maanantai 21. tammikuuta 2019

Pakkasmaisemia

Olihan se ihan "pakko"lähtee aamulla aikaseen ennen 7:ä  liikkeelle, kun piti sitä kuuta lähteä katsomaan. Oli ihan "rapsakka" keli. Täällä en ole kuin kerran iltapäivällä ehtinyt nähdä kuuta taivaalla.
Olen ollut sellainen kuun haikailija koko ikäni, aina sitä pitää kuvata kun vaan näkyy.

Enkä muistanut asentaa tuota vanhaa kameraani oikeaan asentoon ja eipä siellä pakkasessa, rillitkin huurussa näe mitään asennella.
Kuhan kuvasin, suurin osa oli ihan pimeää :)))

Eipä paljoa erota kuuta. Maisemia olis ollut kyllä.  Puut olivat hienoja. Joku aamu pitää lähteä uudelleen.
Tulipahan nähtyä kuu ja joku tähtikin tuossa.


Siinäpä se oli tämäkin, aina tv:stä näkyy paremmin.

Aurinkoinen pakkaspäivä näkyy olevan tulossa, nyt on pakkasta -23 astetta.
Tällä viikolla onkin monena päivänä "toimintaa".
On Teatteria ja terveytarkastusta ja muutakin.
Viime viikolla kävin verikokeessa.  Vähän järkytyin, kun oli kolesterolit koholla. Sitten katsoin vanhoja lukemia, niin olihan ne ollu joskus enemmänkin koholla. Saa nähä mitä terkkari sanoo. 
Päätin nyt sitten kokeilla rasvattomampaa elämää, olen käyttänyt voita leivällä muulloin, paitsi joskus vuosia sitten, kun osallistuin erääseen kolesterolitutkimukseen, jossa piti syödä useita eri margariinejä ja sitten mitattiin niiden välillä kolesterolit. En ole kuullut siitä tutkimuksesta yleisiä tietoja, miten lie mennyt.
 Multa ei sanottavammin muuttuneet arvot sen tutkimuksen aikana. Siinä ei tiennyt mikä rasva oli milloinkin. Yhtä pahanmakuisia kaikki!

Nyt jätän voin pois, ja siinä sitten jää kyllä suurin osa leipääkin syömättä. Samoin jätän pitkän aikaa käyttämäni turkkilaisen jugurtin vähemmälle ja käytän vähempirasvaisia ab jugurtteja. Muutenhan ei paljoa rasvaa tule, koska melko vähän syön liharuokia, makkaroita ei tee mieli, ja juustotkin jätän nyt syömättä. Muutenkin vaihdan enemmän kasvis- ja salaattipitoisempaan ruokaan.

Mullahan tässä joulun jälkeen alkoivat vatsakivut, joten leipiä olen jo jättänyt syömättä muutaman viikon ajan. Olen vaan huomannut että etenkin jos syön enemmän ruisleipiä, niin vaivoja on. 
Nyt varmaan viikon ajan on ollut helpompaa, eli ei kipuja.
Kauraleipää olen vähän syönyt ja kokeilin itsekin leipoa, mutta kyllä sekin vähän lisäsi vaivaa.

Kokeilenpa nyt jonkin aikaa ja käyn sitten mittauttamassa kolesterolit uudelleen.
Tietysti pitäisi myös liikkua enemmän, en vaan ole saanut itsestäni irti mennä kuntosalille, vaikka oli tarkoitus täällä aloittaa sekin. Kävelen kyllä joka päivä, mutta ei se ole tarpeeksi reipasta liikkumista, kun pitää vähän liukkauttakin varoa.  

Huomasin että mulla on ollut ainakin neljänä jouluna valkea kerrottu amaryllis. Eikun jouluna v 2017 oli punakirjava. On jo aika seuraavan kerran jouku muun värinen ostaa. Tuo viimeinen vana on katkaistuna, eikä meinannut löytyä tarpeeksi tukevaa maljakkoa, niin se on nyt Imaginaerum tuopissa :)
 Tulppaanit alkavat jo kuihtua. Voi olla kyllä oma syy, kun yhtenä päivänä huomasin, että olivat ihan kuivilla. Hupsista. Unohtui lisätä vettä.
 Nyt on jo aika lopettaa tämä höpinä ja lähteä vaikka ulos, kun näyttää keli hienolta. Täällä on kiva poiketa välillä jonnekin lämmittelemään, jos tulee kylmä.

Nyt onkin Aunen päivä tänään 21. 1. Mun äidin nimipäivä olisi ollut. 
Onnea Oona, Netta ja Aune!
Ja kaikille muillekin hyviä tammikuun päiviä! Kuukausi on jo loppupuolella.

16 kommenttia:

  1. Jaahans. Ja taas on banneri näköjään vaihtunut :). Ja taustavärikin. Kivan keväinen.

    Onko sulla Lidliä siellä lähellä? Oli tullut kreikkalaisesta jugurtista sellainen versio, jossa on 2% rasvaa. Myydään kilon purkeissa ja vaihdoin nyt siihen vaihteeksi, kun näytti olevan ihan hyvin proteiinia tossa versiossa, mutta rasvaa vähemmän kuin mun aiemmin syömässä Lidlin 10% kreikkalaisessa. Onhan toi vähän luirumpaa, mutta niin on ne AB-jugurtitkin. Tykkään enempi sellaisesta kiinteästä lusikoitavasta, mutta turkkilaisesta en enää yhtään. On niin kitkerän makuista verrattuna noihin kreikkalaisiin.

    Toivottavasti saat kolesterolia alemmaksi ja samalla mieltä ylemmäksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On joo Lidl ihan vieressä. Siellä oli joku aika sitten 2 purkkia yhteistarjouksessa turkkilaista, niin tietysti piti ostaa. Jo sitä silloinkin mietin, kun voi välillä vaihtaa. Koetan nyt syödä sen toisenkin. Pitää sitten maistella. Eihän sillä oikeasti ole väliä, mitä kerran päivässä syö vaikka desilitran, kun ei ole 100% rasvaa.

      Poista
  2. Minäkin aamulla kurkistelin kuuta, mutta ei se meillä ainakaan ollut noin punainen kuin useissa kuvissa. Pakkasta on jo ihan kiitettävästi, aamulla oli vielä -28.4C ja toinen autokin hyytyi eilen. Vähän jännittää, onko koko viikko näin kylmää, kun meille tulee neljä teiniä lomalle Israelista. Ovat viimeksi lapsena olleet talvella Suomessa, eivätkä meinaa uskoa, että täällä ei todellakaan tarkene minihameella! Mä vähän luulen, ettei tarvi paljoa talviharrastuksia esitellä, taitavat juosta autosta suoraan sisälle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, joo, tuo kolesteroli... meidän pitäisi molempien laihduttaa ja vähentää rasvan syöntiä. Miehellä varsinkin, on niin riskirajoilla ja kaksi pallolaajennusta jo läpi käynyt. Miten sitä onkin niin saamaton!!!

      Poista
    2. Voi kyllä tulla vähän kiire lämpimään. Mutta on varmaan talvi aika eksoottista heille.
      Eihän sitä tarvi kaksinkäsin mättää rasvaa, mutta on niin paljon erilaista tietoa miten rasvat vaikuttaa kolesteroliin ja nostaako joku rasva, vai laskeeko sitä. En ainakaan ala ihan vähällä kolesterolilääkettä syömään.

      Poista
  3. Tunnelmallsia nuo aamukuvat! Ja kukathan on tietty ihania myös:)

    VastaaPoista
  4. Upean näköiset pakkasmaisemat ja kuukin siellä näkyy, kauniita kukkasia. Mukavia pakkaspäiviä.)

    VastaaPoista
  5. Hienoja kuvia, upeasta supersusiverikuusta! <3

    Ajelin tänään Tamperetta kohden juurikin, kun kuu oli täyspimennossa. Hyvä kun tietä muistin katsoa! ='D Kyllä oli hieno, varsinkin täällä maaseudulla, kun kuun vierellä olevat pilvetkin olivat ihan punaiset. Huikea näky!

    Mukavaa viikko sinulle!

    VastaaPoista
  6. Herätys oli klo 6 ja kävin saman tien laittamassa auton lämpiämään. Kuu möllötti taivaalla. Vielä olisi pitänyt 40 min odotella, niin pimennys olisi alkanut. Sen verran kova pakkanen, ettei kyllä moinen innostanut, siis valokuvaus. Sitä paitsi aamulla on kiire, laittaa eväät, käydä suihkussa, meikata, pakata laukku, pukea, laittaa hiukset...Ei ehkä tuossa järjestyksessä kumminkaan! Olit kyllä reipas!! :)

    VastaaPoista
  7. Kiva kuulla, miten ruokavaliosi vaikuttaa. Minullakin oli viime vuoden loppupuolella vatsakipuja ja siksi päätin jättää vehnän kokonaan pois. Enkä tämän vuoden puolella olekaan syönyt yhtään vehnää ja olo on heti parempi! Suosittelen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä juttu! Vatsakivut ei ole kivoja, kun ei yhtään tiedä mikä on ja miten se helpottaa. Mulla on joskus ollut monta viikkoa vielä pahempaa kuin nyt. Se voi johtua niin monesta. Mulla esim kilpirauhas sairaus. Mutta nyt on lääkäriin aika kuukauden päähän, että sitten voi kysellä ainakin.
      Minäkin olen syönyt vain kauraleipää, ja pari palasta vain päivässä.

      Poista
  8. Mielenkiinnolla jiän vuottamaan kuulumisia ruokaremontistsi. Kauniita kuvia. Kylymee on meilläkin ollu, sais välillä lauhtuukkin!

    VastaaPoista
  9. Upeat kuukuvat! Hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
  10. Upeita pakkaskuvia! Mutta tulppaanitkin on aina ihania :)

    VastaaPoista
  11. Tosi ihanat pakkaskuvat.
    Kaupungissa harvoin näkee tähtiä,tuo ainainen valosaaste..
    Punainen .kuu sai meidän koiruuden murisemaan,pelokkaasti,ei ollut unimurinaa,Olemme sellaisia "kuu-hulluja.koiruuden kanssa"

    VastaaPoista