lauantai 25. helmikuuta 2023

"Talvella pitäisi nukkua enemmän"

Kohtapa on 8 viikkoa eli kohta 2 kk on kulunut tätäkin vuotta. Aika on kyllä mennyt nopeasti, mutta itse olen kyllä ollut saamaton, "jäässä". 

 

Keskiviikkona oli huikean aurinkoista
 

 Ja nämä kuvat ovat silloin keskiviikkona otettuja, kun silloin  kävin keskustassa

 Vaikka tietysti olen kävellyt, käynyt suihkussa, vaihtanut vaatteita ja petivaatteita ja pessyt pyykkiä. Olen syönyt jotain joka päivä, liikaakin jotain, tehnyt itsekin ruokaa. Kuntosalilla kävin pitkään (vain) 2krt viikossa, mutta sitten alkoi tökkiä sekin. Tuli kipuja vähän joka puolelle, ja yöunet huononivat entisestään. Nyt pidin viikon tauon siinäkin. Ei tule mitään jos pitää ottaa(tässä vaiheessa) särkylääkettä joka ilta, kuvitellen jos saisi nukkua paremmin jos ei olisi kipuja.

Näsinpuistossa käveli myös keskiviikkona pitkästä aikaa

Uusi, rakenteilla oleva korkea kerrostalo oli noussut puretun tilalle

Purettujen tilalle on tullut myös nämä

Nukkumisesta on viimeaikoina puhuttu tv;ssä.  Kun usein katson tai luen  unettomuudesta, niin ohjeita on;  Pitäisi nukkua enemmän, pitäisi mennä tuntia aikaisemmin nukkumaan, talvella pitäisi nukkua tunnin pidempään...voi hyvä tavaton.  NUORET IHMISET, NUKKUKAA JOS NUKUTTAA, älkääkä väkisin valvoko. Vanhana ei sitten nukuta vaikka haluaisi ja olisi aikaa!

Nuorena olin ehdottomasti halukas menemään kuin karhu, talviunille!

Suklaapuodissa tallipihallakin käväisin

 

Entäs kun ei nukuta, menipä ennemmin tai myöhemmin nukkumaan. Valvottaa vaan, jos vaikka nukutkin mielestäsi aamuun asti ja katot kelloa vahingossa, niin se on 01;20 tai jopa 00;35.  
Nyt olen suosiolla koettanut valvoa pitempään, lukea sängyssä, usein katson Youtube videoita, samantyylisiä kivoja, joita katson päivälläkin, Meditaatio-musiikkeja on siellä myös paljon, niitä en "katso", vaan kuuntelen. Monesti niissä on liian kirkkaita kuvia ja Kuun kuvia, ja nehän ei minua nukuta. Mutta rauhallinen aaltoileva musiikki kyllä vie ajatukset muualle tai pois. 
Monta muutakin konstia, erilaisia "Tee"laatuja, olevinaan rauhoittavia, käytän iltaisin.

Melatoniineja olen kokeillut useampiakin merkkejä, mutta alkoi tulla painajaisiakin sitten aamuyöstä. Sitten olen niitä ottanut vaikka joka toinen ilta.
No nyt kun ei tarvitse herätyskellolla monesti vuodessa herätä, on hyvä sitten valvoa tai nukkua vaikka päiväettoneet, vaikka ei usein nukuta päivälläkään. Usein nousen syömään tai juomaan vähän maitoa tai lukemaan.
Viikon lopulla tuli vielä surullinen viesti, hyvä ystävä on syöpähoitoja saanut, mutta niitä ei enää anneta, vaan palliatiiviseen hoitoon ja lopun aika lähestyy! 
Sinä yönä nukuin vaan 3 tuntia, viime yö meni paremmin.
 
Keskustorin Vanha Kirkko12 kommenttia:

 1. Tuttuja tuntemuksia ja yölliset heräilyt ovat niin koettuja. Yhtenäkin yönä heräsin kahdeltatoista ja olin jo aikeissa nousta aamupalalle kunnes huomasin ettei sentään ihan vielä voi nousta. Olin nukkunut silloin yhden tunnin, joten ihan kamalan aikaisin en ollut nukkumaan mennyt, mutta ei sitten vaan nukuttanut. Miten kadehdinkaan niitä jotka voivat vaivatta nukkua kahdeksan tunnin unet joka yö, tai edes joskus. Ja ottaa päähän kun aina toitotetaan, että pitää huolehtia siitä että nukkuu kunnon yöunet! Mistä niitä voisi ammentaa???

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan samoja juttuja mullakin. Olen alkanut valvoa tahallani pitempään, mutta viime yönäkin heräsin taas 0;44, luin kirjaa sitten ja join vähän maitoa ja banaania söin. Luin vielä tunnin ja kas, heräsin sitten melkein klo 9 aikaan. Sama kai se sitten jos nukkuu pitempään aamulla, mulla ainakin, kun elämässä on liian vähän enoa ja meininä.

   Poista
 2. Ne puretut talot olivat mun lapsuuden kotitaloja. Isäni asui niissä häätöön asti ja joutui muuttamaan muualle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, seurasin niiden purkamista ja rakentamista. Mietin että olisi hyvä sijainti asua...mutta saa nyt nähä missä sitä asuu :D En ainakaan 20 neliön koppiin enää haluaisi, jos olen tässäkin kunnossa.

   Poista
 3. Unettomuus tai yleensä huonosti nukkuminen tuntuu olevan monille hankala vaiva. Itsekin nukun huonosti ja olen herkkäuninen. Tuntuu etten saa unta, valvottaa tai heräilen parin kolmen tunnin päästä, naps vaan silmät aukeaa virkeinä. Tämän sanotaan johtuvan stressistä, mutta nykyisin ei enää pitäisi olla niin stressiäkään. Sitten saatan nukkua posottaa 8-9 tuntia tuosta vaan. Otapa sitten selvää? Olen tuumaillut että pääasia kun joskus nukkuu pitempään.
  Unen tarvekin on yksilöllistä. Arvo Ylpön kerrotaan nukkuneen vain 3 - 4, enintään 5 tuntia yössä. Sitten toisaalta tunnen ihmisiä jotka eivät tahdo pärjätä edes 8 -10 tunnin unilla millään. Itse huomaan lyhyidenkin tahattomien torkahtelujen seurauksena unen tulon iltaisin siirtyvän pikkutunneille.
  Mutta tsemppiä sulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Huh, on mennyt vaikeaksi tämä omaankin blogiin kommentteihin vastaaminen. Meinaa hiki tulla....
   Joo, pitää perustaa huono-unisten kerho, jossa kerrotaan vinkkejä miten edes joskus saisi nukutuksi.

   Poista
 4. Ihan kuin unettomuutta olisi liikkeellä. Moni kertoo heräävänsä aamuyöstä, eikä enää saa unta. Minulla on ollut elämäni aikana useampi unettomuuden tai huonounisuuden jakso. Välillä se ottaa oikein kunnolla päähän. Välillä taasen ajattelen, että tulkoon uni sitten kun tulee. Yleensä jossain vaiheessa taas uni maistuu. Toivottavasti uni palaa öihisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Sitä on liikkeellä ollut, mutta ihan hyvä jos kuitenkin EHKÄ saa levättyä jonkunverran.

   Poista
 5. Ihanat lenkkimaastot sinulla ja upeita aurinkoisia kuvia.

  Minua valvottaa täysikuu ja kivut tietenkin. Nousen siis reilusti yöllä ylös ja askartelen, luen tai teen jotain hetkisen. Laskin makuuhuoneen lämpötilaa ja otin paksumman ja painavamman täkin käyttöön. Auttoi kummasti rauhoittumaan ja olen jopa saanut nukuttua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Aurinko jotenkin parantaa kummasti maisemia. Jostain niitä kipuja on alkanut lisääntyä viime vuosina. Täysikuu on mullakin valvottanut, painavampi täkki vois olla hyvä. Huonelämpöä en oikein voi laskea kun ei ole kuin tämä huone, ja välillä on vilu, vaikka ei oikeasti ole kylmä huone. Kesällä sitten on taas liiankin kuuma.

   Poista
 6. Huonosti nukkuminen on ihan pyllystä. Harrastan minäkin sitä välillä paljonkin. Ja usein katkonaista unta eli heräilen pitkin yötä. Siitä kyllä syytän Koirapoikaa, joka vaihtaa paikkaa yön mittaan. Tarkkailen sitä niin herkällä korvalla, että aina herään, kun se tassuttaa johonkin. Silloin, kun se oli nuorempi ja paremmassa kunnossa, en herännyt. Mutta enemmänhän tuosta koirasta on kuitenkin iloa. Ja jos nyt hyvin käy, uniapneaan saan jotain apua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, oisko joku tiedostamaton huoli joka vaivaa, vaikka ei oikeasti pitäisi olla huolta. Jännä oli kun mun poika on ollut täällä kylässä, eikä se oo helppoa kun on pieni kämppä. Mutta niinä öinä nukuin, en heräillyt muutaman tunnin välein tms.
   Hienoa jos saat helpotusta uni-apneaan, ja nukutuksi paremmin. Miekin aina mietin oisko sitä, mutta ainakin pojan mukaan en ollut kuorsannut, toki nukun kyljelläni aina. Mutta kuiva huoneilma on ainakin täällä. Kun pyykit kuivuu, niin on helpompi nukkua.

   Poista