maanantai 9. joulukuuta 2013

Tällainenko on tulevaisuutemme?

Ensin toivotan Tervetuloa Maatuska ja Tansku lukijoiksi! (etten unohda toivotta ;))

En malta olla kirjoittamatta tästäkin aiheesta, mikä liippaa läheltä meikeläistäkin.

Olipa sunnuntain Sanomalehti Karjalaisessa seuraava (hupi)”juttu”, palstalla Mustalista Jouko Salmela. Kopioin tähän osan siitä.

Johdannoksi: Vuonna 2005, ennen kuuroutumista ja näkökyvyn lopullista menetystä, vuodeosastolla hoidettavana oleva Hilma, 85 v., erehtyi sanomaan lääkärille, että mieluitenha sitä immeinen kottiisa kuolis.
...Kuluneella viikolla saimme tietoa Kataisen hallituksen rakenneuudistuksesta. Kuntien 300 miljoonan euron säästöt maksatetaan vanhuksilla, lapsilla ja huonohampaisilla. Koska jälkipoville saattaa jäädä hienosta hankkeesta oppositioaineksen vääristelemää valheellista tietoa, niin hallitus kutsui taas hätiin luottoprofeettansa, filosofi Pekka Himasen. Hän visioi, miksi Hilman, 93 v., on pakattava kamppeensa ja muutettava vuodeosastolta takaisin pieneen punaiseen mökkiinsä.

Näin kertovat tulevat historian oppikirjat rakenneuudistuksen ensi hetkistä:
Vanhasen ja Lipposen kelvottomat hallitukset eivät Hilman vuonna 2005 esittämää harrasta pyyntöä noteeranneet, vasta Kataisen fantastinen hallitus kuuli vanhuksen viimeisen toiveen ja totetutti hallitun rakenneuudistuksen hänen kohdaltaan.

Hilma kyydittiin mökkiinsä moottorikelkan vetämässä ahkiossa, koska kylän viimeinen lumenlinkoaja oli laittanut traktorinsa seisontavakuutukseen vuosia sitten.
Jo ensimmäisinä päivinä Hilma-vanhuksen voimat vertyivät tutun, virikkeellisen ympäristön ansiosta. Kauppaa ei kylällä ollut, mutta ruokapuoli järjestyi peruspalveluministeri Susanna Huovisen (sd.) opastuksen mukaan.
Lounaspöytään Hilma ampui kotikuusen latvasta oravan kertalaakilla. Päivälliseksi nosti verkosta muhkean matikan. Polttopuita pilkkoessa kirves lipsahti peukaloon, ja terveyskeskukseen oli normaali 11 kuukauden jono.
Onneksi tähän oli valmiina sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikon (kok.) teettämä ohje, joten Hilma ymmärsi avata netin ja mennä osoitteeseen /www.ompelemummotikkisi-itse.fi.”

vielä ei saa laittaa pelliä kiinni

Tällainenko vanhuus meitä odottaa? Saammeko tulla mökissämme toimeen miten kukin taitaa? Onko monella nykyisinkin vuodeosastolla olevalla vanhuksella edes sitä punaista mökkiä ja torrakkoa tai verkkoja millä pyytää kaloja. Hupijuttuahan tuo oli, mutta totta toinen puoli.

Vuodeosastoja muutetaan palveluasunnoiksi ja asukkaat kustantavat itse kalusteensa ja vaatteensa, lääkkeet ym tarvittavat tavarat. Vaippoja kunta antaa määrätyn määrän päivää kohti, jotkut kunnat ovat olleet tähän asti reilumpia niissä, toiset vähemmän.
Joka tapauksessa, kun nykyiset 4-6 hengen sairaalamaiset huoneet remontoidaan yhdenhengen huoneiksi, kaikki nykyiset hoidettavat eivät mahdu enää samoihin rakennuksiin. Joudutaan rakentamaan/remontoimaan uusia vanhusten hoivakoteja. Kukahan ne maksaa?

Joutuvatko nykyiset kolmessa vuorossa hoidetut vanhukset oleman kotonaan yöt ilman hoitoa ja päivätkin pienemmällä hoidolla olemaan kotonaan yksin? Näitä kysymyksiä on paljon mietittävänä. 
Jotenkin tuntuu tämä kotihoidon ylistäminen liialliselta, jos joku hoitaja piipahtaa siellä muutaman kerran  päivässä katsomassa onko mummo hengissä. Joku muu tuo lämmitetyn einesruuan kertakäyttöasioissa pöydälle tai ruoka lämmitetään uusista ruoka-pakastinautomaateista.
Tähänkään asti ei ole ollut tarpeeksi kotihoidossa työntekijöitä, kuinka niitä sittenkään, kun asiakkaita tulee lisää,  kannattaa palkata, kun pitää säästää koko ajan lisää ja lisää.
Sanonpa vaan, että mielenkiintoista seurata miten tämäkin uudistus sujuu. Toivottavasti itse ei tule koskaan vanhaksi :D ja sairaaksi.

Tuo kuva takasta johtuu siitä, että pakkanen laskee. Kävin päivällä kirjastossa polkupyörällä, silloin oli -14 astetta ja nyt -18 astetta. Taitaakin tulla tämän talven pakkasennätys ensi yönä.
Eilinen toinen adventtisunnuntai mennä hurahti niin, etten muistanut koko adventtia.  Käytiin kuitenkin hautausmailla viemässä kynttilöitä, kun itsenäisyyspäivänä jäivät viemättä. Joten siellä nyt paloivat meidän adventtikynttilät tälläkertaa.

Jokatapauksessa hyvää viikon alkua!
8 kommenttia:

 1. Tässä maassa on vanhuksilla tosi kurjat oltavat ei niillä joilla on rahaa ja asemaa vaan niillä köyhillä. Oikein pahaa tekee, he ovat tämän maan rakentaneet ja nyt heitä ei kunnioiteta.
  mei kunnassa suunnitellaaan vanhuksille kotiin ruoka-automaatteja joista nappia panamalla kone lämmittää tervellisen ja ravitsevan ruuan, tulee halvemmaksi kuin se entinen ateriapalvelu, enää ei edes ruokakuski käy vanhusten luona.
  Kumpa Luoja varjelisi että saisimme pysyä sellaisessa kunnossa että voisimme toisiamme autellen asua kotona ja kuolla saappaat tai huopikkaat jalassa.
  Välillä vanhuus peloittaa

  VastaaPoista
 2. Hallitusohjelman mukaan kun vaan on ihan hirveintä jos 8-kymppisellä muistamattomalla vanhuksella olisi ihminen puhe- tai edes huutoetäisyydellä. Koti on ihmisen parasta aikaa. Or not.

  VastaaPoista
 3. Olen pyytänyt omalta osaltani luojalta sitä, etten koskaan joutuisi mihinkään hoitokotiin hoitajien armoille ja näivettymään pikkuhiljaa kuoliaaksi lääkkeillä huumattuna ja sängyn pohjalle kahlittuna. Nähtäväksi jää miten minun lopulta käy ja vastaako luoja hartaaseen toiveeseeni haluamallani tavalla.

  VastaaPoista
 4. Tuo juttu kuvasi kyllä osuvasti sitä, mikä tässä voi olla edessä kun vanhenee. Pahalta tuntuu kun vanhana on aivan kuin hylkytavaraa, jota heitellään sinne minne rahat sattuvat riittämään. Ja jos ei muualle, niin pyskyköön kotonaan. Välillä tuntuu, että pelottaa vanheta, jos ei pysy teräkunnossa.

  VastaaPoista
 5. Uusinta uuttahan on vahusten perhehoito. Elikkä kuka tahansa, kuuleman mukaan ilman koulutusta, voi ottaa jokusen mummon kotiinsa, perheenjäseneksi, peräkammariin. Kait niistä jotain korvausta saa. Tulee mieleen, että sosiaalitapaukset adoptoi kokonaisen lauman ja perustaa mummofarmin korvausten toivossa. Olot on varmaan ainakin yhtä hyvät kuin yksityisessä hoivakodissa..

  VastaaPoista
 6. Niinpä....tätä olen myös miettinyt.
  Tein joku vuosi sitten sijaisuuden kotihoidossa, ja kyllähän siellä on aika huonokuntoista porukkaa kotona....
  Ihmisille jotka eivät juuri tiedä hoitoalasta mitään kuulostaa todella mukavalle lause "Saa asua kotonaan". Ei vain taida olla monenkaan osalta turvallista tämä.

  VastaaPoista
 7. Olen ajatellut tätä asiaa paljon..Koti on mielestäni koti ja siellä tuli saada asua niin pitkään kuin mahdollista. Palveluja pitää (pitäisi) lisätä sille tasolle että se on turvallista. Yö partioita vaan kehiin ja jne..On olemassa myös "ryhmä" vanhuksia jotka eivät halua mitään palveluja vaikka ehdottomasti sitä tarvitsevat jne..taustalla monet tekijät..
  Missähän menee se tietty raja milloin mummo tarvitsee sairaalaa tai perus hoivaa..siinä huomattava ero! Ns,kuuma kivi voi pudota koska vaan olkoonkin mummo vuodeosastolla tai kotonaan,,Jokatapauksessa huonolta näyttää..

  VastaaPoista
 8. Kiitos kaikille kommenteista! Kotonahan se on tietenkin parasta ihmisen olla vanhanakin, jos vaan on sen kuntoinen, että pärjää, vaikka apujen turvin. Monella nykyisin laitoksessa olevalla ei ole kotia jäljellä, eikä huonokuntoinen vanhus tule pärjäämään kotona yksin, jotta hoitajia tarvitaan avuksi monenlaiseen asiaan.
  Tämä perhehoitohan olisi varmaankin monelle hyvä asia, jos vaan niitä perheitä on tarpeeksi. Olen lukenut lehdistä tosi mukavista perhehoitokodeista, joidenlaisissa toivoisi itsekin olevansa, jos ei kotona pärjää. Minä voisin tykätä sellaisesta paikasta missä olisi eläimiä, kissoja ja koiria ainakin. GreenCare-tyyppistä hoitoa, voisi sellainen olla mukava työpaikkanakin :)

  VastaaPoista