin omituiselta.


Pallerolaukat ovat kyllä näyttäneet pitkään aika samanlaisilta.

Nyt ne sitten kukkivat lopultakin :) Eivät kunnolla pysy itsekseen pystyssä, nämä pitäisi istuttaa jonkun sopivan kasvin viereen ja sekaan, jotta ne joltain näyttäisivät. istutin ne "tyhjään" paikkaan, luulin että laitan siihen jotain myöhemmin. Vois kait siirtää nämä vaikka noiden myskimalvojen sekaan, näyttävät kukkivan samaan aikaan. Tai sitten kylvää malvoja näiden sekaan.
Istutin penkkiin ruukussa kasvaneetnorvokin. Tuohon reunaan en ole vielä ehtinyt muuta istuttaa. Tuon sinisen häkkyrän juuressa kasvaa Jackmanii-kärhö. Ei sekään vielä kuki, tosin on siinä nuppuja joissa on vähän väriä.

Värimintut kukkivat tänä kesänä hienosti joka puolella pihaa.

Sitten kasvimaalle

 Kasvimaa rehottaa. Ovat kasvaneet kaikki runsaasti. Kaksi kesäkurpitsaa ovat tehneet paljon satoa, on annettu niitä kaikille kävijöille, jotka vaan niitä haluavat ottaa. Oikealla on koristekurpitsaa, joita laitoin viime vuotisista kaksivärisen kurpitsan siemenistä.  Eipä yhtään samanlaista näytä tulevan noista, mutta olkoot ja kasvakoot.

Kaalit on maistuneet kaalikoille. Pieniä lentäviä otuksia on paljon ja toukkia jotka roikkuvat häirittäessä langan päässä. Ei minun häätötoimet ole auttaneet. 
Eniten harmittaa lehtikaalit, (ei kuvassa). Eilen leikkasin kaikista reikäiset lehdet pois ja suihkuttelin taas kuumalla mäntysuopavedellä. Kaalien latvoihin jäi vain pienet lehtitupsut, mutta nekin ovat täynnä toukkia. tehokkaampaa myrkkyä pitää hankkia. Nyt kun saisi häädettyä ne pois, niin vielä kerkiäisi lehtikaalit kasvaa syksyyn mennessä

Kasvihuoneessa tomaatit ja muutama kurkku ovat kasvaneet myös. Latvat ja lehtiä on leikattu paljon, mutta tomaatit eivät ole kypsyneet, kuin ihan ensimmäinen jo istutettaessa ollut tomaatti. Kurkkua en ole ennen kasvattanutkaan kasvihuoneessa, enkä tämän jälkeen kasvata enää. Tekee vain karvaisia käyriä mötiköitä. En ole vielä maistanut niitä, mutta tyydyn ulkona kasvaviin kurkkuihin kuten ennenkin :)

Tulipa taas pitkä postaus. Hienoa heinäkuun loppua, toivottaa Emilie




17 kommenttia:

  1. Malvat ovat kauniita ja leviävät helposti. Satoa sulle näyttää tulevan runsaasta. Ne koit söivät ruusukaalini sen näköisiksi, että kaalintaimet menivät biojätteeseen. Ei auttanut nokkosvedet eikä mikään niiden häätämiseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alkaa täälläkin tympiä koko kaalien kasvatus. Ei muina kesinä ole ollut tuollaista, lehtikaalitkin ovat saaneet olla melko rauhassa.

      Poista
  2. Malvat ovat mun lemppareita, ryhdikkäitä ja kukka on niin hennon kaunis! Jotenkin tykkään kun nuput ovat usein tummempia ja kukka puhjettuaan vaalenee, samassa kasvissa voi olla monen sävyistä kukkaa :)

    Onpas sulla kaikenlaista kasvimaalla, just katsoin kaupassa, että nuo kesäkurpitsatkaan eivät ihan ilmaisia ole, joten kyllähän tuossa säästöä tulee kun ei kaikkea "vihreää" tarvi rahalla ostaa. Itsekin olen aina ennen vähintään kesäkurpitsaa kasvattanut, mutta nyt jätin kaikki kasvimaatouhut tietoisesti pois, kun on niin kiirusta raksalla...

    Harmi kun noita tuholaisia iskee kasvimaalle, pahus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vai sellasia ne malvat on, mulla vasta vähän aikaa on ollut malvoja.
      Juu kyllä on ollut joka kesä salaatit yms kasvaneet itellä, ei ole tarvinnut ostaa. Kurpitsasta tulee aina ihan ylitarjontaakin. Kurkkua alkaa nyt tulla jo, monenna vuonna ei sekään ole kasvanut.
      Kylläpä se rakennus aika on niin kiireistä, ettei siinä kerkiä enää kasvimaita hoitelemaan.

      Poista
  3. Sinulla on paljon kaikenlaista kasvamassa, olet ahkera! Onpa kaunis tuo punainen väriminttu, oikea väripilkku puutarhassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt on ollut tavallista parempi kesä ilmojen puolesta. Sit on ollut tavallista enemmän aikaa puuhailla tuolla.
      Oon kyllä tykännyt värimintusta, on mulla ollut sitä vuosikymmeniä. Jonakin vuonna ei kyllä sekään ole kukkinut näin hienosti.

      Poista
  4. Mukavasti sinulla siellä kasvaa,ja kukkii Väriminttu on kaunis minä tykkään kovasti ja myös malvat ovat ahkeria kukkimaan.Minulla kasvaa kurkku kasvihuoneessa ja myös tomatit hyvässä sovussa
    ei ole kurkut kitkeriä ja on hyvin tuottanut satoa. olisiko siemenissä jotain eroa , tiedä häntä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vai niin, jostain puutarhalehdestä luin että ei pitäis kasvattaa kurkkua ja tomaattia samassa huoneessa. Mut eihän sitä ole täällä eri huoneita :) niille. Tänä vuonna ekaa kertaa on kasvihuonekurkkua, sellaista pitkää pitäs olla. Kurkkku on kuulemma vaateliaampi mullankin suhteen. Ulkona on kyllä toista kurkkulaatua jo kasvanut, laitoin laatikkoon viime vuonna kompostia ja pitäs olla hyvä multakin siinä.

      Poista
    2. Niin ei oo kitkerää tuo ulkona kasvanut kurkku täälläkään, oon kyllä nyt kuivina aikoina kastellutkin sitä.

      Poista
  5. Malvat ovat kauniita ja oikeastaan aika helppojakin. Onnistuin tänä keväänä kasvattamaan valkoista malvaa, jonka kukasta pidän kovasti. Vaaleanpunaisen malvan söi alkukesästä joku ötökkä. Toivottavasti se nousee jälleen ensi kesänä.
    Hyötypuutarhasi suorastaan pursuaa runsautta. Eipä minunkaan tomaateissani ole vielä laisinkaan punaisuutta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmaan aika helppoja ovat nuo malvat, kun kasvoivat aution talon pihassakin :)
      Aika myöhään ne tomaatit on ennenkin kypsyneet, mutta sitten on niitä riittänyt pitkälle syksyyn asti. Monta vuotta olen kasvattanut samoja lajikkeita, mutta nyt ne siemenet loppuivat joten pitää valita uudet lajikkeet ensi keväänä.

      Poista
  6. Että mie tykkään noista malvoista, mutta en koskaan saa niitä kasvamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen minäkin monta kertaa kylvänyt tuota korkeampaa malvaa, eikä ole kasvanut, vaan tuohon iti kerrankin jokunen siemen. Nuo myskimalvat iti ihan ensi kylvöstä.

      Poista
  7. Minun tomaattini vaan kasvaa ja kasvaa..punoitusta vain aavistus.
    Eräältä tomaatinkasvattajalta kuulin kokeilemisen arvoisen vinkin.
    Jos lämpöä riittää ja tomaatti ei ala punertumaan,-muutama päivä ilman kastelua voi käynnistää kypsymisen. Tomaattini sai tänään vettä viimeisen kerran ..katsotaan miten käy.
    Ihana väriminttu penkki!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika jännä vinkki ;) en minäkään hyvin paljoa ole kastellut, tasaisesti saman verran joka päivä. Mutta pitäähän tuota kokeilla :)

      Poista
  8. Mulla taas toisinpäin kurkut ovat aina komeita,mutta tomaattien kanssa on kasvatus aikamoista tahimista :) Mikähän siinäkin sitten lienee salaisuus.

    Malvat ja mintut ovat kauniita. Mulla on nyt molempia kasvamassa pikkupurkeissa,josko sitten syksyllä saisin ne maahan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) mulla kurkut on nyt piikikkäitä kuin siilit, tänään maistelin yhen kasvihuoneesssa kasvaneen. Hyvänmakunen oli kuitenkin, mutta vähän erilainen kuin pussin kuvassa ;)

      Poista