torstai 31. tammikuuta 2019

Tammikuu alkaa olla tallattu

Hip hei kuukausi meni jotta heilahti. Mulle on Aina ennen ollut tammikuu yksi vaikeimmista kuukausista, onhan ollut ennen lumi- ja pakkaskaaos kestettävänä. Nyt kun asun kerrostalossa, en ole tarvinnut näistä välittää entisenlaisesti.

Ajattelin nyt tänä vuonna tehdä joka kuukaudesta kollaasin kuvista, näkee sitten vuoden lopussa helposti mitä kuului.

Tammikuussa luin 8 kirjaa. Sekä selailin kahta virkkauskirjaa, joista sitten virkkasin joitain mandaloita jämälangoista.
Kävelin ulkona melkein joka päivä nauttien auringonpaisteesta, kauniista maisemista ja kuuraisista puista.
Pakkasiakin oli, kädet jäätyivät muutamia kertoja kun piti kuvata kameralla ja kännykällä, kun ei vaan voi olla kuvaamatta :)
Kävin tutustumassa kahteen kirkkoon, Tuomiokirkkoon ja Aleksanterinkirkkoon, vaikka olisi voinut tietysti paremminkin tutustua niihin.
Jouluinen valkea kerrottu amaryllis kukki vielä pitkään tammikuussa ja ostin yhden tulppaanikimpun, se kyllä kuihtui viikossa sitten.
Ruokavaliota rukkasin vähän "paremmaksi", koska vatsaan sattui. Leivän syöntiä olen vähentänyt, koska luulen sen lisäävän vaivaa, mutta en ole siitä ihan varma. Sain tilattua terveystarkastuksen ja labrakokeet osoittivat, että kolesteroli on kohonnut. Niinpä lopetin voilla läträämisen ja rasvaiset jugurtit ja siirryin vähempirasvaisiin. Kasvisten syöntiä olen lisännyt ja myös hedelmiä syön monipuolisemmin nyt. Lihaa olen syönyt paljon vähemmän kuin ennen.

Olisi kyllä hyvä kirjata syömiset vaikka vihkoon, jotta oikeasti muistaisi mitä syö. Siinä yksi tavoite ensi kuulle.
Kolme kertaa kävin ulkona syömässä, vaikka olen ajatellut kerran viikossa "ansaita" käynnin lounaalla jossain, jotta saa vähän vaihtelua.
Teatterissa kävin ensimmäistä kertaa täällä, eikä muulloinkaan ole hyvin usein tullut käytyä. Oli hyvä tarjous joulukuussa teatterilipuissa joten olihan se pakko käyttää tilaisuus hyväkseen.
Onhan ne kaikki normihommat olleet lisäksi, ja työnhaku!


Alkutalvesta hankin muutamia kukkia ja tässä tulos. Melkein kaikki ovat kuolleet.  Alarivissä olevat ovat jo kompostissa. Ja muutkin mehikasvit kuolivat jo aikaisemmin.

Onneksi eräältä sukulaiselta oksana saatu malakanlaikkuvehka on elossa. Siitä pidän kovasti. Lehtikaktuksista toinen tiputti varsiaan, mutta tuo vaaleampi ei ole kuihtunut ja siihen on Yksi pieni lehti tullut.
Sentään herneenversot kasvaa.
Ei pitäisi hankkia uusia kukkia syksypimeällä, kun ei ole valoa, ja patteri paahtaa koko ajan. Huoneilma on tosi kuiva, vaikka mitä tekis. Olevinaan en ole kastellut yläkautta, enkä tiputellut vesia lehtiruusukkeen sisään.

Eilen kävin ohjatulla kävelyretkellä, jonka nimi oli Tampereen Likat. Se on yksi Tampereen kulttuuriraiteista.
"Tutustu Tampereeseen kulttuuriraiteilla! Sarjassa on tähän mennessä ilmestynyt 24 osaa, joista kukin esittelee Tamperetta omasta näkökulmastaan. Kulttuuriraiteille voi lähteä silloin, kun itselle sopii, ja ne voi käydä läpi kävellen, pyöräillen, autolla tai paikoillaan pysyen."
 
Tutustuttiin naisaiheisiin veistoksiin :)
 Ei ollut kova pakkanen ja ihan vähän aurinkoakin näkyi.


Kuru laivan haaksirikon muistomerkki, aikaisemmin kuvattu
Vapaaehtoisia ohjaajia oli kertomassa veistoksista, ja he kertoivat paljon muutakin aiheeseen liittyvää. Tallailtiin Näsinpuistosta Hämeenpuistoon, kirjastoon, Pyynikin kirkkopuistoon ja Marianpuistoon.
Uusia asioita tuli esille, esim. Näsinpuistossa oleva Tiitiäisen Satupuisto, josta en ollut kuullut ja siinä puistossa olevat Haitulat, eli pienet Kirsi Kunnaksen kirjojen mukaan tehdyt pienet satuhahmot. Niitä olen kyllä nähnyt mutta en ole tiennyt tarinaa.  Etsittiin ne, mutta lumen sisässähän ne nyt olivat.

yksi Haitula
Olen kesällä kuvannut joitain niistä, mutta eihän ne nyt löydy nekään kuvat, jos löytyy niin lisään tähän niiden kuvia!

Yksi veistos, jota katseltiin on Pääkirjasto Metson sisäänkäynnin vierassä olevassa vitriinissä oleva Eila Hiltusen Veden alla. Sitä en ole ennen huomannut ollenkaan! 
Nytkin olin niin jäässä siinä kohtaa etten kuvannut, koska sormet olivat ihan valkeina, oli liian vähän vaatetta päällä. Ja pysähdeltiin katselemaan ja kuuntelemaan tarinoita.

Marianpuiston Atlas-tyttö
Lumihanki haittasi patsaiden katselua ja kuvaamista

Lisää tietoa tästä linkistä Tampereen kulttuuriraiteista
joita on todella monenlaisia, kävellen ja pyöräillen tehtäviä.
Kiitoksia jos jaksoit lukea tänne asti.
Hienoa Helmikuun alkua ja viikonloppua!


7 kommenttia:

  1. Hieno kävely, hienolla teemalla. Minä rakastan tuota Kuru-laivan muistoksi pystytettyä patsasta. Minulle tulee siitä aina hyviä muistoja, siitä kun äiti kanssa käytiin yläpuistossa eli Näsinkalliolla leikkimässä. Äiti aina kertoi tarinaa myrskyävästä Näsijärvestä ja laivan kohtalosta.

    Tuo Metsossa oleva patsas oli aikanaan Pyynikin uimahallilla, mutta se siirrettiin joskus vuonna nakki kirjastolle sen valmistuttua. Nää on näitä mun lapsuuden hoodeja ja muistoja!

    VastaaPoista
  2. Nuo opastetut kierrokset ovat hyviä. Muistan kuinka nuorena opiskelijana kävimme ystävättäreni kanssa aina syksyllä Tampere-päivänä opastetuilla bussiretkillä. Hyvin oppi tuntemaan kaupungin, jossa sitten ehdin asuakin viitisentoista vuotta.
    Meillä riittää lumitöitä. Itse en ole pystynyt tänä talvena kuin rappuja lakaisemaan, mies hoitaa rankempaa työt. Nyt onneksi leikattu käsi alkaa toipua, vielä viikko sairauslomaa. Hassua kun eläkeläinenkin saa s-lomaa, niin mistäköhän, kotitöistä kai :)

    VastaaPoista
  3. Kiva kuunnella tarinat patsahien taustoolta. Nua virkatut pyärylät on hianon näköösiä. Mukavaa helemikuuta!

    VastaaPoista
  4. Tammikuu on nyt eletty ja helmikuussa mennään. Seuraava kuu onkin maaliskuu ja minun ajanlaskussani ensimmäinen kevätkuukausi. Minulle tammikuu ja talvi ylipäätään ovat ihan nautittavaa aikaa. Silti: kevät on paras!

    VastaaPoista
  5. Sinulla on ollut varsin mukava tammikuu!

    VastaaPoista
  6. Niin sitä mennään kohti kevättä. Varmasti kiva on tuo kävely, mielenkiintoinen teema. Mukavaa helmikuuta!

    VastaaPoista
  7. Olet kotiutunut:)mukava lukea näitä juttujasi:)
    Tammikuu...eikä ole kauankuin maaliskuu jo maata näyttää...ootellaanhan:)
    hyvä idea tuo,kuvakollaasi!
    Tuon minäkin vielä joskus....opettelen
    Oikein leppoisia helmikuun päiviä, ja mukavia ulkoiluhetkiä!!

    VastaaPoista