Mitä luen v. 2019

Kirjoittelen tänne kirjoista, joita olen lukenut. Olen kirjaston "suurkuluttaja", en halua kerätä itselleni enää kirjastoa.
Nyt minulla ei ole kirjahyllyäkään ja omistan vain muutaman kirjan jossain kaappien kätköissä.
Olen ajatellut kokeilla tänä vuonna Helmet lukuhaastetta 2019  ensimmäistä kertaa.

Lisään tänne oman numero arvioinnin sanallisen lisäksi lukemistani kirjoista:
5 huippuhyvä kirja, suosittelen
4 hieno lukukokemus, hyvä mielenkiintoinen kirja
3 keskinkertainen,
2 tulipahan luettua, vaikka ei ollut erityisen mielenkiintoinen
1 en tykännyt tai jäi kesken
**********************
TOUKOKUU
20.5. Autere Terttu; Sininen hatturasia
Pikkukaupungin leppoisaa elämää -20 luvun Suomessa. Sodasta ollaan selvitty ja uusia tuulia tulee sinnekkin. Naiset leikkauttavat hiukset lyheiksi polkkatukaksi, aviomiehen vastustuksesta huolimatta. Nuori Martiskaisen piika Jenny miettii lähteäkö Liisun perässä Ameriikkaan piikomaan.
Jatkoa kirjalle Kirjepostia, jossa saimme jo tutustua saman kaupungin elämään.
Kevyttä ja leppoisaa lukemista. 3/5

12 kirjoittajaa, toimittanut Tapani Bagge; Tykki
Luen tätä tunnettujen dekkaristien kirjoittamaa novellikokoelmaa aina välillä. Yhteistä on jokaisessa kertomuksessa "tykki" eli Lahti 35-sotilaspistooli, jota kuljetetaan tarinasta toiseen.

17.5. Autere Terttu; Kinkkauskivet
Tutuntuntuinen, haikeansuloinen kertomus Viipurista lähtöisin olevan perheen elämästä sodanjälkeisessä Suomessa. Eletään -50 lukua, mutta aika samantapaista oli myös omakin -60 luvun lapsuus maalla. Tässä ollaan kyllä kaupungissa "radiomastojen" juuressa. Tellervon perheeseen kuuluu isä ja äiti, isosisko ja pikkusisko.
Jos haluat helppolukuista lapsuudenmuistoja herättävää lukemista, tässä olisi kauniisti kirjoitettu valoisa romaani. 4/5

15.5. Tyler Anne; Äkäpussi
Kirjailija kirjoittaa etukannessa, että tätä kirjaa oli valtavan hauska kirjoittaa...ihan namia.
Tämä kuuluu sarjaan: Shakespearen romaaneita nykyromaaneiksi tulkittuna (Kuinka äkäpussi kesytetään). Tämä äkäpussi on Kate, joka on esikoulussa avustajana työskentelevä 29 vuotias nainen. Hänen perheeseensä kuuluu teini-ikäinen pikkusisko Pupu,  ja hajamielinen tiedemies-isä. Isällä on menossa tärkeä tutkimus laboratoriossaan, ja hänellä oli avustajana venäläistaustainen Pjotr. Nyt on nin, että Pjotr´in oleskelulupaviisumi  päättyy ja olisi tutkimukselle katastrofi jos avustaja joutuisi lähtemään. Isä alkaa tuputtaa Katea menemään naimisiin Pjotrin kanssa, jotta tämä saisi oleskeluluvan.
Olihan tässä monia hauskoja kohtia, huumoria ja käänteitä. Hauskin luettu kirja pariin kuukauteen. 4/5

11.5. Jokinen Seppo; Lyödyn laki
Rikoskomisario Koskinen on muuttanut Ullan kanssa yhteen asumaan. Heillä on remonttia kaipaava vanhempi omakotitalo, jota he sitten viikonloppuina ja harvoina vapaa-aikoina pyrkivät remontoimaan. Töissä ja kotonakin heillä menee hyvin.
Poliisit saavat selvitettäväkseen useampia tapauksia, jotka ensin vaikuttavat erillisiltä. Mutta niissä alkaa vaikuttaa olevan yhteisiä piirteitä. Pienen tytön järjettömältä vaikuttava pelkotila antaa Ullalle viitteitä eräästä tapauksesta. Tapaukset juontavat menneisiin asioihin, jopa eräitten osallisten kouluaikaisiin traumoihin. Tapahtumia on sijoitettu tutuille paikoille keskelle kaupunkia.
Tämäkin on tuttua ja  mukavaa, selkeää tarinaa, aivan kuten aikaisemmatkin Jokisen dekkarit.
Onkin ollut yli vuoden tauko, siitä kun luin hänen edellisen kirjansa (Vakaasti harkiten). Seuraava kirja Rottasankari onkin varatuimpia kirjoja kirjastossa (yli 1800 varausta tänään) eli voi mennä pitkään ennenkuin sitä pääsee lukemaan. 4/5

7.5. Laitila Kälvemark Tiina; Karkulahti
Karkulahden  talonisäntä Jaska ottaa vaimokseen venäläisen Veran, jolla on menneisyys, joka paljastuu vähitellen kirjan kuluessa. Talon peräkammarissa makaa sairas anoppi, joka on suorastaan ilkeä ihminen, kunnes hänenkin menneisyytensä paljastuu kirjan kuluessa. Veralle on luvattu, että talo korjataan, kaikki laitetaan kuntoon ja korjataan, rahaa on, mutta ajan kuluessa rakkaus rapistuu, elämä on kurjaa, Vera koettaa karatakin mutta Jaska hakee takaisin. Lapsikin syntyy ja kasvaa.
Kirja oli painostavaa rankan ja ankean elämän kuvausta välillä kotosuomessa ja välillä Venäjällä. Miten mulle nyt onkin sattunut luettavaksi samantapaisia ankeita kirjoja monta peräkkäin.
Kirjan luvuissa toisensa perään hypittiin välillä menneisyyteen, välillä Veran, välillä Elisabet emännän menneisyyteen, ja välillä taas useita vuosia molempien nykyisyyteen. Jos olisikin lukenut luvut oikeassa järjestyksessä.
En oikein päässyt "kärrylle" koko kirjasta, ennenkuin loppupuolella.
Kirjailija osaa kirjoittaa hyvin elävästi ja runollisesti. Totuudenmukainen teksti, ei ole helppoa ollut elämä Venäjällä eikä sitten Suomessakaan, vaikka Jaska olikin kiltti ja työteliäs mies, hänestäkin löytyi epäilys.
En tiedä, mulle ei vaan kirja auennut, ennenkuin loppupuolella, vaikka olisi ollut kuinka taidokas teos. 3/5

5.5. Kinnunen Tommi; Pintti
Tämäkin kirja on lopulta tullut kirjaston varauksesta. Luin sen muutamassa päivässä. Kun on näin paljon varattu kirja (vieläkin toista sataa varausta) ja itse odotin tätä monta kuukautta, niin on jännittävää alkaa lukea.
Tämä kirja kertoo virallisesti kolmesta päivästä, lasitehtaan ympärillä olevasta elämästä. Tyynelän perhe, Jussi, vanhin lapsista, jotenkin kehitysvammainen mies, Raili, joka on välillä käynyt Helsingissä, koettanut repäistä itsensä irti ahdistavasta kylästä ja Helmi, tehtaan työläinen, jolla oli mies, jonka hän menetti ja pieni lapsi Saara.
Virallisesti kolme erillistä päivää, joiden aikana kuitenkin selviää pitkän ajan historia Tyynelän perheen aikaisemmasta elämästä ja koko lasitehtaan kylän elämästä. Lasitehtaan ja  sen työn kuvaukset kerrotaan yksityiskohtaisesti. Työntekemisen raskaus ja sen ajan olot, eletään 1949 ja -50 ja viimeinen päivä v 1951. Sodan jälkeiset olot ja sieltä selvinneiden työmiesten tuntoja piirretään esille. Paljon ehtii tapahtua noiden päivien välissäkin.
Helmin surun kokemus, josta Kinnunen kirjoittaa hyvin koskettavasti. sivu 155 "Suru on synkkä eläin, musta koira tai kissa, joka saapuu yllättäen ja alkaa seurata. Aluksi sen ulkomuoto tuntuu rumalta ja ääni pelottavalta ja siksi sitä yrittää vältellä...jne"
Takakannesta: Kuinka talvet ovat ankeita ja pitkiä, arkea ja työtä. Molemmat kesät ovat kaukana, eikä niiden olemassaoloon enää tahdo uskoa. Vasta huhtikuussa, päivien pidentyessä, suoniin virtaa heikko toivo tulevista onnen hetkistä. 
En tiedä mitä odotin, tulee vaan varattua kirjoja kun niistä  julkisuudessa kerrotaan. Nytkin on monenmonta uutuuskirjaa varauksessa.
Jotenkin kuitenkin ei ihan ole lempilukemista ollut näissä viimeaikojen kirjoissa. Sellaista kirjaa, jonka tarina imaisee mukaansa, eikä jättäisi kesken yöksikään ja ikävä tulee jo kun kirja on loppupuolella.
Ehkä tosiaan tulisi lukea tämäkin uudelleen, miten olisi äänikirjakin. Jos paremmin pääsisi kirjan sisälle. 3/5

1.5. Jungstedt Mari; Luvattu maa
Lomaidylli järkkyy taas Kanarian turistirannoilla. Kirjassa seikkailee  toimittaja Sara Moberg ja  ex-poliisi Kristian Wede, jotka ovat tuttuja edellisestä kirjasta Tummempi taivas, jonka hän on kirjoittanut Ruben Eliassenin kanssa.  Tämä onkin toinen kirja Kanaria-sarjasta. Voi olla, että olen lukenut kaikki hänen Gotlantiin sijoittuvat dekkarinsa.
Tässä liikutaan siis kauniissa ja lämpimissä Kanarian maisemissa. Kerrotaan 1977 tapahtuneista asioista sekä myös 1957 tapahtuneista asioista, joiden tapahtumista syyt johtaa myös "nykyajan" tapahtumiin. Seudulle on paljon rakennettu pohjoismaalaisten käyttämiä loma- ja vakituisempiakin asuntoja. Tietysti maat ovat peräisin alueen alkuperäisiltä asukkailta, joiden perilliset ovat katkeria maiden luovuttamisesta.
Ruotsalaisia asukkaita tapetaan, ensin nainen ja sitten mies. Tekotavat ovat samanlaiset. Sara toimittajana ja Kristian ex poliisina ja tulkkina joutuvat tekemisiin näiden surmien selvittämisen kanssa. Kummia räjähdyksiäkin sattuu, turistipussi räjähtää sekä hotellin pihassakin räjähtää pommi. Poliiseilla onkin täysi työ niiden kanssa. Saralla ja hänen miehellään Lassella on myös avioliitossaan vaikeuksia, sivujuonena Sara joutuu välillä myös epäilyttävään seuraan pianonsoitonopettajan kanssa.
En ole koskaan käynyt Kanariansaarilla, eikä erityisemmin houkuta lähtemäänkään, jos näin vihamielisesti paikalliset suhtautuu turisteihin.  Ei kai.
Kirja oli mielenkiintoinen, eikä yhtään pitkästyttävä. 3+/5


HUHTIKUU näitä viittä (5) kirjaa luin huhtikuussa


28.4. Lipasti Roope; Linnan juhlat, Atena 2015
"Miehet ovat huonoja kestämään elämän kolhuja, kuten työttömyyttä ja eroa. Ovat aina olevinaan niin vahvoja, mutta ei elämässä lopulta ole vahvuutta se, että saa säilykepurkin kannen auki tai jaksaa kantaa kerralla kaikki ruokakassit autosta" Maria
Hannulla on ollut unelma päästä presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolle. Joka vuosi hän on katsonut televisiosta kättelyseremoniaa. Tulee Suomen 100 vuotisjuhlavuosi, mutta moni asia alkaa mennä pieleen Hannun elämässä. Hannun puoliso Maria haluaa erota, heidän kotinsa menee myyntiin ja hän saa potkut töistäänkin. Heidän tyttärensä teini-ikäinen Annakin  on murrosiässä. Hannu ajautuu sananukaisesti katonreunalle aikoessaan hypätä alas, kun hän tapaa Mikon, joka sanoo olevansa persoonan treenaaja ja hällä on toimisto siinä talossa. Hannulla on nyt kaksi tavoitetta elämässään, saada Maria takaisin ja päästä presidentin itsenäisyyspäivän juhliin. Mikolla onkin niihin tavoitteisiin pääsemiseksi polku valmiina...Kunnes tapahtuu ennenkokematon loppuhuipennus.
Olen kyllä tutustunut tämän kirjailijan muutamiin kirjoihin, joten otin tämänkin luettavaksi vanhasta tottumuksesta.  En ehkä ihan niin paljon pitänyt tästä kuin ennen lukemistani. 3-/5

23.4. Löhken Sylvia; Hiljaisissa on voimaa Miten introvertti pärjää ekstroverttien maailmassa? Into kustannus 2016
Luin tästä kirjasta Sessen Ilo elää-blogista.  Tässä kirjassa selvitellään hyvin onko ihmisen introvertti vai ekstrovertti, millaisia eroja näissä ominaisuuksissa on ja millaisia vahvuuksia on molemmissa. Kellä tunnetuilla henkilöillä on introvertteja ominaisuuksia. Millaisia vahvuuksia ja haasteita tähän ominaisuuteen liittyy. Kirjassa on myös ohjeita parisuhteen, lastenkasvatuksen, miten töissä, kokouksissa, puhelimessa yms on hyvä toimia ja mitkä ovat haasteet ja vahvuudet.
On ollut tiedossani, että olen itsekin introvertti ja kyllä ne ominaisuudet ja haasteet olivat kirjasta ihan löydettävissä. Hyvin syvällisesti en jaksanut tähän kirjaan perehtyä, luin itselle soveltuvin osin tämän.

22.4. Vallinkoski Noora; Perno, Mega city, lähiöromaani, Atena 2018
Sain kirjaston varauksesta tämän ihkauudentuntuisen kirja luettavaksi. Kiinnostuin tästä luettuani erään blogipostauksen....:)  Varausjono ei ollut täällä kovin pitkä.
Kirjoitanpa nyt ihan tuoreeltaan tämän kirjan tuomia fiiliksiä. Kirja kertoo -80-luvulä syntyneen tytön eli Hannan suulla tätä tarinaa. Hän syntyi uusioperheeseen kahden isomman veljen jälkeen Turun lähiöön, työläisperheen äidille. Valmetin työmaalla eli isän työmaalla oltiin iloisia kun "Tyttö tuli, tyttö tuli"...Irvinin kappale oli suosiossa...
Hanna kertoo perheen elämästä  suoraan kuten lapsen ajatuksin, rehellisesti ja aidontuntuisesti. Välillä valoisia asioita, ja sitten taas kaikenlaista ikävämpää, mitä lähiökerrostalossa sattui ja tapahtui.
Välillä oli yläkerrassa tappeluita ja ryyppyjuhlia, välillä äiti hermostui niihin ja alkoi mätkiä kattoa pesäpallomailalla-jolloin yläkerrasta tultiin kirveen kanssa ovesta. Hanna sisaruksineen kasvoi, vanhemmilla oli sairauksia ja paranemisia. Lapset kävivät koulua, miten milloinkin. Perheessä oli äidin kova komento, sakkoa tuli jos ei totellut. Kaikenkaikiaan elämän surkeus kuitenkin seurasi, vaikka oli parempiakin päiviä.
Oli koko ajan vaikea lukea tätä kirjaa... Tämä kirja ei imaissut ainakaan minua lukiessa mukaansa. Mutta sitten puraisin luontoni ja päätin saada luettua tämän näiden pääsiäispyhien aikana. Jo senkin takia, ettei ollut muutakaan "parempaa" lukemista. Ehkä pidän enemmän vähemmän realistisentuntuisemmista kirjoista.  2/5

16.4. Tuominen Pirjo; Opettajatar, Tammi, 2019
Tämä onkin huikea tarina kartanoelämästä 1850-luvulta parikymmentä vuotta  eteenpäin.
Kirja alkaa Helsingistä, jossa maisteri Balcin tyttäret toimivat tyttökoulun opettajina. Maisteri oli ollut aikaisemmin Haminan kadettikoulun opettajana, mutta joutuun lähtemään sieltä, epäsuosion ja häväistysjutun takia pois. Rosa on maisteri Balcin perheen esikoinen ja joutui huijarin häpeilemättömään ansaan houkutelluksi Haminassa. Oikeasti mitään häväistystä ei tapahtunut, mutta siitä alkoi ilkeämielisten huhujen levittely.
Rosaa tulee tapaamaan kartanon herrasmiestehtailija vapaaherra Helmer Örn, joka tarvitsee neuvoja kartanoonsa koulun perustamiseen työväestön lapsille. Niinpä Rosa  lähtee isänsä ja sisarensa kanssa kesällä käymään Akilan maaseutukartanossa ja alkaa sitten suunnitella koulun aloittamista. Hanke kuitenkin keskeytyy tehtailijan äidin vastustukseen. Jokin kipinä heidän välilleen kuitenkin jää. Myös vapaaherran palveluksessa oleva preussilainen  insinööri Matias ihastuu Rosan sisareen. Joten yhteydet Akilan kartanoon ja Balcien perheen välillä ovat voimassa.
Kirjassa seurataan sen ajan tapahtumia, ja matkustellaan edestakaisin ja myös ulkomaille Preussiin. Rautatiekin rakennetaan, Viaporin pommitus  Helsingissä ja koetaan nälkävuodet. Ne eivät kuitenkaan ole kirjassa pääasiassa.
Kirjassa tapahtuu  n. 30 vuoden ja  456 sivun aikana  kaikenlaista. Jossain vaiheessa tuntui, että kirja olikin liian pitkä, mutta toki tämä oli mielenkiintoista luettavaa. 3/5
Tämän kirjan voi sijoittaa Helmet lukuhaaseessa kohtaan 49,  2019 julkaistu kirja


6.4. Kähkönen Sirpa; Rautayöt  (Otava 2002)
Tätä kirjaa luin jo maaliskuussakin, mutta oli "lepäämässä" tämä välillä.  Romaani on jatkoa Mustat morsiamet kirjalle, jonka luin maaliskuussa. Kirja kertoo 1940  vuoden kesästä Kuopiossa. Anna on saanut kaksoset ja asuu samassa talossa anoppinsa ja kälynsä Hildan kanssa. Aviomies Lassi makaa vintillä muistoissaan ja kärsii vatsavaivoista ja sodan traumoista. Naapurissa asuu tarjoilijatar Helvi tyttärensä Marin kanssa. Elämä on yhtä "rehveltamista", ei ole rahaa, ei ruokaa,  puutetta on vähän kaikesta talvisodan jälkeen. Lisäksi sodan jälkeiset ajat ovat punaisten kannattajia kohtaa nurjat. Jo pelkästä rauhasta puhuminen tuntui olevan rikollista, puhumattakaan yhteydenpito entisiin tuttaviin. Anna saa kuitenkin lapsensa pidettyä hengissä ja puuhaa perunamaata ja kasvattaa sikaa ruokkiakseen lapsensa seuraavana talvena.
Tämän kirjan kertomus on hienon lämpimästi kerrottu, varmasti sen aikaisesta elämästä hyvin totuudenmukainen kuvaus. Mitä on sodassa kaatuneen läheisen kaipaus, mitä traumoja sodan kauhut aiheuttaa kaikille.
Olen todella  iloinen ja  tyytyväinen kun löysin nämä Kähkösen kirjat, joita en ollut aikaisemmin jostain syystä lukenut ollenkaan.
Teksti, murre ja tapahtumat vaikuttavat hyvin tutulta.  Jatkan tämän Kuopio-sarjan lukemista taas, seuraava Jään ja tulen kevät. 5/5
Kirjan voisin sijoittaa Helmet-lukuhaasteessa kohtaan 7. olenhan käynyt Kuopiossa :)


MAALISKUU  nämä 6 kirjaa luin, toki vähän enemmänkin, mutta jäi kirjoittamatta tänne


23.3. Kinsella Sophie; Varsinainen talousihme
Edelliset lukemani kirjat olivat jotenkin niin nihkeitä, niinpä halusin välillä lukea jotain hauskaa ja sujuvaa, kevyttä romaania. Niinpä hiivin Kinsellan kohdalle kirjastossa. Ja olihan tämä hauska ja kiva lukea, oikein mukavaa luetavaa.
Uraatekevä lakimies Samatha on niin kiireinen työssään, ettei ole minuutinkaan taukoa. Hän tekee aamusta yömyöhään töitä ja haaveilee pääsevänsä osakkaaksi huippusuosittuun lakifirmaan. Tämä on hänen unelmiensa täyttymys ollut pitkään. 7 vuotta hän on tehnyt töitä siinä ja nyt koittaa se päivä jolloin hänen osakkuudestaan päätetään. Samana aamuna hän löytää työpöydältään sopimuksen, johon hänen olisi pitänyt reagoida aikaisemmin, eli ilmenee että hän on tehdyt hirmuisen virheen työssään. Hän joutuu paniikkiin, koska huomaa unelmiensa kaatuneet tähän virheeseen. Hän lähtee paniikissa junaan ja joutuu jonnekkin vieraaseen paikkaan. Hän hoippuu uuvuksissa johonkin taloon, ja siellä oletetaan hänen olevan taloon kutsutun taloudenhoitajan. Vaikka Samatha ei tiedä kodinhoidosta, eikä ruuanlaitosta tuon taivaallista, hän ottaa taloudenhoitajan paikan vastaa, koska talonväki kohtelee häntä ystävällisesti. Siinäpä sitten tapahtuu kaikenlaista, vahinkoja ja onnistumisia. Samatha oppii vähitellen kaikkea, koska löytyy hyvä opettaja lähistöltä. Samatha huomaa miten mukavaa on kun ei ole koko ajan töissä minuuttiaikataulussa, ja viikonloputkin on vapaata. 4/5

20.3. Jääskeläinen Pasi Ilmari; Väärän kissan päivä
Enpä olekaan tällaista romaania lukenut. Lukiessani vähän pidemmälle en oikein ymmärtänyt mistä tässä on kysymys. Onko tämän kirjan tarina unta, painajaista vai hallusinaatiota. Tässä sekoittui  kaupungin Venetsialaisten juhlinta ja muistisairaan hoitokodista karanneen äidin etsintä monenlaiseen menneisyyden tapahtumien kertaamiseen. Kummallisia kissoja joiden hahmot hajosivat käsiin, kaulasuoneen pistettäviä injektioita, kokeellisia alzheimerlääkkeitä joiden antamisen jälkeen potilas vaipuu kuolemankaltaiseen uneen, kunnes herää taas johonkin eri aikakauteen. Mielikuvituksellinen kirja tosiaan. En voi sanoa ahmineeni kerralla tätä kirjaa, monesti kyllä aioin jättää keskenkin, mutta "kahlasin"kuitenkin loppuun, kun piti saada selville mistä tässä oli kyse. Aavistelin kyllä totuuden, mikä paljastui sitten viimeisessä luvussa. 2/5  
Tämän kirjan voi sijoittaa Helmet 2019 lukuhaasteessa kohtaan 16.


15.3. Peura Nina; Yöpakkasia
Hanna on historian opettaja eräässä koulussa. Illalla myöhään ylitöiden jälkeen Hanna poistuu koululta, eikä huomaa mitään kummallista. Seuraavana aamuna löytyy Matti, koulun uskonnonopettaja kuolleena koulun pihasta. Kaikkia opettajia kuulustellaan ja Hannaa etenkin, koska hän on ollut viimeksi koululla ja Matista on löytynyt Hannalta saatua unilääkettä elimistöstä. Hanna alkaa selvitellä tätä murhaa tahollaan ja saa selville opettajista ja koulun erinäisistä "harrastuksista" outoja asioita. Äkkiä rehtori  komentaa Hannaa lopettamaan opetus ja lähtemään sairauslomalle täydellä palkalla. Mutta hän jatkaa Matin surman selvittämistä.
Jotenkin kirja oli ei niin kiinnostavaa luettavaa, mutta luin kuitenkin. Osa juonen käänteistä jäi jotenkin kesken. Kirjan loppu jäi epäselväksi, kuinka kävi koulun opettajien harrastuksille ja kuka murhasikaan Matin. Taisin hypätä sen kohdan yli. 2/5.
Kirjan voi sijoittaa Helmet 2019 lukuhaasteessa kohtaan 14

8.3.Kinnunen Tommi; Neljäntienristeys
Tämä esikoisromaani kertoo perheen tarinan aina 1890-luvun lopulta 1990-luvun lopulle. Luvuissa kerrotaan  Marian, nuoren kätilön, sitten hänen aviottoman lapsensa Lahjan,  hänen miniänsä Kaarinan ja Lahjan sekä hänen aviomiehensä Onnin taholta. Eletään Kuusamossa tiukassa uskonnollisessa yhteisössä välillä, sota-ajat, lähdetään evakkoon ja palataan takaisin poltetun talon raunioille.
Mulla meni tätä lukiessa aikaa kauan, luin välillä nuo pari edellistä kirjaa. Olen aina kokenut hankalaksi nuo ajalliset hyppimiset kirjoissa, kun edetään vuosikymmeniä eteenpäin ja sitten seuraavassa kohdassa palataan takaisin ajassa vuosikymmeniä. Tässä kirjassa näitä oli kaikki nuo neljän henkilön tarinat. Toki jännitys tapahtumista näin kerrottuna säilyy. Vasta lopussa paljastui Onnin salaisuus, jota hän yritti väenväkisin peittää, torjua ja salata.
Pidin kyllä kirjan aiheesta, mielenkiinto lisääntyi kirjan loppuun mennessä, vaikka välillä jätinkin kirjan lukemisen kesken. 3/5
Kirjailijan romaani Pintti on jossain vaiheessa tulossa kirjastosta. Varauksia on vielä useita kymmeniä.

5.3. Kähkönen Sirpa; Mustat morsiamet
Sain vinkin tästä Kuopioon sijoittuvasta kirjasarjasta, niinpä hainkin kirjastosta heti tämän ensimmäisen osan siitä. Kirja on saanut Savonia-palkinnon v. 1999.
Kirjassa nuori maalaistyttö Anna  lähtee "suureen" kaupunkiin Kuopioon piiaksi tohtorin perheeseen.
Hän on hyvin näppärä tyttö, oppii työt ja on hyvä työnetekijä. Kerran hän näkee tummasilmäisen Lassin ja ihastuu oikopäätä tähän. Siihen, että Lassin menneisyydessä on jotain salaperäisiä asioita, joista tämä ei puhu,  Anna ei kiinnitä huomiota. Niinpä he ajautuvat naimisiin ja lapsikin on tulossa. Lapsi menee kuitenkin kesken ja Anna jää yksin koska Lassi joutuu sitten Tammisaaren vankileirille, koska on osallistunut punaisten toimintaan sota-aikoina. Annaakin kuulustellaan varsin väkivaltaisesti asioista, joita hän ei kuitenkaan tiedä. Lassia pidetään vankina 7 vuotta.
30-luvun elämää Kuopiossa. Savon murretta, naisten elämää lasten ja  traumatisoituneiden miesten kanssa. Kaunista ja runollista tekstiä, kurjuuden keskellä on kauniitakin asioita. Jatkan tämän sarjan lukemista,  Rautayöt  taitaa olla tämän jatko-osa. 5/5 Helmet 2019 lukuhaasteessa kohtaan 5.


4.3. Heikkilä Antti; Lääkkeetön elämä
 Heikkilä kirjoittaa tuttuun tyyliinsä mm.seuraavista aiheista; laatu ja eriarvoisuus, tutkitun tiedon illuusio, kolesteroli, insuliiniresistenssi, ketodieetti, rasvat,  gluteenin haitat, hormoneista, mitokondrioista, fruktoosi, liikunta ja mielenterveys. Joistakin sairauksista kuten diabetes, sydäntaudit ja syöpä. Lopussa on hyväksi havaittuja ruokaohjeita.
Kirjan ilmestyttyä tuli taas kohu tästäkin kirjasta, kuten joistakin edellisistäkin hänen kirjoistaan. Ehkä joitakin asioita huomasin, joista hän oli kirjoittanut tuttuun railakkaan tapaansa. Niistä sitten jotkut voivat vetää "herneen nenäänsä". Monista asioista hän kirjoittaa hyvin  potilaslähtöisesti, kuten kuinka lääkärit kohtelevat potilaita (statiiniresepti on kourassa heti, meni sitten lääkäriin minkä muun asian takia tahansa) tai Kelan päätöksistä.
Vähän turha kohu. Miksipä ei voisi kokeilla ketodieettiä, sairastipa tai hoiti vaivaansa miten tahansa muuten. Jos vaiva helpottuu ketodieetillä, niin hyvä juttu, aina kannattaisi kokeilla.

HELMIKUU  hups, vain 4 kirjaa. Luin kyllä enemmän

22.2. Marie Kondo; KonMari, iloa säkenöivä järjestys
Jatkoa edelliseen KonMari kirjaan Siivouksen elämänmullistava taika. Vastauksia edellisen kirjan herättämiin kysymyksiin. Yksityiskohtaisia ohjeita, piiroskuvien kanssa, kuinka järjestetään kunkin kategorian tavaroiden säilytys, esim keittiötarvikkeet puhdistusvälineet, harrastusvälineet ja valokuvat. Kuika viikataan mikin vaate ja vinkkejä säilytysratkaisuista esim keittiön alakaappeihin. Iloa elämään kaikille, jotka haluavat yksinkertaisempaa elämää. Sen takia luin tämän kirjan (olen joskus lukenut edellisenkin), koska taas tulee muutto kohta pienempään asuntoon, jossa säilytystilaa on ehkä vielä vähemmän ja pitää järjestää tavarat sinne uudelleen, koska ne eivät ole tässä asunnossa olleet oikeilla paikoillaan. Sain hyviä vinkkejä ja ajatuksia moniin säilytysratkaisuihin Ja tietysti on vielä tavaroita joita pitäisi käydä läpi ajatuksen kanssa että säilytänkö (tuoko se iloa minulle ) vai hävitänkö :) Nopeasti luin tämän kirjan.  
"Järjestämismaratonin voittavat ne jotka nauttivat siitä" eli ilon kautta etsi kaikille tavaroille joita tarvitset tai se tavara tuottaa iloa,  oma paikkansa ja laita ne käytön jälkeen takaisin omille paikoilleen. 3/5


21.2. Kinsella Sophie; Yllätä minut
Sylvie ja Dan elävät onnellisessa parisuhteessa, ja heillä on suloiset 5 vuotiaat kaksostytöt.
Vakuutusta varten he käyvät yhdessä lääkärintarkastuksessa ja tämä kertoo heidän elävän niin terveellisesti, että saattavat elää yli 100 vuotiaiksi ja että heillä voisi olla avioliitossa vielä yli 68 v yhteistä aikaa. Siitäkös iskee kriisi- miten he saavat  oltua niin kauan yhdessä kyllästymättä toisiinsa. Ettei elämä tylsistytä Sylvie haluaa heidän järjestävän toisilleen Yllätyksiä. Alkaa sitten tulla yllätyksiä kummankin taholta, vähän yhtä aikaakin. Ja lopulta oikein jymy-yllätys ilmaantuu Sophien isän menneisyydestä. siinä meinaakin mennä koko elämä ja avioliitto sekaisin. Ja meneekin uusiksi monin tavoin, Ainakin vanhat Sylvien ihanteet karisevat, ihanteiden karistessa.
378 sivua, jokunen sivu voisi olla vähemmänkin. Mutta oli suurinpiirtein ihan kiva kirja lukea. 3/5
Helmet 2019 lukuhaasteessa kirjan voi sijoittaa kohtaan 12 (sijoittuu Isoon Britanniaan)

12.2. Kinsella Sophie; Kuka on pomo (My not so perfect life) 2017
Tuo alkuperäinen nimi olisi sopinut kirjalle paremmin :)
Katie eli Cat  pyrkii Täydelliseen elämään Instagramissa. Hän haluaa kuumeisesti asua Lontoossa, vaikka ei palkasta ei oikeasti jää rahaa "elämän", siihen täydelliseen elämään, mitä hän esittää sen olevan. Hän kuvaa toisten herkullisia juomia kahviloissaja lukee tarkasti ravintoloiden arvostelut, että tietää keskustella niistä työkavereiden kanssa. Hän tekee yksinkertaisia avustajan hommia trendikkäässä brändäysyrityksessä. Hän ei pidä pomostaan, jolla tuntuu olevan täydellinen elämä, mutta joka käyttäytyy aika oudosti.
Töissä asiat ajautuvat siihen pisteeseen, että Katie saa potkut. Hän ryhtyy avustamaan kotipaikallaan, matkailuyrityksen aloittamista. Eikä uskalla kertoa isälleen, että on saanut potkut, vaan sanoo olevansa sapattivapaalla. Tämä yritys alkaa menestyä ja lomailijoita käy siellä paljon. Kerran sitten entisen työpaikan pomo saapuu sinne perheineen...ja mitäpä sitten tapahtuukaan.
Nämä 414 sivua oli mukavaa luettavaa, vaihtelevaa, hauskaa ja mielenkiintoista.  4/5

9.2. Leppä, Asta; Sinä et hävinnyt
Kirjan naisen mies on kuollut moottoripyöräonnettomuudessa. Heillä on ollut avioero meneillään. Kaksi pientä poikaa on jäänyt isättömäksi.
Kirja kertoo tuon tositapahtuman jälkeisestä ajasta. Luku luvulta miten elämä menee sen jälkeen, kuinka nainen reagoi, kuinka lapset reagoivat. Miten elämän pirstoutuminen äkkiä on niin vaikea ymmärtää, uskoa että kaikki särkyy.
Monenlaista tuttua ja tuntematonta tunnetta naisen kokemana. Epäusko, kauhu, pelko, suru, viha, häpeä ja rakkaus, kyllästyminen ja oivallus ovat kirjan teemoja. Kirjan loppupuolella päästään tarkemmin eroon johtaneisiin tapahtumiin. Kirjan nainen tuntee välillä syyllisyyttä, onko hänellä oikeutta olla leski, koska oli eroamassa miehestä. Hyviä aikoja, huonoja aikoja ja raskaita  vaiheita heidänkin liittoon oli kuulunut, ennen  kuin oli tullut muutto erilleen.
Miten niin erilainen kirja surun ja luopumisen käsittelystä kuin edellinen surusta lukemani kirja.
Jokaisen surijan tarina on erilainen, kaikilla on erilaiset lähtökohdat, omanlaisensa  elämäntarinat ennen surun saapumista ja sen jälkeen.


TAMMIKUU  8 kirjaa tuli luettua ja pari käsityökirjaa katseltua :)

Mosconi Lisa; Aivoruokaa, syö paremmin, ajattele kirkkaammin  Art House, Helsinki  2018
Alunperin Italialasta kotoisin oleva neurotieteen ja isotooppilääketieteen tohtori on keskittynyt alzheimerin taudin varhaiseen toteamiseen tutkimustyössään, hän johtaa New Yorkissa yliopiston tämän sairauden tutkimusohjelmaa.  Kirja on mielestäni hyvin kansantajuisesti kirjoitettu, hyvin monipuolisesti perehtynyt kirjoittaja kertoo kuinka voisi ehkäistä muistisairauksia ja muitakin aivosairauksia.
"Tiukasti tieteeseen perustuva teos erottelee faktat huuhaasta ja kertoo käytännönläheisesti, mitä pitäisi syödä ja mitä välttää. Aivoruokaa on kirja kaikille, jotka haluavat parantaa muistiaan, ehkäistä muistisairauksia, ajatella kirkkaammiin, piristyä ja terästää tarkaavaisuuttaan." Kirjan lopussa on reseptejä monipuolisiin terveellisiin ruokiin ja välipaloihin, lähdeviitteet ja hakemisto. On mallimenyitä, viikon ruokalistoja joista voi valita itselle sopivia ohjeita. Kannattaa lukea!


29.1. Vuori  Kristiina; Elinan surma,  Tammi 2018
Vesilahdella sijaitsevan Laukon kartanon historiaan pohjautuva romaani kertoo kartanon avainpiikana eli emäntäpiikana toimineen Kirstin ja kartanon herran Klaus Kurjen tarinasta, joka on kaiketi tapahtunut 1400-luvun loppupuolella. Kirsti uskoo, että Klaus kosii häntä kun Kirstin holhooja tulee käydään kartanoon, mutta heillä onkin mukana kaunis Elina, joka on Kirstin kasvinkumppani. Häneen iskee Klaus silmänsä ja Kirsti jää jalkavaimoksi.  Vaikka he ovat Elinan kanssa olleet kasvinkumppaneita, ei nyt kartanonemäntänä Elina sääli häntä yhtään. Varsinkaan sitten kun huomaa Kirstin odottavan lasta ja isäksi paljastuu Klaus.
Kirjan pohjana on vanha balladi Elinan surma, jonka todenperäisyydestä ei kuitenkaan ole varmuutta. Mutta Laukon kartano on olemassa ja henkilöt ovat olleet tietojen mukaan todellisia.
Kirjan lopussa kerrotaan Laukon historiasta, Elinan surma-runosta ja sen synnystä ja on myös kerrottu kirjassa olleista oudoista sanoista, mitä ne ovat nykykielellä.
Kirjaa oli mukava lukea, ei tuntunut yhtään pitkältä. En ole varma olenko lukenut aikaisemmin kirjailijan kirjoja, vaikka olen niitä nähnyt.  Kannattaa kyllä tutustua hänen kirjoihinsa jatkossakin 5/5

24.1. Lönnroth Heleena; Salaisuus eli Sininen Motelli  (di Porri 2013)
Kirjan aihe oli inhottava, suorastaan oksettava, mutta valitettavasti ajankohtainen.
Lasten seksuaalinen hyväksikäyttö. Vieläpä rippikoulussa, seurakunnan työntekijöiden tekemänä.
Siinä sitten kuolee nuoria tyttöjä ja pojat saavat loppuikänsä kestäviä traumoja, ennenkuin pääsevät karkuun. Kun pojat kasvavat aikuisiksi kaksi heistä keksii ruveta kostamaan  hyväksikäyttäjilleen.  He osaavat netin kautta jäljittää heitä, ja niinpä poliisit saavat töitä näitä "tahmaisia" juttuja selvitellessä. Ei mitenkään niin mukava kirja lukea. Tulipa vaan luettua 2/5


21.1. Wuori-Tabermann Tuija; Meitä oli kaksi
Näin vanhan ohjelman;Tähän aikaan ensi vuonna, jossa nuori nainen oli päättänyt kirjoittaa kirjan surusta. Hän oli jäänyt leskeksi ja halusi näin päästa surusta eteenpäin.
Sitä kirjaa en löytänyt kirjastosta, mutta löysin tämän kirjan samasta aiheesta.
Kaikkihan muistamme Tommy Tabermannin hänen runoistaan ja tv esiintymisistään. Tämä kirja on hänen vaimonsa kirjoittama, heidän rakkaudestaan, yhteisistä hetkistä, heidän lempipaikoista ja harrastuksista.  Nämä antoivat surun tultua voimia selviytyä, kun vaikea sairaus vei Tommyn, vaikka usko ja luottamus paranemiseen oli ollut vahva.
Jokaisessa luvussa on runo jonka Tommy on kirjoittanut, kirjoittaminen oli jatkunut pitkään sairaudenkin tultua.
Tämä on lämmin ja herkästi kirjoitettu kirja, jossa seurataan polkua surusta eteenpäin. Monessa luvussa oli niin tuttuja asoita ja tuntemuksia, että olen kokenut ne itsekin. Miten sitä kokee vuosipäivät, joulut, juhannukset, kuukaudet, muutkin merkkipäivät, ne ovat aina merkityksellisiä.
Tämä on niitä kirjoja, joita pitäisi lukea jo aikaisemmin, heti kun on selvinnyt pakollisista asioista puolison kuoleman jälkeen. Kuitenkin valoisa ja lohdullinen kirja. 5/5

20.1. Katja Lahti; Lasitehdas  Kustantamo S&S 2018
Tässä esikoisromaanissa seurataan kahden perheen henkilöitä aina heidän lapsuudesta ja nuoruudesta lähtien. Juhanin koulunkäynti on takkuilevaa ja tulee tehtyä jotain rötöksiäkin. Mutta sitten hän menee töihin lasitehtaalle ja löytää vaimonsa Irinan, joka ajautui kampaajaksi, vaikka olisi haaveillut jostain muusta ammatista. Heidän poikansa Juha kuitenkin vähän takkuisen koulunkäynnin jälkeen tormistautui opiskelemaan ja pääsi ns "parempiin" hommiin aikuisena ja hän kokee olevansa jo hyväosainen elämässään.
Juhanilla oli suurena haaveena rakentaa hirsitalo perheelleen, mutta rahavaikeuksien takia se jäi tekemättä. Tämän perheen onni kääntyi kun he saivat Lottovoiton.
Toinen perhe oli Rogerin ja Cristiinan perhe. Roger oli suomenruotsalaista ns.parempaa sukua, ja Kristiina löysi Rogerin, tämän erottua ensimmäisestä vaimostaan. Kristiina oli köyhästä eroperheestä lähtöisin ja katkera isälleen, koska tämä oli jättänyt perheensä. He saivat yhden lapsen, Lotan. Juhanin poika Juha ja Lotta rakastuvat ja menevät naimisiin. Yhteisellä jouluaterialla nämä perheet kohtaavat.
Kirjan alussa minua häiritsi jokaisen henkilön menneisyydestä kertovat luvut. Onneksi niissä luki otsikot, mikä vuosi, kenen tarinaa. Aina menneisyyteen palaaminen vähän väliä hämmentää. Olisi helpompi lukea aikajärjestyksessä tarinaa. Sitten lopussa kun päästiin menossa olevaan aikaan, niin  oli mielenkiintoista lukea ja kertomus veti mukanaan.
Juha miettii miksi isänsä Juhani ei ollut koskaan leikkinyt hänen kanssaan.
"Siinä missä nykyisät ohjattiin ottamaan lapsi ihokontaktiin, Juhani oli ohjattu rakentamaan lapselle talo. Ilman taloa Juhani oli kokenut olevansa epäonnistunut ja tarpeeton ja sairastunut riittämättömyyden tunteesta. Kukaan ei ollut sanonut sille, että hän oli täydellinen ihan omana itsenään." Siinä se on, isän rakkauden osoitus on muuttunut vuosikymmenten kuluessa.  3½/5
Helmet 2019 lukuhaasteessa kohtaan 45

14.1. Toim. Nummelin Juri; Sherlock Holmes Suomessa,  Turbator 2010
Tämä pieni kirja on usean kirjoittajan kokoelmateos mukaelmia Arthur Conan Doylen Sherlock Holmesin salapoliisiseikkailuista. Näissä tarinoissa tämä seikkailee tri Watsonin kanssa Suomessa, joskus 1900-luvun alusta lähtien. 16 erillista salapoliisitarinaa, erilaisia ja eripituisia. Kirjoitustyyli on vanhahtavaa kuten esikuvissaan.
En ole lukenut aikaisemmin, enkä katsellut tv:stäkän Sherlock Holmesin seikkailuita, joten tämä on sellaista luettavaa jota en yleensä ole lukenut.
Helmet 2019 lukuhaasteessa tämän voi sijoittaa useaan kohtaan; n:o 1, 3, 23 ja 34.
Meni tässä pikaisena lukemisena (n.200 sivua) edellisen kirjan lukemisesta toipumisena. 2/5

12.1. Läckberg Camilla; Noita    Gummerus 2017
Sain kuin sainkin tämän tiiliskiven paksuisen kirjan kahlattua, 687 sivua. En oikein itsekään ymmärtänyt alussa miksi tätä oli niin vaikeaa lukea. Ehkä paksuin ja vaiheikkain kirja mitä olen koskaan lukenut.
Fjällbackan kylässä  katoaa 4 vuotias tyttö, Nea. Hän asui samassa talossa josta oli samanikäinen lapsi kadonnut 30 v sitten. Erica on kirjoittamassa kirjaa tuosta edellisestä Stella-tytön katoamisesta. Alkaa kiihkeä etsintä, Erican poliisimies Patrik työkavereineen alkavat selvitellä katoamista. Pieni tyttö, Nea löytyy pian, samasta paikasta mistä Stellakin aikoinaan. Ovatko samat henkilöt taas teon takana? Tuolloin surmasta syytettiin kahta 13 vuotiasta tyttöä. Nuorena heitä ei tuomittu.
Toinen Stellan surman ensin tunnustaneista nyt jo naisista perheineen on asunut pitkään kylässä ja toinenkin nainen on tullut kuvaamaan siellä elokuvaa. Hänelläkin on teini-ikäinen tytär.
Kirjassa kerrotaan välillä 30 v sitten tapahtuneista ajoista ja välillä myös 1600-luvun lopun tapahtumista. Silloin oli noitavainojen aikaa ja Elin Jonsdotter oli samassa kylässä jonkinlainen "parantaja" jota sitten pahanilkinen sisar alkoi syyttää noidaksi. Jo syyttäminen tiesi tuomiota, koska tutkimusmenetelmät olivat kauheita. Noidaksi tuomittiin sellainen ihminen, joka veteen viskattuna pysyi pinnalla! Ennen mestaustaan Elin kiroaa kaikki jotka ovat hänelle sen vääryyden aiheuttaneet.
Lukemista vaikeuttavat nämä takautumat ajassa, vielä useampaan aikaan!
Kirjan tapahtumat kärjistyvät ihan kauheaksi lopussa. Kylän perheiden teini-ikäiset nuoret ovat kärsineet aikaisemmista tapahtumista perheissään koko ikänsä. Monenlaista laiminlyöntiä, syrjäyttämistä, seksuaalista hyväksikäyttöä, raiskausta ja kiusaamista kun aikansa kärsii, niin lopulta saa niistä tarpeekseen. Kylässä on myös pakolaisten asuntola, jotka hekin kytkeytyvät tapahtumiin omalla tavallaan.
Onhan ne aikaisemmatkin Läckbergin kirjat olleet raakoja, mutta ehkä tämä oli useammassakin kerroksessa vielä raaempi kertomus. On varmasti vaatinut paljon työtä tämän kirjan kirjoittaminen, mutta näistäkin sivuista ja tapahtumista olisi saanut useammankin kirjan. Onko Pakko tunkea kaikki samaan!  Mielenkiintoinen olisi ollut, mutta tässä oli Liikaa monenlaista! 2/5  Helmet 2019  lukuhaasteessa sijoittuu n:o 2 kohtaan

9.1. Savonlahti Sisko; Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu   Gummerus 2018
Tämä on ensimmäinen kirja jonka sain luettua tänä vuonna loppuun. Poikkeuksellisesti minulla on nyt useampi kirja kesken :)
Tämä esikoisteos kertoo vähän yli 30:sen naisen elämästä Helsingissä. kaupunkilaiselämän arkea ja juhlaa. Muutaman kuukauden ikäinen suhde poikaystävän menee poikki. Hänestä tulee kirjan entinen poikaystävä vailla nimeä. Kirjan "minä" on aivan romuna tästä erosta, haahuilee masennuksen syövereissä, on riippuvaisuuksia  esimerkiksi määrätynlaisista shipseistä ja määrätynlaisesta dipistä niiden kanssa. Hän käy kyllä terapiassa, jonka hänen äitinsä maksaa, kuten muitakin kuluja. Hän lainaa rahaa perheeltään ja velka kasvaa myös vuokrien maksusta. Työasiat ovat retuperällä, hän ei oikein jaksa hakea töitäkään, kuin vasta pakon edessä. Lainarahalla matkustetaan siten myösNew Yorkiin. Vaikka rahaa vaikuttaa olevan vähän, käydään ravintoloissa syömässä ja juomassa.  Vaikka aikaa kuluu useita kuukausia, murhe erosta ei tunnu helpottavan, ei näytä mitään valoa olevan tunnelin päässä, ennenkuin vähän valkenee kirjan lopussa. Tinderistä löytyneitä kumppaneistakaan ei tunnu löytyvän mitään jatkuvampaa seuraa, kuin vain yhden yön juttuja.
Vaikka kirjan sisältö olikin minäkeskeistä murheessa rypemistä, tämä oli nopea luettava. Itselleni on outoa tuollainen kaupunkielämä.
Eihän sitä koskaan tiedä vaikka jonkun idean saisi, kun kantaa kirjan luettavaksi kotiin asti. Ehkä kirjan nimi kiinnosti sen verran, että lainasin tämän.  2+/5
Sijoittuu Helmet 2019 lukuhaasteessa kohtaan n:o 46Ei kommentteja:

Lähetä kommentti