torstai 5. heinäkuuta 2012

Ihana kesä


Lopultakin alkavat sormustinkukat avautua. Hyvin vaaleitahan ne ovat, ensimmäiset vaalean lilaan vivahtavia, sitten on hieman punertavia ja kellertäviä. Huono kamera ja ilta, niin ei näy kunnolla.
Pakko katkaista kukat ennen kuin alkavat siementää, muuten hukun sormustinkukan taimiin :)

Aloin sitten taas "liian" ison projektin.
Kun leikkelin tästä penkistä (keväällä otettu kuva) nuo norjanangervon resuiset oksat, huomasin kuinka kamalan rikkaruohoinen penkki onkaan. Juolavehnää ja nurmitädykettä, kukat levinneet toistensa lomaan sekaisin. ohhoijaa...


Enempää miettimättä aloin kaivaa jo kukkineita perennoja pois. Siirsin narsissit toiseen penkkiin. Sitten se repesi käsistä, kaivoin melkein kaiken pois. En voi ihan kaikkea poistaa, niinkuin ruusuangervoja, kultapalloja, kärhöä, ne on pakko jättaä. muut vein jo "valeistutukseen" kasvimaan taakse. Hirveä homma.
Sitten käännän maan monta kertaa, jotta saisin kaikki juuret pois. Ja mikä järkytys sieltä löytyi, Vuohenkellon juuria. Niitä kasvoi entisessä asuinpaikassa ja levisi ja tukehdutti kaikki muut kukat. Niitä on kuitenkin tullut juurien mukana, vaikka puhdistin ne hyvin. Kukkia eivät ole ennättäneet, silloin olisi peli menetetty, se on ihan kamala leviämään. Siellä se on muhinut 9 vuotta toisten kukkien juurissa :(

Poltan juuret, en uskalla niitä mihinkään muualle laittaa. Toivottavasti saan kaikki pois, olkoon kesantona koko penkki vaikka lopun kesää.

4 kommenttia:

 1. No sinähän olet urakoinut,ei ole lämmin ilmanala sulle hommiin ryhtymisen este.
  Toivottavasti saat rikkaruohot hävitetyksi.

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommenteista, :) tykään kyllä lämpimästä ilmasta. Yleensä ei helle haittaa, päinvastoin.
  Pari-kolme kertaa olen nyt käännellyt maata ja juuria löytyy. Mietin tässä, että kannattaisko laittaa joku katekangas ja istuttaa sen läpi perennat?

  VastaaPoista
 3. Mä olen saanut vuohenkellon pysymään aisoissa, kun keväällä hyvin railakkaasti kitken suurimman osan esiin puskevista lehdistä. Ja sitten kun kukinta alkaa, pidän huolen, että leikkaan kukkivat varret ennen kuin kukkinut alaosa ehtii tehdä siemeniä. Ja koska en oikein pysty heittämään kukkivia kasveja kompostiin, niin laitan ne maljakkoon - riivin vain lakastuneet osat pois. Maljakossa ne eivät tee siemeniä sentään :-) Samalla tavalla teen muuten lupiineillekin. Maassa saavat kukkia niin kauan, että alaosat alkavat vähän lakastua, sitten leikkaan varret ja pistän saaveihin oven eteen. Ne avaavat kyllä kaikki kukkansa saaveissakin, mutta eivät siemennä.

  VastaaPoista