Lainaus HELSINGIN SANOMISTA
Sukupuoli heijastuu ajatuksiin
Miehet ajattelevat naisia useammin rahaa, seksiä ja harrastuksia. Naiset miettivät perhettä, kiirettä ja kotitöitä.
Suomalaiset ajattelevat eniten läheisiään. Perhe, vanhemmat ja lapset ovat mielessä useita kertoja päivässä, samoin kuin raha, seksi ja rakkaus, osoittaa Helsingin Sanomien TNS Gallupilta tilaama tutkimus.
Se liittyy tänään alkavaan ajattelun viikkoon, jonka tavoite on lisätä ajattelun arvostusta. Viikon aikana on tapahtumia muun muassa Helsingin yliopiston tiedekulmassa.
Ajatuksia vailla suomalaiset eivät ole. Tavanomaisena päivänä he ajattelevat työtä ja ystäviä, tekemiään virheitä, tulevaisuutta, vapaa-aikaa ja kotitöitä, mutta myös kuolemaa ja elämän tarkoitusta.
Monet asiat ovat mielessä jatkuvasti. Sellaisia ovat etenkin perhe, lapset ja ystävät.
Toistuvasti askarruttavat myös oma terveys, ajankäyttö ja kiire, raha ja toimeentulo sekä ruoka. Sen sijaan julkista puhetta pitkään hallinnut eurokriisi on ajatuksissa lähinnä satunnaisesti, niin kuin myös varmuus työpaikasta ja työstä sekä jaksaminen työssä.
Naisten ja miesten ajatukset kiertyvät eri suuntiin. Naiset ajattelevat päivän mittaan usein perhettä, omia vanhempiaan, lapsia, kotitöitä ja kiirettä.
kiire, raha ja toimeentulo sekä ruoka. Sen sijaan julkista puhetta pitkään hallinnut eurokriisi on ajatuksissa lähinnä satunnaisesti, niin kuin myös varmuus työpaikasta ja työstä sekä jaksaminen työssä.
Naisten ja miesten ajatukset kiertyvät eri suuntiin. Naiset ajattelevat päivän mittaan usein perhettä, omia vanhempiaan, lapsia, kotitöitä ja kiirettä.
Miehet taas ajattelevat naisia useammin seksiä, rahaasioita ja toimeentuloa sekä harrastuksia – mutta myös eurokriisiä.
Raha on mielessä myös alle 25-vuotiailla. He pohtivat myös elämäntapoja, tulevaisuutta, rakastumista ja parisuhdetta, seksiä, harrastuksia ja kiirettä sekä varmuutta työpaikasta. Ikääntyneet taas ajattelevat etenkin kotitöitä, kuolemaa ja elämän tarkoitusta.
Kolme suomalaista neljästä kertoo ottavansa itse selvää, kun haluaa lisätietoja. Joka viides taas luottaa asiantuntijoihin. Tässä joukossa on etenkin vähemmän koulutettuja, nuoria ja eläkeläisiä.
Esimerkiksi Elämän tarkoitusta ei mieti ollenkaan 33 % ja satunnaisesti 56% vastanneista. Jatkuvasti sitä miettii 4% ja 6% monta kertaa päivässä. No, en nyt itsekään mieti sitä ihan joka päivä, mutta joskus kuitenkin mietin.
Eilen oli Isän päivä.
Viimeaikoina on tullut mietittyä enemmän Isääni. Minkähänlaista hänen elämänsä oli lapsuudessa? Hän oli syntynyt 1899, jolloin on Venäjä Tsaari Nikolai II ollut hallitsijana. Suomen Kenraalikuvernöörinä ollut Bobrikov, Helmikuun manifesti annettu kun isä ollut kuukauden ikäinen. Ns. Sortovuosia on jatkunut koko hänen lapsuutensa ja nuoruutensa ajan. Nohuhhuh, olisinpa ollut noista ajoista kiinnostunut jo silloin kun isä eli. Ei silloin ne asiat nuorta tyttöä kiinnostaneet, kun olisi isä ollut terveenä niistä puhumaan.
Maanviljelijä hän oli, käynyt siihen koulua ja kansanopistoakin käynyt. Luopui tilastaan ensimmäiselle pojalleen, kun jäi eläkkeelle, viljellen sitten minun aikanani pientä tilaa, muutama hehtaari peltoa ja muutama lehmä. Kalasti paljon kesäisin, ei onneksi metsästänyt. Reuma sairaus varmaan vaikeutti paljon elämää, muistan kun hän voiteli niveliään pahanhajuisella nesteellä. Ei silloin ollut nykyajan lääkityksiä siihenkään sairauteen.
Isä oli "suoraselkäinen auktoriteetti", jotenkin tulee isä mieleen kun katson kuvia esim. Mannerheimista.
Isä oli n.60v kun minä olin syntynyt, hän sairastui aivohalvaukseen alle 75 vuotiaana ja se aiheutti muistiongelmat, nyt kai olisi vaskulaarinen dementia dgn. Silloin ei vielä puhuttu näistä dementoivista sairauksista, eikä ollut niihin lääkkeitä. Äiti hoiti häntä niin pitkään kuin jaksoi. Kun isän kunto meni aivan vuodepotilaaksi, hän pääsi pitkäaikaisosastolle sairaalaan. Hyvin vähän oli silloin hoitoapua saatavissa kunnalta, ei ollut apuvälineitä, ei vaippoja tms.
Kansanterveyslaki oli kyllä silloin voimassa, mutta meidän paikkakunnalla ei ollut terveyskeskussairaalaa, joten hän kuoli naapuri kaupungin osastolla.
Voi olla, että isän sairaus vaikutti minun ammatinvalintaankin osaltaan. Sekä myöhempään kiinnostukseeni opiskella muistisairauksista lisää.
Hyvää Ajattelun Viikkoa!
Muistakaa myös, että Joskus on hyvä olla ajattelematta yhtään mitään...
Isoäitini oli myös muistisairas, en osaa sanoa mikä hänen diagnoosinsa oli. Silloin olin minäkin nuori, enkä asioista tiennyt.
VastaaPoistaViime kesänä lueskelin Isöäitini värssykirjaa vuosilta 1939-40. Hämmästykseni huomasin, että osa teksteistä oli päivätty samalla paikkakunnalla missä nyt itse asun. En koskaan kuullut hänen puhuvan siitä. En enää voi kysyä asiaa häneltä, sillä hän hän nukkui pois yli kymmenen vuotta sitten ja elämänsä viimeisinä vuosina hän oli vaikeasti dementoitunut.
Opiskelin aikuisena lähihoitajaksi ja olen töissä ikäihmisten parissa, ja joskus kun huomaan asiakkaan olevan samana vuonna syntynyt kuin isoäitini, tulee minulle haikea olo..
Siis Ajattelun viikko! Onkin ollut niin paljon ajattelemista, että kenties kohta täytyy tyhjätä pää kaikesta ajattelusta...
VastaaPoistaJoskus tuntuu,että tulee ihan liikaa ajateltua ja vatvottua mielessään asioita. Nollaus on aina välillä ihan paikallaan.
VastaaPoista