maanantai 19. kesäkuuta 2023

Huh hellettä

 Kesäkuinen viikko on vierähtänyt taas, onkin jo juhannusviikko tämä. Minulle se ei aiheuta mitään sen kummempaa. Juuri mietin kun katselin kauppojen mainoksia, että ennen sitä ostettiin lohta, makkaraa ja muuta grillattavaa, toki kasviksiakin grillattiin. Mieheni tykkäsi grillata. Ne ajat ovat nyt ohi nyt. Ei tarvitse mitään juhannusruokia ostella, koska ei ole mitään erityistä juhannuksen viettoa nyt enää.

Viime viikon alussa kävin Joensuussa taas viemässä vanhempien haudalle kukkasia.
Tuli vietettyä nyt enemmän Joensuun torilla aikaa, siellä oppisi odottamisen taitoa, koska busseja kulkee noin kerran tunnissa, joten aikaa jää niiden väliin. Kävin kyllä museoissa parinakin päivänä.

Kosiosuden vieressä istuskelin ja sattui olemaan hyvä ilma. Vaikka oli sitten liian kuumakin, kun tuli käveltyä myös paljon. Torille on rakennettu uusi Kauppahalli, joka on nyt jo aukaistu. Silloin se oli vielä rakenteilla, tuo musta harjakattoinen rakennus. Siitä ei saanut silloin kuvia kunnolla.

Junamatkat olivat kyllä ainakin osan matkaa kärsimystä, kun oli kuuma ja paikallisjunassa ei ole tilaa oikoa jalkoja kunnolla kun penkit ovat vastakkain. Vesikin pääsi loppumaan ja piti sitten käydä IC-junan ravintolavaunusta ostamassa kallista vettä. Onneksi kävin, koska olisin nääntynyt nestehukkaan muuten. Yllättävän äkkiä menee voimat ja muisti jos ei saa nestettä tarpeeksi kuumalla.

 Olin ihan onnellinen ja kiitollinen kun pääsin kotiin takaisin, mutta sitten jo parin päivän päästä alkoi tuntua, että ei tästä tule mitään. Koska on päivät niin kuumia, ei oikein voi lähteä ulos kuin aamulla ja illalla. Sisällä alkaa "seinät kaatua päälle" vähitellen.

Kävin sitten lauantaina Hatanpäällä katselemassa mitä kukkii nyt

Azaleat ja alppiruusut kukkii vielä

Kukkapenkeissä oli kukkia, mutta kärsivät veden puutteesta


Pensasruusut kukkivat aivan ihanasti melkein kaikki. Kukkia oli kaikissa väreissä aivan upeita, tässä vain kolme väriä nyt. Kyllä oli tuoksuja...

Kotiparvekkeella ei voi kuin käväistä viemässä kasveille vettä päivällä. Tänäänkin siinä oli 50 astetta lämpöä, ei auta mikään kuin syksyn tulo ehkä. Seuraavaan asuntoon toivoisi pohjoisen puoleisen parvekkeen.

Ehkä ei olisi kannattanut ostaa mitään kasveja parvekkeelle. Ite kylvin retiisejä, enpä yhtään saanut syötäväksi. Kukki ne kyllä  :)) Amppelitomaatissa alkaa kypsyä tomaatit, muutaman söin jo, ja kesäkurpitsasta saa jo ottaa syötäväksi niitä alkuja pienenä. Ostoyrttejä persiljaa ja ruohosipulia saa kyllä syödä minkä jaksaa hakea.

Kohta alkaa olla kello tiistain puolella, tähän aikaan olisi ihan kiva ilma, jos vaan voisi nukkua päivät ja valvoa yöt. Viimeyönä kyllä valvoin, mutta ei ollut kiva nukkua aamulla liian pitkään, koska viileä aamu ehti mennä jo.

4 kommenttia:

  1. Hellettä riittää todellakin, vielä huominenkin, sitten vähän helpottaa jos ennusteet pitää paikkansa. Toivotan niin.
    Nyt tuntuu erityisen tukalalta kuumuus, kun en vielä ole päässyt järveen. On maltettava, että haava paranee kunnolla.
    Kyllä sinun parveke on kuin sauna, huh. Minulla on vain tuo ranskalainen, pieni, ja sekin onneksi on pohjoiseen päin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niin, ihmisiä järvessä on näkynyt täälläkin. Yksin en vaan uskalla mennä. Aivan ihana aamu oli, kun oli viileämpää ja äskettäin alkoi sade. Kevyt sade onkin parempi kuin isolla voimalla tuleva, kun kaikki on niin kuivaa.
      Pohjoisen tai idän puoleista parveketta kyllä haluaisin, jos taas (vielä) vaihtaisi asuntoa!

      Poista
  2. Minullakin on juhannus kokonaan työpäiviä, joten ei tunnu sen kummemmalta. Päivä kerrallaan mennään helteessä. Jonain päivänä ainakin säätiedotus näyttää, että sataisi vettä. Maa on ihan rutikuiva.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi olla tänään helpotusta kuumuuteen. Kyllä helposti nääntyy tuonne kuumuuteen, varsinkin jos ei muista juoda ja syödä, vaikka joisikin niin iteltäkin huomaa tajun heikentyvän kuumuudessa. Muisti huononee ja huojuttaa. Ei ihme jos vanhuksilla on huono olo helteellä.

      Poista