tiistai 22. maaliskuuta 2022

Museokäynti

 Lisää Porista tulee tässä. En toki usko että ketään kiinnostaa, mutta laitanpahan vaikka itselle muistiin tännekin, jos nämä jutut nyt miten pitkään täälläkään säilyy.

Jäätä oli vielä Kokemäenjoessa 19.3.22

Nämä kuvat olen koonnut Satakunnan museosta, jossa todella riittäisi tutkittavaa kolmessa kerroksessa eri aikojen historiaa.

Elon merkkejä -näyttely, jossa voi tutustua maakunnan menneisyyteen. Tämä näyttely kertoo menneiden ja nykyistenkin sukupolvien Porista ja Satakunnasta, seudun elämästä, ilmiöistä ja persoonista. Vaihtuvissa näyttelyissä tutustutaan uusiin ja mielenkiintoisiin aiheisiin sekä paikallisen historian ilmiöihin. (Teksti esitteestä)

Kalastusta



Raumalaista pitsin nypläystä











Maanviljelystä ennen aikaan











 

 

 

Elämää keskiajalla




Merkittäviä keskiaikaisia kaupunkeja ja asutusta on ollut täällä












Tupa ennenaikaan, uunissa humisi "tuli"










Hääpukuja, tämäkin kuva tuli huonosti kuvattua









Kastemekkoja 
 
noista näytöistä saattoi lukea lisätietoja










Lasten juhlavaatetusta












 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kirjailija Maila Talvion koti 
Laaksola






















urheilua ja musiikkia, 
 
vanhoja toivelauluvihkoja oli käytössä vielä 1960-luvullakin omassa lapsuudessa






Paikallisen merkkihenkilön huone











Pula-ajan elämästä oli huone täälläkin



 
 
Pula-ajan elintarvikkeita ja ostokortteja







Paperinukkeja







Pula-ajan jälkeen sitten elintaso alkaa kohota, itsekin olen ollut tuon näköisissä vaunuissa lapsena1950-luvulla. Vaikka en kaupungissa ollutkaan vaan maalla.

Hevonen vaunuineen oli yksi niistä hätkähdyttävistä asioista täällä.
Mielenkiintoista nähtävää oli täällä todella paljon 

Tässäpä kaikki tällä kertaa.

7 kommenttia:

  1. Vaikka moni asia on ollut samankaltaista koko maassa, niin aina museoihin on paikallisia juttujani saatu esille. Kauniita asuja ja pitsejä! Aika usein jonkun esittelemä museo jää mieleen, ja ko museossa tulee vierailtua, kun paikkakunnalle eksyy. Oman kylän museossa käydäänkin sitten harvemmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin se onkin, nyt kun käyn Joensuussakin, niin käyn museoissa. Silloin kun asuin sielläpäin, ei ollut koskaan aikaa käydä. Tosin silloin ei ollut Museokorttiakaan vielä.

      Poista
  2. Olipa paljon mielenkiintoista katsottavaa. En ole käynyt Satakunnan museossa, vaikka olen syntyjäni satakuntalainen. Täti asui Porissa, muu suku Eurassa ja Raumalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli ihan kiva, ja vähän erilaista kuin täällä Tampereella. Vaikka onhan se elämä ollut samantapaista jokapuolella.
      Nyt on Pori ollut esillä. esim Youtubevideoissa Porisuhdeneuvoja Luukkonen
      Mulle täysin outo ja "uusi" paikka, ja samoin koko länsirannikko. Jos joskus kävisi Raumalla ja onhan siellä monta muutakin kaupunkia.

      Poista
  3. Mukava museokäynti on siulla ollu. Hienoa esineistöä siellä on. En oo miekään Porissa käyny ja Rauman pitsiviikoillekkin oon jo pitkään haaveillu piäseväni. Noista toivelauluvihkoista miulla on muisto, tätimme olivat jo aikuisuuven kynnyksellä ja myö nuorempii. Oltiin kyllä niin aikuisii olevinnaan, kun laulettiin niistä. Mummolassa kun käytiin.

    VastaaPoista
  4. Ihania vaatteita on ennen tehty. Minua viehättää pitsit vaikken niitä käytäkään. Pitäiskö ruveta.
    Olin kerran Raumalla Mustan pitsin yössä. Oli melkoinen pettymys, kun koko kaupungissa ei ollut mustaa pitsiä myynnissä. Vain hirveä markkinameininki ilman paikallista väriä.

    VastaaPoista
  5. Tuossahan on vaikka mitä kiinnostava! Ei vaan tullut ikinä käytyä sielläpöin asuessa. Monestihan ne lähkohteet just jääkin kattomatta, kun ne muka on aina katsottavissa. Ja sitten jonain hetkenä tajuaa, ettei se enää käykään yhtä helposti.

    VastaaPoista