Luetut v.2023 Helmet lukuhaaste


 Teen tämän kirja-sivun erilailla ja samalla tuota Helmet 2023-lukuhaastetta kirjoitan sitä mukaa kun löytyy sopiva kohta haasteesta

TAMMIKUU

Kirjastosta tuli nyt mukaan ihan mulle ennen tuntemattomien kirjailijoiden teoksia:

Haruki Murakami; Rajasta etelään, auringosta länteen, Tammi (suom 2017)

Mollberg Eira; Villahousuhäpeä, Tammi 2019

Cox Natalie; Kahden kauppa, Otava 2021

Tuomainen Antti; Jäniskerroin, Otava 2020

 

 

Lily Ebert ja Dov Forman; Lupauksen voima, Kuinka selviydyin Auschwitsista ja säilytin elämänhaluni, Karisto 2022 
Aloitin tämän kirjan lukemisen. Päätin lukea ainakin 50 sivua joka päivä, ettei käy liian raskaaksi. Vaikka olen lukenut paljon kirjoja juutalaisten kohtaloista, niin voi olla että joku käy enemmän sieluun...
 
 
 
24.1. 
26. Kirja, jonka lukeminen on sinulle haastavaa jostakin syystä  Jenni Kokander; Yksi miljoonasta, Tammi 2022 251 sivua 

Vähän oli vaikea lukea tätä kirjaa, ei ollut mitenkään "mukava". Tämä oli kuin dekkari, mutta ei ollut merkitty sellaiseksi. 
Henkilöinä kirjassa ovat aika erikoinen poika kahdeksanvuotias Mikael, joka pitää äidistään hyvää huolta koska äiti on väsynyt, eikä jaksa mitään. Hänen vanhempansa ovat eronneet "koska heillä on ollut erilainen Jumala"
Orvokki, joka on lentoemäntä ja hänet Mikael löytää surmattuna kellarista. Poliiseja ja  kriminaalipsykologeja tutkimassa. Kaisa on yksi heistä, joka sattui olemaan mukana Orvokin viimeisellä lennolla ja hänet on määrätty lähinnä kadonneen Mikaelin etsijäksi, koska hänellä on taustaa lastensuojelusta ja Mikael äitinsä kanssa on siellä ollut asiakkaana ennenkin.
Orvokin veli ja hänen vaimonsa, heidän vanhempansakin ovat kirjan luvuissa mukana. Talossa on talonmies Raine, joka auttaa kaikessa jos talossa jotain apua tarvitaan.
Kirjassa on vähän kaikkea, jokaisella oli ongelmia ennen ja nyt.  Kirjailija loppusanoissaan sanoo, että "kirja on vain satu sattuman voimasta",  mutta vastaavaa on tapahtunut ja tapahtumpaikat ovat olemassa.
Minua sekoittaa aina kirjoissa takaumat, kun joka luku kertoo milloin entisestä ja milloin nykyisestä ajoista kenenkin kohdalla, tässä niitä on paljon. Tästä kirjasta olisi mielenkiintoista keskustella ja kuulla muidenkin mielipiteitä. Kevyiden romaanien jälkeen tämä oli kuin kylmää vettä niskaan. Luin kuitenkin, koska päätin niin. 3-/5
 
22.1.23
31. Kirjan kansikuvassa on taivas tai kirjan nimessä on sana taivas Jenny Fagerlund; Kesän suuret ja pienet salaisuudet, Gummerus 2022 304 sivua (Alkuperäinen nimi Mitt hemliga liv)
  
Luin heti jatkoksi saman kirjailijan toisen suomennetun kirjan, jonka Helmet lukuhaasteessa voi laittaa tähän kohtaan, koska kansikuvassa on hieno maisema.
Tukholmassa asuva Moa perii isoäitinsä asunnon. Alussa hänen tavoitteenaan on myydä se asunto koska poikaystävä ei halua muuttaa sinne, vaan hän haluaa uuden ja modernin asunnon. Poikaystävä Rubenilla on myös muita työjuttuja niin paljon, ettei hän tunnu olevan edes kiinnostunut Moasta.
Moa siivoilee asuntoa ja tutustuu myös naapureihin. Hän myös huolehtii isoäidin koirasta. Postiluukusta alkaa tippua isoäidin kirjoittamia kirjeitä, joissa isoäiti vähitellen paljastaa salaisuuksia ja kehoittaa Moaa tarkastamaan tavaroita tarkkaan eikä heitä pois niitä suoraan.
Moa on tehnyt valintoja usein toisten tahdon mukaan, kuten Rubenin, eikä ole tiennyt mitä hän itse haluaa. Moalla on ollut myös isänsä kanssa hankalat välit.
Se kirjassa on samaa kuin edellisessä, että kuinka vaikeaa on toiselle sanoa suoraan, esim ettei hän halua myydä asuntoa vaan asua siinä itse. Onko muutenkin tapana valehdella asioista eikä puhua totta, sitä on muillakin kirjan henkilöillä tapana. 
Tässä kirjassa henkilöiden välinen keskustelu on kyllä jo sujuvampaa kuin edellisessä. Oikein mukavaa oli tämäkin kirja lukea. 4/5

 

19.1. 23

13. Kirjan kansi on värikäs tai kirjan nimi on värikäs  Jenny Fagerlund; 24 pientä ihmettä, Gummerus 2020 (269 sivua)
Emma pelkää ja jännittää koko joulukuuta, koska hänen miehensä oli kaksi vuotta sitten kuollut jouluaattona heidän riideltyään ja Emma kantoi syyllisyyttä sen takia. Hän on edelleen alamaissa tapahtumasta ja hänen sisarensa Magda ja ystävänsä Angela haluavat keksiä hänelle uusia harrastuksia. Emman sisustus ja lahjatavarapuoti on kuulemma menestynyt huonosti Magdan mielestä ja hän pistää sen toimintaan vauhtia, ettei tulisi konkurssia. Emma pitää tätä liioitteluna, eikä usko kaupan olevan kannattamaton ja Magdan puuttuminen hänen asioihinsa ärsyttää.
Emma on kaikkiin aktivointiyrityksiin kielteisellä kannalla aina ensiksi, kunnes kuitenkin taipuu uusiin asioihin. Hän tapaa uusia ihmisiä ja huomaa että pienen auttamisien kautta hän parantaa myös omaa oloaan. Hän suostuu ottamaan koirankin, Lukaksen (joka on vanha labbis) koska se olisi muuten joutunut piikille. Emma keksii jokaiselle päivälle ennen joulua jonkun auttamisen tavan, josta kirjan nimi tulee.
Kirja oli tosi mukava ja lämminhenkinen tarina tukholmalaisesta elämästä, vaikka välillä ihmetytti ihmisten vuorovaikutus, mutta se voi olla jotain "tukholmalaista tyyliä". 4-/5

 17.1.23  

 3. Kirjan nimessä on kasvi   Eppu Nuotio; Leinikkimekko, Gummerus 2022  232 sivua
Tämä oli myös kirja jonka olisi voinut lukea yhdellä istumalla, oli pakko lukea illalla loppuun. 
Raakel Oksa on puuseppä ja tekee asuntoremontteja. Hän saa tehtäväkseen remontoida huoneistoa Helsingin keskustan arvotalossa. Asunto on joskus jaettu kahteen pienempään asuntoon ja nyt se palautetaan entiselleen.
Raakel aistii heti asunnossa jotain outoa, kuten viulunsoittoa ja vienoa kielon tuoksua. Hän alkaa selvitellä millaisia asujia siinä on aikaisemmin asunut. Seiniä purkaessa löytyy vanha laatikko, jossa on tuo leinikkikuvioinen mekko ja paksu hiusletti sekä vahanpalanen. Nämä antavat viitteitä eteenpäin asukkaiden tutkimuksessa.
Kirja kai aloittaa sarjan Raakel Oksa ratkaisee. Olen lukenut monta hänen kirjoittamaa romaania, mm. Ellen Lähteen tutkimuksia ja pitänyt niistä paljon. Kirjailijan kirjoja on paljon vielä lukemattomia. 5/5

14.1.23 
20. Kirja kertoo naisesta, joka on matkalla: Jojo Moyes; Morsianten laiva, Gummerus 2022
Toisen maailmansodan päätyttyä kuljetettiin nuoria naisia eli morsiamia tai oikeammin sotilaiden kanssa naimisiin menneitä tyttöjä Australiasta miestensä luo Englantiin.  Lentotukialus Viktoriaan pääsi 655 naista  kulkemaan Englaniin. Vaikka säännöt olivat tiukat, laivalla sattui tuollaisen naismäärän ja nuorien merijalkamiehin välillä kaikenlaista, oli myrskyä ja onnettomuuksiakin. Kuusi viikkoa ahtaissa ja myös osin puutteellisissa oloissa ottaa voimille. Kirjan päähenkilöitä ovat Margaret, joka on aika viimeisillään raskaana ja hänen hyttikaverinsa Frances, sekä Avice ja monet muut. 
Kirjailijan oma isoäiti on tehnyt vastaavan matkan nuorena ja kirjan idea on siitä syntynyt. Kirja on kirjailijan 11. suomennettu teos ja olen kaikki edelliset lukenut ja tykännyt. Ajattelin että tämä ei ihan yltänyt edellisten tasolle, mutta oli tämä kyllä hurjan jännittävä ja traaginenkin kirja. Oli pakko lukea nopeasti 495 sivua, ehkä kuitenkin annan täydet pisteet tällekin. 5/5

8.1.23

4. Kirja, jonka aioit lukea viime vuonna:  Matti Rönkä; Surutalo, Gummerus 2021 
“Lähelle tuleva romaani isien ja poikien vammoista, jotka periytyvät. Se kuvaa sodan käyneen isän kasvattamia veljeksiä, puusepänverstaalla ja tanssilavalla syttyvää nuoruuden intohimoa, opiskeluvuosia 80-luvun svengaavassa Helsingissä ja yhden miehen myrskyä kesällä 2020”
 
Mies palaa isänsä kuoltua entiseen kotitaloonsa Itä-Suomeen, lunastettua sen itselleen ja samalla kohtaa entiset traumansa veljensä kanssa keskustellessaan ja tutkiessaan isänsä tavaroita. Sukupolvien väliset riidat, traumat ja niiden muistelu ovat koko kirjassa läsnä. Koko ikänsä jatkunut huonommuuden tunne vaivaa vielä yli 60;stä miestä, vaikka on tehnyt arvokasta työtä ja menestynyt yrittäjänä pitkään. 
Kirjan lukeminen viivästyi pitkään ja vasta vuoden alussa sain sen loppuun, vaikka oli ihan mieluista luettavaa ja paikkakunta josta kerrottiin tuntui tutulta.3/5Ei kommentteja:

Lähetä kommentti