torstai 15. toukokuuta 2014

Uudesta "intohimosta"

Kuulin tänään radiosta sanan intohimo. Sivistyssanakirjassa sanotaan intohimosta näin: "pysyvä voimakas halu. esim. Intohimoksi kehittynyt syöminen, pelaaminen. Poliittiset intohimot. Sairaalloinen intohimo. Polttavan intohimon vallassa"

Jos minä nyt kuitenkin sanon että, nyt mulle tuli uusi Hurahdus :) En tiedä miten pysyvää tai sairaalloista  tämä on :)


Nimittäin sukututkimus.  En ole entisiäkään unohtanut vielä, vaikka tuo vie (melkein)kaikki ajatukset ja ajankin veisi hyvin herkästi. Kun istahtaa katselemaan vanhoja kirkonkirjoja koneen ääreen ½:ksi tunniksi, huomaa yhtäkkiä että onkin parituntinen vierähtänyt.

Ensimmäisiä kukkia sateiden välissä kuvattuna
Olen kyllä jo mielestäni löytänyt isoisän isoisän tietoihin asti tietoja, mutta pitää tarkistaa ja etsiä ja tarkistaa kuitenkin vielä, että olenko innoissani katsellut vääriä ihmisiä. Eli aloitan alusta isoisän tiedoista uudelleen.
Löysin nimittäin kirjastosta kaksi kirjaa, Hyppönen, Sukututkimuksen käsikirja, siinä on selvitettu mitä kaikkia tietoja vanhassa Rippikirjassa on. Ja paljon esimerkkien avulla kerrottu elämästä entisinä aikoina.
Toinen kirja on Palander, Sukututkimusta internetissä. Siinä on osoitteet mistä olen jo tietoja etsinytkin, mutta hyvin on neuvottu miten edetään.
Mistä aletaan ja mistä sitten haetaan jne. 1800-luvulla on kirjoitettu sinne ruotsin kielellä ja vaikka minkälaisella käsialalla ja mikrofilmeistä kuvatut tiedot ovat kyllä välillä vaikealukuisia, niissä on mustia kohtia jne.  Eikä tuo ruotsinkieli ole ollut koulussakaan mikään suosikki, valitettavasti. Onneksi noista kirjoista selviää mitä tarkoittaa inhysing, lägersmål, rotefattig, bräcklig, ungmö tai enkling. Eipä noita sanoja muistaakseni ollut esillä ruotsin tunnilla :D

Vanhoja helmililjoja yksi on jäänyt penkkiin
Sanonpa vaan teille kaikille, että kysykää vanhoilta sukulaisiltanne tietoja, mitä he muistavat vanhemmistaan (esim syntymävuosi) ja asuinpaikoista missä ovat syntyneet jne. Ja kirjoittakaa ne muistitiedot paperille ylös. Jollain jälkeläisistänne tai itsellä saattaa vanhemmiten tulla halu selvitellä esi-isiä.
Olisi ollut helpompaa kysellä henkilökohtaisesti, nyt ei ole keneltä kysellä enää. Mullekin tuollainen kiinnostus puhkesi vasta yli 50:senä. Olisi vaikka kuin paljon kysymyksiä, joita ei enää arkistoista löydy!

Pohjan ruusujuuri

 Tänä keväänä ei oikein tulppaanit näytä loistavan

No se siitä tälläkertaa.....

Tänään aloitin myös kasvimaalla hommat, kun sade piti taukoa välillä ja nyt kyllä jo paistaa aurinko.
Mullahan on ne penkit, joissa kasvatan. En käännä niitä sen kummemmin, kuin haraan ja kaivan juuri-rikkaruohot pois. Viisi penkkiä kaivelin ja yhteen kylvin herneitä, sinimailasta ja rypsiä, niinkuin vihantalannoitukseksi. Tietysti jos herneet kasvaa, ne syödään. Kylvän hernettä yleensä monessa erässä, jotta satoa riittää syödä tuoreena pitkään.
Toiseen penkkiin kylvin porkkanaa muutaman pienen rivin. Kylvin jo monta päivää sitten kottikärryyn salaatteja ja rukolaa ja olen varjellut sitä rankkasateelta muovilla.

Sisällä mun viimeset esikasvatukset meni pipariks, kun unohdin kasvatus astian uunin päälle ja siellä oli vain ohuita haituvia kasvamassa, kun huomasin. No uusiksi meni sekin homma....;D

 Luonnonkasvikin voi olla näin kaunis, Mesiangervo aloittaa kasvuaan

Hyvää loppuviikkoa teille kaikille lukijoille!
Valitettavasti en voi vastata englanninkielisiin viesteihin, jotka menevät roskapostiin. 
Poistan taas anonyymien kommentoinnin, kun tuli paljon roskapostia.
32 kommenttia:

 1. Minäkin olen ainoana meidän sisarusparvesta kiinnostunut suvuista, mutten ole sukututkimusta tehnyt. Oman suvun sukukirjaa olen tutkinut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se onkin hyvä kun on sellanen kirja tehty, mulla ei ole tiedossa isän suvusta minkäänlaista tutkimusta. Äidin suvusta on jotain tehtykin.

   Poista
 2. een prachtige collage met mooie foto,s.

  VastaaPoista
 3. Hei, mieki olen 'hurahtanut' mutta ihan vähän sukututkimukseen. Aloin tekemään pientä kirjoitusta kuvien kera lapsilleni, lastenlapsilleni ja jne. Kiva kun mainitsit nuo kirjat, käyn kyllä paikallisesta kirjastosta katsomassa, josko löytyisivät. Aloitin sukututkimuksen MyHeritagen kautta.
  Ihania kuvia olet laittanut tähän postaukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On varmaan muita hyviä kirjoja, nuo nyt vaan sattui olemaan kirjastossa. Mulle ainakin on ihan tarpeellisia. Mikä se tuo My Heritage on? Täytyy sitäkin käydä katsomassa joskus. Kyllä tää mullakin on aivan vähäistä tää tutkiminen, ei ole tarkoitus kuin katsella minne isoisän sukupolvi on joutunut :)

   Poista
 4. Meitin eno teki just sukututkimuksen. Minun vaarini sekä mummoni puolelta. Nyt äskettäin sain omat kopsut "puista" ja kyllä on mielenkiintoista ja tietää oman suvun historiaa. Mun mummo on jo 94v. Muisti pelaa. Mutta ei jostain syystä halua kamalasti menneistä puhua. Ei ainakaan sodasta. Kyllä olet kauniit kuvat laittanut. Mullakin oli samaa hommaa tänään pihalla kun sinulla. Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan mukava kun joku perehtyy asiaan ja tekee sellaisen ison työn. Sota-ajat on kyllä sellainen möykky monelle, etteivät halua kertoa mitään. Lähinnä minäkin ajattelen aikoja 1900-luvun alusta 1800-luvulle. Eikä niistä enää kukaan muistamassa ole :)
   Kiitos samoin!

   Poista
 5. Sukututkimusta en oo (vielä) harkinnut, mutta tässä matkan varrella on kyllä tullut mieleen, että olis pitänyt kaikkien kodin rakennus- ja remonttiprojektien aikoihin piilottaa jotain ajankohtaista rakenteisiin. Niin kiva on ollut löytää sitä kautta muistoja tämänkin talon historiasta, kun on seinä- ja lattiarakenteista paljastunut 50-luvun postikortteja, sanomalehtiä ja kaikenlaista muuta mielenkiintoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo onkin mukava ajatus. Niin minäkin hautasin vanhoja rahoja ja muita aarteita lapsuudenkodin pihoille. Liekö kukaan löytänyt :)
   Vanhat talot ja vintit yms olis kyllä tutkimisen arvoisia paikkoja.

   Poista
 6. Varmasti mielenkiintoista puuhaa tuo sukututkimus, mutta itse olen liian kärsimätön tuollaiseen tutkintaan. Kiva olisi taustoista tietää, jos joku tutkisi ja kertoisi löydöt ;O)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se vanhemmiten mielenkiinto löytyy :) Oot vielä liian nuori. Mutta tuo on yksi syy taas opiskella ruotsinkieltäkin, edes tietää mitä tarkoittaa död :)
   Oon ajatellut että loppuuko se mielenkiinto siihen kun löytää "tarpeeksi"tietoa, mutta siellä on kyllä tutkimista ihan loputtomiin. En tiedä saano mitään aikaiseksi kuitenkaan :)

   Poista
 7. Tuo sukututkimus varmasti vie mennessään, kun kerran aloittaa. Meidän suvussa on äidin puolelta tehty aika pitkälle, itse sain vain lukea valmiita tuloksia. Miehen sukua on myös tutkittu ja sitä tutkimusta tekee edelleen yksi miehen serkuista.

  On sinulla kukat jo niin hyvällä hoidolla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole kyllä kukat hyvällä hoidolla :) Just katselin että ei taida enää viime keväänä kukkineet tulppaanit oikein alkaa kukkia, on vaan lehtiä tullut, vaikka kyllä lannoitin niitä kukinnan jälkeenkin.
   Joo, en minä tiedä vaikka joku tekis meilläkin tutkimusta, kun en tiedä edes keltä kysyis sitä.

   Poista
 8. Meilläkin pikkuserkku on kiinnostunut sukututkimuksesta ja on tehnyt isänpuolelta
  aika pitkälle,aivan mielenkiintoista. Kauniita kukkia siellä pihallasi kukoistaa.
  Mukavaa viikonloppua Emilie:)

  VastaaPoista
 9. Sukututkimus vie varmasti mennessään. Siinä samalla innostuu tutustumaan myös muuhun historiaan.

  Kauniita kukkia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Niin se on, paljon jo uutta tietoa noista kirjoista on tullut. Miten ihmeessä sen ajan kirkkoherrat ovat kerenneet kirjata kaikki ne asiat ylös.

   Poista
 10. Minäkin olen kiinnostunut tuosta aiheesta. Miehen vanhemmat ovat tehneet sukututkimukset omista suvuistaan ja serkkuni on selvittänyt isäni sukua. Äidin puolen suvut on vielä selvittämättä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suhteellisen helppoa on jotain saada selville, kun ovat nykyisin netissä ne kirkonkirjat. En oikein tiedä itsekään mitä kaikkea Pitäisi selvittää, kunhan saan isoisän sisarukset ja minne he ovat joutuneet :) Tosi kutkuttavaa...

   Poista
 11. Siinä todellakin menee melkein kokopäiväkii kun rupeaa tutkimaan sukututkimusta ja sehän se on jännää,pääsee kattoo,ketkä ovat sukua..Sinulla on tulppaanit jo kukassaan minun ei ole,saattoi pakkanen asialla,jottei,,,,Muksaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin! Nuo valkeat istutin syksyllä, ne ovat kauniita ja isojakin, vanhat ovat noita roikuloita :)

   Poista
 12. Millainen kukka tuohn ruusujuureen tulee? Lehdistö ainakin näyttää todella kivalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukka on tuossa pohjan ruusujuuressa ihan mitätön, varitön. On niitä punakukkainenkin versio, mut tuossa on kyllä nuo lehdet niin mukavan näköiset :)
   Laitan kuvan sitten kunhan kasvavat :)

   Poista
 13. Meidän suvussa on sukututkimiseen innostuneita sen verran useita, että jätän kentän heille. Oma intohimoni taitaa nykyisin olla tuolla pihalla möyriminen. Mesiangervossa on tosiaan kaunis lehti. Löytyisiköhän niitä meidän läheltä? Täytyy tutkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joku asia on mikä punertaa nuo lehdet, kukkapenkissä on ihan vihreät lehdet samanlaisessa mesiangervossa. Ihan mukava punainen väriläiskä on ja kaunis kukkahan niissä on myös. Voi olla että sellasessa kosteassa paikassa kasvaa. ojan varrella on meillä.
   Hyvä kun joku selvittää sukua, mulla ei ole tiedossa ketään joka tietäis :)

   Poista
 14. Oh, se olisi mielenkiintoista!! En ole koskaan kokeillut sukututkimusta, mutta varmasti olisi.. Miehini suku on kirjoissa ja kansissa ja niihin aina mukava palata ja huomaa yllättäviäkin nimiä joukosta. Maailma on pieni!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On mielenkiintoista, löytyy kirjoita vaikka mitä, paljon au.lapsia ja kaikenlaisia kommentteja, kun vaan sais kaikesta selvää.

   Poista
 15. Sukututkimus on todella koukuttavaa, olen sitä itse joskus harrastanut. Nyt en ehdi enää tekemään sitä, mutta joskus taas jatkan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus ennenkin katselin niitä kirkonkirjoja, mut en saanut selvää ja nyt alkaa jotain sieltä löytää, niin niitä sit miettii ja miettii, mitä seuraavaksi :)

   Poista
 16. Mulla olis sulle blogissani haaste :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kävinpäs kopsaamassa kysymykset ja laitan seuraavalla kerralla tänne vastaukset :)

   Poista