torstai 16. heinäkuuta 2015

Terapiakuvia ja muita

Tervetuloa Tuulikki lukijaksi! Käyn lukemassa blogiasi kunhan tässä kerkiän.


Jonnekin tuo aika vaan katoaa, vaan oon mie pihallakin puurtanut pitkät päivät. Kitkenyt oon mansikkamaata, vadelmamaata, kasvimaata ja marjapensaiden alustat, kukkapenkkeja sieltä missä näen vesiheinää, tyhjensin kompostin ja laitoin ne heinät marjapensaiden alta sen mössön päälle. Niitetty on ruohoja sakiltaan. Välillä oon ihaillutkin kasvua. Jotkut kasvaa, vaan jotkut ei, esim kurkut ja mustasilmäsusannat ja mun siemenestä kasvattaman pelargoniat. 

Onneksi nuo unikot alkaa kukkia
Joku ihme väsymys on iskenyt, ei oikein mikään maistu. Heinäkuun yleisin lämpötila +15 astetta.
Hartaasti odotettu kesä.....
Otin jo d-vitamiiniakin, kun tuntui ettei aurinkoa näe enää. Paitsi tänään ihan istuin pihalla auringossa. Kun huomasin uusia kukkia yritän niistä saada voimia taas...
Lukeminenkaan ei nyt maistu enää, vaan olen katsellut puutarhalehtiä, vanhoja ja uusiakin, olen lainannut kirjastosta. Pitihän se sitten tilata ihan omakin lehti, kun tuli hyvä tarjous.

Särmä- tai mäkikuisma, en saa selvää kumpi
Välillä vähän keltaistakin:) Nämä on ihan ite asettuneet tähän koivun viereen, jossa olen yrittänyt kasvattaa vaikka mitä. Vaan nää viihtyy.

 Siemenstä kasvattamani ketoneilikat ovat ilahduttavasti levinneet.

Myskimalva alkoi kukkia tänään.
Kait tää on myskimalva, yhtenä iltana aloin katsella näitä malvoja netistä, kun iski päähän että ruusumalvaksi luulemani korkeampi malva oliskin harmaamalvikki. Se ei vielä kuki. Tää leviää ihan hirveesti ja on matalampi, niin on tää myskimalva varmaankin :) Ota näistä selvää...

Valamonruusu kasvaa jo kahdessa metrissä. Ajattelin leikata korkeat versot pois kun kukkii, vaan entäs jos tekiskin tästä köynnösruusun? 
Ja leikkais matalat versot pois, kun alkaa olla penkki täyttä tätä.

Perhonen lennähti yllättäen, kun otin aurinkoa. Tämä on kai yleinen Tesmaperhonen. Kiva kun löysin netistä paikan mistä saa tietoa mikä laji on kyseessä. Kuuklasin "päiväperhoset"

Tässä on mun kolmas (viimeinen) laatta minkä liimailin kaakelinpaloista. Ei ole vielä ihan tietoa mihin laitan nämä laatat.

Tässä penkin vieressä "otin aurinkoa", niin huomasin, että hyvä ihme mulla on kolme puuta! samassa penkissä. Punalehtikoivu, mustakuusi ja pilvikirsikka.
Naapureista saatiin tuo kirsikka, heidän sukulainen oli tuonut Kiinasta siemeniä, ja siitä kasvatellut. Minusta tuo näyttää pilvikirsikalta. Hyvin tuo menestyi ainakin viime talven yli, enkä muistanut suojata sitä verkollakaan.
Mustakuusi on hyvin hitaasti vironnut (siirrosta yli 5 v)  Toisaalta hyvä kun on hidaskasvuinen. Nytkin siitä on latva kuivunut. Punalehtikoivu on kaikkein hitaammin kasvanut, 12 vuotta sitten hankittu ja ensin kasvoi muualla ja tähän siirrettynä on pysynyt elossa. Kolme ostettiin silloin niitä ja kaksi on hävinnyt jo.

Tulipas taas pitkä kuvakertomus, jospa sitä piristyis taas johonkin hommaan. 
Vai meniskö iltapäiväunille! Taidan mennä...


22 kommenttia:

 1. Ihania nuo siun laatat, ja unikot.
  Myöleikattiin syksyllä Valamonruusu matalaksi ja nyt ne uudet alut tukehtu rohtoraunioyrtin sekaan. :( siulla onneksi kukoistaa kauniisti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mulla ruusu tukehduttaa muut. Keljuttaa kun jää punahatut ruusun alle. Ehkä kaunopunahatut ovat kuitenkin "arvokkaampia" kuin valamonruusu, mene ja tiedä :) Kyllä se voi olla, että pakkanen tuhoaa me parimetriseksi kasvavat versot.

   Poista
 2. Hienot laatat olet tehnyt. Ja nuo unikot on niin kauniizta.
  Minullakin loppui into eilisen penkkiurakan jälkeen. Ehkä on hyvä välillä pitää toisenlaista lomaa, lueskella jne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Välillä kait pitää vähän aikaa "tuumata". No huomenna onkin sitten ihan muuta puuhaa.

   Poista
 3. Onko sellainen kaksitasoinen kasvutapa Valamonruusulle ominaista? Minulla nimittäin on myös osa oksista pensasmaisen matalia ja osa huitelee korkealla pääni yläpuolelle. Nyt sitä ei voi tietenkään leikata, kun kukkii niin runsaasti, mutta luultavasti laitan ne korkeat oksat poikki. Sehän on ihan hölmön näköinen tuollaisenaan ja varmasti talvi saa koko pensaan pitkin poikin maata.
  Minulla on tuota samaa malvaa ja sanon sitä yksinkertaisesti malvaksi, kun en ole tutkinut asiaa tarkemmin. Ehkä jossain välissä, mutta nyt se ei ole tärkein homma.
  Ihania unikoita ja tosi hienoja laattoja. Laatathan ovat koristeellisia ihan sellaisenaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiitos! Niinhän jossain sanotaan, että korkeus on 150-200 cm valamonruusulla. En ole oikein ruusuihmisiä, joten en ole ennen tuollaita kokenut. Olisihan se köynnösruusukin kiva.
   En tiedä mistä tuli yks päivä mieleen, että mun isompi malva voiki olla se harmaamalvikki. Siinäkun on liuskottumattomat ja vähän karvaiset lehdet. Tuon liuskalehtisen malvan siemenet otin erään vanhan talon pihasta monta vuotta sitten.

   Poista
 4. Meillä mökilläkin samainen malva avasi ekat kukkansa ja heti joku ötökkä kävi rei´ittämssä terälehdet :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi harmi sun malvaa! Mulla syö joku mato ruusujen pieniä taimia. Suihkuttelin niitä nokkoskeitteellä, en tiedä auttaako.

   Poista
 5. Hienoja laattoja olet tehnyt!!!! Minäkin olen yrittänyt tutkailla, että kasvaako minulla valkoista ruusumalvaa vai myskimalvaa. En vieläkään tiedä, siemenpussissa luki vain valkoinen malva. Kaunis on silti.

  Silloin kun ei mikään huvita ja väsyttää, kannattaa ottaa nokoset, eikä tehdä puutarhasta stressin aihetta. Voimia sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Saitkos ihan valkoista malvaa. Mullakin oli osa valkoisia viime kesänä. Myskimalvalla on ylemmät lehdet liuskaisia ja se on matalampi kuin ruusumalva.
   Kyllä välillä pitää pötkötellä, jos väsyttää. :)

   Poista
 6. Ei ollu yhtään liikaa kuvia. Paljon kaunista katsottavaa, kyllä tuota näkymää kelpaakin ihailla. Kova uurastus on varmasti ollu tehä, no pikkuhiljaa... Hieno laattatyö!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, vähitellen kaikki kukka-alueet laajenee. Nyt sitten vielä ne lisääntyy, kunhan saisin uusia taimia. Pari pionia istutan jos löydän valkoisen ja vaaleanpunaisen.
   Kyllä se tää meidän piha on aika paljon muuttunut näinä 13 vuotena. Pitäis tehä siitäkin ihan oma postaus.
   Kiitos vaan♥

   Poista
 7. Hienoja laattatyötä olet tehnyt Kauniita kukkia tykkään valamonruususta se on kaunis :)

  VastaaPoista
 8. Vastaukset
  1. Kiitos:) Jos saan aikaiseksi yritän tehä seuraavaksi pyöreän jutun kaakelinpaloista.

   Poista
 9. Ihania laattoja ja puita Sinulla -mustakuusi ja punalehtinen koivu houkuttavat! Ihania kukkijoita nuo unikot ja vallanikin nuo neilikat, meilläkin ne leviävät jotenkin itsestään. Blogiystävä Berween kertoili noista Valamon ruusuista, meilläkin kasvaa kahdessa eri paikassa tätä ruusua ja habitus ihan erilainen, toinen kiipeää korkeuksiin ja toinen puskittuu, jännä mutta ihana kukka kuitenkin!

  Kyllä täälläkin jo väsyttää...lomaan kaksi viikkoa, sadetta riittänyt jo ehkä tarpeeksi. Onneksi on kuitenkin kesä! Kävin tänään ihanassa lanka-alessa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ah... lanka-ale...josko sellainen kohta houkuttelisi. Vaikka ihan pelottaa tulevaisuus, mitä sitten kun ei enää pihalla voi kaivella ja suunnitella istutuksia.

   Poista
 10. Onhan sulla siellä vaikka mitä ja nuo ihanaiset unikot kukkii!
  Minulle iskenyt kans jokin väsymys kun puutarhassa ei ehdi tekemään mitään niin silloin lamaantuu.
  Leipätyö imee kaikki kropan voimat ihan loppuu.

  VastaaPoista