torstai 5. huhtikuuta 2012

Karjalanpiirakat

Pääsiäisenä ja muinakin juhlapäivänä, näin karjalaisena "kätevänä emäntänä" on minun leivottava ja paistettava muitakin kuin karppi-leivonnaisia.
Tänään oli vuorossa karjalanpiirakat. Niitä tulee paistettua melko usein, ainakin kerran kuukaudessa. Perhe tykkää perinteisistä leipomuksista ja muutaman ainakin voin syödä itsekin. (Vaikka on niissä paljon karppaajan välttelemää hiilihydraattia)
Paistan ne sähköuunissa, koska leivinuuniimme ei tahdo saada niin kovaa lämpöä kuin 300°. Minähän olen oppinut tekemään nämä ihan vain "näppituntumalla", opit ovat tulleet äidiltä ja yksinkin olen paistanut piirakoita jo yli 30 vuotta omalle perheelle. Tässä on ohje kuitenkin. Sen olen saanut joltain ruoka-kurssilta.

Karjalanpiirakat
Perusohje: 2 dl vettä
1 tl suolaa
3 dl ruisjauhoja
2 dl vehnäjauhoja

Täyte: 5 dl vettä
3 dl puuroriisiä
1 l maitoa
1-1 ½ tl suolaa
1 kananmunan laitan jos puuro on jäähtyneenä liian paksua ja siihen joutuu laittamaan kylmää maitoa löysykkeeksi.
(Täyte kuohuu uunissa jos ei laita kananmunaa)
Täytteenä voidaan käyttää myös perunamuusia tai ohraryynipuuroa
Kuoritaikinaksi valmistetaan kylmään veteen alustaen kiinteähkö ja sitkeä taikina.

Leivotaan tanko, joka jaetaan yhtä suuriin osiin. Tuosta annoksesta tulee n.30 kpl. Palat pyöritellään palloiksi ja taputellaan kakkaroiksi. Nämä ladotaan päällekkäin kuivumisen estämiseksi. Kakkarat ajellaan pulikalla ohuiksi kuoriksi ja ne kootaan limittäin pinoon. Väliin ripotellaan ruisjauhoja.
Täyttämistä varten kuoria levitetään työpöydälle sopiva määrä ja niille laitetaan täytettä n. ½dl, joka levitetään piirakan muotoon kuorelle. Minä en laita sitä liikaa, koska en tykkää hyvin paksuista piirakoista.Piirakat paistetaan n. 300° lämmössä, mahdollisimman nopeasti, riippuu uunista miten kauan. Meillä menee n. 15 min kypsymiseen. Kypsä piirakka on pinnasta ja pohjasta kauniisti värittynyt. Paistamisen jälkeen piirakat kastetaan voi-vesiseoksessa ja haudutetaan pehmeiksi hyvin peitettynä voipaperilla ja leivinliinalla.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti