maanantai 5. tammikuuta 2015

Nyt ne sukat (ja pelargonia-kysymys)

Näin lau...eikun vapapäivän aaton kunniaksi laitan tänne nyt tään sukkajutun. Joulu on ohi ja lapset lähtivät koteihinsa ja viimeisiä suklaita syön ikävissäni ja pakkasen paukkuessa. Täällä on ollut -14 astetta koko päivän. Tänään vaihteeksi taas näkyi aurinkoakin. Taitaa pakkanen paukkua huomennakin...


Jaa sukistahan mun piti kirjoittaa....Nimenomaan kärjestä aloitetusta sukasta.
Ensimmäinen jännitys oli miten kärki tehdään ja miten levennykset...
Tämän ohjeen mukaan tein nyt tämän kerran ainakin.

Kärki olikin yllättävän helppo, 
vaikka eihän nuo levennykset ihan samannäköisiä molemminpuolin tulleetkaan.
12 silmukkaa /puikko ja langathan ovat kaikkia mulla olevia 7-veikan värejä.
Sitten eikun neulomaan...
Molempia sukkia tein yhtäaikaa, toiset puikot ovat niitä vanhoja kiliseviä ja painavia puikkoja, mutta ei nyt ollut muitakaan.
Tää on otettu salamalla, näkyy hyvin erisävyisenä joka kuva :)

Muutaman kerran piti ohjeesta "tavata" tätä kantapäätä

En nyt ihan varma ole menikö se ihan ohjeen mukaisesti.

Sitten vaan poimimaan silmukoita kantapään reunoilta.

Nuo kavennukset nyt meni aika samaan tapaan kuin normaalistikin, jätin tuohon varren resoriin nyt 12+12+14+14 silmukkaa/puikoille.
Neulon nyt tuosta sitten niin pitkän varren kuin mieli tekee ja silmukat riittää. Tekis toisaalta mieli ihan pitkiäkin sukkia, mutta miten saan ne tungettua housunlahkeeseen, kun hametta kuitenkaan en pidä, varsinakaan talvella. 
Langanpäättelyitähän näihin tulee väkisellä, en ole oppinut kunnolla langan värinvaihtoa, vaihtokohta jää jalan alle ja taakse.
Näytän sitten joskus miten pitkät näistä tuli....

Sitten se pelargonia kysymys?
Mulla on vielä viimekesänen pelargonian "raato"melkein, vielä just just näyttää olevan hengissä. 
Joko sille voisi vaihtaa mullat? Mulla ei ole kasvivaloa.
Siinä on muutamia vihreitä ohuita varsia ja lehtiä. Ne vanhat paksummat kuivuneet varret pitää sitten leikata pois...
En ole ennen yrittänytkään talvettaa pelargoniaa asuinhuoneessa. 
Nyt se on tuossa ikkunalla nököttänyt.
Kiitos jos joku tietäjä vastaa tähän!

Ps. Kauppaan olivat jo kukkien ja vihannesten siemenet tulleet.
Huomasin tänään, en vielä ostanut mitään.
Mukavaa Loppiaista!


17 kommenttia:

 1. Näyttäähän niistä ihan sukannäköiset tulevan noinkin päin. Itse en ole uskaltanut kokeilla tuota tekniikkaa, hyvä kun yhdellä tavalla osaan....hyvää alkanutta vuotta!

  VastaaPoista
 2. Hienot näyttävät tulevan. Joku kerta ehkä itsekin uskallan kokeilla tuota kärjestä aloitusta. Nyt on muut kokeilut menossa. Onneksi sukkien kutomisessa tuskin tulee ideapulaa. Niin paljon hienoja vaihtoehtoja on olemassa.

  VastaaPoista
 3. Hyvältä näyttää sukat, kantapääkin ihan sellaselta kuin pitääkin, tuo tapa on miusta paljon helpompi tehdä kuin toiset.
  pelakuista en tiedä mitään, mutta eikös niitä aina keväällä leikata?

  VastaaPoista
 4. En ole koskaan neulonut sukkaa noin päin, mutta näyttää kivalta ja toimivalta.

  Pelargoniasta: odottelisin vielä reilun kuukauden ennen mullanvaihtoa ja leikkausta, ei ole valoa vielä tarpeeksi. Mullanvaihto on yleensä maaliskuun paikkeilla. Kastele niukasti, ei vielä lannoitusta, mahdollisimman viileä paikka, ikkunalla ihan hyvä, eli pidät vaan sen juuri ja juuri hengissä : D

  VastaaPoista
 5. Heerlijk eigen gebreide sokken,die zitten met dit weer toch altijd het lekkerst.

  VastaaPoista
 6. Kivat sukat.
  Hyvää Loppiaista sinulle.

  VastaaPoista
 7. En ole koskaan noin päin nähnyt kutovan sukkaa onkiin hauskan näköistä mutta hyvin toimi ja hienot sukat tulee :)

  VastaaPoista
 8. Pitäis kyllä opetella tuokin tapa, minua vaan arveluttaa se kantapään onnistuminen. Hyvinhän tuo kuitenkin näyttää ainakin sinulta onnistuneen . =)

  VastaaPoista
 9. FB:n villasukkia ryhmässä olen nähnyt noita kärjestä aloitettu ja sukkia, mutta itse en ole vielä kokeillut. Hyvältä näyttää. Noista raitasukista tulee mieleen iloinen räsymatto.
  En taida antaa mitään pelaguu-neuvoja, kun omatkin ovat kellarissa ihan henkihieverissä. Tänään juuri kävin niitä katsomassa.

  VastaaPoista
 10. Enpä ole tuollatavalla koskaan tehnyt. Pitäisköhän opetella.
  Kauniit sukat.

  VastaaPoista
 11. Hei kiitos kaikille kommenteista! Kyllä vähän oudolle tuo kärjestä alkaen sukan tekeminen minustakin vaikutti, ainakin näin ensimmäisellä kerralla. Se jo menee niin luonnollisesti normaalilla tavalla neuloen, ainakin kantapää. Mutta kokeilla pitää kaikkea.:)
  Tuitiina; sitä minä vähän aattelin, että myöhemmin olis parempi mullat vaihtaa. Kyllä ne ikkunat ovat aika viileitä meilläkin, kun vaan saisi pidettyä hengissä tuon. Oli pitkään syksyllä kaunis vaaleanpunainen tuo pelargoni. Vaan ainahan näitä tavallisia saa kaupastakin keväällä, Jos ei pysy hengissä :)

  VastaaPoista
 12. Minä en varmaan tuota sukkahommaa pysty kommentoimaan muutoin kuin, ettenpä ole noinkaan neulonut ;O). Pelargoniaa en ole koskaan talvettanut. Mummo niitä talvetteli aikoinaan ihan ikkunalaudoilla. Jatkosta en tiedä. Mukavaa loppiaista!

  VastaaPoista
 13. Sukkien neulominen on minulle aivan utopiaa, miten päin tahansa.

  Pelargoniat minulla talvehtivat aina viileällä kuistilla ikkunalla. Vastoin ohjeita leikkaan ne aina syksyllä aika tyngäksi ja talven ajan vain hieman kastelen, melkein saavat kuivua kokonaan välillä. Sitten helmi-maaliskuussa vaihdan mullan ja vähän sen jälkeen lannoitan. Nyt minulla on neljä lohen väristä pelargoniaa talvehtinut monta talvea, en edes muista koska ne on hankittu. Alkavat aika pian aina sitten työntää lehteä ja heti perään kukkia runsaasti. Kukkivat koko kesän.

  VastaaPoista
 14. Minä olen kerran neulonut sukat kärjestä alkaen pyöröpuikoilla, mutta en innostunut. Minä en saanut kantapäästä riittävän istuvaa, joten se siitä ja perinteisellä tavalla mennään taas.

  Minä en vaihtaisi vielä pelakuulle multaa, kuukauden kuluttua ehkä, ja sitten siitä parin viikon päästä leikkaus. Yritän ainakin itse tehdä tällä tavalla...

  VastaaPoista
 15. Kivat ja iloiset sukat. Novitan sukkalehdessä noita kärjestä aloitettavia ohjeita on ollut muutamia, mutta itse ei ole koskaan tullut kokeilluksi. Sitten tuohon pelargonia asiaan. Itse en vielä näin aikaisessa vaiheessa lähtisi multaa vaihtamaan, vaan vasta maaliskuussa ja siitä sitten muutaman viikon kuluttua leikkaus noin kolmannekseen entisestä pituudesta. Kannattaa myös poistaa kuolleet ja huonot lehdet.

  Hyvää loppiaista.

  VastaaPoista
 16. Koreet sukat!
  Kiinnostuneena luin noita pelargonia vastauksia. Itsellä myös ekaa kertaa ne talvetuksessa ja puoliksi ovat hengissä. Maltetaan vielä odottaa tovi :)

  VastaaPoista