sunnuntai 6. lokakuuta 2024

Syksyn värejä

 Jonakin päivänä on ollut aurinkoista, raikasta ja viileää ilmaa yllinkyllin kävelyllä käydessä.

Kauniita värejä on ilmestynyt paikkapaikoin, mutta alkaa myös lehdet pudota maahan.

Haluaisin kerätä kaikki lehdet ja laittaa niitä kuivumaan kirjan väliin, mutta ei voi, kun ei ole kirjoja tarpeeksi. Hahhah...jo on kuivumassa niitä tarpeeksi kyllä...



Minullahan ei ole omia kasveja, pihaa eikä puutarhaa, joten nämä kaikki kuvat ovat yleisestä Hatanpään arboretumista tai muualta kuvattuja.


 
Torstai aamuna olikin vielä kuuraa lehdillä kun olin kävelyllä,

 On jotenkin olo nyt ollut hyvin maassa, kun on kesä mennyt  enkä ole koskaan tykännyt talven tulosta, ihan puistattaa nähdä tv:ssä lumista ja jäistä kulkemista kaduilla. Syksy vielä menee kunhan on tällaista ilmaa, ettei sada koko ajan ja on missä kävellä ja yleensä kykenee vielä kävelemään. 
 
Tämä asuntokaan ei ole osoittautunut oikein hyväksi, ikkunoista tuulee, eikä patterit lämpiä. Ilmanvaihtoventtiilien huoltajia on tulossa, mutta saa nähä auttaako se, kummallista vinkunaa kuuluu välillä. Hissikin hajoilee välillä, vinkuu ja kolisee.

Aloitin neulomistakin kokeeksi, kun ei oikein tiedä mitä tekisi. On  kaksi sukanpuolikasta neulottu, mutta niskassa tuntuu alkuun sekin kipeästi. 
Aloitin joutessani askartelua, eli värjäsin lehtiä akryylimaalilla ja painoin niillä kuvia paperille. 
 

Kävin viikolla maistelemassa  kahvilassa (joka kohta suljetaan) tamperelaista perinneruokaa jota sanotaan pärämätsiksi. 

Olen senverran utelias että marssin Siilinkarin kahvilaan.

"Pärämäts, pärämätsi tai peremec on öljyssä paistettava pyöreä piiras, jonka täytteenä on voimakkaasti maustettu naudan jauheliha. Tyypillisesti reunat käännetään rypyttäen täytteen päälle niin, että piirakka jää keskeltä avoimeksi. Pärämäts on perinneruoka volgantataarien ja baškiirien keskuudessa. Wikipedia"  
No jaa. Ehkä se kertamaistelu riittääkin.
Toisena päivänä maistelin sitten Hatsapuria( Lidlistä), mutta sekin kertamaistelu riittää kyllä 

En tiedä mikä tätä oloa piristäisi, vitamiineja olen nauttinut ja syönyt muutakin ruokaa välillä. Yleensä kunnollinen syöminen auttaakin. 

Sieniä en ole syönyt, olen vaan kuvannut koska kuvauskohteetkin ovat vähissä välillä


Eilen kävin Mältinrannan taidegalleriassa katsomassa Paula Puoskarin taidetta ja oli toinenkin näyttely siellä. Paula Puoskari on maalannut työnsä papereille akryylimaaleilla, uskomattomia töitä jotka täytyy nähdä itse. Kookkaita, koko seinän levyisiä hienoja maalauksia. Tämä näyttely on vielä noin viikon verran nähtävillä.

Aspirin Rose vielä kukki Hatanpään Arboretumissa

PS. Meni nyt tämä Firefox sellaiseksi, ettei anna mun itekään kirjoittaa omaan blogiini kommentteja eikä vastauksia. Joku virhe tiedotus on, että ei pääse, koska on sivu upotettu? en tajua.  Nyt olen vastannut toisella selaimella nämä vastaukset. Voi voi, kun olen niin tottunut Firefoxiin ollut.

"Firefox ei voi avata tätä sivua

Turvallisuutesi suojaamiseksi accounts.google.com ei salli, että Firefox näyttää sivun, jos se on upotettu toiselle sivulle. Jotta voit nähdä tämän sivun, sinun tulee avata se uudessa ikkunassa."
 
Tällainen teksti on tullut kommenttikenttään. Onneksi kuitenkin antaa kirjoittaa blogia


8 kommenttia:

  1. Kaunista on ruska nyt. Minullakin kirjojen välit on lehtiä täynnä.
    Uusi tuttavuus tuollainen Pärämäts. Voisi minulta jäädä syömättä, koska minulla ei ole enää sappirakkoa ollenkaan. Varmasti ihan polttelee vatsaa tuollainen eväs.
    Mukavaa alkavaa viikkoa sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Oli siinä täytteessä mausteita ja kun sinappiakin oli lorautettu aikalailla, niin kyllä se vähän aikaa poltteli :)) Joskus ennen ollut varmaan isompi herkku, kun sen oli saanut kioskista lämpimänä, ainakin niin olen ymmärtänyt.

      Poista
  2. Kivat syksyiset kuvat ja kauniin punaiset lehdet tuossa eka kuvan puussa ♡

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, tuo puu onkin ollut erikoisen värikäs.

      Poista
  3. Peremec on tosiaan Mansessa Pärämätsi. Sitä syödään joko kuivien vahvojen mausteiden kassa tai ketsupin ja sinapin eli märkänä. Tuo kuiva versio on aito. Opin syömään sitä jo -70 luvulla opiskeluaikana. Yliopistolla pidettiin joskus kilpailu kuka syö vahvimmilla mausteilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niin olen ymmärtänytkin. En tiedä miten olisi mennyt "kuivana" koska oli aika kuiva noinkin. Liekö ollut liian pitkään mikrossa :))

      Poista
  4. Ihania nuo lehdillä painamasi kirjansivut!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Olen ihaillut Youtube-videoissa lehtiä, joita on tehty leikkurilla ja ne ovat hieman samanäköisiä kuin keräämäni reikäiset kynäjalavan lehdet. Ei vaan ole mahdollista hankkia sitä leikkuria ja niitä muotteja joilla leikataan niitä. Täytyy vaan leikellä itse niitä saksilla sitten.

      Poista