lauantai 18. joulukuuta 2021

Vähän jouluuntumista täälläkin

 Olen vähän levitellyt koristelaatikosta joulukoristeita esille, koska ei ole tässäkään asunnossa tilaa kuuselle.  Jotenkin ei viitsi, vaikka voisihan sen parvekkeelle laittaa. Oli tarkoitus käydä kuusen oksia torilta, mutta eipä sitäkään tullut tehtyä, kun kadut on niin liukkaita olleet.  

Muutenkin elämä alkaa olla  niin kiristynyttä ja rajoitettua tai ainakin uhkaillaan ja pelotellaan siitä koko ajan. Kaikki kiinnostus alkaa mennä...

Tuo amarylliskin alkaa kuivattaa kukkiaan, saa nähä tuleeko ostettua toista eli punaista amaryllistä. Voi olla ettei hyasinttia tule ostettua sen tuoksun vuoksi.

Virittelin kuusenkoristepallot tuohon hyllyyn, sidoin teipillä kukkakepin ylähyllyyn, saa välttää joulukuusen korvikkeena.
 
Tänäänkin sentään paistoi vähän aikaa aurinko. Kävelyllä kävin lyhyen lenkin, vaihteeksi ilman nastakenkiä, oli välillä liukkautta.  Pitää toinen lenkki tehdä nastakengillä, niin voi kävellä reippaammin. Näillä paikoilla kävellessä ei ole ollut liikaa tungosta.
 

Talvella tähän asuntoon ei juurikaan aurinko paista, Kesällä sitten paahtoi koko ajan.

Latan tähän nyt Ohjeen siitä kakusta, jota tulee tehtyä aina kun poika tulee käymään Joensuusta. Hyvin yksinkertainen kakku, johon itse lisäsin toisesta ohjeesta kuorrutuksen...
 

Rommi-rusina-cashev-kakku

200 g voita
2 dl sokeria 
3 kananmunaa
2½ dl vehnäjauhoja
1 dl kaakaojauhetta, tummaa
2 tl leivinjauhetta
1 tl vanill. sokeria
2 dl rusinoita 
½ dl rommia( jonka tilalle voi laittaa appelsiinimehua ja rommiesanssia)
1 dl rouhittuja cashevpähkinöitä
 
Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi, lisää munat yksitellen vatkaten, sekoita jauhot keskenään (siivilöi kaakao) ja lisää seokseen loput aineet. 
Paisto-ohjetta ei ole mutta noin 175 astetta, 30-45 min uunin mukaan
Ite teen vähemmällä sokerilla ja korvaan jauhot gluteenittomilla, sekä cashevpähkinät (joita mulla ei yleensä ole) korvaan vaikka kookoshiutaleilla tai mantelijauholla. Saatan myös laittaa rouhittua suklaata,josta tulee myös makeutta sokerin lisäksi.
Jostain toisesta ohjeesta otettu  kuorrutus
1 dl sokeria 
½ dl tummaa kaakaota
1 dl kermaa
Sekoita vispilällä, Kiehauta ja lisää 2- kananmunan keltuaista, eli siitä tulee kiisseli
Jäähdytä välillä sekoittaen
150 g pehmeää voita1 tl vanilla sokeria vatkaa vaahdoksi 
ja sekoita jäähtyneeseen kiisseliin tai kiisseli voihin, kumpi parempi.

Kun minä olen pihi ja rasva- sekä sokerikammoinen, teen vähemmistä aineista tuon kuorrutuksen, koska tuosta sitä tulee aika iso annos, josta kyllä riittää kakun väliinkin kerros kuorrutetta. 
Kuorrutuksen voi tehdä myös sulatetusta suklaasta, jota en osaa ite tehä kylläkään.

Tämän kakun tein pakastimeen ilman rommia(kun ei ollut rommia)tai muutakaan mehua, ja sulatettuna laitoin rommia sitten siihen kun laitoin kakun vuokaan ensin.  Ihan hyvin kävi niinkin. Mun gluteenittomat kakut tulee yleensä joko mureita tai liian kovia, riippuen jauhoista tai jos välillä pitää kakkua jääkaapissa. Melkeinpä on jo nyt syöty tuo... kohta pitää tehä uusi.

Kaikesta huolimatta joulu tulee ja menee, päättipä nuo päättäjät rajoittaa mitä tahansa. Koetetaan pysyä terveinä ja jotenkin järjissään. 

Hyvää joulukuun jatkoa!

18 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kiitos! Pitää koristeita välillä tuuletella :)

      Poista
  2. Ihania viherkasveja sinulla! Kyllä niiden lomaan voi joulun tunnelmaa laittaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Jotkus kasvit on kasvaneet huikeasti tämän vuoden aikana, joitakin on mennyt kompostiin.

      Poista
  3. Vastaukset
    1. Kiitos! Aika kuivaksi meni, mutta syöty on. Kohta vois tehä uuden, koettaa vähän kosteampi tehdä.

      Poista
  4. Hyvä idea kiinnittää kuusenkoristepallot hyllyyn. Kakku näyttää niin herkulliselle!

    VastaaPoista
  5. Joulukoristeet viherkasvien joukossa näyttävät kauniilta. Heti tuli jouluinen tunnelma.
    Kiitos kakkuohjeesta. Jouluksi leivoin jo taatelikakun, joten ehkä kokeilen sinun ohjeellasi kakkua uudeksivuodeksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Pitää koettaa tuulettaa noita vähiä "koristuksia" ovat olleet laatikossa monet pitkään.

      Poista
  6. Mukavasti olet joulua koristellut vaikka kuusi ei mahdukkaan. Meillä on kaksi kuusta ylhäällä ja alhaalla 🤗
    Minä ostin amaryllikset nyt leikkona vuorostaan on minulla kyllä yksi punainen ruukussakin. Leikot ostin valkoisena. Liukkaita kelejä on täälläkin. Ollaan varovaisia kulkiessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ennen mies kävi kuusen metsästä jo hyvissä ajoin, liiankin hyvissä ajoin minusta. Nyt olisi kiva vaikka kuusen oksia olla maljakossa. Tuli taas pakkanen, saa nähä saanko tarpeeksi läheltä ostettua kukkia enää, ettei jäädy.
      Nastakengätkään ei paljoa taida auttaa, kun jään päällä sorassa on liukasta.

      Poista
  7. Kaunista on niin kodissasi kuin kaupungillakin! Kiitos reseptistä, tulee ehkä kokeiltua, varsinkin tuota kuorrutusta.
    Hyvää ja leppoisaa jouluviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tulee yleensä tehtyä aina samaa kakkua, ja mitäpäs muuta tekisinkään, kun mitä joku syö. Ettei vaan tarvitse ite syödä kaikkea :)) Viimeaikoina olen niin vähän leiponut, että tuntuu kaikki taidotkin ruostuneen.

      Poista
  8. Joulu on sellainen kuin on. Jonain jouluna runsaampi, toisena pelkistetympi. Joulu tulee pienistä asioista, enemmän tunteista, kuin tavaroista.
    Minä ostin äidille tuollaisen vaalean amarylliksen.
    Minä kuuntelen uutisia tosi vähän. Niistäkin ahdistuu. Elän kuitenkin samoilla suojautumisohjeilla koko ajan ja töissä on pakko käydä maskiintumassa (hah! matkin tuota sinun jouluuntumis -sanaasi :) ).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joulu herättää usein liikaakin tunteita, en pysty vieläkään (yli 20 v äidin kuolemasta) kuuntelemaan, tai kuulemaan joitain joululauluja. Jos ei saa kappaleen lähdettä kiinni, niin on kivetyttävä patsaaksi ja tukittava korvansa. Kotona niitä ei kuule mistään tai voi sulkea toosan. Enkä mene mihinkään joulukonserttiin koskaan. Onneksi nyt ei ole sellainen edes mahdollista. :D

      Poista
  9. Kaikkialla on niin joulua. Minulla ei :)
    Tuo sininen maisema on ihana!!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ei todellakaan ole kaikilla mitään joulua. Joskus kävin siivoojana erään miesvanhuksen luona, hän vihasi joulua. Pöydällä piti liinaa nurinpäin, koska siinä oli jouluinen kuva oikealla puolen, ei ollut muutakaan liinaa...

      Poista