keskiviikko 12. helmikuuta 2014

Siemenvinkki -haaste

Selätön puutarhuri  antoi mulle tämän haasteen, Kiitos!

Haaste Puutarha Ystäville:
- Kerro kuvin parhaat siemenvinkkisi.
Mistä olet siemenet hankkinut, miten kasvattaminen onnistui? Esikasvatitko?
Laita haaste blogissasi eteenpäin. 


Voi että, kuvia etsiessäni tuli ihan ikävä taas kesää, vaikka koko ajanhan se on mielessä, kesä nimittäin, ensi kesä.  Mutta viime kesäkin oli kaunis. :))
Siemenstä kasvatin tuotakin ylläolevaa "punapäivänkakkaraa" jo monta, monta vuotta sitten. Siirsin sitä entisestä pihasta tänne juurakkona. Viime kesänä tuo kasvoi aika heikosti, kun mylläsin tuotakin penkkiä, jospa se siitä vielä virkistyy. 
Eihän mulla sen kummempia vinkkejä ole, jotain olen yleensä saanut kasvamaan, joku ei toisinaan onnistu, vaikka parhaansa yrittäis. Joskus auttaa kun kylvää uudelleen, taimet kasvavat kyllä valon lisääntyessä myöhemmästäkin kylvöstä.

Olen kasvatellut taimia siemenestä jo monen vuosikymmenen aikana. Lempikukkia on ollut vaihtelevasti, joskus tykkäsin amerikkalaisesta pensasasterista niin paljon, että ajattelin kasvattavani sitä aina. Nyt on mennyt vuosia, kun en ole sitä saanut kasvamaan. Joskus oli kääsiösamettikukka samanlainen lemppari. Olen ottanut siitä syksyllä siemenet talteen. Viime aikoina ei sekään ole kasvanut niinkuin ennen.
Siemenet olen ostanut ihan tavan kaupoista, en ole pitkiin aikoihin tilannut niitä mistään.
Kuviahan mulla ei ole kuin näiltä parilta vuodelta.

Viime kevään ensimmäiset kylvöt on tehty helmikuun viimeinen päivä. Tällaisiin kylvölaatikoihin tulee tänä keväänä kylvettyä kolmannen kerran. Onhan nuo kestäneet. Tänään hain näitä laatikoita sisälle varastosta, pitää pestä ne vielä. Kylvömultaakin ostin tänään. 
Viimekin keväänä yritin välttää koulittavia siemenkylvöjä, kylvin muutamia siemeniä näihin lokeroihin, joista sitten otin liiat pois. 
Tänä keväänä on siemeniä taas enemmän, joten pitää kylvää hajakylvönä enemmän ja sitten koulia pienempiin purkkeihin.
Pääasiassa kasvatan taimeni jugurtti- ym kierrätyspurkeissa. Tomaatit koulin isompiin (kreikkalaisen) jogurttipurkkeihin.

Edellisenä keväänä (v.-12) kokeilin ensimmäistä kertaa turveruukkuja. Etualalla kaalia ja maissia, turveruukuissa tomaatteja. En tykännyt turveruukuista, multa homehtui niissä. Olivat sitten niin inhan näköisiä. Muovipurkeissa kasvoivat taimetkin paremmin.Hirveästi en voi esikasvatettavia kasvattaa, kun on vain pari ikkunaa joihin tulee tarpeeksi valoa ja saa pöydät jotenkin laitettua. Lisävaloja ei ole.
Tässä taimet olohuoneessa. Onneksi meillä ei käy hienoja vieraita ;))

Kun ilmat lämpenee senverran, että on yölläkin +10 astetta, siirrän taimet lasitetulle terassille, jossa ne saisivat tanakoitua. Tuossa on tomaattia, gladiolusta, daaliaa, paprikoita ja jokunen samettikukkakin.

Kun ilmat lämpenee vielä, köijään taimet ulos tuulettumaan, eli karaistumaan aamulla ja illalla takaisin sisälle. Terassilla on nykyisin jo varjoa, ihan kuumaan auringonpaahteeseenhan niitä ei voi heti alussa vielä, muuten tulee lehtiin polttovioituksia auringosta. Tätä pitää tehdä monena päivänä, joskus sataa ja joskus tuulee, niin silloin ei voi niitä viedä ulos. Vähän ennen istutusta voi niitä pitää yötäkin pihalla, jos ei enää tule kylmää.

Mangoldia ja keltaista kesäkurpitsaa. Molempia esikasvatettu muutamia viikkoja. Vahapavut taisin laittaa suoraan maahan. Ensi kesänä laitan myös vihreätä kesäkurpitsaa kasvamaan. Lehtiselleriä ei ole kuvissa, mutta sitä on kylvettävä joka kesäksi. Laitan sitä mausteeksi vihannessekoituksiin, porkkanan, palsternakan ja lantun kanssa.

Ihastuin viime kesänä ihan täysin silkkiunikoihin. Ne kylvin suoraan avomaalle, niinkuin ruiskaunokit ja kehäkukatkin. Pyrin muutenkin kylvämään suoraan avomaalle kylvettäviä kukkia.

Tulihan nuo paprikat jonkin kokoisia, vaikka eivät hyvin kasvaneetkaan. Tänä vuonna laitan vähemmän paprikoita. Parsakaalia on kylvettävä ensikesäksikin, on se niin hyvää, vaikka jää pieneksikin.

Kaksi tainta oli tätä jättikurpitsaa, hyvin riittivät. Olisi tietysti voinut karsia raakileita pois, mutta en niin hirveän isoja halunnutkaan kasvatella, ovat vain hankalampia käsitellä. Koristekurpitsoita en enää kylvä ;)

Harjaneilikat eivät kukkineet vielä viime kesänä. Esikasvatin ne jo edellisenä kesänä ja siirsin syksyllä penkkiin. toivottavasti ensi kesänä kukkivat (ja ovat selvinneet tästä talvesta)
Samoin kylvin maariankelloa ja punahattua, eivät nekään kukkineet vielä viime kesänä.


Viimeksi ostetut siemenet ovat tässä. Suippokaalia on tullut ostettua, niin onhan sitä sitten pakko kylvää ;)  Keltaista luumutomaattia halusin nyt ja "tigerellaa", niitä ei viime kesänä ollut. Salaatteja pitää olla useampaa lajia ja kylvää monta kertaa, että varmasti riittää. Sipulit tuskin kasvavat siemenestä, mutta ainahan voi kokeilla.
Kukissa pitkästä aikaa ruusupapua, leijonankitaa (uusi kukka mulle), pensas-ja köynnöskrassia, kosmoskukkaa, valkea unikko ja kahta eri zinniaa, on näitä, ja sitten lukuisat entiset siemenet lisäksi.

Laitan tämän haasteen Sinulle, jos et ole ennen saanut tätä !


Hauskoja kylvöjen suunnitteluhetkiä viherpeukaloille!


12 kommenttia:

 1. je bent al aardig aan het kweken mooi zo in al die bakjes ,je moet wel een aardige tuin hebben,heel fijn om je eigen groenten en bloemen te telen.

  VastaaPoista
 2. Paljon olet sinäkin ehtinyt vuosien mittaan kasvatella. Se tilanahtaushan se on monilla riesana.
  Olisko syynä vanhat siement, jos samettiruusut eivät idä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kääpiösammarin siemeniä on aika harvoin noissa tavallisten kauppojen valikoimissa. Omista kukista niitä kun ottaa, niin ne taantuvat jotenkin vuosien mittaan. Tai joku muu asia muuttaa niiden näköä. Yleensähän ne hyvin kasvavat. Viime kesänä kasvoi hyvin edellisen kesän sammarin siemenet, ne tavalliset oranssit. Nythän mulla on uusia "Yellow boy":n siemeniä.

   Poista
 3. Paljon olet siemenistä kasvattanut Vihanneksia sinula on paljon Sepä siinä onkin kun on vähän tilaa missä niitä kasvattaa. Minä tykkään kovasti kääpiösametti kukista minullä kyllä ahkerasti ne viimekesänä kukkivat Meinaan laittaa myös tänäkevänä :)

  VastaaPoista
 4. Ennen minäkin kasvattelin vaikka mitä ,tomaatitkin.
  Nyt en taida laittaa kuin lyhtykoisoa itämään, vaan eihän sitä vielä tiedä...kun innostuu :)

  VastaaPoista
 5. Mie laitan vaan muutaman tomaatin taimen kasvamaan.
  Eiköhän ne harjaneilikat nyt tulevana kesänä kuki, ne on sitten upeita kukkia.

  VastaaPoista
 6. On sinulla paljon ollut taimia kasvamassa. Tuli oikein kesäinen olo.

  VastaaPoista
 7. Komeita kasveja olet kasvattanut.

  Minulla on aina olevinaan niin kiire, että siementen kasvatus jää aina seuraavaan vuoteen...

  VastaaPoista
 8. Mulla on kauhee vimma päästä esikasvattammaan vähä sitä sun tätä. Mulla on vaan yks ikkuna jolla voi kasvattaa ja siinäkin pitäis mahtua pöydällä leipomaan. Ostin kaverille kääpiösamettikukan siemeniä, tarttiskos ittekki niitä kokkeilla...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kauniita ovat. Eikä niitä ole taimena useinkaan saatavana. Ovat taimivaiheessa niin ruipeloita ja sit maahan päästyään leviävät hienosti, vaikka kukat on pieniä niitä on paljon.

   Poista
 9. Kiitos kaikille kivoista kommenteista! Tänään onkin "kuun mukaan" vielä hyvä päivä kylvää tomaatteja ja muita maanpäällisiä kasveja, niin onkin äkkiä alettava kylvöpuuhiin ;)
  Viime keväänä kylvin tilliä avomaalle "vääränä"päivänä. Niin eipä kasvaneet.

  VastaaPoista
 10. Kivoja kuvia taimivimmasta ! Mulla oli viime vuonna tuota valkoista "Bridal Silk" silkkiunikkoa . Se on tosi kaunista. Ja zinniat ovat kyllä kesäkukkia parhaimmasta päästä! =)

  VastaaPoista