perjantai 23. lokakuuta 2015

Joko se talvi tulee (+kakun ohje)

Lopullisesti nyt on syksy tullut, ainakin kesä mennyt. Vai joko pitää sanoa talvi, kun kohta siirrytään talviaikaan, vai oliko se "normaaliaika". Ihan joutavia siirtoja tällaiset. Alkaa olla pimeä niin aamulla kuin illallakin, jos nyt ei ole hämärä koko päivän, niinkuin tänäänkin.
Lehdet ovat pääosin tippuneet puista, saa nähä tuleeko haravoitua. Joskus kerkiää lumenkin satamaan ennen haravointia.
Eilen kävin katselemassa olisko Mitään kuvattavaa, muuta kuin puiden lehtiä. Pari orvokinkukkaa löysin. On mennyt kuvauskohteet jo aika vähiin, ei ole tullut kuvattua montakaan kuvaa koko viikossa.

Viikko sitten oli vielä vähän näissäkin koivuissa lehtiä.
 Nyt tuuli vei jo lehdet. Tästä kohden oli "pakko" jo haravoida maastakin, kun oli niin paksu kerros.



Tässäpä teille sitten tuo edellisessä postauksessa lupaamani Rommi-suklaa kakun ohje.
En muista mistä olen se ottanut muistilapulle. Tein taas tämän gluteenittomana versiona.

Rommirusina suklaa/cashew-kakku
200 g voita (minähän en margariineja käytä :)
2 dl sokeria
3 munaa
2½ dl vehnäjauhoja (korvaan nämä gluteenittomalla jauhoseoksella)
1 dl kaakaojauhetta tummaa
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
2 dl rusinoita
½ dl rommia
1 dl cashewpähkinöitä, murskattuna

Voi ja sokeri vatkataan ja munat sekoitetaan yksitellen hyvin vatkaten. Kuivat aineet sekoitetaan seoksen joukkoon. Rommin voi sekoittaa vaikka rusinoiden joukkoon ja antaa vähän aikaa vetäytyä ennen sekoitusta.  Jauhotetussa vuokassa paistetaan n. 40 min n. 200 asteessa tai vähä miedommassa lämmössä. Riippuu uunista.
Mulla on aina näissä paistoksissa omia kommervenkkejä. Teen tämän kakun gluteenittomana, kun kakun syöjä niin haluaa. Niinpä korvaan vehnäjauhot omalla sekoituksella, johon laitan perunajauhoa, täysjyväriisijauhoa, mantelijauhoa tms. Voihan siihen laittaa jotain valmista gluteenitonta jauhoseosta, jos haluaa. Minä en ole niihin tutustunut.
Rommiahan mulla harvemmin on, joten korvaan se appelsiinimehulla ja rommiesanssilla. No ei mulla ole cashewpähkinöitäkään monesti, joten korvaan se suklaarouheella ja jollain muulla pähkinällä.
Gluteeniton leivonta on aina vähän riskialtista, ei ne onnistu niin kuin tavan jauhoilla, niinpä tämäkään ei meinannut lähteä irti vuokasta, mut ei se haittaa kun laitan kuorrutteen, joka on alunperin toisesta ohjeesta otettu.

Kuorrutus
1 dl sokeria
½dl kaakaota
1 dl kermaa
nämä laitetaan kattilaan ja kuumennetaan varovasti ettei pala pohjaan, kun on just kiehuvaa laitetaan 2 keltuaista (ei keitetä) (mie laitoin vain yhden kun en viiti tuhlata kahta kananmunaa) ja tästä tulee kiisselimäinen massa, joka jäähdytetään

Silläaikaa vatkataan 150g  voita  ja 1 tl vaniljasokeria vaahdoksi (laitoin ite vain 100 g voita, sekin riittää kakun päälle)
Voivaahdon sekaan vatkataan jäähtynyt suklaakiisseli

Levitetään jäähtyneen kakun päälle ja tätä riittää väliinkin jos saa kakun halkaistua. Gluteeniton on niin haurasta ettei sitä saa halkaistua. Sitten vaan koristelut miten ite haluaa.

Ei ole tämä mitenkään vähäkalorista. Mutta kerrankos sitä herkuttelee.
Että semmosta, en ota vastuuta jos menee teillä kaakku pieleen:D Ainakin meillä tuli syötyä tämä.

Pelargoni Nikolai
Terassilla ovat vielä pelargonit pysyneet hengissä. Kait ne pitäis kohta siirrellä sisälle vähän lämpimämpään tilaan.
Hyvää viikoloppua!

14 kommenttia:

  1. Herkullisen näköinen kakku. Mietin tässä että miten oli viime vuonna meillä, mutta minusta on vaan mukavaa kun on ollut lämmin syksy meilläkin, eikä lumen tulolla ole kiirettä, tosin ensviikoksi lupas lumisajetta. Siellä on vielä lehtikin puussa. Mukavaa syksyn jatkoa sinulle!

    VastaaPoista
  2. Kaakkua vois maistaa, olis varmasti hyvää :) Ny on tippunu leheret puista. Pitääs haravaa vähä heilutella.

    VastaaPoista
  3. Kyllä lehtiä saa nyt haravoida.. Mukavaa viikonloppua:)

    VastaaPoista
  4. Nikolai on kaunis Minullakin kaikki pelakonit ovat veranalla nyt kun ei ole ollut yö pakkasia
    niin ei ole viellä mitään kiirettä siirtää niitä kellariin, ovat viellä kauniissa kukassa Kakku on hyvin herkulline, täytyy otta ohje talteen Kiitos. Hyvää viikonloppua :)

    VastaaPoista
  5. Orvokit on sinnikkäitä meilläkin.

    Meillä "haravoi" isäntä tänään ruohonleikkurilla, silppuaa lehtiä nurmikolle lannoikkeeksi.

    VastaaPoista
  6. Mietin juuri tänä aamuna miten turhaa tuo kellojen veivaaminen on.
    Herkkullinen kakku :)

    VastaaPoista
  7. Haravoimaanhan tästä pitä lähteä, mutta kun laiskottaa... Orvokit on tosi sitkeitäkukkivat pikku pakkasessakin.

    VastaaPoista
  8. Herkullinen kakkuohje. Taidankin napata sen omaan käyttöön. Nyt, kun pihalla tulee oltua vähemmän, on taas aikaa ja puhtia leipomiseenkin. Tänään tein ihan tavallisen täytekakun, kun kaapissa oli kermaa ja rahkaa, joille piti keksiä käyttöä. Ja iltapäiväkahville naposteltavaa, kun Poika tulee pitkästä aikaa Ukkokullan kanssa saunomaan.
    Kellojen väänteleminen sinne tänne on täysin turhaa puuhaa ja suotta vaan sekottaa ihmisten elämää. Tieteellisestikin on todettu, ettei sillä juurikaan ole positiivisia vaikutuksia.

    VastaaPoista
  9. geweldig mooie foto,s maar het recept van deze cake ga ik zeker uitproberen.

    VastaaPoista
  10. herkullisen näköinen ja kuuloinen kakku!

    Täälläkin myrsky vei suurimman osan puun lehdistä, syksyltä näyttää.

    VastaaPoista
  11. Herkullisen näköinen kakku :) Täälläkin koivut jo ammottavat tyhjyyttään, ja syksyn pimeys on saapunut :(

    VastaaPoista
  12. Täällä myös myrsky irroitti viimeiset lehdet. Tuo kakkuhan sopisi hyvin jouluun.

    VastaaPoista
  13. Herkullisen näköinen kakku ja varmasti hyvää!! Hyvä juttu tuo gluteenittomuus, jotta tietää että onnistuu hyvin.. Kopsaan ohjeen, kiitos sinulle <3

    VastaaPoista