tiistai 12. lokakuuta 2021

Viherkasvit kesän jälkeen

Tässä tulee nyt lukuisia kuvia niistä kasveista joita mulla on tai ei ole enää, katsotaan nyt missä järjestyksessä tulevat :) 
Suurin osa on mulla ollut vasta vähän yli vuoden, kun aloin 2020 vuoden keväänä niitä hankkia. Ehkä jotain 30 kasvia on vasta ja pieniähän nämä ovat. Viherlannoitetikut laitoin loppukesästä kaikille, kohta sitten merileväuutetta alan käyttää. Tänä vuonna olen aika vähän niille vaihtanut "multia", koska viime vuonna vaihdoin niitä. Kesät ovat olleet minun kasveille aika vaikeita, kastelun ja auringonkin suhteen. Pelkään että ne kuivuu tai kastelen liikaa. Tänä vuonna oli vielä muutto joka haittasi niiden viihtymistä. Reissussa rähjääntyikin joku lehti. Tarkkoja kasvien nimiä on vaikea saada, joten laitan sen minkä olen ymmärtänyt niiden olevan nimeltään. Usein lajien nimet vielä vaihtelee eri tiedoissa.
Yleensä kastelen kuun mukaisina kastelupäivinä, noin kerran viikossa.

Anopinkieli tuli ensiksi, tällainen keltaraitainen, jaoin sen heti kun ostin, eikä kumpikaan ole kasvanut vuodessa yhtään.

Enkelisiipi begoniat ovat kasvaneet ja olen juurruttanut niitä, kun ovat kasvaneet liian pitkäksi. Yhdestä luovuin jo ennen muuttoa. Hopeiset lehtien kuviot ovat minusta kauniit.

 

Sitten tulee nämä "ei niin lempparikasvit enää"

Pilea peperomioides, eli kilpipiilea, ei ole loistanut minun hoidossani, 
tiputtaa lehtiä, eikä ole tehnyt poikasia, eikä näytä hyvältä.
Phalaenopsis, orkidea, on kerran minulla ollessa kukkinut, on ollut piilossa "verhon takana" eikä mitään oiretta ole kukkimiseen, vaikka mitä tekisi. Kohta kyllästyn tähänkin

Soihtuköynnökset, ostin alkuperäisen myyjäisistä vuosi sitten, kukki silloin, mutta sitten ne tiputtaa lehtiä koko ajan. Juurrutin versoista uusia kasveja, mutta eivät nekään loista...tarkoitus on laittaa nämä samaan ruukkuun joskus.

 

Tänä menneenä kesänä nämä seuraavat kasvit kuihtuivat ja piti laittaa kompostiin, ei auttanut mikään.

Vasemmalla Pachira Aquatica, kastanjasutipuu, josta tykkäsin paljon, alkoi vaan tiputtaa lehtiä, olisinko liikaa kerran kastellut helteellä tms. Oikealla Peperomia, punainen uurremuori tms, samoin happani...

Allaolevat paavalinkukat myöskään eivät oikein loista, ei kukkia tule niinhinkään, vaikka vuosi sitten kyllä kukkivat pitkäänkin. Välillä tippuu niistäkin lehtiä.


Sitten taas lempikasveja

Allaoleva Raitamatti, Ctenanthe burle maxii Amagris(luultavasti) on kasvanut todella paljon, mutta on myös vähän lehtien päitä ja reunoja kuivattanut. Kuvan oton jälkeen, eilen katsoin sen juuret ja vaihdoin vähän isompaan ruukkuun, olisiko liikaa aurinkoa ollut kesällä. Seuraan sitä.

Allaolevan Rönsylilja, Nyt vasta alkoi tehdä yhtä rönsyä, joka on kuvan oton jälkeen kasvanut 20 cm. Kiva jos saisi uusia rönsyjä, jotta ruukkuun saisi lisää täytettä.


Alla on sitten tänä kesänä ostetut viherkasvit. Kaksi ylintä on tarkkailun alla vielä, onko tuholaisia  ja niihin ehkä tulisi vaihtaa kasvualustakin. Tuossa Pariliuskavehkassa huomasin viime viikolla matkalta tultua elukoita, kai vihannespunkkeja, jotka tekee ohutta seittiä. Katsotaan selviääkö se niistä, suihkutin vedellä ja laitoin torjunta-ainetikun. 

Tuosta Aarnipeikonlehdestä eli Monstera Adansoniista tykkään tosi paljon...

Vaaleakirjava kultaköynnöksen muoto, siinä  alkoi heti ostettua toukokuussa ruskettua valkeita osia lehdistä. Otin siitä pistokkaat juurrutukseen ja niissä ei nyt ole rusketusta näkynyt. Mulla ei ole ollut näitä kirjavia kasveja ennen, mutta yleensä jos on kovin valkea lehti, niin se ei pysy koska siinä ei ole vihreää.

Tänä vuonna olen ostanut nämäkin allaolevat kaksi kaktusta, jotenkin vaan en osaa vastustaa kaktuksia, vasemmanpuolinen on isompi ja se on jo alkanut kasvaa kun on ollut kesän parvekkeella

 

Allaoleva Täplämaija eli Calathea Makoyana, kesällä meinasi heittää henkensä eli romahti aivan. Mutta vielä sain sen elvytettyä. Tykkäisin tosi paljon tästä, mutta vähän väliä täytyy seurata ettei pesiydy niitä pieniä valkeita ötököitä lehtien alapinnoille, suihkutan ja pyyhin lehtiä ja niitä torjunta-aine tikkuja on mennyt tälle lukuisia. Lehtiä ruskettuu, mutta uusia tulee koko ajan lisää.

 

Viimevuonna lasipurkkiin istuttamani kasvit, Unelma, Asparagus, joka ei ollut siihen sopiva, mutta se on kasvanut... :D  Pienenä siellä purkissa on  joku saniaisen alku vielä, kolmas punalehtinen kasvi ei viihtynyt pitkään. Kun saisi aikaiseksi tonkia nämä pois, mutta ehkä keväällä olisi parempi aika siihen.

 

Tässäpä on taas yksi lempikasvi Monstera, Peikonlehti. Tämä ei ole Deliciosa lajia, ehkä siksi ei tee kovin reikäisiä lehtiä, mutta muuten on hienosti kasvanut. Oikealla viimeksi tullut lehti

 

Allaoleva Aaloe Haworthia, kirjotähti ei ole kasvanut eikä tehnyt mitään, niinpä edelleen luulen että se on muovia, ja joutunut kukkakaupassa vahingossa kasvavien joukkoon.


Tämänkin allaolevan Huiskupullojukan ostin keväällä, vielä on vihreä, vaikka ei juuri ole kukoistanutkaan

 

Viimevuotiset söpöimmät mehikasvit tulee tässä. Toinen kasvoi pituutta, eikä söpöydestä ole tietoakaan. Hengissä ovat, ja ajattelen tuon pitemmän koettaa juurruttaa uudelleen

 

Kaarisulkasaniainen kitkuttelee vielä hengissä ja jonkunverran on uusia lehdyköitäkin tullut, vaikka on paljon niitä kuivunutkin.

 

Tämäkin allaoleva Palmuvehka jäi vaan jostainsyystä uudelleenistuttamatta viime kesänä, ruukunkin ostin jo. Nyt ei kai enää kannata istuttaa sitä uudelleen näin myöhään.

Allaolevan suomalaista nimeä en tiedä, Peperomia Prostrata, String of turtles, on kyllä kasvanut pituutta. Miksiköhän ostan amppeleihin sopivia kasveja, vaikka mulla ei ole oikeita paikkoja niille mihin ripustaa. Mutta tykkään tästäkin paljon, se kukki koko kesän.

 

Pesäraunioinen, Asplenium nidus on hieman ruskettanut lehtiä, mutta vielä on hengissä.

 
Aikaisemmin esitellyt kasvit on tässä sitten lopuksi
Tästä puuttuu vielä Ceropegia Woodii, String of hearts eli herttalyhty, jonka tulevaisuutta mietin myös, koska tässä asunnossa ei ole oikeaa paikkaa sille näköjään. Ehkä koetan istuttaa sitä uudelleen.
Lehtikaktuksia on vielä lisää, kevätkaktuksia. ei Vielä ole tuossa marraskuun kaktuksessakaan kukkia, mutta kohta ne aukeaa.

Hyvää lokakuun jatkoa!8 kommenttia:

 1. Siinä on kukka poikineen! Kukkien hoito on ihan kivaa. Minulla on tosin ollut vuosien myötä hirveästi kukkia ja kukkainnostusta, mutta aina kaikki on kuollut tai muusta syystä hävitetty ;D Ja nyt tulikin mieleen, että nuo pari pikkuista ovat minulla ihan rutikuivia, joten lähdenkin kastelemaan...
  Hyvää päivänjatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla kun nyt on sitä aikaa eläkkeellä tehdä jotain, niin onneksi tuli tuo kukkaharrastus. Neulominenkin kun tuntui silloin aiheuttavan jotain vaivaa, ei sitäkään aina jaksa. Mutta on niitä kasveja ennenkin koetettu kasvattaa, jotkut menestyi tai sitten ei :))
   Nyt meinaan leipoa jotain pitkästä aikaa :D

   Poista
 2. Ihanuus mikä upea virerpostaus. Upeasti kukoistavat kasvit sinulla. Tuo enkelinsiipi on ihana. En ole löytänyt tuota mistään. Mammallani tuollainen enkelinsiipi oli aikoinaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ei ne ihan kaikki kukoista, mutta hyvä jos kasvavat.. Nuo vanhat enkelinsiivet on hyvin herkästi juurtuvia, kun pätkäisee ja juurruttaa vedessä. Hyvinvoisin luopua jostain tai pätkäistä ja juurruttaa lisää, jos olisi joku hakemassa. Postissa en kyllä lähettäisi.

   Poista
 3. Mielestäni minulla on paljon kasveja, mutta myönnän, että sinuun verrattuna, toiseksi jään..:)
  Tuollaista enkelinsiipeä olen pitkään havitellut....tai mielinyt, kun eihän sitä marketeissa myydä ja muualla ei ole tullut käytyä.
  Ja tuo kastanjasutipuun ottaisin kyllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On jossain uudempia ja kauniimpia ja vaativampia begonioita kyllä. Tosiaan voisin luopua yhdestä, mutta melkein olisi hyvä käydä hakemassa jos on käyntiä täälläpäin.
   Oiskohan Plantagenissa vielä kastanjasutipuita, voisin kyllä ostaa sen vielä itsekin uudelleen. Oli silloin vielä edullinenkin.

   Poista
  2. Kiitos tarjouksesta, mutta taitaa olla vähän pitkä matka tulla kukkaa hakemaan. Minähän asun täällä Lounais-Suomessa..:)

   Poista
 4. Ihania kukkia. Rupeaa tekemään mieli itsellekin.

  VastaaPoista