keskiviikko 23. helmikuuta 2022

...päiviä

 Huomenta! En ole vielä päässyt ylös ja ulos, vaan istunut läppärin äärellä.  Kun pitkästä aikaa sain sen avattua.  On pitänyt kirjoittaa läppärillä, mutta lamaannus iskee välillä eikä saa sitä edes auki. Ei vaan huvita mikään, välillä ja aika useinkin on tätä. 

Mikä lamaannuttaa....

ainakin lumi, suorastaan usein toistuva lumikaaos

Keskellä kaupunkia autot jää kiinni lumihankeen...

ei jaksais enää tätä, siitä huolimatta vaikka ei ite tarvii sille tehä mitään, kun vaan harppoo jos menee ulos.

Olen etsinyt vanhoja tai siis kaksi vuotta vanhoja kuvia, kun viimeksi kävin Ateneumissa, Heléne Schjerfbeckistä, kun on vieläkin hänestä kertovan kirjan luku kesken, niin tuli vastaan kaksi vuotta vanha maisema. Voi ITKU!

silloinpa ei ollut lunta, ihan uskomattoman outoa, nyt on puoli metriä. Onneksi vaan puoli metriä, vaikka tiedän että metrinenkin lumihanki yleensä häviää juhannukseen mennessä. Eikä silloin ollut vielä muutenkaan niin ahdistavaa elämä.
 
Löytyi ne Ateneumin näyttelyn kuvatkin, oli meinaan muutama muistitikku kateissa. Mutta AINA sitten ne löytyy kun ei etsi, tai etsii jotain muuta kadonnutta tavaraa. 

Kyllä moni muukin asia lamaannuttaa, mutta nämä on kaikkien tiedossa jo, ettei niitä tarvitse mainita.

Olen kylvänyt  😁 muutamia siemeniä, pitkästä aikaa. Ostin yhden tomaatinsiemenpussin. Kylvin muutaman siemenen jo toista viikkoa sitten, ne on taimella kyllä olleet.

Tuohon ylläolevaan mini greenhouseen kylvin paprikoita ja jotain muuta tomaattia. ei näy vielä mitään.  En tiedä miksi hairahduin tuon ostamaan, onhan mulla purkkeja ja multaa muutenkin. Jotenkin vain olen aina halunnut kokeilla noita nappeja.  Laitoin siihen ohjeen mukaan vettä, niin olisi pitänyt katsoa että pysyvät suorassa, kun melkein kaatuivat.

Olen antanut noille taimille vähän punaista valoa. Noista taimista, jos kasvavat tulisi ihan tarpeeksi monta tomaattia. Jos vaan saisi jostain maata missä kasvattaa. Muutama taimi menee vaikka parvekkeellakin

Joskus koetin ostaa kasvivaloa  kukille, mutta se olikin noin punainen, eikä voi samassa huoneessa olla tuon kanssa, niin nyt pidän tuota makkarissa illalla, päivällä saavat tyytyä ikkunasta tulevaan valoon. Nyt jos näkyy aurinkoakin toisen talon katon yli.

Viime viikolla aloin lisätä "ulkomaailmassa" käymistä. 
Niinpä jatkoin sitä tälläkin viikolla. 
Museokeskus Vapriikki aukesi remontin jälkeen ja kävin taas siellä. 
 
Nyt oli vain Tampere liekeissä-näyttely minulle uusi. Muut olen kiertänyt lukemattomia kertoja. 
Apinat-kädellisten tarina aukeaa kohta, eli  25.2. 22   

Oli myös toinen uusi näyttely, Lainattu  kahvimuseosta 


Liedon vanhassa meijerissä on Vilkkimäen kahvimuseo, joka oli lainannut esineitä tänne. Oli kiva nähdä vanhoja kahvipakkauksia. Tuo kuparipannukin oli niin pieni, että tuskin kahta kuppia siihen mahtui. Kahvi on ollut ennen harvinaista herkkua, eikä sitä ole juotu litratolkulla. Kahvipaketitkin on olleet tosi pieniä silloin. Hinnasta en tiedä paljonko ovat maksaneet.

Lisäksi täällä oli paljon upeita ja vanhoja kortteja seinällä, joissa oli aiheina kahvin juonti tai kahvikutsut ym. Niistä ei tullut nyt kuvia, jostain kumman syystä. Niitä oli niin paljon...

Tämä Karin piirros taas kuului niin omaan ammattiin ja saattaa olla ajankohtinen itsellekin jo..kohta. 

Nimittäin nykyisin on vähän sama asia, kun koetan lämmitää saunaa... Sit kun kellossa aika kuluu, onkin vain 40 astetta lämpöä siellä. En ole osannut vääntää napuloita oikein, eikä vaan meinaa lämmitä millään. En ole tottunut sähkösaunaan vieläkään. En tajua, miksi siinä on ajastin, joka ALOITTAA lämmityksen esim vasta tunnin päästä.

NYT pitää lähteä ulos, 🌞 aurinkoista päivää.

Moi moi!



10 kommenttia:

  1. Kyllä tänä talvena on tosiaan saanut lumesta tarpeeksi, kun lumityöt in itsellä. Eilen tein 4 tuntia (2x2) ja vielä tänä aamuna polveen saakka ulottuvan metrin levyisen auravallin hakkasin rautalapiolla, oli niin jumissa. Pakko kuitenkin tehdä, muuten en pääse autolla pihasta mihinkään.

    Minulle läppäri on ajankulu, jos mikään mu ei huvita, niin katselen suoratoistopalvelujen sarjoja. Saa ajatukset pois murheista.

    Minulla on kotona puusauna, mutta tuo sähkösaunan ajastin on Lapin matkoiltamme tuttu. Kaikissa mökeissä esim Jeriksellä on sellaiset. Sen voi ajastaa aloittamaan lämmityksen esim siten, että sauna on lämmin kun tulimme hiihtolenkiltä. Kätevää.

    On se jännä, minä pyrin tästä tontista ja talosta eroon ja sinä kaipaat maaseudulle. Vaihtaisin, mutta kun en halua Tampereelle, se on vuosien myötä niin muuttunut ja pilattu uusilla rumilla rakennuksilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä moni ok-talossa asuva tietää mitä on lumityöt. Ja jään takuttaminen valleista. Huh..
      Meillä oli "aina" puusauna, joten jos puut syttyivät, niin yleensä se lämpisi myös. Kyllä silloinkin kyllästyin niin täydellisesti jokailtaiseen saunanlämmitykseen, että päätin etten sauno puoleen vuoteen. Mutta kyllä sitten saunoin kuitenkin ihan lämmön vuoksi kun asuin siinä myöhemmin yksin.
      Kyllä se näkyy maailma ja Suomikin menevän siihen suuntaan että omavaraisuuteen on hyvä varautua, joten maata on hyvä olla missä viljellä jotain ruokaa. Mulla ei vaan ole varaa kovin kalliiseen taloon, eikä lainaakaan saa mielettömästi. Joten ei mulla ole varaa ostaa hyvää taloa eikä paljoa maata.
      Asun vuokralla täällä, eikä sekään ole kovin halpaa ollut.Ja varmaan kallistuu lisää.

      Poista
  2. Sorry, mutta minä tykkään lumesta. Ja tänään erityisen paljon, kun se on puhdasta ja valkoista ja sitä on paljon.
    Minulla ei ole mitään saunaa. Toukokuussa pitäisi alkaa talon saunassa saunavuoro. Nyt sauna on remontissa. Kuun alussa kävivät pari päivää purkamassa saunan sisustusta. Sen jälkeen ei ole ketään näkynyt. Ei siis ihme, että remontti kestää kolme kuukautta.
    Mieluusti sinua jollain piristäisin. Mutta kasvukauden odotus ja taimien kasvun seuraaminen varmaan ilahduttaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan se puhdas lumi hienoa, ja sopiva pakkanen. Nyt taas sataa vettä. Ja tuuli tuivertaa, jotta pelkään parvekelasien puolesta.
      Pitää nyt jättää lamaannus, ainakin koettaa poistaa sitä, koska pitää oikeasti miettiä mihin tämä maailma menee.
      Voi sanoa että nämä kaksi vuotta pelastui ihan viherkasvien ansiosta. Ja Youtube-ideoiden, videoiden katselulla :)

      Poista
  3. Tsemppiä sinne! Kyllä se kohta helpottaa, kulkutauti ja talvi.
    Hauska tuo Karin piirros :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Toivotaan että tulee kevät ja menee entiset ongelmat, eikä tule uusia pahempia.

      Poista
  4. Älä muuta sano tuon muistin suhteen, kyllä kahvinkeitin menee vielä päälle, mutta aina joku asia helposti unohtuu..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, välillä säikäyttää, kun uuninkin laittaa päälle, väärään kohtaan eikä se lämpiäkään. Vaan siellä alaa vain valo :D täytyy vaan keskittyä paremmin

      Poista
  5. Minua runsas lumisuus ei ole koskaan haitannut, silloin kun lapsuuden olin Tohmajärvellä, niin silloin aina oli paljon lunta, ja pääsi hiihtämään, lumesta todallakin nautti, lumipenkat viedään pois kaupunki alueelta ainakin täällä, mutta ei nekään haittaa, enempi haittaa liukkaus, kun ei voi koiran kanssa oikein missään kävellä, mutta sekin on väliaikaista, nyt saa nauttia aurinkoisista päivistä, ja jokapäivä lisääntyvästä valosta, pian saa kuulla talitiaisen laulua, ja ensimmäisten muuttolintujen saapumista, lumitilanne on hyvin pieni murhe tänä päivänä meillä suomessa, jos ajattelee että aika lähellä ihmiset kärsii ulkona kylmyydestä,pelosta ja nälästä Ukrainan rajalla odottaessaan pääsyä puolan puolelle.
    Suomikin on luvannut ottaa 10.000, kyllähän tänne sopii ja ruokaakin pursuu kaupat pullollaan, ja kaikkea on yltäkyllin, mutta se ei korvaa sitä surua kun omasta kodista on joutunut lähtemään.
    Sitä ei osaa ajatella miltä se tuntuu, aikoinaan äitini ja hänen vanhemmat joutui lähtemään kaksi kertaa venäjän karjalasta, venäjä vei heidän kotinsa, kun 60 vuoden jälk.äitini kävi kotiseudullaan, tuli itku kun hän löysi vielä kodin kivijalan, pari rappusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä. Nyt on ollut taas aurinkosia päiviä ja liukkauttakin. Mutta se on pientä vaivaa, onhan nastakengät, pitää vaan koettaa ulkoilla, ettei mene vaan istumiseen aika.
      Olen päättänyt olla valittamatta mitään, jos vaan saadaan olla rauhassa täällä vapaassa Suomessa. On niin geeneissä minullakin tämän ajan kriisin pelko. Edelliseen kriisiin, eli koronaan pystyi vielä itse vaikuttamaan, tähän nykyiseen ei.

      Poista