lauantai 15. kesäkuuta 2019

Kävinpä entisessä "kotikaupungissa" Joensuussa

Lapsena joskus -60-luvulla käytiin vain asiallisella asialla "kaupunnissa".
Yleensä vain markkinoilla tai ostamassa syksyllä kouluvaatteita ja -kenkiä. Lähdettiin aamusta lypsyn jälkeen "Ruposen ruskean" linjurin kyytiin ja muistan vielä sen ajan kun linja-autoasema oli torin reunassa. Kun oli päivän ostokset tehty niin palattiin takaisin kotiin. En muista että oltaisi käyty kahvilla usein. Ehkä joskus käytiin vanhalla Pienteollisuustalolla, sekin on purettu nyt. Tai Meijerinbaarissa, jossa sain jäätelöannoksen, hmm...
vielä on mehiläisiä

Nyt on ajat muuttuneet, ja tälläkertaa sain olla ihan turistina entisessä kotikaupungissa.
Kuljin sinne nyt bussilla. Niin Paunun kuin Savonlinjankin busseilla pääsin  hienosti kulkemaan. Ilmastoinnitkin toimivat hyvin mennen tullen.

Maanantaina vein vanhempien haudoille kukat ja tapasin kavereita, mutta tiistaina ajelin Joensuussa pyörällä, eikä ollut mihinkään  kiirettä. Vapaapäivä.
Tässäpä tulee sitten kuvia Joensuusta ihan roppakaupalla.

Upeasti kukkivat alppiruusut  torin vieressä, Taidemuseo Onni taustallaEliel Saarisen suunnittelema Joensuun Kaupungintalo

Täälläkin on  remontteja käynnissä, monessa paikkaa oli kaivettu alueet täyteen kuoppia
Monen matkailijan ensimmäinen näky on rautatieasema. Aivan täynnä kuoppia ja aitoja. Jostain näkyy pääsevän autollakin. Tuohon alueelle ja entisen linja-autoaseman tilalle tulee asun-ja liiketiloja ja pysäköintitaloa.

Koristeena oleva veturi

 Joensuun tori on kuitenkin saatu jo aika hyvin laitettua kuntoon
Tuossa on kahvilat ja Marttojen piirakkapajakin

 Vettäkin saa juoda suihkulähteestä jos jano tulee

Vuoden 2018 maakunnallinen rakennuskohdepalkinto on myönnetty Joensuun torin rakenteille ja pinnoitteelle. Kyllähän tämä näytti hyvin siistiltä ja tasaiselta. Nyt se on  päällystetty punertavalla graniitilla. Siistiä. 
Ajan oloon varmaan tulee torille enemmän elämää ja lisää myyjiä. Uutta kauppahalliakin sinne on kaavailtu.

 Sininenvirta

Torin esityslava
Tori oli vielä aika tyhjä, koska kaikki kahvilat ja toriravintolat ovat vielä siellä missä ovat olleet ennenkin torin remontin ajan. Eli taidemuseon puolella.
Sininen virta toisesta suunnasta

Heti kun tori on saatu tehtyä, on alkanut Vapaudenpuiston remontti. Suurin osa vanhoista puista on hävitetty ja kaivettu maa täyteen kuoppia,
Kaupungintalolta torille päin, Vapaudenpatsas siellä vielä seisoo

tämä oli ennen isoja puita täynnä

Sokoksen kulmasta torille päin

Mutta kyllä siitä pitäisi tulla hyvin laitettu ja siisti

Vapaudenpuiston suunnitelma kuva

Kävelykatua
Kävin myös tutustumassa Joensuun kirkkoon, en ollut ennen siellä käynyt sisällä


 Kauniit ovat täälläkin kuvioinnit
Kirkon takana on hulppea puisto 

Pyöräilin siitä Ylisoutajan sillalle

Tämä on pyöräilyyn ja kävelyyn tarkoitettu silta. Penttilän kaupunginosa laajenee joen toisella puolella


Joen rannassa oli maalla matonpesupaikka ja "maailman paras vesibaari" :)
Ja Olipa kiva pieni Kahvila Rento tuossa vieressä kesäterassin kanssa. Siinä voi olla kiva viettää hellepäivää joen rannassa, nauttia maatilan jäätelöstä, smoothiesta tai luomu- kahvista,  Voi, näkyypä olevan myös vuokrattavia kanootteja yms. Löytyy kuuklaamalla Kahvila Rento tai Enjoy Life. Tutustun sitten seuraavalla käynnillä.

Vaikka ei ollutkaan kiire, niin paljon jäi käymättä, esim "uusi" Botania. Enkä ehtinyt Taito-kortteliinkaan. Seuraavaan kertaan sitten. Toivottavasti tulee käytyä kesän aikana vielä Joensuussa.

Kävin vielä Taidemuseo Onnissa, siitä sitten toisella kertaa. Kivoja kesäpäiviä!


8 kommenttia:

 1. All the photos are wonderful, but I especially liked the photos of the Church, it is very beautiful.
  Have a nice Sunday
  Maria
  Divagar Sobre Tudo um Pouco

  VastaaPoista
 2. Joensuu vaikuttaa:))oikein kauniilta.
  Sinähän teit pitkän pyörälenkin,Kesäisessä säässä pyöräily onkin yksi parhaita"helppo pysähtyä",ihailemaan ja kuvailemaan:)))
  ihana tuo sininenvirta!!!
  Oikein ihania kesäpäiviä!!,sinulle Emilie!!

  VastaaPoista
 3. täällähän minäkin Joensuussa nytten, ehtisit laittaa ennen minua hienot kuvat blogiisi, tuon penttilän sillan päässä asuu anoppini 89 v. ja velipuoleni, mainitsit meijeribaarin, se oli minun lemppari paikkani, soitin siellä jukeboksia ja söin aina jätski annoksen, taisin ruokaillakkin siellä, niin on joensuu muuttunut, ei ole kauppahallia, vaikka pieni se olikin, tykkäsin asua nuoruuden joensuussa, muutin kotoa sinne 17 vuotiaana, ja 19v. lähdin sit turkuun työn perässä, kotipaikkani oli kyllä joensuun lähellä, haave oli joskus muuttaa takaisin, mutta lapset on turussa, niin on liian pitkä välimatka.Aseman seutua ne remontoi lähemmäksi kaupunkia, voi asemaltakin on kivat muistot, siellä oli silloin kahvila vieressä, kimmeli hotellissa on tullut oltua yötä.todella hyvät kuvat joensuun kaupungista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sattuipa kummasti. Olisi ollut kiva tavata siellä. Mutta mistäpä sitä tietää. Ihan mukava on liikkua ihan vailla päämäärää ja katsella.
   Vähän outoa oli pyöräillä tuolla, kun ei ihan ollut pyöräreittejä selvillä. Aina ennen olen pyöräillyt vain itä-länsisuuntaan.Ja pyöräkin oli vähän outo, käsijarrut ja vaihteita, piti vähän varoa että saako sitä pysäytettyä :)))

   Poista
 4. Niin oliko kaupungilla mahd.lainata pyöriä, ? minä ajelin anopin pyörällä,
  mä jotenkin rakastan joensuun kaupunkia, mulla on kivoja muistoja, ja söin aina lihapiirakan siinä kauppahallin kulmalla, se oli vakio, olin kotiapulaisena parissa kodissa, kyllä kaupunki on muuttunut niiltä ajoilta,joskus olen treffannut jonkun blogi kaverin kaa cittarin kahviossa, nyt en ole kuullut enää hänestä.okei, nyt tuli tuota juttua mulla koko vuoden edestä.

  VastaaPoista
 5. Joensuussa on tosiaan kovat mylläkät meneillään. Sokoksen nurkallakin tosi hurjan näköistä. Tuli mieleen tuosta jäätelöbaarista, onkohan kyseessä sama paikka, jota isäntäkin välillä on muistellut, jossa myös kävivät jäätelöllä, eli se sellainen vihreä lasitalo sillan lähellä, jota isäntä Valion taloksi sanoo?

  VastaaPoista
 6. Onpa kauniita kesäisiä kuvia!

  Alkuteksteistä tuli väkisinkin mieleen mummolani. Kun isovanhemmat asuivat maatilalla oli hauska aina seurata mummon kaupunkireissuja. Mummu sujautteli maaseudun rauhasta Tampereen sykkeeseen junalla ja joka kerta tuli uusia laukkuja ja leninkejä mukana.

  Joensuu on minulle vieraampi kaupunki, mutta olisi selvästi syytä startata kunnolla kotimaan matkailua ja pysyä ihan vaan maamme ihmeitä seuraten koko kesäloma.

  Tuo "sininen virta" vaikuttaa todella upealta kuvassa. Pitäisi päästä näkemään ihan aitona. Hieno kuvaustaustanakin. Vau!

  VastaaPoista
 7. Tuonne on vielä monta reissua edessä, meikän yliopistokaupunki:)

  VastaaPoista