kävin kasvimaalta satoa keräämässä. Kesäkurpitsat ovat päässeet jo liiankin isoiksi, vaikka olen niitä monta syönytkin.
Tänään huomasin jo papujenkin kasvaneen syöntikuntoon.
Tein tänään mangoldinlehtikääryleitä. Jauheliha massaa käärin huuhdeltujen mangoldinlehtien sisään. Jauhelihan sekaan laitoin myös kurpitsaraastetta, sekä nuo lehtien varret, normaaleiden mausteiden ja muiden lisäksi.
Kypsennyksen loppuvaiheessa laitoin tuohon päälle jotain maustettua Creme Fraishea kastikkeeksi,
ja hyvää tuli. ;))
Eilen kävin jo kirjastossakin, siitäkin huomaa että syksympään aletaan jo kääntyä.
Tuli mieleen että toukokuun Kotipuutarhalehdessä oli kotiloista isompi juttu, ja lähdin sitä kirjastosta metsäsätämään. Eihän sitä lehteä tietysti ollut, mutta sain pari lukematonta puutarhalehteä lainaan. Sekä pari puutarhakirjaa lainasin.
Niin toisessa lehdessä oli juttu, jossa kerrotiin viinimäkikotiloiden syövän lehtokotloiden munia, niin aloinpa taas kuukeloida netistä ja löysinkin tietoa näistä kotiloista. Ja täältä löysin myös seuraavaa tietoa ;)
"Lehtokotilolla on suojanaan pääasiassa kalkista muodostunut kuori, joka on läpimitaltaan noin 2 cm, ja väriltään läikikkään ruskea. Sukukypsillä yksilöillä kuoren suu eli huuli on paksuuntunut ja vaaleareunainen. Erotuksena läheiseen pensaskotiloon lehtokotilolla ei ole kotilon takapuolella kierteiden keskellä pientä kuoppaa eli napaa.
Itse kuoren sisällä elävä eläin on suurimmillaan 3-4 cm pitkä. Otuksen väri vaihtelee harmaanvalkeasta mustaan ravinto- ja kosteusolojen mukaan.
Lehtokotilo on Suomen suurimpia kotiloita. Vain Etelä-Suomessa elävä, viisisenttinen viinimäkikotilo on sitä suurempi."
(Alleviivaus minun)
Sittenpä tutkin kotoloitani, ja huomasin että niillä on "napa" eli kuoppa takapuolella. Joten nämä eivät olekaan Lehtokotiloita, vaan pensaskotiloita. Voi mikä ilonpäivä, ihan tukka nousi pystyyn, kun sen tajusin.
SITÄ en taas saanut selville miten haitallisia nämä ovat, taitavat nekin kasvaa isommiksi ja jotain nekin popsivat, mutta oli tieto suuri helpotus. Nyt katselen pihaani taas uusin silmin, en varmaan ala rakastamaan noita kotiloita, mutta ehkä en panikoi enää ;))))
Tänään kerkesin myös tyhjentämään talousjätekompostin, laitoin sen kasaan kasvimaalle ja lehtiä ja kuivaa heinää päälle. Muhikoon eli jälkikypsyköön siinä.
Aloitin myös kaivella takapihan terassin vierestä ruusuangervoja pois. Ovat levinneet liikaa, eivätkä enää tänä kesänä edes kukkineet enää. Kaksi on nyt poistettu, ja olivat kyllä tiukassa, huh mikä urakka.
Kaunishan se olisi, jos kukkisi, ylläoleva kuva on otettu toisaalla pihalla kasvavasta puskasta.
Istutan siihen vaikka kuunliljoja ja tulppaaneita yms, katsotaan nyt mitä keksin, kunhan ensin penkki saa levätä, eihän sitä tiedä miten sieltä työntyy angervon taimia vielä, kun juuret ovat ties mihin levinneet.
Tässäpä tämänkertaiset höpinät. Moi vaan!
Hyvä juttu ettei teillä olekkaan lehtokotiloita:), kai noille toisillekkin kelpaa herkullinen hoidettu puutarha.
VastaaPoistaNuo ruusuangervot leviää kovasti, ja uusia siementaimia ilmestyy koko ajan, nitä saa aina olla kitkemässä.
Nythän niitä kotiloita taas alkaa olla, kun sataa ropsautti tänä iltana. Semmoset laumat on noitankin ollut ja olen niitä kerännytkin, jotta luulis joskus loppuvan.
PoistaToivottavasti saan juuretkin pois noista angervoista, ettei niitä jää penkkiin muhimaan.
Minä olen leikannut omia ruusuangervojani muutaman vuoden välein aika railakkaasti, eivätkä ne siten ole kasvaneet kovin suuriksi. Niiden siirtäminen on kyllä kova urakka, sillä juuret kasvavat ties missä maan onkalossa. Taitavat kaikki angervot olla samanlaisia leviäjiä ja tiukasti maassa kiinni. Vuosia sitten siirsin norjanangervoita ja sitä urakkaa en kyllä koskaan unohda.
VastaaPoistaHyvä, etteivät ole lehtokotiloita. Jospa nuo pensaskotilot olisivat kiltimpää sorttia.
Tässä kohti ovatkin kasvaneet isommiksi kuin tuossa toisessa penkissä, vaikka olen leikannut niitä minäkin. Leikkasin yhden norjanangervonkin muutama vuosi sitten ihan matalaksi, kyllä se kasvoi syksyyn mennessä.
PoistaPitää jatkaa tiedon etsintää noista pensaskotiloista ;)
Upeaa tietoa olet löytänyt kotiloista. Olet salapoliisi!
VastaaPoistaLeikkelen ruusuangervot alas jokatoinen vuosi..silloin on kukinta taattu.
Tuo paikka on nyt varjoinen, kun koivut ovat kasvaneet eteen, voi olla että sekin on syynä. oon nyt leikannut joka vuosi noita angervoja ihan tapille. Eikä ne ollut milläänkään ensimmäisinä vuosina ;)
PoistaHei vaan, tänä kesänä olen pitkästä aikaa laittanut muutamia kasveja kasvamaan viljelylaatikoihin, ja sieltä löytyy myös kesäkurpitsaa ja mangoldia sekä lisäksi yrttejä ja maa-artisokkaa. Mangoldi on minulle uusi kasvi ja odotan innolla sen kasvamista oikeaan mittaan. Etanoita ei ainakaan vielä tällä leveysasteella ole ollut näkyvissä.
VastaaPoistaViljelylaatikot ovatkin niin siistejä ja käteviä :) Mangoldi onkin kaunis ja rehevä kasvi. Minusta se ei juuri maistu millekään, mutta varmasti on ihan ravitseva kuitenkin.
PoistaHyvä on jos/kun on joku paikka säästynyt etanoilta ja kotiloilta. Onhan täällä ollut etanoita aina, mutta en ole paljoa niiden tuhoista välittänyt. Salaatit jonakin kesänä söivät kyllä ihan kokonaan, enkä älynnyt niitä edes hävittää mitenkään.
Kiitos tieto-iskusta! Meillä valitettavasti on juuri lehtokotiloita, huoh...
VastaaPoistaNiinpä tietysti :( Muutamia blogeja löysin missä kerrotaan lehtokotiloista, ja on kyllä ihan hirveetä jos ne pääsee jylläämään. Kyllähän niitä pitää pitää silmällä, eihän sitä tiedä milloin niitä on laumoittain täälläkin. En enää pysty hyvällä mielellä harrastamaan kateviljelyä, ja tuhkaa ja kalkkia varmasti levittelen ihan reippaasti, olipa nuo vaikka mitä nilviäisiä. Nyt taas sataa, jotta kohta niitä taas löytyy.
PoistaKerrankin kävi kotiloiden kanssa hyvä tuuri :)
VastaaPoistaToivottavasti nuo ei ole niin pahoja "tuholaisia". :)
Poista