maanantai 19. toukokuuta 2014

Puutarhajuttuja ja haastevastauksia

Näin se kesä saapui, ihanaa. Nyt vaihteeksi puutarhajuttuja. Olen myllännyt multaa ja kylvänyt päivän juurikasveja ja levitellyt taas yhtä kukkapenkkiäkin. Välillä alkoi tuntua, että pitää tulla sisälle, kun alkoi päähän koskea, olisko tuo aurinko vähän "puraissut" äkkiseltään. Mutta nesteitä juomalla ja ruokaa syömällä se meni ohi. Unohtuu syöminenkin touhutessa :)

Tulppaani exotic emperor

Sama kuin ed. vähän toisesta suunnasta
Viime syksyisistä sipuleista nämä ovat kukkineet parhaiten, illalla menevät supumpaan ja aamulla revähtävät auki auringossa. Muut tulppaanit ovat vielä nupuillaan, eikä narsissit tainneet kasvaa ollenkaan.

Haaste kysymykset Kruunu Vuokon Puutarhan Lumo-blogista
Jo aikoja sitten vastasin näihin, mutta unohtuivat julkaisematta.
1. Mikä on ollut antoisinta mielestäsi puutarhanhoidossa?
Nähdä kasvu, kun istuttaa jonkun juurakon vaikka, joka päivä katsoo miten se kehittyy, miten kasvaa ja kukkanuppuja kehittyy ja ne avautuvat. Se, että voi aina suunnitella jotain uutta pihalle, koska se ei ole koskaan valmis :)
Toisaalta on hienoa työntää kädet muhevaan multaan, vaikka perunoita kaivessa.

 2. Mihin aikaan kesästä puutarhasi on mielestäsi parhaimmillaan?
Silloin kun ruoho alkaa kasvaa ja puihin tulee silmut ja lehdet. Eli juuri nyt.. Mutta kyllä sittenkin kun alkaa perennat kukkia. Tavoite olisi, että jotain olisi kukkimassa koko kesän, mutta eihän joka penkissa ole koko ajan kukkivia kukkia.

3. Parhain ideasi, tai iloa tuottanut toteutuksesi puutarhassasi?
Liekö parhainta, mutta olen intohimoinen kateviljelijä. Haluan peittää mullan eloperäisellä katteella, antaa kastemadoille ruokaa, jotta ne muhentavat ja lannoittavat maata. Se lisää humusta, multaa, missä kasvit voivat kasvaa paremmin. Kummasti ovat katteet hävinneet maan pinnalta, madot ovat varmaan myllänneet ne multaan.
Vähävaraisena ei ole vara noinvaan ostaa multaa isoja määriä, joten kaikki konstit on käytettävä. Viime kesänä alkoi ilmestyä pieniä kotiloita puutarhaan, joten saa nähdä miten ne vaikuttavat kateviljelyyn. Ainakin ne viihtyivät hyvin katteeena olleiden sanomalehtien alla.
Kottikärryssä ensimmäiset kylvöt taimella, rukolaa
4. Oletko luonnonmukaisen vai enemmän hoitoa vaativan puutarhan ystävä?
Enemmän luonnonmukaisen. Käytän hyvin vähän ostolannoitteita, jos ollenkaan. Viljely tapahtuu aika luonnonmukaisin menetelmin, kompostilannoitus, vuoroviljely ja katteet.

Kukkamaat vaatisivat enemmänkin lannoitusta, kompostia ei niihin paljonkaan riitä. Nurmikossa kasvaa monelaista heinää ja rikkaruohoja, pääasia on että se on vihreä :) Ei ole varaa eikä voimia laittaa hienoa sametti-tai siirtonurmea pihalle. Piha ei ole kovin säntillinen, ei viivasuora, tontilla on luonnollisempia alueita, jota niitetään muutaman kerran kesässä. Hoidan sen verran kuin kykenen ja on voimia ja varaa, joita ei ole paljon.

Haluan, että pihassa on jotain tekemistä, kukka-alueita voi suurentaa, laittaa uusia penkkejä. Joka kesä kasvit leviää ja joudun levittämään penkkejä ja jonkun penkin kaivan ja uudistan yleensä joka kesä.

5. Suositko itse siemenistä kasvattamista?
Kyllä kasvatan tomaatit ja muitakin taimia itse. Kurpitsat ja kurkuntaimet, basilikaa. Kukkia kasvatan myös. Yleensä samettikukkia. Jotain uutta välillä, tänä keväänä zinniaa, leijonankitaa ja kesäleimua.

Joskus olen kasvattanut myös monivuotisia kukkia, esim maariankelloa, punahattua, harjaneilikkaa ja ketoneilikkaa. Viime vuonna ne eivät vielä kukkineet, nyt odotan innolla ovatko selviytyneet talvesta. Ihan pienet alut näkyy olevan noista jommastakummasta penkissä.

Vuosia sitten kasvatin punapäivänkakkaran ja idänunikon siemenestä ja ne ovat menestyneet jo pitkään.
Joitain kukkia ostan keväällä valmiina, laitan niitä ruukkuihin, jotta kukkivat aikaisemmin. Monesti itse kasvatetut aloittavat kukintansa vähän myöhemmin.

Tulppaani fashion, nämä ovat jo kuihtuneet

 
Tämän 11-kohdan haasteen sain Salainenpuutaha-blogin Puutarhurilta  Vastailen nyt vain näihin kivoihin kysymyksiin. Välillä on tämän päivän kuvia kukista.

1. Montako eri kasvilajia pihallasi kasvaa? Puita ja pensaitaen ole laskenut ja perennoita olen kirjannut tuonne sivulle- Mitä pihalla kasvaa, niitäkin on vain 65 erilaista. Kyllä siitä puuttuu joitain, olenhan ostanut uusiakin viime vuosina lisää. Sipulikasvit puuttuu vielä lisäksi.

2. Lempikasvisi? Vaikea sanoa, vähän riippuu ajankohdastakin. Tänä keväänä ovat ilahduttaneet balkaninvuokot, joita istutin syksyllä. Pionit ovat upeita ja viime kesänä ilahdutti liljat kovasti. Näkyy siellä liljat nousevan penkissä :)
Mutta kyllä tämä pieni innokas kukkija on yksi parhaista :) Kukkii koko kesän, leviää sopivasti ja on kestävä.

pikkusydän, en tiedä tarkkaa lajiketta

3. Romanttinen, moderni vai siltä väliltä oleva piha, mistä pidät ja miksi? Mieluummin romanttinen. Sellainen luonnonmukainen. Pihalla pitää olla tilaa tehdä jotain. Jos se olis Valmis, valmiiksi laitettu jotenkin, vaikka kiveä, niin siellä ei olisi mahdollista laajentaa penkkejä, suunnitella uusia kasveja, niin ei olis kiva. Katso myös edelliset vastaukset kohta 4.

4. Mieleenpainuvin puutarhavierailu, missä ja miksi? En ole paljoa käynyt missään hienoissa puutarhoissa, joskus käytiin Mustilan Arboretumissa, mutta silloin ei ollut alppiruusut kukassa. Yksi kohde mikä jäi mieleen oli vuosia sitten käynti Mikkelissä Anjan Puistossa. Siellä oli valtavat nurmikot, erikoisia puita ja monia lampia, joissa pesi mm. joutsenia. En tiedä enää onko se puisto avoinna.

5. Minkä puutarha-aiheisen vierailun/matkan haluaisit vielä tehdä? Hollantiin tulppaanien aikaan.

6. Kuinka paljon käytät aikaa pihan hoitamiseen?  Nyt kylvöaikaan menee aikaa eniten kasvimaalla. Ainakin käyn joka päivä tutkimassa miten kukat kasvavat, jos olen kotona. Jos joku uusi idea putkahtaa, niin sitten siihen voi mennä enemmänkin aikaa.

vanha tete narsissi
7. Mikä on tärkeintä puutarhanhoidossa? Ilo kukista ja omin käsin kasvatettu ruoka.

8. Uskotko kuun vaikutukseen puutarhanhoidossa? Miksi? Oletko kokeillut? Oikeastaan hyvin vähän olen kokeillut. Viime keväänä kylläkin kylvin ihan kokeeksi väärään aikaan tillit, eikä ne itäneet ollenkaan. Saasnähdä tänä vuonna, kun olen nytkin jo kylvänyt osan sipuleista, herneitä ja porkkanaa. Pitäisi saada tästä enemmän tietoa, hyvin vähän tästä yleensä puhutaan missään.

Mistä lie tämmöinen tupsahtanut, olen unohtanut istuttaneeni
 9. Kasvatatko paljon taimia itse, vai ostatko valmiina? Katso edelliset vastaukset numero 5


10. Omistatko kasvihuoneen? Jos niin, mitä siellä kasvatat? On meillä sellanen miehen tekemä muovihuone, joka on kyllä parhaat päivänsä nähnyt. Tomaatteja siellä olen kasvatellut monena vuonna. Ihan hyvin on satoa tullut. Viime kesänä kokeilin kasvihuonekurkkuja myös ja ne kasvoivat ihan yli odotusten. Lisäksi olen kokeillut kasvatella persiljaa, basilikaa, munakoisoa ja paprikoita myöskin. Aika huonolla menestyksellä, paitsi persilja kyllä kasvoi yhtenä kesänä mainiosti. Munakoisolle täällä on varmaankin liian viileää.
Kaivoin viime kesänä olevinaan nämä pois ja tein polkun tuohon penkkiin. Muualle ei noussut kukan kukkaa, vain polulle oli jäänyt näitä ja ne kukkivat.
 11. Paras puutarhavinkkisi? :) Katso edelliset vastaukset numero 3

Kiitos haasteesta. En nyt jatka tätä 11-kohdan haastetta koska se on ollut jo monilla.

Katja kysyi millaisia kukkia tulee tuohon ruusujuureen, tässäpä on kuva. Eipä nuo kukat tuon kummemmaksi taida tulla :)

Muuten hieno kasvi lehdiltään

Sammalleimutkin alkaa kukkia, vaikka luulin niiden kuivaneen kokonaan, kun keväämmällä näyttivät niin risuisilta.


Syksyllä istutin näitä kuvan mukaisia Narsisseja 27 kpl . Jostain luin että ovat vihkotasetteja Narsissus x medioluteus
Musta tuntuu ettei niistä ole noussut edes lehtiä :(
Kuvittelin etä mun etupihan penkki polkuineen on nyt ihan narsissimerenä, mut katin kukkua oo.
Oletteko te saaneet nämä kasvamaan? En muista mistä kaupasta ostin.

Tulipa pitkä juttu tästä. Hauskoja puuhailuja puutarhassa ja muistakaa nauttia juomisia sopivasti!


7 kommenttia:

 1. Melkoinen kysymys-vastaus-maratoni, mutta näitä on aina yhtä kiva lukea :)

  VastaaPoista
 2. Kivat vastaukset! Olen itsekin luonnonmukaisen puutarhan ystävä:)

  VastaaPoista
 3. Monista vastauksista tuli hyviä vinkkejä, kuten tuo katteiden käyttö.

  VastaaPoista
 4. Kiitos kommenteista :) Yksi vihje unohtui :) Älä laita mitään kasvamaan Liian aikaisin.
  En ilkeä edes näyttää Puuliljojani. Ne menivät ihan piloille varmaan. Laitoin ne multapurkkeihin 12.3.ehkä kuukautta liian aikaisin. Kai mun nyt on pakko istuttaa ne maahan, kun niissä on isot nuput. Meillähän voi olla pakkasia vielä kesäkuun alussa ja niitä on vaikea suojata kun ovat liian korkeita. Luulen että sisällä kasvaneina ovat herkempiä kylmälle.

  VastaaPoista
 5. Oikein kiva lehdistö tuossa ruusujuuressa. Se voisi olla kivannäköinen ruukussa mehikasvien seurana.
  Sinulla on paljon samankaltaisia ajatuksia puutarhanhoidosta kuin minullakin :)

  VastaaPoista
 6. Ihanasti jaksat omistautua puutarhallesi! Olen ajatuksen tasolla samoilla linjoilla kun sinun vastauksesi noihin kysymyksiin, mutta toteuttamisessa paljon, paljon laiskempi!

  VastaaPoista