keskiviikko 30. joulukuuta 2015

Vuosi on taas kohta ohi

Muistelen tätä vuotta tässä jutussa. Vuosi jakautui oikeastaan kolmeen erilaiseen osaan, ensin olin töissä, sitten olin ihan hurahtanut pihan hoitoon ja loppuvuonna innostus oli täysin loppu.

Tammikuussa oli ainakin lunta, niin että puut ja pensaat kärsivät. Monta terijoensalavaa ollaan saatu polttaa uunissa kun katkeilivat niin pahoin
 Alkuvuoden olin töissä ja sain seisoa monessa pakkasessa bussipysäkeillä ja odotella.
Uuvuin kovasti, sain jopa kuumeisen flunssan pitkästä aikaa.
Kännykkäkuva kovalla pakkasella
Kesä mulla oikeastaan alkoi Tampereen puutarhamessuilta. Olin innosta pinkeenä kun sain kerrankin käydä jossain katselemassa ja kuvaamassa ihan rauhassa :)


Aika vähän kuitenkin sain toteutettua ideoita joita siellä näin

Sammaleesta pyörittelin pallon ja nämä roikkuivat koko kesän puussa. Hernekin siellä kasvoi mutta katosi hyvin äkkiä :)

Pöllin päälle laitoin myös sammalta kasvamaan sankon kannen päälle. Oli niin kostea kesä jotta hyvin ne menestyivät.

Tulihan ne sinivuokot lopulta toukokuussa
Siirsin niiden alkuja tähän uuteen penkkiin. Tästä otettiin pois resuinen vuorimänty ja leikeltiin paljon katkenneita unkarinsyreeneitä pois. Mun Piti katkaista niitä lisääkin mutta se jäi tekemättä.
Sitten piti laittaa sammalta tuolin päälle, mutta yllättäen ei löytynyt sopivaa tuolia. Tuohon metallisen päälle sitten jäi tekemättä. Kirjan sisuksen kaiversin pois ja laitoin siihenkin sammalta, eipä oikein menestynyt sekään idea. 
Laitoin tähän penkkiin paljon kasveja ja sipuleita. Osa niistä kasvoi ihan hyvin. Keväällä pitäisi nousta tästä vuokkoja ja sipulikukkia.

Näyttää nyt hyvin vähältä nämä mun saavutukset viime kesältä, mutta ainakin touhusin paljon, toki levensin kaikkia penkkejä ja kaivelin yhden penkin kokonaan ylös ja uusin mullat.

Tässä kuvia samasta penkistä myöhemmin kesällä


Piti ihan miettiä mistä kohtaa tää kuva olikaan :)
 Kesä-apulainen kävi myös "auttamassa"
Jonkin verran hankin lisää kukkia, muutamia.
Minusta kesän paras ostos oli tämä kukka, tupastiarella. Yhden ostin ensin ja sitten vielä sain alennusmyynnistä lisää. Kaipa tämä leviääkin.
 Kukkivat käytännössä koko kesän, talveen asti ja tuoksuivat ihanalle.
Kasvatin siemenestä ensikertaa pelargoneja ja ostin puutarhamessuilta valkeita pelakuun taimia. Myöhään ne kukkivat, kuten nämäkin siemenestä kasvatetut.
Taimena ostettu valkea Mary, näkyy kukkivan vieläkin tuossa vieressä, vaikka on kyllä aika raasu :)

Messuilta ostin myös ihmekukan juuria. Olin niihin aika pettynyt. Yksittäinen kukka oli toki kaunis, niitä oli punaista keltaista ja vaaleata liilaa. Mutta kokonaisuutena eivät näyttäneet juuri miltään, kuin vihreiltä perunanvarsilta.Tässä olivat sormustinkukkapenkin reunassa.
Ja sinne jäivät talveksi.

Kesäni alkoi ja oikeastaan päättyikin Tampereen reissuun.
Kävimme tutustumassa Milavida museoon Näsilinnassa
Oli hieno kokemus tutustua Nottbeckien elämään


Mutta pettymys oli tämä Tampereen "hienoin" hotelli, jo sen sisäänkäynnin ilme ihmetytti
sitten vielä Tuurin kautta kotiin.

Oli liian rankka tämä ajomatka ja mies sai sitten kotona sairauskohtauksen ja siten muuttui koko elämä. Vaikka sairaus ei näytä "pahalta", aiheuttaa se kuitenkin monenlaista ongelmaa.
Miehethän eivät ole yleensäkään mitenkään hoitomyönteisiä.
Minun puutarhanhoito-into loppui kokonaan ja piti ihan pakottaa tekemään loppukesälle ajatellut hommat.
Marjassa kyllä kävin ja tulikin paljon mustikoita ja vähän puolukoita. Metsä on hyvä rentoutus paikka ja ajatukset puhdistuu kun kuulee puiden huminaa.

 Edelleen on voimistunut ajatus omakotitalosta luopumisesta. Olisi paljon helpompi asua kerrostalossa ja kauppojen lähellä. Miehellä on nyt vaikeutunut autolla ajaminen, eikä sitä ennen ajatellut miten se vaikeuttaa koko elämää, kun kauppat yms ovat matkan päässä.

Tämä talvi on ollut kuitenkin helpompi, kun ei ole tullut (vielä) paljon lunta. Eikä hirveitä liukkauksiakaan ole ollut, eikä pakkasia. Sitä vaan miettii miten hankkii hiekoitushiekkaa, kun ei jaksa säkkiä kantaa, eikä autolla pääse kauppaan :)

Joulu on mennyt hyvin kun on lapset täällä ja ajamassa autoa. Fillarillakin olen päässyt vielä ajelemaan, pyörätiet eivät ole kokonaan jäässä.
Harvinaisesta joulun kuuta en saanut kuvattua kunnolla, mutta kyllä se kuu kuitenkin pääsi valvottamaan.

Eipä sitä aina tiedä mitä elämä tuo tullessaan, ei voi kuin toivoa että kaikki menee hyvin.
Päivä ja hetki kerrallaan.  Eikä tietysti pidä liikaa synkistelläkään.
Toivotaan kuitenkin monin tavoin parempaa ensi vuotta.Tavataan ensi vuonna :)
23 kommenttia:

 1. Tosi ikävää miehesi sairastuminen. Kyllä se varmasti muuttaa monta asiaa ja hankaloittaa omakotitalossa asumista, vallankin jos on matkaa kaupoille. Toivottavasti miehesi kuntoutuu ja voi paremmin tulevana vuonna. Hyvää uutta vuotta 2016!

  VastaaPoista
 2. Niin, lumettomassa talvessa on hyvätkin puolet. Toisaalta on hyvä, että olet jo miettinyt omakotitalosta luopumista. Oman tilanteen hahmottaminen voi kirpaista, mutta toisaalta ei kannata kulkea laput silmillä. Lumisena talvena omakotitaloasuja saa liikuntaa...Toiveikasta uutta vuotta!

  VastaaPoista
 3. Ei ihme, jos puutarhainnostus on ollut kadoksissa. Hirvittää ajatus omakotitalosta luopumisesta, mutta kyllä se meilläkin on jollain aikavälillä edessä. Kunpa ei tulisi mitään ennenaikaisia sairauksia tai muita murheita.
  Elämä on monimutkaista, eikä useinkaan edes kovin tasapuolista. Toivon sydämestäni, että tuleva vuosi olisi sinulle valoisampi.

  VastaaPoista
 4. Voi, toivottavasti tilanne paranee, mutta jos päätätte omakotitalosta muuttaa, ehkä rivitalo olisi mukavampi? Olisi niissä pieni pihakin...

  Toivotan teille onnelista uutta vuotta!

  VastaaPoista
 5. Hieno läpileikkaus menneestä vuodesta. Toivottavasti tilanne paranee. Aika hurjalta tuntuu varmasti ajatus muuttaa pois omakotitalosta, mutta kaikella on aikansa. Kaikkea hyvää sinulle ja tavataan ensi vuoden puolella.

  VastaaPoista
 6. Kaikkea hyvää teille. Oikein hyvää Uutta- Vuotta Emolie. ♥

  VastaaPoista
 7. Hei, satuin mutkien kautta blogiisi. Teillä on ollut aikamoinen vuosi. Kaunis puutarha sinulla. Kerron sen verran itsestäni että minulla on pyörätuoli käytössä. Sen takia tiedän että kunnan kuljetuspalvelu voisi auttaa teitä liikkumaan kun miehesi tilanne on se että hänen on vaikea ajaa sairautensa takia. Ota yhteyttä kuntasi sosiaalityöntekijään ja selitä tilanne niin saatatte saada miehellesi taksimatkoja joiden avulla voitte käydä kaupassa yms. Lisäksi voitte saada myös muuta apua tilanteen mukaan. Toivon ettei teidän tarvitse muuttaa miehesi sairauden takia ja että edellä kertomasta on apua tilanteeseenne. Kaikkea hyvää ja palaan katsomaan mitä teille kuuluu.

  VastaaPoista
 8. Voi Emilie! Onpa sinulla ollut rankka vuosi. Tekisi niin mieleni kehua sinun pihasaavutuksiasi, mutta miehesi tilanne on nyt niin vaikea teille molemmille, ettei haluaisi kääntää veistä haavassa puhumalla pihasta.
  Ihan jo sinun mielenterveyden kannalta toivon ettei teidän tarvitse luopua kokonaan pihasta, joku tuolla mainitsikin rivitaloasumisen. Sitä minäkin ehdottaisin. Tiedän että tykkäät puuhata kasvien kanssa. Jos ihmiseltä viedään kaikki mukava ja kiva tekeminen, niin se ei ole hyväksi.
  Toivon Emilie sinulle kaikkea hyvää ensi vuodelle ja toivon että tilanteeseen saadaan teitä molempia tyydyttävä ratkaisu. Olen hengessä mukana!

  VastaaPoista
 9. Elämä ei aina mene nuottien mukaan ja yllättävä sairaus tuo esille paljon sellaista, mihin ei ole osannut varautua. Kaikesta selviää, kun ottaa asiat kerrallaan. Toivon sinulle kaikkea hyvää alkavalle vuodelle 2016.

  VastaaPoista
 10. Elämä heittelee todella. Toivottavasti tuleva vuosi on parempi ja jaksat taas iloita puutarhastasi.

  Samaa luopumista on meillä mietitty, mutta se on varsinkin miehelle vaikeaa, lähes mahdoton jatus. Minä olisin jo valmis tästä isosota tontista ja taloista luopumaan. Meillä vain minulla on ajokortti, kun miehen näkö ei riitä siihen.

  VastaaPoista
 11. Sinulla on ollut rankka vuosi, toivottavasti uusi vuosi on huomattavasti parempi. Ja kun puutarhainto loppuu, niin siitä ei kannata ottaa stressiä, jatkat keväällä, jos silloin on intoa.

  VastaaPoista
 12. Elämä on yllätyksiä täynnä. Toivottavasti ensi vuasi tuaa eteesi palio onnellisia yllätyksiä!

  VastaaPoista
 13. Valoa kohti jo mennään...
  Toivorikasta Uutta Vuotta!

  VastaaPoista
 14. Rankan vuoden jätät taaksesi, edessä uusi ja toivottavasti helpompi! Puolison sairastuminen pysähdyttää, palikat menee sekaisin, ja voimat hiipuvat! Kokemusta siitäkin on.

  Toivon Teille kuitenkin ensi vuodeksi kaikkea hyvää, puolison kuntoutumista, auringonsäteitä, kauniita hetkiä ja voimia ja jaksamista myös Sinulle!

  VastaaPoista
 15. Oikein onnekasta Uutta vuotta siulle ja perheellesi

  VastaaPoista
 16. Hyvää ja onnellista uuttta vuotta.

  VastaaPoista
 17. Kurja kuulla noita kurjia uutisia, mutta mun vaisto (joka todella harvoin erehtyy) sanoo, että kaikki kääntyy vielä takaisin hyväksi. Voi viedä aikaa, mutta kääntyy. Uskon niin <3

  Lähetän sulle täältä positiivista energiaa ja toivon kaikkea hyvää ja onnellista teille <3

  VastaaPoista
 18. Kaikkea hyvää teille alkavaan vuoteen!

  VastaaPoista
 19. Miljoonat Kiitokset teille kaikille ihanista ja kannustavista kommenteista! Yllättäviä käänteitä voi aina sattua. Ainahan sitä toivoo, että kaikki sujuisi hyvin ja ennallaan. Mutta muutokset voivat olla myös parempaan suuntaa, ainakin toivon niin.

  VastaaPoista
 20. Toivon, että toipumista tapahtuu miehesi voinnissa. Rukouksia lähetän sinne! Minä olen tullut lähes neuroottiseksi mieheni kuoleman jälkeen ainoan poikamme (jo aikuinen mies) kohdalla. Ettei ajele liian kovaa liikenteessä, ettei mene heikoille jäille, ettei käytä työkoneita varomattomasti ym. ym. ja kaikkea maan ja taivaan väliltä tulee mieleeni. Kerran sain aivan hirvittävän hepulin, kun olin etäkodissa ja tiesin, että poika purkaa täällä vanhaa uunia lekalla ja tunkilla. Ei vastannut puhelimeen, virta oli loppunut ja minä ajoin paniikissa tänne, huusin, itkin!!
  Tsemppiä teille!

  VastaaPoista