keskiviikko 21. marraskuuta 2012

Joulun valmistelu alkaa

Tulipa aloitettua jo joululeivonta, lusikkaleivillä. Perheepään mukaan niitä pitää olla aina jouluna ja vielä monella täytteellä täytettynä :) Tein vain yhdenlaisia tänään.


Ohjeen otin vanhasta talouskoulun kirjasta Ulpu Järvinen: Joka kodin keittokirja

LUSIKKALEIVÄT (45 kpl)

200 g voita....ruskista puhtaassa paistinpannussa ja kaada kulhoon
150 g sokeria...sekoita kulhossa voin kanssa, kunnes voi jäähtyy
2 tl vaniljasokeria
250 g hienoja vehnäjauhoja
1 tl soodaa
Voi ja sokeri sekoitetaan, ei vatkata. Lisätään muut aineet. Taikinaa painellaan teelusikan pesään ja vedetään tästä pellille. Kun pikkuleivät ovat paistuneet, pannaan kaksi vastakkain ja marmeloa väliin.


Ohjeessa ei sanottu paistoaikoja, eikä -lämpöä. Paistoin leivinuunissa noin 5 minuuttia noin 200 asteessa. Hyvin herkästi tummuivat liikaa, joten ehkä sähköuunissa riittää pienempikin lämpö ja niitä on seurattava, koska liian tummat eivät maistu hyvälle.
Tämä taikina ei levinnyt, eikä kohonnut yhtään uunissa. Nämä ovat aika kovia heti paistettua, mutta ne paranevat säilytyksessä (ainakin minun mielestäni).



4 kommenttia:

  1. Nam, nam! Herkullisen tuntuinen ohje, taidanpa kokeilla.

    VastaaPoista
  2. Lusikkaleivät ovat ihania. Mulla ei vaan meinaa hermot riittää pikkuleipien väsäämiseen...pitäis vissiin alkaa treenaamaan :)

    VastaaPoista
  3. Kyllä nämä ovat minustakin hankalampia tehdä, kuin vaikkapa piparit, mut tulipahan tehtyä :)

    VastaaPoista
  4. nam lusikkaleivät ovat minun herkkujani!

    VastaaPoista