sunnuntai 6. syyskuuta 2015

Kukkia ja perhosia :)

Ensiksi kiitokset kommenteista edelliseen! Se suloinen kukka oli silkkiunikko. Niistä ja auringonkukista tykkään kyllä tosi paljon, ja myös noista punahatuista :) Gladioluksen mukuloita olen kyllä säilyttänyt jonain talvena ihan jääkaapin päällä pahvilaatikossa. Vaan viime syksynä en viitsinyt niitä ottaa säilöön, ja tään vuotiset gladiolukset sain ihmekukkien kylkiäisenä Tampereen puutarhamessuilta.

Nyt onkin olleet hienot perhosbongauskelit. Neitoperhosia on lennellyt ihan laumoittain, vain yhden amiraalin näin tänään ja tuon ruskean repaleisen perhosen toistamiseen. Mikähän lie tuokin ressukka?


Amiraali ei asettunut kuvattavaksi ollenkaan


Kultapallot rehottaa, melkein ovat vielä pysyneet pystyssä
 Kurtturuusut vielä kukkivat
Tänään leikkelin marjapensaat ja raivasin kukkineita kesäkukkia pois kompostiin. 
Sitten istuttelin vielä istuttamatta olleet ostetut kukat, kun sain kaivettua nauhuksia liian kuivasta sormustinkukkapenkistä pois, ja laitoin ne kompostiin. 
En enää tarjottele niitä kellekkään, kun eivät kelpaa.
Tosi pienet juuret on valtikkanauhuksella, ei ihme jos se auringossa nuupottaa.

Tähän piti olla kuva mun ihmekukkapenkistä, mut en nyt löydä sitä :)
luulen että jätän ne ihmekukat talveksi maahan, paleltukoot. 
Istuttelin ihmekukkien taakse syysmaksaruohoja( Brilliant), joita olen pistokkaista kasvattanut.
Näyttävät perhoset tykkäävän niistäkin.

Taidanpa sitten laittaa reunakasviksi hopeahärkkiä, kun siitäkin olen laittanut pistokkaita kasvamaan.
Huomenna jatkan taas, jos siltä tuntuu.

Tiskirätin sain valmiiksi, kyllä minä olen hidas nyt näissä käsitöissä. En uskalla neuloa, kun koskee päähän heti kun neulon vähänkin. Aloitin kyllä kuitenkin sukanneuleen tänään :) 
Pitää vaan jumpata... 

Kurpitsa ei malta lopettaa kukintaansa

Aurinkoista syyskuun jatkoa!

 



30 kommenttia:

  1. Perhosia on tosiaanki viälä lennelly. Ostin ensimmääsen punahatun viimmeviikolla. Oli nii hianon färine. Mulla käsitöiren teko vähenöö ja vähenöö ja ...rajoottuu lähinnä vetoketjujen vaihtoohi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puhahatut on kyllä odottamisen arvoisia ja kukkivat myöhään syksyyn asti, kunhan alkuun pääsevät.
      Ihan fiilispohjalta minäkin käsitöitä teen, joskus tulee ompelutuuri, ei kyllä pitkiin aikoin ole tullut :) Lankoja on tullut ostettua niin paljon, jotta pakkohan niistä on jotain koettaa tehä :)
      Pakkohan niitä on ostaa, kun ei pääse ohi tarjouslankojen :)

      Poista
  2. Sama täällä perhoset ovat saapuneet , niitä on tosi mukava seurailla.
    Tänä kesänä kurpitsa vain kukkii,ei yhtään mompulaa tulossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on sentään yksi 10 cm halkaisijaltaa oleva "jättikurpitsa" , jos ei nyt sitten happane sekin :)

      Poista
  3. Herkkä tuo perhonen väreiltään. Kultapallot ovat kuin pieniä aurinkoja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En löytänyt varmasti lajia tuolle perhoselle, on vähän kärsineen näköinen jo. Olisiko joku hopeatäplä?
      Keltaiset kukat loistavat kyllä kuin aurinko näin syksyllä. Toinen on pensashanhikki, samanlainen loistavakukkainen.

      Poista
  4. Ihanat perhoskuvat sinulla. Minäkin yritän perhosia kuvata, mutta huonolla menestyksellä. Hienot kultapallot sinulla; minulla viistävät maata pitkin. Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kerkisin edes yrittää tulea nuo kultapallot, kun unohtui tietysti leikata ne keskikesällä. Vaan ei nuo mun naru/keppiviritelmät täysin estä niitä kaatumasta :)
      Noissa punahatuissa perhoset jököttää paikoillaan pitkään. Saattavat olla jo vähän kohmeissaankin :)

      Poista
  5. Mullakin kesäkurpitsat kukkii, mutta hedelmää ei taida juurikaan tulla...Minä tykkään kultapalloista, täytyisi niitä joskus istuttaa...tänä vuonna on linnunsiemenetkin syöty niin tarkaan maasta keväällä, ettei auringonkukkiakaan ole noussut maasta, maa-artisokan kukkia odotan..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, ei tule kurpitsoita nyt paljon, onneksi. Ei nyt jotenkin maistu enää nekään.
      Niin, minäkin olen ihmetellyt kun ei linnunsiemen-auringonkukkia ole noussut montakaan. Taisin kylvää ite liian myöhään ne, kun eivät kuki.
      Maa-artisokat ovat kyllä tosi korkeita mullakin, hyvin myöhään muulloinkin kukkineet.

      Poista
  6. Täällä ei oo perhosia näkynyt, mutta ei vissiin ihmekään, kun ei oo kukkiakaan :). Paitsi noita kurtturuusuja, jotka näyttää hauskoilta, kun pensaissa on samaan aikaan kukkia ja marjoja.

    PS: Ajattelin tänä talvena kokeilla pelargonioiden säilömistä (juu, alan hurahtaa vissiin :)) ja tarvisin nyt viisaampien vinkkejä siihen, miten se pitäis tehdä. Meillä on pimeä ja viileä kellari, jonka oon ymmärtänyt olevan hyvä paikka, mutta säilötäänkö ne ihan siinä ruukussa, mihin ne on istutettukin? Ja pitääkö jotenkin katkoa ensin? (Tyhmiä kysymyksiä juu, mutta olisin kiitollinen jeesistä :))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Punahatut ja syysmaksaruohot ovat täynnä perhosia. Eipä mulla muita perhoskukkia olekaan :)
      Minähän en ole ollenkaan "viisaampi" kukkien talvettamisessa :) En ole niitä yhtään edes yrittänyt talvettaa, paitsi kerran verenpisaraa, mutta se tuli täyteen ötököitä ja kuoli. En yhtään ole päättänyt yritänkö näitä pelakuita säilyttää talven yli.
      Äitini talvetti luultavasti makuuhuoneen ikkunalla tai sitten viileässä rivitalon "kellarikomerossa" pelargonit ja kyllä ne kukkivat ihan hurjan hienosti. Luulisin että siinä samassa ruukussa, missä kesän olivat, tai sit syksyllä penkistä istutti ne ruukkuun. Mutta joku viisaampi tietää varmasti paremmin.

      Poista
  7. Hassua että perhosetkin ovat "myöhässä". Pitääpä kokeilla noiden gladiolusten talvettamista, kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan :) joskus pitää kokeilla vaikka mitä, kun ei ole kellaria, tai muuta pakkasetonta paikkaa mihin säilöä.

      Poista
  8. Sadesäät ovat vieneet täältä perhoset. Josko tulisivat takaisin, kun luvassa on lämpimämpää.
    Miten ihmeessä sinun kultapallosi pysyvät pystyssä. Meillä makaa pitkin pituuttaan. Ovat jopa niin korkeita, ettei sopivia tukia edes löydy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä täälläkin satoi taas kaatamalla tänä iltana. Voi perhosparat, mihin lie joutuneet.
      Eipä oole mullakaan kuin kepit ja niihin kieputin naruja, tiukoilla ovat jo. Jokohan pettivät kun taas satoi reippaasti.

      Poista
  9. Kaunista emilie! Ihanaa että sinunkin puutarhaan perhoset ovat löytäneet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti vielä pitkään olis lämmintä, ja aurinkoista. Kyllä niitä on kiva seurata. Kun vaan tuntis paremmin niiden nimet.

      Poista
  10. Huokaus..miten kauniita kuvia perhosineen<3

    VastaaPoista
  11. Hienot kuvat! Meillä ei vieläkään ole perhosia, vain yhden olen nähnyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Oliskohan teilla vähän tuulisempaa siellä :) Tänään ei tarvi taas ihailla perhosia, on niin kylmää ja sateista. Toivotaan että lämpiää!

      Poista
  12. Ihania kukka- ja perhoskuvia. Ikävä jos käsitöitä ei päänsäryn pelossa voi harrastaa. Mukavaa loppuviikkoa ja viikonloppua!

    VastaaPoista
  13. Ihania perhoskuvia. Täällä on ollut todella vähän perhosia :(

    VastaaPoista
  14. Hm...jokin estää vastaamasta kahteen viimeiseen kommenttiin ??
    Kiitos vaan molemmille! Olen kyllä neulonut, eilen innostuin liikaa niin taas koskee päähän :( Mutta pitää vaan muistaa pyöritellä käsiä ja hartioita, jospa ne vähitellen tottuisi neulomiseenkin.

    Tänä syksynä on kyllä ollut tosi paljon enemmän perhosia, ainakin neitoperhosia. En ole ennen niitä ainakaan näin palon huomannut. Eilenkin varmaan kymmeniä pyöri punahatuissa ja syysmaksaruohoissa. Ja muitakin pörriäisiä ihan laumoittain. Kait ne muut ravintokasvit ovat jo vähissä.

    VastaaPoista
  15. Kiitos vierailustasi blogissani.

    Kyselit atc-korteista ja kerron niistä vähän
    https://fi.wikipedia.org/wiki/ATC_%28ker%C3%A4ilykortti%29 osoitteessa on kerrottu korteista.

    Korttipohjat voi tehdä itse tai ostaa valmiina. Tärkeintä on kortin koko, että se mahtuu keräilytaskuun.
    Tekniikka voi olla mikä vain. Mielikuvitus on rajana näissä korteissa. Ne ovat pientä taidetta, jota vaihdellaan. Laitan kortin blogiini esille ja kuka vain voi vaihtaa kortin omaansa. Ensimmäinen varaaja saa kortin. Yleensä laitamme kirjeeseen pienen extran (pieni askartelutarvike tai muu ylläri), joka inspiroi toista tekemään kuinkas muuten uusia kortteja.

    Voin toki lähettää sinulle oman korttini malliksi ilman vaihtaria. Näitä ei koskaan myydä vaan ainoastaan vaihdetaan tai lahjoitetaan. Kurkkaa sivupalkin hevosenkuvaa https://picasaweb.google.com/113628267065118601029/EnkulinVaihtoonVapaatATCKortit olisiko siellä kortti jonka haluaisit? Saisit koon selville.
    Teen kortteja paljon ilman vaihtaria. Minulle tulee sähköpostiin pyyntö ja korttejani on sairailla ja vanhuksilla unipöydällä antamassa väriterapiaa. Laitan yleensä näiden korttien mukana pienen rukouksen saajalleen mielessäni. Joskus sairas on niin huonossa kunnossa ja omaisen sanat eivät riitä, silloin he antavat heille värin voimaa. Voit laittaa postia bmpiironen(at)gmail.com jos innostut korteista. Osoitteesi toki tarvitsen myös jos haluat kortin. Ihanaa sunnuntaita sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitoksia vastauksesta. Nuo näyttää niin utopistisen hienoilta sun blogissa, ettei rajaa :) Pitää käydä katselemassa noita tarkemmin. Yllättävän pieniähän nuo ovat kooltaan, pitää olla näppäryyttä valmistaa. Mutta katsellaan ja kokeillaan :)

      Poista
  16. Toinen kuva on ihan mielettömän hieno!

    VastaaPoista