maanantai 21. lokakuuta 2024

Vielä jossain värejä

 Vielä vähän väriä löytyy kävelyreittien varrelta, mutta  viimepäivien tuulet ovat pudottaneet paljon lehtiä puista. Kohta ei ole enää mitään värejä kuvattavaa, mutta nyt tähän laitan vielä viikonlopun kuvia.

Hopeavaahterat 17.10.
Tänään on jo hopeavaahterastakin lehtiä pudonnut paljon lisää
Muistaakseni paprika niminen ruusu 17.10.

Syyskuun lopussa kun kävin Ruotsissa pienellä reissulla, saatiin ravintolassa Raggmunk nimisiä perunalettuja. Niinpä niitä piti nyt kokeilla itekkin tehdä. Ohjeita niihin löytyy esim tuolla nimella tai ruotsalainen perunalettu-nimellä. Ne siis paistetaan pekonin paistosta irtoavassa rasvassa, mikä ei tietty itellä riittänyt, vaan voita piti lisätä myös. Jokainen voi tietty käyttää mitä tahansa rasvaa. Kyllä se pekoni lisää makua, vaikka hyviä varmaan tulee ilmankin. Ja ne nautitaan sitten puolukkahillon kanssa.  Onhan sitä tullut tehtyä perunalettuja ennenkin niinkuin porkkanalettujakin, hyviä ovat.
Nämä syyshortensiat ovat kyllä olleet erikoisen värisiä. Näitä on siellä isossa penkissä monia eri värejä.
aurinko lisää kultaista väriä lisää.
Kivikkoalueella on vielä väriä

Tuurenpihlajassa on eniten väriä tällä alueella
 
Tänään satoikin vettä päivällä ja koska on tuulista ja sähkö halpaa, niin leivottiin ja paistettiin. Minä tein sämpylöitä ja poika teki ite juustokakun. Sämpylät onnistuivat ihan poikkeuksellisen hyvin, en tiedä miksi. Tein kyllä lesepaketin ohjesta (vähän katoin mallia), eihän mulla ollut ihan kaikkia aineita laittaa. Siinä oli mm 1 dl hunajaa, eikän mulla ollut kuin ehkä vajaa lusikallinen. Eipä tarvi ollakaan hyvin makeita. Juustokakkua ei ole vielä maistettukaan.

Ehdin vielä ennen iltaa kävellä ja pitihän nämä viimeiset kukat, krassi ja kehäkukka kuvata. Taustalla on kuva lehtien peittämästä Arboretumista.


keskiviikko 16. lokakuuta 2024

Kesän jäähyväisiä

 Tervehdys taas

Viimeisiä ruusuja kuvasin 11.10. Hatanpäällä, joitakin siellä voi vielä löytyä, mutta vähissä ovat jo. Nyt siellä pörräävät lähinnä lehtien kerääjä koneet, yksivuotisten kukkien penkit on jo laitettu talvikuntoon.

Jotenkin vaan on ollut ihan suru puserossa koko tämän lokakuun, kun pitää jättää kesälle jäähyväiset. Ihan niinkuin   
"fall= lasku, syksy, putoaminen, kaatuminen, tuho, aleneminen" kertoo guukle kääntäjä. 
 
Olo on ollut sellainen koko tämän kuukauden ajan, en tiedä mistä johtuu. Ehkä sekin kun tämän asunnon kanssa on ollut enemmän nyt vaikeuksia ja en ole syönyt kunnolla, enkä ole käynyt syömässä muualla. 
 
Oikeastaan käveleminen, oravat ja maisemat on olleet ainoita ilonaiheita, toki joskus voi nauraa tv-ohjelmille. Muuten ei mikään maistu, lukeminenkin on "jäässä"ollut, mutta tänään kävin kirjastosta pari ehkä kivaa kirjaa, joita huvittaisi lukea. Sain joskus yhdet sukat valmiiksi, kuva on jossain.
Piti ottaa kirpputoripaikkakin ja hävittää tavaroita, mutta kaikki on tallella, ehkä mietinnässä on muuttaa pois tästä.
 
Asunto on kylmä, kun ei patterit lämpiä ja ilmanvaihto vie vähätkin lämmöt pois. Valitettu on, mutta minne bittiavaruuteen lie menneet ilmoitukset. Yhden huoneen katosta tippui vettä, sitä alkoivat onneksi selvittää ja kattoa korjataan (jo). Ei ole tarvinnut näin paljoa tehdä ilmoituksia edellisistä asunnoista ja jos piti jostain ilmoittaa niin heti tuli huoltomies katsomaan ja asia korjattiin. Tässä vaikuttaa olevan kaikki hyvin nihkeää.

Hopeavaahterat ovat kellastuneet myöhemmin kuin tavalliset

tämä orava antautui kuvattavaksi

Punatammen huomasin vasta äsken, isommat lehdet kuin tavallisessa tammessa

Keltaisesta lehdistä olen saanut nauttia kävellessä Arboretumissa. Paljon on ollut maassa keltaista ja vielä nytkin on puissakin.
Keltakoivu on nyt nimensä veroinen

Näissä puissa on siis nimilaput, muuten en muista niiden lajeja, en vaikka katson lappuja kuinka monta kertaa.

Auringonlaskuja voisi useinkin käydä ihailemassa, Aurinko laskee jo heti klo 18 jälkeen täällä ja vielä se vaan aikaisemmin tulee laskemaan.

14.10. oli hieno keli myös ja tyyni Pyhäjärven pinta.

Jospa se tästä vielä vähän paremmaksi muuttuisi. Sauna on nyt lämmin, joten sinne menen lämmittelemään.

Moi, moi taas!

keskiviikko 9. lokakuuta 2024

Sataa ja tuulee

 Aamulla ehdin käydä kävelyllä jo ennen sateita onneksi, päivällä alkoi sitten tuulla ja sataa ihan reippaasti. Tuulesta sinänsä tykkään, koska sähkö on silloin halvempaa.

Pikkulehtikatsuran keltaisia sydämellisiä lehtiä

Erilaisia muotoja Hatanpään arboretumin kivikkopenkissä, silmään "pisti" tuo pikkulehtikatsura

Erilaisia pihlajia

Arnoldinpihlaja, ei vielä siinä näy värejä lehdissä
ei myöskään tässä sitruunapihlajassa
Tuurenpihlajassa kyllä alkaa olla lehdissäkin väriä, tavallisista pihlajista on lehdet jo pudonneetkin
vaahteroissa ja maassa on keltaista väriä, mutta saa nähdä joko se tämä tuuli ja sade repii lehdet maahan
 Keskellä nuo kaksi keltaista lehteä on sen kynäjalavan lehdet, toinen on tuo reikäinen. Pitkään pähkäilin mikä puu se on, mutta kerran kävellessä Hatanpäällä saavuin puun luo jossa oli myös nimilappu, joten se on kynäjalava. Aikaisemmin en ole niitä nähnytkään muualla,
 
Keräsin taas erilaisia lehtiä itselle, ja koetin niillä värjätä paperillakin jotain. Tuolla hapsullisella lehdellä sain aika kivoja lehtiä Distress Oxide väreillä (väriä paletista muoville, suihkepullolla vähän vettä siihen ja sitten siinä taputellaan lehteä)
Tämä lehti on ehkä hapsuharmaaleppä tai sulkaharmaaleppä, juuri siinä puussa ei ole nimilappua ja olen kyllä hurjasti tykästynyt tähän lehtimuotoon :) Joskus tulee vastaan niistä sellainen nimilapullinenkin puu. 
 
Pari päivää sitten vielä paistoi aurinko vielä

Aika vasta istutetuissa pienissä vaahteroissa vain yhdessä on punaiset lehdet.
taitaa olla kesän viimeinen auringonkukka
Tässä mulla on nyt joku lama-aika, en oikein saa mitään aikaiseksi, enkä keksi mitä haluaisi tehdä. Olen koettanut neuloa sukkaa, joista toinen on nyt valmis, mutta aivastuttaa, ehkä se neulominen tekee sitä. Lukeminen ei oikein suju, vaikka vasta sain luettua kirjan; Maahan viilletty raja. 
Yksi kirja tässä odottaa pöydällä vielä, jospa se olisi vähän piristävämpi.

Pitää nyt taas odottaa että nämä sateet menevät ohitse, ei oikein huvita ulos mennä.

Moi moi taas!

sunnuntai 6. lokakuuta 2024

Syksyn värejä

 Jonakin päivänä on ollut aurinkoista, raikasta ja viileää ilmaa yllinkyllin kävelyllä käydessä.

Kauniita värejä on ilmestynyt paikkapaikoin, mutta alkaa myös lehdet pudota maahan.

Haluaisin kerätä kaikki lehdet ja laittaa niitä kuivumaan kirjan väliin, mutta ei voi, kun ei ole kirjoja tarpeeksi. Hahhah...jo on kuivumassa niitä tarpeeksi kyllä...



Minullahan ei ole omia kasveja, pihaa eikä puutarhaa, joten nämä kaikki kuvat ovat yleisestä Hatanpään arboretumista tai muualta kuvattuja.


 
Torstai aamuna olikin vielä kuuraa lehdillä kun olin kävelyllä,

 On jotenkin olo nyt ollut hyvin maassa, kun on kesä mennyt  enkä ole koskaan tykännyt talven tulosta, ihan puistattaa nähdä tv:ssä lumista ja jäistä kulkemista kaduilla. Syksy vielä menee kunhan on tällaista ilmaa, ettei sada koko ajan ja on missä kävellä ja yleensä kykenee vielä kävelemään. 
 
Tämä asuntokaan ei ole osoittautunut oikein hyväksi, ikkunoista tuulee, eikä patterit lämpiä. Ilmanvaihtoventtiilien huoltajia on tulossa, mutta saa nähä auttaako se, kummallista vinkunaa kuuluu välillä. Hissikin hajoilee välillä, vinkuu ja kolisee.

Aloitin neulomistakin kokeeksi, kun ei oikein tiedä mitä tekisi. On  kaksi sukanpuolikasta neulottu, mutta niskassa tuntuu alkuun sekin kipeästi. 
Aloitin joutessani askartelua, eli värjäsin lehtiä akryylimaalilla ja painoin niillä kuvia paperille. 
 

Kävin viikolla maistelemassa  kahvilassa (joka kohta suljetaan) tamperelaista perinneruokaa jota sanotaan pärämätsiksi. 

Olen senverran utelias että marssin Siilinkarin kahvilaan.

"Pärämäts, pärämätsi tai peremec on öljyssä paistettava pyöreä piiras, jonka täytteenä on voimakkaasti maustettu naudan jauheliha. Tyypillisesti reunat käännetään rypyttäen täytteen päälle niin, että piirakka jää keskeltä avoimeksi. Pärämäts on perinneruoka volgantataarien ja baškiirien keskuudessa. Wikipedia"  
No jaa. Ehkä se kertamaistelu riittääkin.
Toisena päivänä maistelin sitten Hatsapuria( Lidlistä), mutta sekin kertamaistelu riittää kyllä 

En tiedä mikä tätä oloa piristäisi, vitamiineja olen nauttinut ja syönyt muutakin ruokaa välillä. Yleensä kunnollinen syöminen auttaakin. 

Sieniä en ole syönyt, olen vaan kuvannut koska kuvauskohteetkin ovat vähissä välillä


Eilen kävin Mältinrannan taidegalleriassa katsomassa Paula Puoskarin taidetta ja oli toinenkin näyttely siellä. Paula Puoskari on maalannut työnsä papereille akryylimaaleilla, uskomattomia töitä jotka täytyy nähdä itse. Kookkaita, koko seinän levyisiä hienoja maalauksia. Tämä näyttely on vielä noin viikon verran nähtävillä.

Aspirin Rose vielä kukki Hatanpään Arboretumissa

PS. Meni nyt tämä Firefox sellaiseksi, ettei anna mun itekään kirjoittaa omaan blogiini kommentteja eikä vastauksia. Joku virhe tiedotus on, että ei pääse, koska on sivu upotettu? en tajua.  Nyt olen vastannut toisella selaimella nämä vastaukset. Voi voi, kun olen niin tottunut Firefoxiin ollut.

"Firefox ei voi avata tätä sivua

Turvallisuutesi suojaamiseksi accounts.google.com ei salli, että Firefox näyttää sivun, jos se on upotettu toiselle sivulle. Jotta voit nähdä tämän sivun, sinun tulee avata se uudessa ikkunassa."
 
Tällainen teksti on tullut kommenttikenttään. Onneksi kuitenkin antaa kirjoittaa blogia


maanantai 30. syyskuuta 2024

Syksyn reissu

 Tervehdys näin syyskuun viimeisenä päivänä.

Viileätä on, hyvin hitaasti tämän talon patterit lämpiää, vasta tänä aamuna hieman oli tunnettavissa lämpöä putkissa.  Mutta ehkä se tästä korjaantuu. 

Muutenkin tuntuu olo hyvin väsyneeltä, suorastaan uupuneelta vieläkin, vaikka olen jo kolme yötä nukkunut omassa sängyssä paremmin kuin reissussa.

Käytiin nimittäin viime viikolla Tukholmassa erään "kaverin" kanssa. Edellisestä käynnistä on pitkä aika, ehkä jopa 20 vuotta, silloin mieheni hoiti kaikki järjestelyt.  Kävimme tämän kaverin sukulaisten luona, eikä ollut paljon tilaisuutta käydä Tukholman keskustassa, mutta  kerran käytiin kuitenkin katsomassa maisemia.

Mennessä esiintyi Eino Grön Viking Gracen ravintolassa ja oli kiva seurata tanssiakin.

Näköalapaikalla käytiin katselemassa Djurgårdeniin ja samalla sai nähdä Tukholman keskustan autoruuhkia.

Muutamia kuvia napsin auton takapenkiltä käsin. Oli hurjan upeita rakennuksia, kuninkaanlinnoja ja kullalla koristeltuja oopperataloja ym.



CinderellaII  :D
Sillä ensimmäiselläkin joskus seilattiin aikoinaan
 
 Pois tultiin uudemmalla Viking Glorylla, hytit ja käytävät olivat kuitenki ihan samanlaisia molemmissa laivoissa
Syksy ei ole parasta aikaa matkustaa tuonne, koska ulkona oli pimeää ja sateista. Yhtään ei tullut käytyä kannella katsomassa maisemia, kun satoi. Eikä kummastakaan laivasta voinut ottaa ulkoapäin kuvia (harmi). Glory näytti Tukholman satamassa valoineen hienolta.

Tämä Viking Gloryn kahvila/esiintymispaikka näytti hienolta. Toisessa ravintolassa esiintyi tangokuningatar Heidi Pakarinen, joka orkestereineen piti huikean shoun, mutta juuri kukaan ei mennyt edes tanssimaan silloin eikä kuvatkaan onnistuneet.

Turussa näin junaa odottaessa ekan kerran aamulla Turun linnan, jota ei pimeydessä mennessä voinut nähdä.

Tukholmasta jäi mieleen hirmuiset autoruuhkat ja pitkät matkat kulkea paikasta toiseen. Jossain kauempana kaupungilla yövyttiin, eikä sieltä voinut liikkua muuten kuin autolla. Monenlaista ruokaa ja paikallisia "herkkuja" saatiin ja muutamissa kaupoissa käytiin ja sain vähän ihmetellä edullisempia ruuan hintoja.
Ehkä tästä huokuu pienoinen pettymys, mutta en toki odottanutkaan että menen bilettämään ja kävelemään jonnekin vanhaan kaupunkiin. Ei toki, muuten oli hyvä reissu kuitenkin. Ja ainakin opin paljon ja seuraavan kerran on helpompi mennä Ruotsiin joskus. Saa nähdä. 

Täytyy vain koettaa palata takaisin normaaliin ja enempään liikkumiseen
 
Lehdet putoaa Arboretumissa
ja Viimeisä ruusuja voi kuvata Hatanpään arboretumissa