perjantai 7. kesäkuuta 2019

Kun on niin kuuma..

eikä ole pakko lähteä minnekkään, on pysyteltävä sisätiloissa. Lämpötila on vielä jotenkin siedettävä sisällä. Parvekkeella on 40 astetta ja kukat nuutuu. Mutta ei se mitään. Orvokeista voisin jo luopuakin, ja saisin muuta istuttaa tilalle. Ajattelin tänään käydä ostamassa vielä yhden isomman muoviruukun, mutta oli rahanmenoa, niin säästän senkin, ja viehän se säilytystilaakin sitten taas, Olkoon.

Täällä on nyt kesäkuun ensimmäisellä viikolla Vihreä viikko. Monenlaisia tapahtumia on jo ollut ja olen käynyt kahdessa. Maanantaina oli Tammelan torilla tapahtuma, jossa sai vaihtaa tavaroita, ostaa taimia, hakea multaa ja viedä sähkölaitteita keräykseen. Ja muutakin. Kuhinaa oli monessakin pisteessä. Multaa en tarvinnut, pari pientä lautasta otin kukka-aluseksi ja ostin yhden pelargonin, joka pitäs olla jotain vanhaa lajiketta. Hurjia tuulenpuuskia oli silloin, muttei vielä hellettä. Vaihdoin eilen sen pelargonin vähän isompaan ruukkuun, saa nähä milloin kukkii ja menestyykö.

Keskiviikkona olin opastetulla kierroksella Kalevankankaan hautausmaalla. Oppaana toimi seurakuntapuutarhuri (olin niin kuumissani etten muista nimeä), joka kertoi siellä kasvavista puista. Porukkaa oli paljon sielläkin. Seuraavat kuvat on sieltä kierrokselta.


Puita on istutettu heti kun hautausmaa on otettu käyttöön 1880. Niitä on uusittu ja vaihdettukin moneen otteeseen ja lisääkin istutettu, niinpä nyt paikka on hieno, kaunis vehreä  ja puistomainen.
Tuoksuja ja linnunlaulua siellä riitti.
Tämä taisi olla Ruhtinaanpoppeli. Ihan varma en ole, mutta kookas on


Oudonnäköistä kaarnaa oli jossain puussa, ihan kuin rutikuivassa kantapäässä

Sittenpä tietysti kuvailin vaan näitä hienosti kukkivia puita ja pensaita

Ruotsinpihlaja


Ruotsinpihlajat olivat aivan täynnä kukkiaSyreeneitä oli erivärisiä

Matalia vuorimännyn tyyppisiä mäntyjä kasvoi sankarihautojen takana rinteessä, rinteen päällä on huikea näköalapaikka. Sielläkin on joskus käytävä.

Samoin kuin nämä väripilkut

Nämä ei ole puita, mutta upean näköiset olivat atsaleat.

Tehtailija Vuorineuvos Emil Aaltosen muistomerkki. Varmaan ollaan kävelty Aaltosen tehtaan kengissä joskus.
Tarkoitus on käydä lähiaikoina Hänen museossaan Pyynikinlinnassa.

On tuo hautausmaa upea paikka, vanhoja ja suuria ja monenkokoisia hautamuistomerkkejä on netistä löytyvän tiedon mukaan 17 hehtaarin alueella, joten sitä ei kierretä ihan tunnissa.
Netistä löytyy  esite puista ja myös sinne haudatuista merkkihenkilöistä.
Pääportin jälkeen vasemmalla on myös postilaatikko jossa voi olla esitteitä.
Tämä on minullekin merkittävä paikka, koska kävimme mieheni kanssa täällä monena monena kesänä.  Hänet siunattiin siinä kappelissa kohta 3 vuotta sitten.

Kalevankankaan hautausmaan pääportti

Hyvää kesän jatkoa!

4 kommenttia:

 1. Hienoja kuvia taas! Minulle käy aina niin, että kun nykyisin en pysty kännykästä siirtämään kuvia koneelle, niin koitan muistaa ottaa dgikameran mukaan kaupunkiin,kun sielläkin kaikkea kuvattavaa olisi, mutta joko kamera jää kotiin tai sitten ei satu kuvaus tilaisuuksiakaan... Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 2. Hautausmaalla tulee kesäisin käytyä, etenkin tuolla lieksan hautausmaalla, jossa on mun nuorin sisko, mummo ja ukki ja muitakin sukulaisia, ja muutenkin olen kierrallyt siellä, siellä on mm. vanha hautausmaa, se on mystinen paikka.
  Kävin joitain vuosia sitten malmin hautausmaalla, jossa on julkkiksia haudattu, kävin myös kari tapion ja kirkan sukuhaudalla.
  sunnuntaina viilenee, minä pidän lämpimästä, kun mulla on jalat aina kylmät huonon verenkierron takia, villasukat mulla on helteelläkin jalassa.

  VastaaPoista
 3. Hautausmailla on yllättävän palio nähtävää. Ihanat syreenit ja atsaleeat. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 4. En ole tietääkseni koskaan käynyt tuolla Kalevankankaan hautausmaalla, vaikka siellä pitäisi ainakin joitakin sukulaisia olla haudattuna. Mielenkiintoista olisi joskus käydä.
  Kenkätehtaasta tuli mieleen, että isäni oli nuorena Tampereella asuessaan jossakin kenkätehtaassakin työssä. En muista mikä se oli.

  VastaaPoista