sunnuntai 10. elokuuta 2014

Kukkia ja keitoksia :)

Tervehdys teille kaikille, jotka tällä piipahdatte :)


Paljon kiitoksia kommenteista edelliseen kirjoitukseeni. Olen tässä viikolla kommentoinut moneen blogiin, mutta siellä oli joku ongelma (tai liekö ollut täällä) eikä kommentointi onnistunut. Nyt taitaa olla sekin ongelma jo ohi.

On tuo ensimmäinen auringonkukka suosittu :) Nuo kimalaiset (vai mitä lie) pyörivät ja pyörivät tuossa kukassa eivätkä lähteneet minnekään. Minäkin tykkään niin hurjasti auringonkukista :)

Tällä viikolla sitten onnistuin saamaan isomman kattilan ja tänä viikonloppuna aloittelin taas kokeilemaan kasveilla lankojen värjäystä...On se vaan niin koukuttavaa touhua, että pitää hankkia lisää lankoja.

Tässä kollaasi viikonlopun touhuista, nyt on tuo kaunis kattila jo ihan musta :)

Aikaisemmin värjäsin lankoja joskus vuonna 1993-95, näytelangoista päätellen.
Mulla oli vielä vanhaa alunaa ja kuparivitrilliä, joilla kokeilin purettaa lankoja.  Merkkasin alunalla puretetut vyyhdet punaisella langalla ja kuparilla vihreällä. Tarkoitus oli saada vähän eri sävyisiä lankoja samasta väriliemestä. Mutta eipä nuo sävyt luonnonvalkeassa langassa juuri poikenneet toisistaan.

Lupiinit keräsin jo aikoja sitten ja nehän kuivuivat ja ruskettuivat, niinpä liemestä tuli mustaa kuin mörön k.... Langoista tuli molemmilla puretusaineilla aika saman värisiä vaalean ruskeita. Harmaasta villalangasta tuli vihertävän harmaata, tuossa kuvassa sävy ei näy yhtään.
Pelkkä kupari puretus antoi jo kivan vihertävän sävyn.
Kultapiiskujen kukat saivat nyt lähteä väriliemeen, mehiläiset ja perhoset saavat nyt etsiä uusia mesipaikkoja :)
Luulin että siitä tulisi vähän keltaisempi sävy, mutta tulikin aika tumma. Ovat nuo langat vielä kuivumassa joten ei ihan tarkkaan näe millasia niistä tuli. Mutta aion ostaa lisää lankaa ja kokeilla vielä kultapiiskuliemen jälkiväriä.  Mullahan oli tässä vanhaa harmaata villalankaa vyyhti ja 7veljestä luonnonvalkoista vain 300 g, joten ei näistä vielä isompia neuleita tehdä. Mutta vielä aattelin kokeilla ainakin porkkanan varsilla värjäystä. Mesiangervotkin tuli jo leikattua, mutta onhan noita lepän ja koivunlehtiä ja nokkosia millä voi värjäyskokeiluja jatkaa :)

 Nyt ei ole enää piiskuja perhosille jäljellä :)
Kuka tietää mikä perhonen tämä on?
Zinnioitakin olen kasvattanut, kun luin jostain että niissä käy hyvin perhosia, 
mutta en ole nähnyt niissä vielä yhtään perhosta. 
Pitäisi laittaa se perhosbaari.

Lopultakin nämä jo monta vuotta kasvatetut punahatut alkaa kukkia. Olen näitä jo ootellutkin!

Ensi viikolla ollaankin jo elokuun puolessa välissä. Viime viikko meni jo nopeammin ja ensiviikollakin on pari kurssipäivää, niin eiköhän tuo mene äkkiä sekin.

Paljon olisi tekemistä kasvimaallakin ja marjapensaista pitäisi alkaa keräämään marjoja ja mehuttaakin niitä sitten pitäisi. Ajattelin kyllä nyt murskata taas mustaherukoita ja laittaa jääpalarasioihin talveksi aamupalalle otettavaksi. Viime talvikin meni (ehkä marjojen ansiosta) ilman yhtään flunssaa tai muuta kulkutautia.

Hei vaan ja hienoa elokuun jatkoa !Tänä iltana pitää yrittää taas kuvata Superkuuta :)

22 kommenttia:

  1. Hienoja värejä olet saanut aikaiseksi, eipä ole menneet piiskut hukkaan:) noista tulee hinku aloittaa neulominen. Hirmuisen mukavaa puuhaa on tuo värjääminen, mullakin on omista värjäämistä langoista neulottu villapaita, käytin silloin lupiineja, suopursua, käpyjä ja olikohan juuri horsmaa ja sekoituksia edellisistä. Kävyistä irtosi hieman pihkaa, mutta ei onneksi haitaksi asti:) vielä odottaa alunapurkki varaston hyllyllä...jos joskus sitten...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Se kipinä jää jonnekkin kytemään, minäkin olen miettinyt pitkään milloin taas saan aikaiseksi aloittaa taas...Ihan yllätyin kun löysin vanhat puretusaineet kaapin perältä.

      Poista
  2. Hienot langat! Punhattu on muuten hyvä perhoskasvi, zinnioissa en ole kyllä koskaan niitä nähnyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Täytyykin katsastella punahattuja, jos niissä näkyisi perhosia.

      Poista
  3. Mukava kun innostuit keittelemään, ja hyvän värisiä lankoja padastasi nousikin.
    Ei muuta kuin jatkamaan. Mie en tosiaan uskalla laittaa tulia kun maasto on ihan rutikuivaa.

    Punahattu on upea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ainakin kultapiiskun väreistä tykkään kovasti. Voi että kun en kerennyt tänään ostaa lisää lankaa.
      Kiitos sulle värjäysjutuista. Olet ollut hyvä esimerkki innoittamaan tähän hommaan :) Värjään vaan paljon pienemmässä mittakaavassa kuin sinä :)

      Poista
  4. Kauniita sävyjä saa tuolla tavalla, mutta kyllä se vaatii viitseäisyyttä.

    Blogger temppuili viime viikolla moneen kertaan, joten et ollut ainoa, jolla oli ongelmia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, iso homma keitellä ensin liemet ja jäähdyttää ennenkuin voi laittaa lankoja.
      Mies sanoi jo moneen kertaan, että halvemmaksi tulee ostaa valmiit langat :))

      Poista
  5. Punahattu on oikea perhosmagneetti ja mulla on jotain valkoista päivänhattua myös. Neitoperhot rakastavat sitä valkoista. Langanvärjäys on varmaan koukuttavaa puuhaa..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saa nyt nähdä miten ne päivänhatut täällä menestyy, toivottavasti. sullahan niitä oli upeita kukkia.
      Onhan se sellasta höyryävää lotrausta, varoa pitää ettei polta itseään.

      Poista
  6. Oi, itse värjätyt langat on niin ihania!!!!! Kunpa vain ehtisi sitä tekemään...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) No aikaa se vie todella. Hitaasti isossa kattilassa kiehuvat väriliemet.

      Poista
  7. Hienoja lankoja sait värjättyä, olet sinä ahkera. Ei minunkaan sinniat vedä perhosia, mutta nauhukset ja punahatut kyllä houkuttelevat luokseen niitä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) vähähän noita vielä on, lähinnä kokeiluja. Ei noista vielä virkata isoja peittoja tms.

      Poista
  8. Olen kasvattanut kerrannaisia zinnioita monena vuonna ja ne eivät ihmeemmin perhosia houkuttele. Olisikohan yksinkertaiset zinniat houkuttelevampia. Punahatuissa sen sijaan on ollut viime aikoina paljon kuhinaa, niin kuin purppurapunalatvoissakin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miten lie mulla ollut sellainen ajatus että zinnioissa kävisi perhosia. Väärä mielikuva taisi olla :)

      Poista
  9. Kauniita värejä olet lankoihisi saanut. Olen samaa mieltä kanssasi, että lankojen kasvisvärjäys on koukuttavaa puuhaa. Ensin kun olet saanut ne värit, mitä aluksi halusit sitten alkaa kokeilu jälkiväreillä saataviin väreihin - ja yleensä käy niin, että langathan siinä loppuu!! Ihania värjäyshetkiä sinulle.
    Tänä kesänä kukkakpenkissäni Zinniat jäivät 5 cm:n taimitasolle, niinkuin myös Kehäkukat! Tuskin ne enään ehtivät kukkimaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos! Jos oliskin rahaa paljon niin ostas lankoja paljon kerrallaan tai tilais jostain. Silloin -90-luvulla tilattiin kaverin kanssa kilokaupalla lankoja ja niitä onkin riittänyt ihan näihin asti. Olivat vaan 100% villaa, harmaa lanka on säilynyt sieltä asti. Niin sukkina ei kestänyt tuo täysvillalanka, ja se on ohuempaa sorttia kuin 7veikka.

      Poista
  10. Kauniita värejä langoissasi! Eipä haittaa yksi kattila, kun noin hienoa oli lopputulos:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Tätä vartenhan tarvisinkin tuon kattilan, vaikka sanoin jo myyjälle että se on liian nätti tähän tarkotukseen. Eikä rumempia löytynyt.

      Poista
  11. Vastaukset
    1. Kiitos. Valokuvissa värit aina vähän muuttuuu...

      Poista