sunnuntai 1. heinäkuuta 2012

Puuhaa riittää

Onpa taas aika kulunut, enkä ole joutanut kirjoittelemaan tänne mitään. Pihalla olen kuitenkin puuhaillut.
Perjantaina sain lopulta ostettua kanakakkareet ja lannoitettua sitä kaipaavat kasvit. Ja pitihän ne kastellakin, koska poikkeuksellisesti oli kaunis päivä.
Eilen kerkesin leikellä nurmikot. Oli kiva leikata, koska nurmikko ei ollut liian pitkä, eikä märkä. Silput levitin taas kasvimaille, osa ei ollut vielä saanut ollenkaan katteitaan, niinkuin nuo myöhemmin näkyvät ruiskaunokit ja malvat.

Tänään tai jo eilen illalla aloitin urakan, marjapensaiden alustojen heinien nyhtämisen. Ruohonleikkurilla tai sakseillakaan ei sinne pääse. Olivat pöheittyneet tosi pahaksi ja uusia mustaherukan alkuja siellä olisi monia. En vain niitä oikein enää tarvitsisi lisää, ei niitä marjoja kerkiä hirveästi kerätä.
Nämä olivat niin nättejä kukkia, että näitä jätin jonkunverran kasvamaan.


Vanhan Eino Kärjen Värikuvakasvion mukaan tämä on Maahumalaa. Kirja on vuodelta 1966, ja se piti ostaa silloin koska kouluun piti viedä prässättyjä kasveja. Siis kesälomalla piti tehdä sellainen kasvikokoelma.

Jos en saa mitään muuta kukkaa kasvamaan salavien alle, ehkä laitan maahumalaa. Näkyy kasvavan varjoisessa pöheikössä hyvin.


Tämän näköiset ovat toukokuun lopulla kylvetyt ruiskaunokit, taaempana kasvaa malvaa, muistaakseni :) Saattaapi kyllä olla silkkikukkaakin, olen niin hömelö, että ei tule laitettua nimilappuja, kun kylvän niin innoissani. Luulen, että tunnistan kasvin sen lehdistä.

Jatkanpa nyt illalla... oli hieno päivä, sain aurinkoa ja hommia tehtyä. Marjapensaiden alustat putsasin, niitin ruohoja, kitkin mansikkamaata yms.

Ihailin ruusuja, nyt kukkivat parhaimmillaan. Ja tuoksuvat niin ihanasti.


Muutenkin tuntui pihalla kaikki niin kauniilta, siperiankurjenmiekat ja keltakurjenmiekat kukkivat. Nurmikko on siisti, linnut laulavat jne.


Ohikulkiessani seurasin "kieli pitkällä" minkävärisiä kukkia mahtaa tulla sormustinkukkiin. Ihan kohta kukat puhkeavat. Hyvin vaaleilta nuput näyttävät kylläkin. Ehkä ne huomenna aukeavat.
Huomenna onkin taas töihin meno, joten uskotaan että ne päivän aikana aukeavat. Sadetta on tännepäin luvattu huomiseksi, taas vaihteeksi.

3 kommenttia:

  1. Tuo maahumala on ihan kätevä täytekukka. Olen laittanut mm. kesäkukkien oheen. sopii esimerkiksi amppeleihin, koska se kasvaa kesän aikana todella paljon ja syksyllä siitä osan voi siirtää takaisin jonnekin puutarhan loukkoon.

    VastaaPoista
  2. Maahumala kasvaa melkeinpä missä vaan,joskus ihan riesaksi asti ;)

    VastaaPoista
  3. No meillä kyllä sitä kasvaa, että ei haittaa vaikka vähän sitä kitkeekin.

    VastaaPoista