torstai 4. kesäkuuta 2020

Kesä pääsi yllättämään

Yhtäkkiä tajusin, että kevät meni ja kesä kuluu koko ajan. Yhtäkkiä kaikki kukkii, ja on kuuma ilma, jopa helle. Enkä edes ehdi kuvata kukkia tai sitten tehdä niille mitään.

Tänään ostin pari kukkaa parvekkeelle lisää, pitää ne vielä istuttaa. Nyt  tulikin pilvistä ja parveke viilenee. Siinä on muuten yli 40 astetta ollut kuumaa.

On jotenkin rauhallisempi ja vapautuneempi olo nyt, koska näyttää koronakin laantuvan. Toivottavasti pysyy poissa, eikä taas leviä, kun ihmiset ovat alkaneet kokoontua ja liikkua.
Liikettä ja liikennettä on kaduilla jo kuten ennenkin oli.

Tänään kävin ensimmäistä kertaa jossain   :) 
Aloitin sieltä mikä  jäi käymättä maaliskuussa, nimittäin Taidemuseosta

Joseph Alanen,Suomalainen madonna

Tampereen Taidemuseossa on Joseph Alasen (1885-1920) taidenäyttely. Hän on maalannut Kalevala aiheisia  jugend-henkisiä tauluja, joita ei ole aiemmin esiteltykään. Alanen on syntynyt Tampereella ja kuoli sitten espanjantautiin (esitteen mukaan) v.1920. Museossa on myös elokuva hänen elämästään, Näissä tauluissa on jotakin, mikä minua kiehtoo. Ihmeelliset värit, toisissa on vaaleat, mutta on näitä värikkäitä ja sinisävyisiä töitä. Vettä, aaltoja kuuta ja tähtiä. Ihmeellisesti taulut ovat säilyneet varastossa nämä 100 vuotta.

Joseph Alanen, Katso Kiesus karjaistani

Sitten Taidemuseossa on myös ihailtavana Akseli Gallen-Kallelan Aino-triptyykki

En ottanut kuvia monestakaan nyt, koska ei pienet kuvat näytä tauluja oikein.
Tauluja on monen kokoisia ja niissä on upeita kehyksiä.
Kannattaa käydä katsomassa jos täälläpäin on käyntiä ja tämän tyyliset teokset kiinnostavat.
Taidemuseon alakerrassa on toinen näyttely; Ilkka Väätti-Hommage,  joka esittelee modernia taidetta.


Toukokuun lopulla kävin tas Hatanpäällä katsomassa kukkia

Ai ihanat magnoliat, valkoisessa (jonka löysin oli vain yksi kukka)
Nyt siellä on tulppaaneita varmaan tulvillaan vieläkin

Kesä on täällä, kun kulkee tuolla, on tuoksua tuomien ja syreenitkin kukkivat. Tuossa oli vähän varjoinen paikka.
Kun kävin yhtenä päivänä taas Lielahdessa, oli K-raudan pihassa noita koristeomenapuita AIVAN täynnä kukkia. Oli pakko käydä katsomassa läheltä. (ylempi kuva alh vasemmalla)

Tuomien tuoksun aikaan minusta on parhain kesä yleensä ollut, ainakin ennen lapsena ollessa. Pihassa oli suuri tuomi, ja kun se karisti kukkansa maa oli valkeana ja jotankin haikea olo tuli.

Mutta alkaa mun oma pelargonikin avata ensimmäistä kukkaansa, hieman on alussa vaaleanpunaiseen vivhtava, mutta valkoinen on.

No Lielahdessa on se Plantagen, jonne tieni vei yhtenä päivänä ja läksi sieltä taas repullinen (no melkein) viherkasveja.

Oikealla kupissa lukee; Maranta Leucon. Mutta näyttää Ctenanthe Burble-maxii Amagris´lta
"Raitamatti" ??

Keskellä; Asplenium Pesäraunioinen, täysin uusi mulle

Vasemmalla; Grassula Arborescens ?  Jättipaunikko? Rahapuu

Hyvin vähän on tietoa noista muista paitsi pesäraunioisesta. Kasvien nimet heittää, koska nämä on niitä pikkukasveja, niin tuotanto on niin jättimäistä, ettei tiedä mitä ovat.  Eipä tästä kuvastakaan saa paljon selvää. Jos kasvavat ja/ tai pysyvät elossa otan lisää kuvia.

Neljäs kasvi jota nyt kokeilen "kesyttää" on vanha tuttu saniainen Nefrolepis Green Lady.  Se nyt jäi kuvaamatta tällä kertaa. Entisessä asuinpaikassa oli sellainen, ja se kasvoi tosi hienosta. Saa nähä miten täällä kerrostalossa viihtyy, kun on kuiva ilma. Mutta pitää yrittää kostuttaa jo noiden entisten Täplä- ja Aaltomaijojen takia.

Piti lähteä tänään kirpputoreilta etsimään päällysruukkuja, kun alkaa olla vähissä. Ei löytynyt sellaisia (ei ollut toinen lähikirppis aukikaan edes vielä)  vähän isompia valkeita, mutta piti kantaa tämä pikkuruukku telineellä meille, kun oli niin söpö :) keramiikka ruukku ja metallinen jalka. (50 senttiä, niin oli pakko ottaa mukaan)
Valkeat ruukut oli Tokmanniltakin lopussa, ehkä niitä ei Kiinasta saa, tai ihmiset ovat hullaantuneet kasvien kasvatukseen. Mutta eisemitään. Olkoot muoviruukuissa.

Oikein hyvää kesän jatkoa! 




6 kommenttia:

  1. No niin sieltä kotiutui taas joukko sisäkasveja. Mikä sen mukavampaa kun on taas jotain uutta hellittävää. Missään ei olla käyty vielä mutta ehkä tässä johonkin. Nuo museot on kyllä katsomisen arvoisia paikkoja. 🤗

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hihhih, oon katsellut hyllyä kasveille, jotta mahtuisivat. Vai oottasko että innostus menee ohi :D
      Vuosi sitten hankin Museokortin, niin sillä saa käydä museoissa vaikka kuinka paljon. Viime vuonna tulikin käytyä paljon. Mutta löytyi myös ihan ilmaisia museoita, kyllä kannattaa käydä.

      Poista
  2. Onks siellä Hatanpäällä vielä se mielisairaala? (tuli vaan jostainmieleen)

    On kovin ikonien tapaisia nuo tautut, ehkä se selittää värimaailmaa...tai miksi selittäisi, enhän minä teidä ikoneistakaan juuri mitään, kunahn yritän päteä.=)

    Kesässä on hyvä puoli koronan kannalta että ne virukset ei kestä auringonvaloa (luulen et sitä uv-osuuttta siitä) eli kun ne yskäisee ulos niin ne delaa samantien, siksi nuo flunssat ja muut samanlaiset aina häipyy kesäksi. Syksyä tässä kannattaa varoa, silloin luultavasti tulee se toinen aalto. Rokotetta odottaessa, tarvittaessa kyllä erakkoilen koko ensi syksyn-talven-kevään, eiköhän tuo ensi kesään mennessä ole jo käytössä. Ja ei haittaa vaikka ei saa ensimääisten joukossa, antaa vaan trumplandialaisten testata ne, sivuoireet sopii usa-han(tässä on ase, ole hyvä, ammmuksia, ole hyvä, nyt voit puolustaa nurmikkoasi ja ampua kaikkea mikä liikkuu, sivuoireena kuolema...heh, mustaa huumoria ja antiusa).

    Muksaa kesäaikaa treelle, iiihan pakko tulla käymään vaikkapa heinäkuun alussa, suorastaan ikävä! Ja tahdon nähdä se ratikan, vai mikä se nyt teilläpäin on, bussitkin nyssejä vaikka ne on oikeesti linkkejä!! Murteet kunniaan!!

    VastaaPoista
  3. Hatanpäällä on terveyskeskussairaala ja jotain muita toimistoja, en tiedäkään. Röntgenissä olen vain kerran käynyt. Taitaa olla Pitkäniemi, jossa on/tai on ollut psykiatrinen sairaala.
    Mitenkähän sitten Etelä Euroopassa tai muuallakin aurinkoisissa maissa on paljon koronaa, eikö siellä auringon uv-valo tehoa. Sitä oon pähkäillyt.
    Vielä luulen olevan aikaa miettiä rokotteen ottamista, joko ei tai kyllä.

    Vielä ei ole tänä vuonna ratikka liikkeellä, paitsi se "harjoitusratikka" jossain Hervannassa joskus. Ei pääse vielä keskustaan, kun on kesken raiteiden rakennus keskustassa, esim Hämeensillalla. Nyssejä on kyllä näkynyt.
    Onhan se hauskaa kun on murteita. Jotenkin oon unohtanut murteet ja viännän vuan karjalloo, eioo kukkaan sanonnu mittään. Kait ne ymmärtäät.

    VastaaPoista
  4. kIITOS EMILIE!
    Ihanasta tsemppari -ylläristä:)
    ...jonka posti-pekka oli sujauttanut KOTILIEDEN väliin....(ajattelin ,,,sitten kun tulee se vapaa päivä,istun pestyllä terassilla luen ja nautin kesästä:)..Onneksi tein nopean silmäilyn lehteen...Ja todella mieltäni ilahdutti;))KIITOS.-BLOGI-YSTÄVÄIN!
    (näytin Väinöllekkin korttia,sitäkin nauratti.entä jos Kiki-tyttö-ystäväni pukee tuollaiset bikinykset päälle,,tuumasi..ja naurettiin ja halattiin..Väinö -koiruus niin ihana)
    Paljon uusia viherkasveja ,erikoisia olet ostanut,,,niiden hoitoon perehtyminen mielenkiintoista:)
    Totta ei kukaan jätä noin upeaa kukkaruukku-juttua ostamatta:)))
    Museot ovat aina minua kiehtoneet ,Ihania kukkakuvia!;)
    Kyllä minäkin yhden Museo kierroksen teen ja juon kahvit jossain Terasilla .
    Oikein Ihanaa Kesää!
    ja pysytään terveinä!
    Kiitos vielä Emilie! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Boi Kiitos! Onpa jännä, että Kotilieden välistä putkahti kortti!
      Piti laittaa jo tiistaina kortit postiin, mutta unohtui. Sitten keskiviikkona pyöräillen kuljin postilaatikon ohi ja tuikkasin sinne. Toisellekin ystävälle lähetin kortin, en tiedä onko hän sen saanut :)
      Mietin että uskallanko lähettää Niin hauskan kortin, mutta sinne meni :))))

      Poista