lauantai 13. tammikuuta 2024

Taidetta Helsingissä

 Näitä harmaita, pitkiä, jäisiä "härkäviikkoja" tuli koetettua katkaista piipahtamalla Helsingissä. Yhdenkin yön reissu tuntui kuin olisi ollut pitempääkin poissa kotoa. Ainakin uni maistui taas kotona paremmalta (pitkästä aikaa). Ihan tarkoituksella oltiin meille uudessa hotellissa, en viiti mainita missä, kun ei ollut Hirveän kiva kokemus tähän aikaan. Oli upea aamupala ja se ettei ollut tungosta, yleensä kun keskustan hotelleissa ei meinaa päästä hisseihin millään.

Junat kulkivat ihan hyvin keskiviikkona jo, ei sattunut juuri pakkasia silloin. Mutta Helsingin kadut olivat tosi liukkaita. Olin ihan kauhuissani, kun ei voinut pitää nastakenkiä.

Aina niin upea portaikko on Ateneumissa
 

 Ensin käytiin Ateneumissa. Jossa koetin enemmän tutustua erilaisiin kohteisiin, siis tauluhin, mitä ennen, melkein muistan mitä kuvasin viimeksi.

Olen monesti miettinyt olisinko erilainen tyyppi jos olisin kasvanut kaupungissa, ehkä olisi ollut enemmän kavereita ja vähemmän yksinoloa...

Ehkä tuon oikean alareunan tytössä on jotain samaa mitä omassakin lapsuudessa oli (Kirsin satunurkka, Väinö Kunnas 1928)

Karl Emmanuel Jansson; Meripoika 1866, Meripojan kotiinpaluu 1873 ja Meripojan jäähyväiset 1873
Tauluisssa näytti poika hyvin nuorelta, kun joutui lähtemään merille. Oliko sitten mieluisaa vai ei, en tiedä.


Akseli Gallen-Kallelan taulu Ensiopetus, 1800-luvun lopussa, ehkä iso-isä opetti lapselle kirjaimia tai lukemaan, eipä ollut muuta esikoulua, tuskin paljon muutakaan koulua siihen aikaan.

Rauni Liukko, Lahja yhteiskunnalta, Ostoskärryt 1970

 
Sitten tämä Vankileiri niminen taulu jotenkin osuu minun silmiin aina
Karin Hellman; Vankileiri

Ja vieressä olevat auringonkukat :))
Ismo Kajander Auringonkukkia

Impressionismin perintö näyttely kertoi paljon tästä aiheesta

Seinällinen oli koottu tekstiä ym historiasta. Siinä kohtaa oli niin paljon lukijoita, etten mennyt sinne sekaan kuitenkaan.


Claude Monet; Talvimaisema Sandvikenin kylä 1895

Alfred William Finch; Sadesää Hampton Courtissa 1907

Pekka Halonen; Syysmaisema

A W Finch; Elokuun yö, 1898

Paljon oli nähtävää, mutta tässä kaikki tällä kertaa Ateneumista.

Kolmessa eri taidemuseossa käytiin, joten seuraavalle kerralle jää Kiasma ja Amos Rex-kertomukset


8 kommenttia:

  1. Ahaa, sinä kiersit myös muut näyttelytilat Impressionistien lisäksi. Ateneumissa on nähtävää useammallekin kierrokselle. Perusnäyttelyn taulut on tullut nähtyä moneen kertaa, mutta sinä löysitkin monia muita hienoja teoksia.
    Helsingin kadut on kauheassa kunnossa. Lunta ei ole ilmeisesti aurattu jalankulkuväyliltä, vaan päälle on nakattu suolaa. Pakkasella liukkaita paakkuja väistellen käveleminen on tarkkaa touhua. Plussakelillä taasen kahlataan kummallisessa möhnässä. Ja pelätään, ettei katolta tule jäätä ja lunta niskaan. Lukuisat rakennus- ja tietyömaat merkitsevät myös loikkimista kaduilla puolelta toiselle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, oli lehtien uutisissa että oli ollut juuri silloin paljon liukastumisia. On täälläkin liukasta jos ilma lämpiää, mutta kotoa voi lähteä nastakegillä.

      Poista
  2. Taiteellisesti olet vuotta aloittanut, museo jos toinenkin. Sinä näköjään perehdyt huolellisesti. Varmaan antoisampaa kuin minun tapani vain vaeltaa läpi kaiken. Kunhan kevät edistyy, tullaan Fizbanin kanssa käymään Tampereella. Museoihin ei kyllä taida koiran kanssa päästä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, harmittaa jos jää museokortti liian vähälle käytölle. Nyt olen tainnut vasta 14 kertaa käyttää. Onneksi on vielä monta kuukautta voimassa. Viime kesänä kierrettiin Ateneum toiseen suuntaan ja nyt aloitettiin sieltä mitä ei jaksanut viime kesänä katsella. Oli Edelfeltissä niin paljon katselemista että tuli taideähky ihan.
      Tampereen museoihin tulee kohta taas uusia näyttelyitä.
      Olisipa kiva tavata jos milloin tulet Tampereelle!

      Poista
  3. Sielun ravintoa parhaasta päästä, taidenäyttelyt. Ihan pienenä tyttönä pääsin käymään Ateneumissa ja se muisto sälyy kauniina vielä nytkin vuosikymmenien kuluttua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, ensimmäiset kerrat jää mieleen.. ja sitten ne kun ei pääse.

      Poista
  4. Impressionisminäyttely on ihana, mutta tykkään kyllä paljon myös noista perusnäyttelyiden teoksista. Kyllä Suomessa ja muuallakin on eteviä taiteilijoita, joiden teoksia kelpaa esitellä ja katsoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä on, vaikka samojakin näkee, niin yleensä kiinnittää huomioita eri asioihin.

      Poista