maanantai 1. heinäkuuta 2019

Sommarstaden Lovisa

Ehdin juuri käymään pienellä reissulla ennen kesäkuun loppua ja taas Helsingistä itäänpäin olevassa Loviisassa. Loviisan sanomien kesälehdessä päätoimittaja kirjoittaa, että  Loviisa on "keskimäärin Suomen paras pikkukaupunki". Siis keskimäärin seuraavia asioita: merellinen- vientisatama (Valko) luotsiasema, vierasvenesatama, kaunis, siellä on historiallinen vanha puutalokaupunginosa ( vanhoja taloja esitellään elokuussa tutussa tapahtumassa Loviisan Wanhat Talot). Asukkaista, joita on noin 15 000,  on suomenkielisiä 56 % ja ruotsinkielisiä 41%,  ja ainakin ensimmäinen ydinvoimala sinne on rakennettu 1970-luvulla. Että Loviisa on noin keskimäärin maan parhaita pikkukaupunkeja, ainakin hieno Kesäkaupunki. Kyllä siellä kannattaakin käydä ja tutustua.

pääkadun Mannerheiminkadun varrella oleva Raatihuone
Komendantin talo LoviisanMuseo
Museohurahduksen saaneena tietysti käy aina museoissa kun vaan pääsen, täällä on tänä kesänä näyttelyssä Kullan kartanon esineitä.


Kullan kartanon rouvien vaatteita ja esineitä oli esillä (ja paljon muutakin tietoa vanhasta herraskartanosta)

 Merellisyys näkyi täälläkin museossa

Sibeliushuoneessa oli esillä Jean Sibeliuksen tädin ja sedän esineitä. Sibeliuksen suku on kotoisin Loviisan seudulta ja siellä pidetään myös Sibeliuspäiviä sen vuoksi.

Museona oleva Komendantin talo on v:lta 1755 ja on kyllä kokemisen arvoinen jo sekin. Kolmessa kerroksessa on näkemistä ja narisevia lattioita ja kapeita portaikkoja sekä nämä kummalliset savuhormit. (kummitteleekohan siellä)  Jos käytte Loviisassa kannattaa tähän museoon tutustua. Tämä löytyy Loviisan Kappelinpuiston läheltä. Viereen on tehty Komendantin puisto, jossa on vanhoja kukkia ja lääkekasveja yms.

Päivällä lähdimme käymään Ruotsinpyhtäällä Stömforsin Ruukilla

 Pieni ja kaunis puukirkko siinä kylällä on sankarihautojen rinnalla

Alttaritaulun on maalannut Helene Schjerfbeck v 1898


Kauniita punaisia rakennuksia, joissa on majoitusta, kahviloita ja ravintoloita sekä käsityöpuoteja, matkamuistoja, opaspalveluita ja museoita mm.


Pajamuseo
Kävimme siellä Ruukinmyllyn Kesäteatterissa katsomassa Maria Jotunin Tohvelisankarin Rouva esityksen. Naurutakuu oli ja olihan se hauska, oikein railakas. Kuvaaminen oli sallittua

Seuraavana päivänä käytiin laivalle
ja pienellä botskilla mentiin Svartholman linnoitukseen, noin 1/2 tunnin merimatka sujui hyvin kaunista saaristoa katsellessa.

Se on ollut tähdenmuotoinen linnoitus jota on alettu rakentaa v. 1748 Augustin Ehrensvärdin johdolla.



Paljon siellä oli opastauluissa tietoa linnoituksen vaiheista, ja kohtalosta. v.1808 Suomen sodassa se lähes taisteluitta antautui venäläisille ja 1855 sodassa on pommitettu hajalle. Välillä on ollut myös vankilana. Tätä on alettu  tutkia, restauroida ja korjailla 1960-luvulla. Muureja on tuettu ja korjailtu sekä tiloja katettu -90 luvullakin. Joskus yli 30 v sitten olen käynyt täällä aikaisemmin.


6-naulainen linnoitustykki 1700-luvulta. Lavetti on tehty v. 1757  piirustusten mukaisesti ja putki on saatu lahjoituksena Suomenlinnasta.

 Lauantaina oli hieno ilma, ei liian kuumaa eikä kylmää.
Joimme kahvit meren rannalla ja kyllä oli  hyvää.
Saaren ympäri oli niitetyt polut, joita pitkin oli hyvä kävellä. 
Olihan siellä myös ravintola ja opastettuja kierroksia järjestetään myös.
Otin ihan tuhottoman paljon kuvia, joista tässä on osa. Ei voi enempää laittaa :))))
Hienoa heinäkuun jatkoa!

6 kommenttia:

  1. Loviisassa ei ole tullut koskaan käytyä, siellä on mun äitini veli haudattuna. Turussa on vähän samanlaisia raunioita, mielettömän vanhoja, kaunis vanha kaupunki on loviisa.

    VastaaPoista
  2. Kaunis kaupunki. Pitäisi joskus käydä, kun talot ja puutarhat ovat avoinna vierailijoille.

    VastaaPoista
  3. Kaunis kaupunki.
    äkkiä hurahtaa,:)kun vähän kiertelee ,tai lumoutuu vanhaan...
    (voi kahvit ,meren rannalla:))kuulostaa ihanalta :)
    Hyvää alkanutta heinäkuuta...
    ...kesäähän on paljon jäljellä:)

    VastaaPoista
  4. Muutaman kerran olen käynyt Loviisssa. Tykkään ko.kaupungista varsinkin kesällä:) Kävitkö Tuhannen tuskan kahvilassa?
    Kivoja kuvia olet laittanut meille katseltavaksi, kiitos niistä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luin tuosta kahvilasta ja piti siellä käydä, mutta jäi. Hih paikalliset eivät siitä olleet kuulleekaan!

      Poista
  5. Kiva nähdä kuvia. Loviisa on alkanut kiinnostaa, sillä en ole siellä koskaan ennen ollut. Erityisesti kesäisin aina roihahtaa tuo kaipuu päästä näkemään mm. ne vanhat talot.

    VastaaPoista