Luin v.2015

Kirjoittelen tänne lukemistani kirjoista.

Olen kirjaston "suurkuluttaja", harvemmin ostan tai saan kirjoja luettavaksi. Jos löydän hyvän kirjan, minulla on "paha" tapa lukea kaikki saman kirjailijan kirjat, jos vaan saan ne käsiini. Tavoitteena on kuitenkin löytää uusiakin hyviä kirjailijoita, unohtamatta klassikoitakaan....
Laskujeni mukaan olen lukenut  v.2015 137 kirjaa.

JOULUKUU 11 kirjaa joulukuussa.

31.12. Valtonen Hilja; Ruskapäiviä
72 vuotias eläkkeellä oleva opettaja Elida Aprakka viettää eläkepäiviään yksin kerrostalossa, tai ei hän ole yksinkään, vaan hänellä on hyvin monipuolinen ja railakka ystäväpiiri. Eräänä iltana hänen ovelleen ilmestyy nuori, kaunis, raskaana oleva nainen. Ihmeesti hän muistuttaa jotain tuttua, vaan ei Elida heti muista ketä. Entisitä ajoista hän sitten kertoo juttuja nuorelle ystävälleen AKK:lle ja uudelle tuttavuudelle Helille, jolle Elida vuokraa huoneen.
Kirja on viimeinen romaani tältä "painosten kuningattarelta", joka on kirjoittanut monia romaaneita ja näytelmiä reippaista ja itsenäisistä naisista. Tämäkin kirja vaikuttaa omaelänkerralliselta, onhan päähenkilö syntynyt lähes samoihin aikoihin ja ollut opettajana niinkuin kirjailijakin.
Nuorena olen lukenut monia hänen kirjojaan ja tämän kirjan olen saanut äitini jäämistöstä, ja lukenut monesti tämänkin.
Helppolukuinen, hauska ja mukava kirja. Sujuvaa tekstiä, on ikävä ettei tällaisia kirjoja enää tule uusia ainakaan tältä kirjailijalta. Voisi kyllä lukea hänen muutkin kirjansa taas.

Joulun aika meni omien vanhojen kirjojen parissa.
 Polva Anni; En rakastu kiusallakaan
Maini saa tarpeekseen muita vokottelevasta sulhasestaan ja lähtee maalle lomailemaan. Hän päätyy kalamajalle järven rannalle. Kevät on kauneimmillaan ja rannalle saapuu mökin isäntä kalastamaan. Maini onkin mennyt väärään mökkiin vahingossa ja luulee miehen olevan sen talon renki josta hän mökin vuokrasi. Yllättäen hän tunnistaa miehen aikaisemmin teatterissa tavatuksi "kenkärosvoksi".
Hauskoja sattumuksia piisaa parikunnan kisaillessa, ja lopulta entinen sulhanenkin saapuu paikalle, koska onkin miettinyt Mainin olevan parempi, nuorempi ja kauniimpi vaimoehdokas. Mutta Mainipa ei enää tyydy partavedeltä tuoksuvaan, sliipattuun kaupunkilaismieheen.
Kirja on julkaistu 1966 ja on sen ajan chick littiä. Kevyttä ja hauskaa luettavaa. Meillä hankittiin joskus -70 luvulla näitä koko 10 kirjan sarja ja olen lukenut kaikki lukemattomia kertoja. Silloin oli otettu näistä 5.painos. Oli muuten maksanut silloin 12,50 markkaa :)
En muuten millään raaski vielä näitä kirjoja hävittää

Linna Väinö; Täällä Pohjan tähden alla I
Isäni sai tämän kirjasarjan lahjaksi v.-69, kun täytti 70 v. Ensimmäinen osa on on kirjoitettu v.1959. Seuraavat osat v.-60 ja -62. Tämä kirja on painettu v. 1968 ja on kahdeksastoista painos ollut silloin. Kaikki kolme kirjaa on koottu pahvikoteloon, jossa on samasta elokuvasta tuttuja kuvia kirjan henkilöistä.
Tottakai olen lukenut tämänkin monta kertaa, mieli on tehnyt jo pitkään lukea uudelleen.
Tapahtumat ovat tuttuja jo elokuvista ja muistaa näyttelijät jokaisessa kohtauksessa. Jussihan raivaa suosta pellot, kaataa metsästä hirret ja rakentaa niistä torpan. Maat ovat pappilan ja Jussi tekee taksvärkkiä vuokrasta. Vaimonsa Alman kanssa he kasvattavat kolme poikaansa raaán työnteon ja nuukuuden kanssa 1800-luvun vaihtuessa seuraavaan. Yhteiskunnallista murrosta seurataan kirjassa tiiviisti. Suomalaisuus, torpparien vapauttaminen ja sosialismin nouseminen ovat esillä.
Kirjan loppu on hyvin seesteinen ja kaunis, meneväthän Akseli ja Elina silloin naimisiin.

Kirja kuvaa tarkasti ja totuudenmukaisesti (uskoisin) maalaisväestön elämää vuosisadan vaihteessa torppareiden näkökulmasta. Työnteko ja ahkeruus ovat kunniassa, mutta olihan sitä hauskuutta ja remuamista silloinkin ollut.
Ehkä sulattelen tätä jonkin aikaa, ennenkuin aloitan lukea seuraavaa osaa.

20.12. Arhippa Pirkko; Kulki kuolema puistotietä
Komisario Varpu Ahava ja hänen työtoverinsa Tiia lähtevät yhdessä lomamatkalle Las Palmasiin. Loma on rentouttava, vaikka Varpun mielessä onkin eräs työjuttu, jota ei oltu saatu selvitettyä. Sitten sattuu myös vaarallinen tilanne kun joku koettaa tukehduttaa Varpun. Onneksi matkatoverina ollut mies hätistää hyökkääjän pois. Monesti Varpusta on tuntunut, että häntä tarkkaillaan. Reissussa ilmenee että Tiia onkin raskaana ja hänellä on välillä huonovointisuutta. Tiia ei ollut kerinnyt ennen lähtöä kertoa naisystävälleen että raskaus on alkanut.
Kotona Varpu huomaa postinsa joukossa taas uhkauskirjeen. Hän kyllä tietää keneltä se on, mutta eihän sitä voi todistaa. Reissun jälkeen löytyy murhattu nainen Naantalista, häntä poliisit olivat kerinneet jo aikaisemmin puhuttaa.
Tämä on kirjailijan 37. jännitysromaani. Muutama voi olla mulla lukematta noista vanhemmista, mutta lukisin ne kaikki mielelläni.
Nämä Turusta tai Naantalista kertovat jännärit ovat aina mielenkiintoisia, lukemistani parhaimistoon kuuluvia.


18.12. Metropoliitta Panteleimon; Kohtalokas Leningradin matka
Koskijärveläisille taas tapahtuu. Nyt (- 60-luvun alkupuolella) on lähdetty bussimatkalle lähinaapurimaanhan. siellä kiertelevät he katselemassa taideaarteita ja nähtävyyksiä.  Eräs rouva pelkää kovasti että hänet myrkytetään ja on pahoinvoipa. Niinhän se sitten käykin, että hän kotiintulomatkalla menee huonoon kuntoon ja kotimaahan palattua kuolee sairaalassa. Myrkytyshän se onkin.
Tämä dekkari on jo kolmas Metropoliitan kirjoittama, ainakin yhden olen näistä lukenut aikaisemmin viime vuonna. Samaa tyyliä kuin edellinenkin tämä oli. Ei mikään hurjan mielenkiintoinen, mutta luin kun aloitin :) Aika erilaista on tainnut olla 60-luvulla poliisien toiminta, mikäli näissä kirjoissa on totuuden siementä.

16.12. Vaahtera Veera; Rakkautta vahingossa
Vaihteeksi luen kevyempää kirjaa. Helsingissä asunut Pihla muuttaa yhtäkkiä kevättalvella mummolaan, joka on pohjoisessa tyhjillään ollut maatalo. Mummo oli kuollut vuosi sitten ja talo oli jäänyt Pihlalle.
Hänen avomiehensä oli lähtenyt Intiaan meditoimaan, vaikka oli saanut tietää Pihlan raskaudesta. Sisuunnuttuaan  Pihla päättää tulla toimeen yksin pohjoisessa.
Harvinaisen helposti sujuukin talon asuttaminen, kun hän vaan ensi konttaa tien varresta pitkin lumihankia pihaan. Naapurissa asuva Arvokin auttaa omalta osaltaan, onhan hän jo tuntenut entisenkin asukkaan.
Monenlaista hauskaa tapausta sattuu kun Pihla tutustuu ympäristöönsä. Bussit eivät täällä kuljekaan etelän tapaan viiden minuutin välein, vaan hän joutuukin opettelemaan autolla ajon. Siihen häntä alkaa opastaa Arvo.
Tämä oli hauska ja kiva kirja lukea. Viihdyttävä ja mukava tarina pohjoisen elämästä ja raskauden edistymisestä.
15.12. Kortelainen Anna; Avojaloin
20 tositarinaa Karjalan Kannakselta, useiden kirjoittajien toteuttamana. Osa on tutkijoita ja osa omaisia.
Aivan mahtavan kiinnostava kirja tämäkin. Isäni ja isoisäni ajoista 1800-luvun lopulta 1900- luvun alkuun kirjoitettuja todellisia tarinoita. Eihän se elämä varmaan hyvin erilaista ollut täällä pohjoisemmassa Karjalassakaan kun Kannaksella. Siellä olivat ne ihanat maisemat ja Laatokan aallot. Millaista on ollut elämä parhaimmillaan tai pahimmillaan Kannaksella.
Viimeinen kirjoitus on Neuvosto-Viipurissa -80 luvulla eläneestä palmikkopäisestä tytöstä, joka myöhemmin muutti Suomeen.

Olipa mielenkiintoisia kirjoituksia. Eniten miellyttivät jutut tavallisten ihmisten elämästä, työläisiä, lapsenpiikoja mm rautatien tekijänä Pönttövuoren tunnelityömaalla ollut Heikki. On ollut varmaan raskasta porata ja louhia toista kilometriä kalliota, ja siellä sitä nytkin huristellaan junalla.

Kirja kuuluu Lappeenrannan Linnoituksessa ja Etelä-Karjalan Museossa ja taidemuseossa olevaan näyttelyyn, joka on ollut auki huhtikuusta  2015-10.1. 2016 asti. Näyttelyllä on myös mielenkiintoiset nettisivut, joissa kerrotaan kirjan henkilöistä. Kylläpä haluaisin käydä tuossa näyttelyssä, kumma kun ei ole tullut kesällä tietoon tuo. Nyt alkaa olla viime tippa käydä tuolla, eikä tule täältä asti lähdettyä.

14.12. Jansson Anna; Hämärän lapset
Rikoskomisario Maria Wern joutuu taas visaisiin murhatutkimuksiin . Hän on menossa naimisiin ja hääsuunnitelmiinkin tulee muutos, kun löytyy vanha mies ammuttuna. Samaan aikaan lasten leirillä oleva tyttö kiinnittää Marian huomion pelokkuudellaan. Jotain tyttö pelkää kuollakseen. Marian lapset ovat samalla leirillä ja Maria joutuu myös pelon valtaan kun ensin katoaa tämä tyttö ja sitten katoaa Marian poika.
Välillä kirja oli niin jännittävä, jotta piti lukea välillä tuota toista kirjaa, jottei mene yöunet. Miten minusta tuntuu, että ruotsalaissa dekkareissa on usein kysymys lasten pahoinpitelystä tai kaltoinkohtelusta tai hyvin kamalasta lapsuudesta.
Gotlannista kertovassa kirjassa on myös historia läsnä. Tapahtumiin kytkeytyy vanhoja sodan jälkeisiä asioita, kun saarelle sotasairaalaan oli tullut 500 keskitysleiriltä selviytynyttä.
Loppuhuipennus toistaa vähän aikaisemmin lukemani kirjan tapahtumia, joutuuko Maria joka kirjassa aseella uhkailluksi tai kidnapatuksi. Joka tapauksessa jännittävä kirja. Ihan täysillä en pysty kehumaan, en ole hyvin monta näitä kirjoja vielä lukenut. Ehkä sitten kun luen ne kaikki, löydän niistä vielä paremmin jotain enemmän.

Ayako Brodek ja Shannon Voigt; Taiteile paperista tähtiä, aurinkoja ja lumihiutaleita
Perusteellisesti neuvottu kirjan kauniiden paperiaskartelujen ohjeet. Kaikkiaan 75 työtä voisi tehdä kirjan ohjeilla. Ensin kuvat, sitten perusasiat, mallit-paperifiligraanimallit, origamimallit, kirigamimallit. Saisi tehtyä, jos olisi taitavampi kuinminä, vaikka mitä ihania töitä.
Tein vain lumihiutaleita, kun en usko taitoihini filigraanien teossa, puhumattakaan origamista:D
Joskus kun on aikaa ja kärsivällisyyttä enemmän, voisi etsiä kirjan käsiin uudelleen. Tekemäni Lumitähdet kuvattu 7.12.15 blogijutussani

Tuomola Johanna; Petoksen anatomia
Jännityskirja Lohjalta. Noora Nurkka ja muutkin rikoskomisario Pentti Litmasen alaiset saavat tutkittavakseen visaisen katoamisen Ruotsinlaivalla ja myöhemmin löytyneen kuolleen miehen tapauksen. Poliisien omista kotihuolista ja - tapahtumista kertotaan myös välillä.  Anja Peura järkyttyy, kun hänen aviomiehensä katoaa työmatkalla laivalla, mies ei ole harrastanut juopottelua ja nyt hän katoaa tietymättömiin horjuttuaan laivan kannella. Anja ei ollut vielä ehtinyt kertoa odottavansa kauan kaivattua vauvaa. Vähitellen alkaa paljastua kummallisia asioita, kun poliisit selvittelevät yrittäjän katoamista.
Hyvä kirja, sopivasti on kerrottu asioita monelta taholta, niin poliisien kuin muidenkin kirjan henkilöiden.
Olen lukenut muutamia hänen kirjojaan, kuten Minkä taakseen jättää, ja marraskuussa lukemani Vielä kerran-jännärin.
Varmasti luen lisääkin näitä, kunhan sattuu vastaan tulemaan.

Tuominen Pirjo; Linnat
Tositapahtumiin ja oikeista ihmisistä kertova historiallinen romaani, joka alkaa v.1816. Ja päättyy yli 50 v myöhemmin. Kirja kertoo Björkmanin,  Björkenheimien ja  Bergenheimien kirjeenvaihtoihin perustuen suvun tarinaan Tukholmasta, Vaasaan ja Orisbergin ruukkiin, Fiskarsiin ja Wuojoen kivilinnaan. Mahtisukujen elämästä ja kuolemasta, menestyksestä, onnesta ja epäonnesta. Siihen aikaan ei ole rikkauskaan suojellut kulkutaudeilta eikä sairauksilta. Vaikka lääkäritkin ovat olleet saatavilla.

Niin mielenkiintoista oli lukea tätä kirjaa, että piti netistä etsiä tietoja ja kuvia näistä paikoista. Fiskarsista olen tietysti kuullut, mutta Orisberg ja Wuojoen kartano olivat ihan uusia nimiä. Onneksi netistä löytyy kuvia näistä upeista paikoista, jotka ovat vielä pystyssä.
Meilläpäin ei ole mitään tällaisia kartanoita eikä paikkoja, oma sukutausta on lähtöisin ihan torpparipohjalta, joten ihmeellisiä rikkauksia on ennen ollut ruukin patruunoilla ja vuorineuvoksilla. Tosin helposti he ovat velkaantuneetkin, koska elintasoa oli voitava pitää yllä vaikka ei tuloja olisi ollutkaan.
Hienosti oli kirjailija esitellyt kirjan alussa tärkeimmät henkilöt ja sitten lopussa kertonut miten kartanon omistajien perheenjäsenille on tapahtunut myöhemmin.
Meni viikko tätä lukiessa, mutta ei tuntunut yhtään pitkältä, vaan tykkäsin tästä ihan kuin namupalasta. Olisipa hienoa päästä käymään Orisbergin ruukilla Pohjanmaalla. Ihan niinkuin Vuojoen Kartanossakin.


MARRASKUU  11 kirjaa tässä kuussa tuli luettua. Laitan seuraavan jo joulukuulle, koska se on niin paksu kirja, jota en paljoa ehdi lukea :)


29.11. Tuomola Johanna; Vielä kerran
Turussa asustelee ja yrittää röyhkeä, ylimielinen ja itserakas mies Eero Lampinen. Hänellä bisnekset luistaa kun välillä voitelee. Monia vihamiehiä on hänelle tullut rikkauksien sivutuotteena. Hän vokottelee erään yrittäjän vaimon saadakseen perillisiä dynastialleen. Juhannusyönä sattuu hänen terassillaan ampumavälikohtaus, joka vähän säikäyttää Lampista. Epäiltyjä, joilla on samanlainen ase,  on lähipiirissä useampi
Tämä on kirjailijan kuudes rikosromaani. Minusta tuntuu että olen lukenut hänen kirjojaan aikaisemminkin, ainakin niitä on nyt katseltava kirjastosta.
Mielenkiintoinen, jännittävä kirja, outoa että jo kirjan alussa kerrotaan kuka menettää henkensä, mutta sen toteutus oli kyllä aika outo tapaus.
Tykkäsin ja olisin varmaan lukenut sen yhtäkyytiä, jos olisin voinut.

25.11. Tähtinen Tero; Lohikäärmeen päivät, puoli vuotta Shanghaissa
Matkakirja, jossa tarkastellaan Kiinan ja kiinalaisuuden olemusta.
Kirjoittaja muuttaa puoleksi vuodeksi Kiinaan. Opiskelee kiinankieltä, historiaa ja klassista runoutta.
Jättimäinen kaupunki, jättimäinen maa. Hälinää ja pitkiä junamatkoja, nähtävyyksiä. Sankkaa saastesumua. Vihreää teetä kannuittain, välilllä vatsavaivoja. Buddhalaisuutta. Välillä koti-ikävääkin ja yksinäisyyttä.

"Vanhankaupungin kadut alkavat vähitellen hiljentyä, ihmisten varjot kurottavat toisiaan kohti, on se hetki illasta. Me elämme kaikki eri elämiä mutta silti samaan suuntaan: kohti valoa, jota silmät eivät ymmärrä. Minun täytyy pian lähteä mutta sitä ennen istun tässä vielä yhden, lyhyen hetken. Kuu on kuin joku kantaisi sitä selässään. Missä olen luopunut kaikesta, siellä olen tullut kotiin. " (sivu 139)

Tosi mielenkiintoinen kokemus lukea tätä, koska en kuitenkaan pääse sinne matkustamaan. Jotenkin hyvin runollinen kirja, sisältää monta kiinalaista runoa, hänen omina ja jonkun muunkin kääntämänä. Muutenkin kirjoittaja miettii asioita syvällisesti.
Kiinan kieli vaikuttaa minusta niin vaikealta, miten ihmeessä sitä voi oppia?
Kirjoittajan suomennos Li Bain runosta;

Sängyn edessä kaistale kuunvaloa,
ulkona pihamaa lienee jo kuurassa.
Kohotan päätäni ja katselen kuuta,
lasken pääni ja muistelen kotiseutuani.


22.11. Mustonen Enni; Lapsenpiika
Olen kylläkin lukenut tämän kirjan, mutta kun en kirjastossa muistanut ja kannoin sen kotiin niin luen uudelleen.
Ida menee lapsenpiiaksi Sibeliuksen perheeseen Helsinkiin. Aino-rouva odottaa kolmatta lastaan ja Iidan kädet ovat täynnä työtä. Yllättäen Idan tuttu, Elias asuu samassa pihapiirissä olevan vossikkamiehen kuskina ja nuori rakkaus alkaa kukoistaa, vaikka hyvin vähän heillä on yhteistä vapaa aikaa.
Sibeliuksen perheessä oli paljon sairautta, Aino-rouva ja lapset ja välillä isäntä itsekin sairasteli. Elias lähteekin yllättäen Ameriikkaan, eikä Ida voinut jättää sairaita lapsia niin nopeasti, joten romanssi sammui.
Enni Mustosen kirjat ovat kyllä niin hyviä, että ei haittaa vaikka niitä lukisi useammankin kerran. Viime vuoden marraskuussa olin lukenut tämän aikaisemmin. Seuraava kirja on kuulemma niin varattu, ettei joudu nyt varattuna ennenkuin ensi vuoden puolella luettavaksi.

19.11. Sarkola Ritva; Paratiisikäärme 
Työpaikan naiset lähtevät lomalle Torremolinokseen. Heistä yksi, Elina on eronnut miehestään ja tämä on aloittanut kiusaamisen, häirinnän ja uhkailun. Mies seuraa naisia matkalle ja kidnappaa tämän. Tutut poliisit alkavat selvittää tapausta, juttuun liittyy monia ihmisiä ja välillä tuntuu ettei tästä tule selvää ollenkaan. Lopussa selviää kuitenkin syyllinen aika yllättävältä taholta.
En nyt oikein osaa sanoa pidinkö tästä kirjasta, täytyisiköhän laittaa tänne joku tähtijärjestelmä, niin olisi helpompi arvioida :) Ei tämäkään yltänyt Jokisen jännäreiden tasolle, eikä Arhipankaan tasolle :)

18.11. Timonen Karoliina; Kesäinen illusioni
Kesäinen kirja. Klarissa vuokraa huvilan idyllisessä saaressa. Paikka vaikuttaa minusta aivan ihanalta. Yksinäistähän siellä on, koska hänen miehensä ja lapsensa ovat jääneet kotiin. Heillä on avioliitossa ollut ongelmia, joten miettimistaukoa on tarkoitus pitää. Naapurisaaressa tuntuu olevan kiinnostava mies, johon Klarissa alkaa tutustua. Vähitellen alkaa olla mystisiä juttuja ja pelottaviakin tapahtumia. Naapurisaaren mies alkaa käyttäytyä oudosti ja Klarissaa pelottaa.
Kirjan takakannessa kerrotaan tämän olevan psykologinen trilleri. Eipä aivan varmaa tullut mitä tapahtui kirjan lopussa. Aika outo kokemus oli tämän lukeminen, mutta tulipahan tutustuttua taas uuteen kirjailijaan, jonka toinen romaani tämä oli.

17.11. Kirstilä Pentti; Jäähyväiset Hanhivaaralle
Jännäri tältä vuodelta. kerrotaan olevan viimeinen Hanhivaarasta kertova kirja (ehkä) ainakin kirja 12 vuoden tauon jälkeen. Kirstilähän on kirjoittanut jännäreitä v:sta 1977 lähtien. Hän on kirjoittanut myös Ursula Auer nimellä, joka myös tuntuu tutulta, jonkun olen niistäkin saattanut lukea.
Ainakin yhden Hanhivaara-kirjan olen lukenut, jäähyväiset lasihevoselle.
kirjailija katoaa ensin ja hänen vaimonta tekee katoamisilmoituksen. Sitten kuolee vaimokin. Ei ole selvää onko se onnettomuus vai murha. Hanhivaara on samoihin aikoihin ½aikaisena tutkijana, koska käy myös syöpähoidoissa.
Vamo onkin yllättäen harrastanut ulkopuolisia seksisuhteita usean miehen kanssa ja heidän  vaimonsa ovat olleet keskenään tuttuja ja tienneet asiasta.
Tämän enempää paljastamatta juonta, kyllähän tämän luki. Teksti on kuitenkin niin monisäikeistä välillä, jota menee yli mun ymmärryksen, joten ei ihan minun ykköslemppareita ollut.

13.11. Orkoma Marja; Villiminttu & Vetoketju
Tutut nuoret naiset Auri ja Henna asustavat ja tekevät työtä yrityksissään Satakielilaaksossa. Saman sarjan aikaisemmatkin osat olen lukenut, niinkuin suurimman osan muistakin tämän kirjailijan kirjoista.
Uusia ja entisiä poikaystäviä, ongelmia perheiden elämässä, monenlaista juttua. Aika vauhdikastahan on ja työntäyteistä nuorten naisten elämä. Ihmeen paljon vaan monenlaista vaikeutta heidän tielleen tulee, mutta lopulta taitaa elämä kirkastua :)
Tämä onkin tähän Satakielisiskot-sarjaan viimeinen kirja, ainakin kirjan takannen mukaan.


14.11. Montgomery L M; Pat Vanhan kartanon valtiatar
Sattuipa käteen tämä romaani. Olen tietysti nuorena lukenut Anna-kirjat ja Pieni runotyttökirjat ja on joskus tullut mieleen, että niitä pitäisi lukea uudelleen.
Tämän kirjan edeltävä kirja Vanhan kartanon Pat, olisi pitänyt lukea ensin. Ehkä sitten olisin päässyt paremmin jyvälle tästä romaanista.
Pat rakastaa kotikartanoaan Silver Bushia, kaikkia sen paikkoja, puita yms. Paikka sijaitsee Prinssi Edvardin saarella ja toimii museona nykyisin. Sen kauneutta kuvaillaan hyvin monisanaisesti. Patilla on ollut monia kosijoita, joille hän kuitenkin antaa rukkaset, koska ei raaski muuttaa pois rakastamastaan kartanosta. Kartanon muut ihmiset, kuten isä ja äiti jäävät joten taustalle kerronnassa, kun taas Judy, taloudenhoitaja on kovin tärkeä henkilö. Judy "puhuu" murteella, jota minun on jostain syystä aika vaikea lukea. Vaikka se vaikuttaa paljon Karjalan murteelta.
Tälläkertaa lukeminen on ollut pitkäveteistä, johtuukohan minun omasta mielentilasta. Kirjan kolme ensimmäistä lukua (eli kolme vuotta) olikin puolet kirjasta, joten ei ihme jotta kesti. Mutta loppuosa kirjasta sujui nopeammin ja oli mukavampi lukea. Lopussa olikin sitten traagisia tapahtumia, jotka muuttivat koko perheen elämän.
Kirjan lopussa oleva suomentajan kertomus avaa kirjailijan tilannetta tätä kirjoittaessaan. Olisinpa sen lukenut ensin.
Loppujen lopuksi pidin tästä kirjasta.

9.11. Tuominen Pirjo; Kaarina Hannuntytär
Historiallinen romaani kertoo 1500-luvun elämästä Kustaa Vaasan aikana ja se jälkeen. Turun linnan valtiattarena oli aikansa Juhana Herttuan jalkavaimo Kaarina Hannuntytär. Kertomusta vie eteenpäin vuorollaan kirjuri Esaias Korppi, kultaseppä Jost Rekonpoika, kalakauppias Margareta Simontytär ja itse Kaarina Hannuntytär, jokainen omasta näkökulmastaan. Aika oli välillä hurjan raakaa ja vaarallista ja myrskyisää. Vaikka välillä oli upeaa loistossa elämistä, välillä kaikki ryöstettiin, hyvä jos henki säilyi. Ahneus ja toisten riistäminen oli vallassa olijoiden tapana.
Kustaa Vaasan poikien Eerikin ja Juhanan veljesviha vaikutti siihen aikaan koko Turun ja ympäristön elämään. Sotaista aikaa, kirja päättyy Nuijasodan kahinoihin.
Kirja oli hyvin mielenkiintoinen, hyvin rauhalliseen tyyliin kirjoitettu. Tykkäsin.

5.11. Vainio Anneli; Kotini on linnani Elämää Etelä-Ranskassa
Kirjailija on lääketieteen tohtori ja anestesiologian erikoislääkäri ja kirjoittanut monia kivun- ja saattohoidon oppaita. Hän on asunut Ranskassa useampaan otteeseen, kunnes vastaan tuli Robert, jonka kanssa he hankkivat talon Eltelä-Ranskasta. Ensin yhden Junasista ja sitten kun sen saivat korjattua, toisen, huonokuntoisen kivilinnan Cevennien vuoriston lähettyviltä. "Etelä-Ranskan aurinko paistaa niin hyville kuin pahoillekin, niin tomaateille kuin kurkuille, ja siitä sopii nauttia täysin rinnoin ja vatsoin"
Kirjassa kerrotaan iloisesta elämästä, naapureista, paikkakunnan historiasta, puutarhanhoidosta, patikkaretkiäkin tehdään vuoristoon. Ranskalaisen ruoan ja elämänmenon kuvauksia on paljon. Kivilinnan korjaus ei ole ihan helppoa, kerrotaan myös erilaisuudesta, tapojen outoudesta ja kielitaidon merkityksestä. Esim jos ei osaa sanoa oikeita sanoja mentyään leipomoon, ei saa palvelua ollenkaan, vaan ohitetaan jonossa. Ranskan kielikin tuottaa alussa vaikeuksia. Ja jokikin tulvii kerran 50:ssä vuodessa tuoden mutaa talon täyteen ja vieden isotkin puut ja kaiken irtonaisen mukanaan. Joskus villisikalauma ryntää puutarhaan tonkien kaiken ylös. Mutta naapuriapu toimii.
Minä pidin tästä kirjasta, kun nyt olen jotenkin ihastunut noihin paikkoihin. Jos edes joskus pääsisi käymään tuolla. En osaa sanaakaan ranskaa joten hyvä opas pitäisi olla :)
Kirjan jälkeen on ilmestynyt hänen toinenkin samasta paikasta kertova kirjansa.

2.11. Arhippa Pirkko;Parhain sä oot
Ai kun kiva lukea taas tuttua Arhippaa. En olekaan näitä lukenut pitkään aikaan.
Elisa on palaamassa töistään iltamyöhällä ravintolasta. Hänet löydetään aamulla kuolleena pensaikosta. Komisariot Varpu Ahava ja Tiia Vuoristo alkavat selvitellä kellä on syytä vihata Elisaa niin paljon, että kalauttaa tätä kivellä.  Elisalla on 14 v. tytär, entinen mies, nykyinen poikaystävä, tämän entinen vaimo, tyttären isovanhemmat, monia seksikumppaneita. Näiden puhutttamisessa menee aikaa, kunnes sattuu toinen surma.
Tuttua ja taattua kotimaista jännityskirjaa Naantalista. jostain syysta minä tykkään näistä Arhipan kirjoista. Tämä oli taas parempi kuin edellinen kirja (Tii, taa Taneli)


LOKAKUU  luin näitä 19 kirjaa. En toki ihan sanasta sanaan kaikkia korttikirjoja lukenut.


1.11. Gavalda Anna; Parempaa elämää
Mathilde asuu Pariisissa ja on nuori vähän "tohelo". Hän asuu kimppa-asunnossa jossa tehdään remonttia. Hän saa kämppiksiltään 10 000 euroa, jotta maksaisi remontoijille ja kadottaa käsilaukkunsa, mihin laittoi rahat...samalla meni kaikki muukin, koko elämä. Siitäpä se paniikki iski. Nopeasti kuitenkin selvisi, että joku oli löytänyt laukun. Mathilde joutui kuitenkin odottamaan muutaman päivän epätoivoisena, ennenkuin sai laukun takaisin. Palauttaja oli iso ja ensisilmäyksellä luotaantyöntävä kokki, mutta mitäpä siitä seurasikaan :)
Toinen tarina sitten kertoo Yannista, pariisilaisesta nuoresta miehestä, joka on tympääntynyt myymään korealaisia kotitalousrobotteja. Ja muutenkin kyllästynyt elämäntilanteeseensa, naisystäväänsä ja tämän käytökseen.
Kerran kotiin palatessa hän törmää rapussa lipastoon ja päätyy auttamaan sen kantamisessa naapurinsa asuntoon. Hänet kutsutaan sinne kylään ja he viettävät mukavan illan. Yann huomaa, että elämässä voi olla hauskaakin ja yhdessä illassa hän huomaa haluavansa muuttaa elämänsä täysin.
Vaikka tämä kirja ei ollut ihan sitä mitä luulin, oli tässä paljon uusien ajatuksien siementä.

1.11. Kinsella Sophie; Hääyöaie
Aloitin tätä mutta vaikutti niin pinnalliselta, että vaihdoin tuohon seuraavaan kirjaan. Katson jatkanko tämän lukemista vielä.
Lottie on kirjan alussa Aivan Varma, että hänen poikaystävänsä Richard aikoo kosia, kun tämä kertoo hänellä olevan jokin tärkeä kysymys. Hän on niin varma asiasta, että on ostanut tälle jo sormuksenkin. Mutta tällä olikin ihan muu kysymys ja Lottie pistää suhteen poikki. Mies lähtee USA:han ja Lottie tapaa nuoruutensa poikaystävän Benin...ja ryntää tämän kanssa naimisiin :)
Lottien sisko Fliss yrittää estää avioliiton kaikin keinon ja kun pariskunta lähtee häämatkalle tämä lahjoo hotellin henkilökunan vahtimaan, ettei avioliittoa "panna täytäntöön", niin on syy erota heti.
Kirja on tohellusta, farssia ja fiaskoa. Kaikki menee pieleen, kun Fliss ja hänen poikansa Noah ja tuoreen aviomiehen kumppani Lorcan lähtevät häämatkan kohteena olevalle Kreikan saarelle. Mukaan liittyy myös poikaystävä Richard, joka on hoksannut mitä on menettänyt Lottiessa.
Kirjailijan 12. suomennettu Chik lit romaani. Aihepiiri ei nyt ihan mun suosikkeihin kuulu, mutta oli välillä niin hauska, jotta pakko oli nauraa :D


29.10.Petäistö Helena; Nizza, Cannes, Biarritz
Joskus luin Nizzasta kertovan romaanin ja ihastuin silloin siihen paikkaan. Pitkään haaveilin matkustavani sinne ja jopa säästin rahaa...No kyllähän se haave sitten unohtui. Mutta kai se vielä jossain sielussa on tallella :)
Näin vanhassa kuvalehdessä tämän kirjan mainoksen, ja kas kirja sattuikin olemaan kirjaston hyllyssä. Luenpa nyt mitä tunnettu ulkomaanreportteri kertoo näistä Ranskan Rivieran helmistä.
Puolet kirjasta hän kertookin juuri Nizzasta ja loput Cannesista ja Biarritzista. Näiden kaupunkien historiasta, kuka on siellä joskus 1800-luvulla ja jo aikaisemmin lomaillut, niiden palatseista, hotelleista, nähtävyyksistä ja ruokapaikoista.  Upeita maisemia hän maalailee niin elävästi, piti ihan katsoa maisemia netistäkin ja ovathan ne aivan huikeita.
Hyvin mielenkiintoisia tuttavuuksia on hänellä ollut.
Hotelleista ja ruokapaikoista kerrotaan kivasti onko oltava paksu lompakko, kun sinne menee vai minne mennä penninvenyttäjän kukkarolla. Mistä ostaa tuliasisia ja mistä hankkia tyylikkäitä vaatteita. Kaiken nähneille annetaan myös vinkkejä käyntipaikoista ja ostoksista.
Jos joskus on mahdollisuus tuonne matkustaa, kannattaa hankkia tämä kirja. On tässä niin hyvät vinkit minne mennä ja missä käydä.

27.10. Jansson Anna; Unissakävelijä
Toinen Maria Wern dekkari minkä luin.
Gotlannissa Visbyssä Maria joutuu pahoinpidellyksi yrittäessään puolustaa nuorta poikaa väkivallalta. Lopuksi potkija tuikkaa häntä verisellä neulalla ja toivottelee tervemenoa helvettiin.
Kohta surmataan nuori sairaanhoitaja ja myöhemmin hänen naapurinsa. Tuntuu ettei loppua näille surmille tule. Lyhyissä kertomuksissa välillä kerrotaan miten surmaaja seuraa netin tai valvontakameroiden avulla ihmisiä ja suunnittelee kuka otetaan seuraavaksi käsittelyyn. Outoa on, kun kaikki murhatut ovat käyneet saman lääkärin potilaana.
Havaintoja tästä öisin liikkuvasta hahmosta ei tahdo tulla, kaikki pelkäävät. Jotkut näkevät oudosti hoippuvan huppupäisen hahmon kantavan säkkiä selässään.
Poliisien henkilökohtaista elämää seurataan myös, vaikka on rankat tutkimukset menossa, joutavat he myös ongelle :)
Loppuhuipennus olikin sitten yllättävä. Syyllinen olikin kirjassa erikseen esittelemätön henkilö, ylilahjakas nuori mies, ja täysin tunteeton kostonhimoinen tyyppi.
Olipa aika rankka kertomus. Joskus on tehnyt mieli käydä Gotlannissa, varmasti ihastuttava paikka. Ihan heti tällaisia kirjoja luettuaan ei tekisi mieli mennä sinne käymään..


24.10. Hämeen-Anttila Virpi; Tapetinvärinen
Kirjan "minä" saa käsiinsä lehtihaastattelun, jossa Anna Hopea kertoo, ettei pyytele enää anteeksi. Juttu ja kuvat tuovat mieleen menneisyyden muistoja kouluajoista, jolloin Anna, entinen Mimi oli ollut kirjoittajan ystävä. Ja painajainen, lopulta. Kirjassa on oikeastaan vain muutama henkilö, "minä" ja hänen miehensä, senjälkeen vain muistellaan menneitä, toisten muistelmia. Muut henkilöt taitavat olla "minän" sivupersoonia, outoja vastaantulojoita, pelottavia ja epätodellisia kulkijoita, jotka tuntevat "minän" menneisyyden paremmin kuin tämä itse, vaikka hän ei ole kertonut heille elämästään.
Kirja oli tosi outo ja epätodellinen kertomus kirjan "minän" 60-luvun lapsuudesta ja 70-luvun nuoruudesta. Koulunkäynnistä ja sen jättämistä traumoista, lihavuudesta ja anoreksiasta, lasten laiminlyönnistä ja syrjään jättämisestä, kirjailijalla oli itselläänkin ollut näistä omakohtaisia kokemuksia.
Jotenkin nämä tämän ajan muistelemiset olivat tuttuja minullekin sen ajan eläneenä. Mimi käy keskustelua puhelimitse ja sähköpostilla kirjan minän kanssa, eikä nämä tapaa toisaan "oikeasti", vaikka he sopivat tapaamisia monesti.
Mitä me muistamme, ovatko muistot oikeita vai vain niitä joita haluamme muistaa?
En jaksanut lukea jokaista sivua,  kahlasin vaan läpi suurinpiirtein. En pitänyt tästä kirjasta.

Oli pakko vielä katsella netistä mitä muut lukijat olivat pitäneet tästä kirjasta. Olihan tästä monta arviointia ja moni oli pitänyt tästä kovasti ja jotkut eivät ollenkaan, niinkuin minäkin.
Tämä oli muistaakseni :) ensimmäinen tämän kirjailijan kirja, minkä luin.

23.10. Ranto Kirsi; Pehmeä kuin kukka, kova kuin timantti
Tangokuningattaren toinen kirja kertoo hänen omasta elämästään, matkoistaan, enkeli-uskosta, Äiti Amman Ashramissa vietetyistä ajoista, feminiinisyyden ja maskuliinisuuden mysteereistä. Tietysti sairaus, joka vaikeuttaa puhumista ja laulamista on myös mukana.
Välillä tuntui mulle menevän vähän "yli hilseen" tämä naiseuden mysteeri, mutta kirjasta oli mukava lukea matkoista Intiaan ja Amerikkaan, kauniita maisemia ja kuvauksia Kaliforniasta.
Ehkä lainasin tämän senkin takia kun on ollut aika vaikea syksy itselläkin, ehkä tarvitsen itsekin "jumalatarvoimaa", jotta taas pääsee eteenpäin. Kannattaa varmaan etsiä käsiini myös hänen ensimmäinen kirjansa; Ole se valo joka olet.
"Olkoon ilo, kiitollisuus, rauha, runsaus, nöyryys, anteeksianto ja rakkaus läsnä elämässämme nyt ja aina. Kiitos, kiitos, kiitos."

21.10. Jansson Anna; Hopealantti
Ensimmäinen lukemani Maria Wern-dekkari vuodelta 2003. Maria on pestautunut kesälomansijaiseksi Visbyn poliisilaitokselle, hänen perheensä ei ole täällä mukana. Kaupungissa vietetään keskiaikaviikkoa ja Gotlannin verinen historia on mukana kirjassa. Jollainlailla vaikutti aika sekavalta alussa lukeminen, kun oli paljon "uusia" henkilöitä ja nimiä. Vähän vaikeata oli tietää kuka kukin on. Mutta kyllä se siitä sujui.
Maatalon emäntä Mona tulee sotkeutuneeksi murhaan, silminnäkijäksi ja avunantajaksi...Hänen miehensä katoaa ja poliisit alkavat selvitellä tapahtunutta. Monan poika asuu seudulla, jossa on iät ajat liikkunut tarinoita suolla ilmestyneistä valoista ja pelottavista kulkijoista. Kerrotaan että suolle olisi haudattu keskiaikainen aarre.
Kirja oli tosi jännittävä. Pitkään meni ennenkuin selvisi miten hopealantti liittyy kirjan tapahtumiin.

Hellsten Tommy; Löydät kun lakkaat etsimästä, kirja läsnäolon mysteeristä
Tekstit olivat syntyneet joka aamuisen mietiskelyn päätteeksi, työkaluja jokaiseen päivään, joka on hänen edessään ollut. Lyhyet tekstit ovat syntyneet läsnäolon lähteen äärellä. Kirjassa on kauniita kuviakin, jotka hän on itse ottanut.
"Vasta kun oppii olemaan läsnä, tässä ja nyt, alkaa nähdä, mikä loppujen lopuksi on tärkeintä"
"Kun pakonomainen ajattelu väistyy ja mieli hiljenee, silloin olet läsnä tässä hetkessä, jossa kaikki on kirkasta, yksinkertaista ja selkeää"
Jokaisella sivulla on tällainen yksi ajatus, isolla fontilla, näkee huonompinäköinenkin lukea.
Kirjasta voi olla apua hiljentymisessä ja omaan elämäntilanteeseensa helpotusta etsiessä. Kirjoitin joitain näistä myös päiväkirjaani muistiin.

18.10. Jokinen Seppo; Lyöty mies, kolmetoista rikoskertomusta
Kolmetoista erillistä, tapahtumista kertovaa tarinaa Tampereen poliisilaitokselta, vanhat tutut siellä työskentelevät. Rikoksiin liittyvät ihmiset, tekijät ja heidän läheisensä ovat tietysti uusia tuttavuuksia. Oli hienoa lukea tällaisia lyhyitäkin juttuja, kun rikokset selvisivät nopeasti aina luvun lopussa. Tavallaan tarinat kuitenkin jatkuivat, taustalla oli komisario Koskisen naisystävän sairauden eteneminen ja sen tuomat vaikutuset työssä jaksamiseen. Hyvä kirja.

16.10. Holopainen Anu; Ilmestyskirjan täti
Airi on kahden pikkupojan äiti ja avopuoliso Jarmolle. Jarmon suku on muuten mukavaa, vaan on eräs täti Liila, jota Airi ei voi sietää. Muut suvun jäsenet eivät yhtään näe mitään outoa Liilassa, eikä tämän käytöksessä.
Airin hoitovapaa on lopussa ja hän palaa töihin, kuullakseen että firma yhdistetään toiseen ja siellä onkin töissä tämä Liila.  Samalla alkavat YyTeet ja koko töihinpaluu on yhtä katastrofia. Airi menettää yöunensa ja elämä vaikuttaa olevan ihan kamalaa burnoutin ja työn, jossa Airi ei tainnut saada mitään aikaiseksi, kanssa. Onneksi mies ymmärtää hoitaa lapset ja kodinkin.
Koko kirja oli yhtä tohellusta, jos voi kuka munata kaiken töissä ja kotonakin, niin Airi :) Koko kirja meni kauhistellessa Liila-tädin tekemisiä ja sanomisia. Oli harvinaisen pitkäveteinen luettava. Jossain kohti vähän nauratti, mutta en tykännyt tästä kirjasta, vaikka en tohtinut keskenkään jättää.

14.10 Jansson Anna; Amorin kiehkurat
Kirjailija on aikaisemmin kirjoittanut 14 dekkaria ja luulin että tämäkin on sellainen, mutta onkin viihderomaani, ensimmäinen laatuaan. Näin kerrottiin kirjan takaliepeessä.
Kirja kertoo kampaamon omistajan Angelikan elämästä Gotlannissa. Kampaamossa työskentelee myös nuorimies Ricky ja heillä on yhdessä tapana auttaa asiakkaitaan, ei vaan hiusten laitossa, vaan myös sopivan kumppanin löytymisessä. Olipahan tässäkin jännittäviä elementtejä, kun äkkiä Angelikan talo ja koko henkilöllisyys kaapataan ja hänen kotiinsa muuttaa eräänä päivänä vieras Mies, joka on kuulemma ostanut talon. Monelta muultakin on samalla tavalla viety talo! Angelika kumppaneineen selvittää itse kuka tämä kaappaaja on, ja valloittava rakkaus löytyy myös hänelle itselleen.
Aina jokaisen uuden kirjailija teksti on erilaista, mutta olihan tämä valloittava, hauska, huumorin täyttämä romaani. Oikein hyvä lukukokemus. Lähden kirjastoon lainaamaan hänen dekkareitaankin.

10.10. Marttinen Annamari;Vapaa
Otin tämän lainaan kirjan ajankohtaisuuden vuoksi.
Kirja kertoo Irakista tulleesta pakolaismiehestä Mahdista, joka on juuri tullut Suomeen ja viedään Joutsenon vastaanottokeskukseen, entiseen Konnunsuon vankilaan. Hengenvaaran, pahoinpiteyjen ja pakomatkan jälkeen hän tulee toisten vieraiden pakolaisten kanssa tähän kylmään ja kaukaiseen maahan, johon hän ei halua ja johon häntä ei haluta. Ikävä äitiä, kipu, nälkä, pitkästyminen, vieraus...
"Elämä on outoa. Outo pähkähullu kuvaelma, josta valtaosa on silkkaa mielipuolisuutta..."

Mahdin elämä on nyt täällä, turvassa, mutta vanhat painajaiset, kidutus, vanhempien kuolema, veljen katoaminen, kaiken outous on läsnä. Ihmisetkin ovat Suomessa niin värittömiä, että heidän silmistään voisi nähdä pään sisään ym vaikuttavat.
Ainoa hyvä asia on suomenkielen tunnit ja opettaja Katariina, joka on vaalea ja kaunis kuin enkeli. Odotus, haastatteluun, terveystarkastukseen, turvapaikkapäätöksen saanti...pelottaa ja kuitenkin niitä odottaa. Jotkut saavat turvapaikkapäätöksen, jotkut viedään poliisisaatossa pois...
Entinen vanki, joka on joskus asunut siinä sellissä alkaa "puhua" Mahdille ja kertoa itsestään unessa.

Luin tämän nopeasti, enkä olisi jaksanut lukea yhtään pidempää kirjaa. Oli aika raskas kokemus, vaikka olen jollainlailla tiennyt mistä nämä turvapaikanhakijat voivat tulla. Tämä oli yhden ihmisen kokemus, näitä on tuhansia erilaisia. Kirjoittaja on työskennellyt tässä vastaanottokeskuksessa suomenkielen opettajana ja oppilaat ovat kertoneet kokemuksistaan opettajalleen.
Kannattaa lukea!

8.10. Boyd Hilary; Täydellinen avioliitto
Lontoolaisilla Jo;lla ja Lawrencella on kai tällaiselta vaikuttanut avioliitto. Hyvin tienaavia ihmisiä, kunnes Lawrencella on eläkkeelle jäämisjuhlat.  L. on ollut vähän kummallisen oloinen jo vähän aikaa ja Jo luulee sen johtuvan eläkkeelle jäämisestä, onhan se suuri muutos heidän elämässään.

Juhlien jälkeen L. kuitenkin pamauttaa "pommin": hän on ollut jo vuoden rakastunut kolleegaansa ja seksisuhteessa tämän kanssa, eli hän on biseksuaali.  L. muuttaa erilleen, ei kuitenkaan uuden kumppanin kanssa vielä yhteen. Jo jää asumaan kotiinsa.
Tätä sitten vatvotaan puoleen ja toiseen koko kirjan ajan 370 sivua. Joitakin sivujuonia on, pariskunnan kahden aikuisen lapsen ongelmia ja Jo:n ystävän Donnan kanssa keskusteluja, mutta kirjassa vatvotaan pääasiassa palatako yhteen vai ei. Ai niin, Olihan Jo:llakin kiihkeä rakkaussuhde nuoren miehen kanssa :)
Aika tasapaksua luettavaa, vai onkohan englantilainen kieli ja kulttuuri syyllinen tänän "tasapaksuuteen", en tiedä. Luin kuitenkin kirjan.

Niemistö P&P; 100 omatekoista korttia
Korttien tekeminen houkuttaa ja koukuttaa. Kaikki vinkit ja ohjeet ovat tarpeen.
Tarvikkeet, työvälineet ja tekniikka. Jokaisesta kirjasta saa jotain neuvoa materiaaleihin ja tarvikkeisiin.

Puukko Raija; Ekokorttitemppu
Ignatius Heidi; Muista kortilla!
Paavilainen Maija; Tilpehööristä tarpeeksi
Etsin ohjeita ja vinkkejä korttiaskarteluun. Tuossa Paavilaisen kirjassa on kyllä muitakin ohjeita ja vinkkejä. Näistä kyllä löytyy monenlaista ohjetta ja vinkkiä monenlaiseen tekemiseen. Lueskelen näitä aina välillä.

4.10. Susi Pauliina; Nostalgia
Kun sattui tämän saman kirjailijan (kuin Takaikkuna) kirjoittama kirja käteen, niin päätin lainata tään viikonloppulukemiseksi.
Tämä oli minusta vielä sekavampi kirja kuin Takaikkuna. Kertoo 2000-luvun mediasta ja kuinka hulluksi työelämä voikaan mennä. Takakannessa sanotaan jotta itkettävän tragikoomiseksi, en kyllä ite nauranut kuin kerran. Oli senverran karmeelta kuullostavaa tämän päähenkilön työskentely ja perhe-elämä. En tietysti ole varmaan hyvin paljon lukenut toimittajan työskentelystä, mutta tulipahan luettua tämäkin.

2.10. Sariola Tuula; ...ja kolmas kerta
Konstaapelit Mäntyharjulta ovat viettämässä lomaansa kalastellen Lapissa. He menevät sateisena päivänä huutokauppaan, jossa meklarina on mäntyharjulainen tuttu mies.
Vanhasta amerikanarkusta löytyykin naisen ruumis. Joka hänkin on Mäntyharjulta ...poliisit ovat paikalla, mutta paikallinen poliisi ei tietenkään pidä kollegojen arvostelusta.
Kirja on vuodelta 2002 ja oli kirjaston poistohyllyssä, josta sen nappasin. Semmonen pikalukukirja, ei hirveän mielenkiintoinen, vaikka alussa olikin hienoja Lapin-kuvauksia. Aikaisemmin olen lukenut  kirjan: Totta on, mutta todistakaa-samalta kirjailijalta.

SYYSKUU (15 kirjaa tuli kahlattua tässä kuussa)

28.9. Susi Pauliina; Takaikkuna
Varasin tämän kirjan, koska blogituttavani kehui sitä oikein hyväksi :) Tämä tulikin hyvin nopeasti, ei ollut muita varauksia. Kerkisin just lukea tään, 1.10 lopetin.
Tämän lukemiseen sain idean Maijan kirjablogista.
Tämä paksu kirja 550 sivua +kiitokset oli aivan, mitähän nyt sanoisin "karmeaa" luettavaa, ihmisten kiusaamista. Kun julkisuuteen menee jonkin niin kiistanalaisen asian (kuin seksi) kanssa saa kaiken töryn niskaansa. Nettihakkeri käy kimppuun ja tekee Leian kimppuun, tekee tämän elämän helvetiksi. kaiken saa toimimattomaksi, pankkikortit, jopa elämän päättymään, kun vaan osaa hakkeroida. Puhelinten ja tietokoneen kameran kautta voi seurata ihmisiä, missä he ovat, kenelle soittelevat ja mitä tietokoneen kansa tehdään.
Todellakin kirjan loppuun mennessä jännitys käy sietämättömäksi. Vaikka kirjassa onkin aikamoista kohellusta ja välillä menee "yli hilseen", niin kirja on jännittävä ja mielenkiintoinen. Pelottavakin.
Ainakin saattaa miettiä, mitä tekee puhelimensa kanssa ja tietokoneen kameran päälle kannattaa laittaa tarra :) Eikä IKINÄ pidä ruveta riisuuntumaan tietokoneen edessä, eikä kännykänkään...

28.9. Lindgen Minna; Ehtoolehdon tuho
Kirjassa maalaillaan oikein "kunnollista" kauhukuvaa vanhusten tulevaisuuden asumisesta, hoitoahan he eivät enää saa ollenkaan. On vain älyseinä, josta tulee raamatunlauseita. Älyjääkaappi, joka kertoo jos kaapissa on vanhenevia ruokia. Ruokasalissa on automaatti, josta voi valita valmiiksi mössättyä ruokaa, joka on joko palloina, soikioina, kuutioina tai lieriöinä, ja eri värisinä paloina. Lemmikkirobotit, ja robottiavustajat, jotka sähkökatkon tullessa kuristavat emäntänsä. Rottiakin siellä vilisee, ne ovatkin ainoita kontakteja vanhuksilla.
Oikeita ihmisiä vanhusten arjessa ovat vain uskonnollisen yhteisön vapaaehtoiset, jotka käyvät säännöllisesti tinkimässä rahaa ja tunkemassa vanhukselle testamenttipapereita. Ovistahan ei kukaan omainenkaan pääse, jos ei joku laske sisälle. Puhelimiahan ei vanhuksille ole jätetty. Ja tämä itsepalvelu maksaa huimasti enemmän kuin entinen asuminen.
Huhhuh, aikamoista touhua on Ehtoolehdossa, tässä useamman tahon rahoittamassa vanhustenhoidon pilottiasuinpaikassa.
Tämä kirja ei enää ole yhtä hauska kuin edelliset sarjan romaanit. Jonkinkerran sai kuitenkin nauraa tuttaviemme Siirin, Irman ja muutaman muunkin kohelluksille.
Aika epätoivoinen olo jäi tästä kirjasta, enkä tykännyt yhtä paljon kuin sarjan edellisistä kirjoista.

26.9. Doughty Louise; Kielletyn hedelmän kuja
Kirjailija on palkittu menestyskirjailija ja kirjaa on kehuttu vuolaasti...en vaan minä oikein pitänyt tästä psykologisesta trilleristä.
Kertomus etenee vuolaasti kertoen jokaisesta asiasta mitä tehdään ja missä ollaan. Läpi kirjan ollaan oikeudenistunnossa, jossa päähenkilö on syytettynä osallisuudesta murhaan tai ainakin siihen yllyttämiseen. Seksiä tässä romaanissa on myös paljon.
Päähenkilö Yvonne on menestynyt genetiikan tutkija ja yliopiston arvostettu työntekijä. Hänellä on hyvä perhe ja yhtäkkiä hän hairahtuu salaiseen seksisuhteeseen vieraan miehen kanssa, jonka nimeäkään hän ei tiedä.
Harpoin kyllä kirjan lukuja, koska en jaksanut lukea jokaista sanaa vuolaasta kerronnasta. Enkä ole ennenkään oikein tykännyt oikeudenistunnoista kertovista kirjoista. Senverran kiinnosti kuitenkin lukea kirja loppuun, jotta saan selville kuinka Yvonnelle käy lopulta. 

24.9. Varis Tuula-Liina; Irma
Irman elämäntarina neljässä kertomuksessa. Ensin Irma vierailee valtuuskunnan kanssa vasta itsenäistyneessä Baltian maassa, hyvin "kurjassa" loukossa, jossa kyllä hyvin otetaan vastaan mutta on vaan kieliongelmia ja katkeruutta. Matkan aikana hänen miehensä on löytänyt uuden naisen, joka on saapunut heidän kotiinsa ja nukkunut hänen sängyssään. Erohan siitä sitten on tullut. Irma jää kolmestaa kahden lapsensa kanssa, kun mies muuttaa Lappiin uuden taiteilija-vaimonsa kanssa.
Toisessa kertomuksessa Irma voittaa Kreikan matkan ja lähtee naisystävänsä kanssa sinne. Siitä seuraa kiihkeä romassi naimisissa olevan miehen kanssa.
Kolmas tarina kerrotaan entisen miehen Markuksen "suulla", hänen vaimonsa Ursula on sitten vuosien saatossa alkoholisoitunut ja kuollut. Markus lähtee käymään Helsingissä, Irmankin luona ja tutustuu uudelleen lapsiinsa, joihin ei ole voinut pitää yhteyttä.
Neljännessä luvussa Irma on jo vanha, ja muistelee lapsuuttaan.
Tämä oli yllättävän hyvä kirja, ehyt lukukokemus. Naisen koko elämä.


21.9. Idström Annika; Sinitaivas
Luin välillä tämän -80-luvulla kirjakerhosta ostetun oman kirjan, kun on aikomus vähentää näitä kaapista. Seuraavaksi tämä lähtee kiertoon.
Muistaakseni en silloin nuorempana tästä oikein pitänyt, mutta nyt vanhana on näkökulma muuttunut.
Nyt luin tämän mielenkiinnolla, ja tykkäsin. Kirjan tapahtumat tiivistyivät loppua kohden, kun asioista paljastui taustoja.
Eihän tämä ole ihan keveimmästä päästä tämäkään romaani, joka kertoo neljän naisen elämästä Helsingissä.
Virpi on eronnut noin vuosi sitten, mutta on juuttunut entiseen mieheensä, niin kauaksi aikaa kunnes tämä yllättäen menee uusiin naimisiin. Virpi muuttaa kerrostaloon poikansa Maurin kanssa ja alkaa tutustua naapureihinsa.
Toini elää murrosikäisen tyttärensä kanssa, kotiinsa supistunutta elämää. Tytär kieltää ja kontrolloi.
Sirpa elää perheelleen. Mies on kauppamatkustaja ja he "säästävät" omakotitaloa varten.
Sointu-taksikuski kertoo opiskelevansa lakimieheksi ja ajaa yöt taksia.
Jokaisella heistä on omat "luurankonsa" kaapeissaan.
He päättävät lähteä tanssiman :) Tutunoloinen kuvaus sen ajan ravintolasta.

"Puhutteleva esikoisromaani neljästä erilaisesta naisesta, rakkaudesta, kaipauksesta...Romaanin ansiot ovat tämän naiskuvauksen hallinnassa, näiden neljän naisen kautta peilautuvan todellisuuden ja unelmien välisen ristiriidan etevän ymmärtävässä kuvauksessa" kerrotaan kirjan takakannessa.

Kirjailija on kirjoittanut tämän lisäksi muutamia kirjoja. Hän on edesmennyt 20.9.2011. Juuri neljä vuotta sitten.  Hän on saanut Pro Finlandia palkinnon ja hänen kirjansa on ollut Finladia palkintoehdokkaanakin.

19.9. Romppainen Katariina; Pitkät päiväunet
Tämä v. 2010 julkaistu aikuisten esikoisromaani (nuortenkirjoja aikaisemmin) on ajankohtaisuudessaan nytkin riipaiseva.
Nuori Rita pestautuu vanhusten kotihoitajakaksi väärennetyillä papereilla ja tietämättämyyttään jättää huonokuntoiselle vanhukselle lääkkeet antamatta. Äkkiä vanha mies Arvo tormistuukin tajuihinsa ja jättää nielemättä lääkkeensä, joita muutkin hoitajat hänelle antavat. Hän on "nukkunut" 10 v. hukkaan elämästään, täysin unohduksiin. Missä vaimo, kuka on presidentti, mikä on euro, entäs netti?
Hänestä tulee fiksu mies, joka löytää omaisensa ja selvittää asiansa näiden kanssa.
Kirjassa on välillä lukuja  Arvon lapsien elämästä ja myös Ritan äidin ja isän kertomana heidän asioistaan. Aluksi ne vähän sotki, mutta tutustuihan heihin sitten.
Tämä oli minusta oikein hyvä kirja, maanläheistä huumoria aika rankoista asioista. Kuvausta kotihoitajan arjesta ja työstä, vanhusten yksinäisyydestä ja laiminlyönnistä. Kuinka lääkettä lisätään vanhukselle ilman että lääkäri näkeekään häntä...

16.9. Paloheimo Laura; Mama Mojo
Kirjaa lukiessa tuntui, että olen kyllä lukenut tämän edeltävän osan. Olen kyllä lukenut kirjailijan OMG:n ainakin jotenkin. Liekö siitä tullut tuttuus, muistaakseni en ole Klaukkala- kirjaa lukenut.
DeJaVu-muotiliikkeen omistaja Julia on saanut ihanan tyttövauvan muutama kuukausi sitten. Hänen miehensä Timppa on saanut pestin ralliautojen huolto-keikalle. Niinpä Julia taiteilee yksin ensimmäisen vauvansa kanssa, onhan hänellä kuitenkin ystäviä ja äitikin tukena. Ja anoppi Italiassa Skypen-välityksellä.
Timppa pääsee sitten Dubaihin asti ralliväen mukana ja Julia saa hyvän syyn olla erittäin mustasukkainen Timpasta, asuuhan hän samassa hotellihuoneessa lapsuudenystävänsä kanssa, joka on nainen.
Aikamoista kohellusta tässä kirjassa on, hauskaa, nuorta menevää touhua muodin ja rallin parissa.
Mama Mojo muuten tarkoittaa sitä äitienergiaa "mojoa", mitä äideistä löytyy tai pitää löytyä, jotta he pystyvät pyörittämään työ-koti-lapsi-härdelliä.


17.9. Lehtolainen Leena; Kuusi kohtausta Sadusta
Kirja kertoo erään Sadun elämästä teatterin muodossa. Satu on taiteilija, en oikein päässyt selville  onko hän kirjailija vai kuvataiteilija, taisi olla molempia. En oikein saanut otetta vuoropuheun muodossa olevaan tekstiin.
Luin kyllä melkein kaikki suorat tekstiosuudet ja kirjan alun ja lopun.
Eipä tämä ole minun lempikirja, vaikka aikaisemmat kirjailijan Maria Kallio-dekkarit olen lukenut ja tykännyt kovasti.

12.9. Lönnroth Heleena; Uhri 
"Ovatko hyvät hyviä ja pahat pahoja, ja näkyykö se päällepäin? Voiko uhrin roolista selvitä hengissä? "
Miesporukka keksii hyvän tienaamiskeinon, aletaan hakea rikkaita naisia ja ruvetaan "auervaaroiksi"
Aino on tynnyrissä kasvatettu kokematon nainen ja äidin kuoltua nyt aikoo alkaa Elää. He sitten kohtaavat toisensa.
Ainon uuteen elämään kuuluu muutto Kotkasta Lapualle, josta hän saa kunnan kirjanpitäjän paikan. Hänen esinaisensa on räväkkä nainen ja he ystävystyvät.  Ainon miesystävä muuttaa myös Lapualle ja he kaverinsa kanssa miettivät muitakin rikastumiskeinoja.
Samoihin aikoihin Pohjanmaalla löytyy useita nuoria tyttöjä surmattuna. Tässäpä kirjan aiheet pääosin.
Tämäkään kirja ei ole turhilla löpinöillä ja korulauseilla pilattu :) Varsin suoraviivaista ja nopeaa luettavaa. Kirjan takakannen teksti kyllä kertoo paljon, ensiksi pahat mielessä olleet ovatkin lopulta muuttuneet paremmiksi :)

11.9. Bown James; Katukatti Bob
Sattuipa tämä kuuluisa kirja käteen kirjastossa. Pitihän tähän alkaa tutustua.
James elää Lontoon kaduilla, käy katusoittajana tienaten juuri ja juuri elämäänsä tarvittavat punnat. Rappukäytävässä on eräänä iltana oranssinpunainen kissa, joka muuttaa Jamesin  elämän. Kissa ei näy kuuluvan kenellekään ja se valitsee Jamesin isännäkseen.  Katusoittajana oleminen ei ole kaikkein turvallisinta hommaa, mutta Bob auttaa paljon rahan hankinnassa. James on huumevieroituksessa ja hänen elämänsä saa uuden suunnan Bobista huolehtimisen avulla.
Kirjassa kerrotaan Lontoon kaduilla elämisen vaikeuksista niin katusoittajana ja sen jälkeen lehden myyjänä. Näyttää elämä olevan siellä paljon erilaista kuin Suomessa. Kukapa elättäisi täällä itsensä kadulla lehtiä myyden.

Kannattaa myös kuuklata katukatti bob. Löytyy feisbook ja monia videoita ja kuvia heistä.

Tuominen Pirjo; Varjo vierellä käy
Tänä  vuonna julkaistu Mailis Sarka-sarjaan uusi kirja.
Mailiksen mökkinaapuri on siirtynyt ajasta ikuisuuteen, niinpä hän alussa ikävissään laittelee Saranpään kesämökkiään kuntoon. Hän odottaa miesystäväänsä Alania sinne, mutta tämä karkaa taas Amazonin viidakkoon.
Suurimmaksi osaksi tämän kirjan tarina kertoo "myrkkyhoitajan" tarinaa. "Vanhusten yllättäviä kuolemia, kadonneita lääkkeitä, rahavarkauksia. Kuka tekee tuhojaan hoitolaitoksissa ja kodeissa"
Joku aika sittenhän oli tämä asia pinnalla, nyt taas unohtunut! Vaikea ajatella, kuinka tällainen hoitaja on saanut toimia, vaikka on jo jäänyt kiinni rikoksista.
Mutta Mailis joutuu myös puuttumaan vuorineuvos Wallasvuon museon hoitoon ja valitsemaan museolle johtajaa. Tässä kirjassa on monta toisiaan sivuavaa tarinaa.
Kyllähän tämän luki mielellään, mutta ei ihan yllä samalle tasolle kuin aikaisemmat tämän sarjan kirjat.


Luin kaksi omaa kirjaa; jotka on otettu kirjaston poistohyllystä
Langley Tania; Pennitön perijätär
1800-luvn lopulle sijoittuva kertomus nuoren naisen elämästä. Hänen isänsä kuoli ja kartano meni pakkohuutokaupassa ja orpo nuori nainen jäi sukulaistensa niskoille.  Hän on kuitenkin sisukas tyttö ja lähtee tienaamaan omaa rahaa kartanon ostaneen poikamiehen tavarataloon. Luin tämän jo aikaisemmin ja nyt uusin. Varsin mukava, kevyt pikku menestystarina.
Autio Orvokki ; Merkki päällä
Armi on muuttanut Pohjanmaalta Tampereelle erottuaan jo aikoja sitten epävakaasta miehestään. Kerrostalossa asuu myös Armin  murrosikäinen tytär ja vähän nuorempi poika. Armilla on tyttären kanssa vakavia ongelmia, kun tämä ei usko mitään, eikä tee mitään mitä äiti käskee. Rahasta on tiukkaa, vaikka lasten anoppi ja isä laittavat heille rahaa. Armi on töissä Sokoksen kangasosastolla.
Enempää selostamatta tätä kirjaa, oli se kuitenkin mukava lukea uudelleen, ennen kierrätykseen laittamista. Lopussa perheen elämä selkiytyy ja uusi suunta löytyy.


Taylor Kathleen; Suuri sukkakirja
Selaillut olen tätä pariin kertaa. Kauniita sukkiahan siinä on. Kirjassa esitetyt langat ovat vaan aivan vieraita, jotta pitää perehtyä kuinka omat langat sopisivat näihin ohjeisiin. Selaan ja selaan...kuitenkaan en ole tästä vielä aloittanut yhtään sukkaa neulomaan.

Varis Tuula-Liina; Naisen paras ystävä
Tämä onkin ensimmäinen kirja mulla luettavana tältä paikalliselta kirjailijalta, ei vaan ole tullut näitä vastaan kirjastossa.
Tämä psykologinen trilleri kertoo miehestä, joka on lapsuudessaan ollut kaltoinkohdeltu alkoholistiäidin poika. " Hänen elämänsä oli jo silloin pelkkiä käytännön selviytymiskeinoja,  ja jo hyvin varhain hän oivalsi, että hänen selviytyäkseen on ennen kaikkea  osattava miellyttää muita ihmisiä. Ei vain niitä, joista oli välittömästi riippuvainen vaan kaikkia ihmisiä, sillä loppujen lopuksi hän oli riippuvainen kaikista. Kioskinpitäjän ja marketin kassankin oli pidettävä häntä mukavana ja fiksuna ihmisenä, mummon, jonka rollaattorin hän nosti pysäkiltä ratikkaan, oli ihmetellen huokaistava, että maailmassa sentään on vielä hänen kaltaisiaan herrasmiehiä"
Ja naisihmisä..."hän halveksi noita hyvänsuopia hölmöjä ja auliisti itseään tarjoavia naisihmisiä hän suorastaan inhosi"  Rahaa hän kuppasi näiltä naisilta, joita oli hänen asuinkumppaninsa mukaan laumoittain. Eli kirja kertoo nykyajan "auervaarasta", joka kerran ihan "vahingossa" sattui kuristamaan erään itseään tyrkyttävän naisen hengiltä ja vei tältä mukavan summan rahaa....
Rikosta selvittelee helteisenä kesänä lomalla oleva rikoskomisario, koska hän sattuu asumaan siinä lähellä.
Rikoksista huolimatta ihan mukava pieni kirja lukea tältä palkitulta kirjailijalta. Ehkäpä katselen kirjaston hyllystäkin tarkemmin näkyykö hänen kirjojaan siellä.

ELOKUU 10 kirjaa tässäkin kuussa, osa omia kirjoja (luettu kaapista ulos)

29.8. Paavilainen Ulla-Maija; Äkkilähtö
Lainasin tämän ihan tuon kirjan nimen takia :) Luen tätä iltaisin, jos tuo edellinen kirja on liian jännittävää iltalukemista, jotta saisi yöllä nukuttua.
Näin meinasin, mutta tämä kirja vei kuitenkin voiton ja luin tämän kerralla.
Matkatoimistovirkailija Hanna ja hänen miehensä Björn, kansainvälisen puuteollisuuden menevä mies, ajautuvat eroon. Ensin kuitenkin Hanna viettää lomansa Thaimaassa yksin, ainakin sen tästä oppi, ettei se ole yksin lomailevan naisen paikka. Kun Hanna tulee tyhjään kotiin ja aloittaa työt seuraavana päivänä, kaikki työntekijät saavat potkut, konkurssin takia. Samana iltana hänen kotiinpalannut miehensä kertoo muuttavansa pois. On vuosikausia ollut toinen nainen Thaimaasta  ja hän on pienen pojan isä. Siinäpä on Hannan kriisi valmis, työttömyys ja yksinäisyys ja vielä kivut vasemmassa olkapäässä, joihin ei löydy syytä. Ison hienon vastaremontoidun talon hoitaminen jää hänen harteilleen. Tytärkin saapuu kotiin ulkolaisen sulhasensa kanssa, lasta odottaen.
Sitten kertomus onkin täynnä ironiaa ja ilkeää sarkasmia, työttömyydestä, tarpeettomuudesta ja ikääntymisestä. Sekä siitä, kun ihmiset yrittävät pitää kulissit hienoina ja huippulaatuisina. Kunnes ne romahtavat ja jää vain sirpaleita jäljelle.
Ei mitenkään tämä ollut iloinen kirja, mutta ehkä sopi hyvin mun nykyiseen epätietoisuuden tilaan luettavaksi.


26.8-3.9  Vala Vera; Tuomitut
Neljäs jännäri tältä kirjailijalta. Arianna De Bellis on nyt Torinossa selvittelemässä toimeksiantoaan toverinsa Angelon kanssa.
Hänen sukulaisensa tyttärentytär on ollut vuosikausia kadoksissa. Nyt joku on lähtettänyt heille varoituksen, jotta hän on vaarassa.
Torinossa on samoihin aikoihin surmattu useampi pappi ja Ares, Ariannan veli padre Francesco, saa myös toimeksiannon auttaa surmien selvittelyssä.
Tässä paksussa (yli 450 sivua) jännärissä on paljon luettavaa, alkaen Ariannan vanhoista traumaattisista unista, hänen vuosia sitten tapahtuneesta kidnappauksesta, vanhojen rakennusten kuvailuun ja katolisen kirkon pappien toiminnan selostuksiin,  monenlaisten uskonnollisten lahkojen toimintaa, mithra-kultin ominaisuuksia ja -merkkejä (esoteerisiä mysteereitä). Välillä tuntui jotta liikaakin tätä kaikkea selostusta. Todella paljon on pitänyt tietoa hankkia tätäkin kirjoittaessa.
En ihan hurjasti tykännyt, mutta tietysti luin tämän.

24.8. Olsson Linda;Kun mustarastas laulaa
Kirjailijan neljäs teos; mielessä viipyilevä kertomus uskalluksesta rakastaa ja ottaa rakkautta vastaa, kerrotaan kirjan takaliepeessä.
Elisabeth on muuttanut jonkina aikaa sitten, ja on eristäytynyt asuntoonsa avaamattomien pahvilaatikoiden keskelle. Eräänä päivänä ovikello soi, oveen koputetaan, miehen ääni kertoo että hänelle on tullut Elisabethin kirje vahingossa. Kun ovea ei avata, hän jättää lähetyksen oven viereen, josta Elisabeth ottaa sen ja laittaa muiden avaamattomien postien pinoon. Kuitenkin hän tuntee olevansa kirjeestä naapurilleen jotain velkaa ja jättää tämän oven viereen kirjan vastineeksi. Nuori mies Elias, lukee kirjan ja vaikuttuu siitä kovasti, hän on taidokas piirtäjä ja piirtää tarinan kirjasta. Tarinan josta vaikuttuvat hänen naapurinsa Otto ja muutkin, jotka näkevät kuvat.
Vähitellen naapurukset tutustuvat toisiinsa ja Oton kanssa Elisabeth alkaa käydä kävelyllä ja kahvilla. Otto tarjoaa heille myös aterioita kotonaan ja he käyvät yhdessä uimassa. Kunnes heistä tulee rakastavaiset...
Hyvin hienovaraisesti kulkeva tarina, "teksti virtaa sivuilla kuin hiljainen, tyyni vesi".
Mielestäni kirjan alku lupaa paljon, samalla tavalla kuin kirjailijan ensimmäinen romaani Laulaisin sinulle lempeitä lauluja.
Ihan ahmin tätä aamulla, tekisi hirveästi mieli lukea, mutta samalla säästää lukemista pidemmälle ajalle, jotta sitä riittäisi pitkään. Harvoin tulee tällainen ajatus lukiessa.
Loppuolella tarinan henkilöille tapahtui monia hienoja asioita, kaikki muuttui. Ystäviä ja rakkautta löytyi Eliaksellekin.
Kirjan loppu...on sitten aika outo, pelottavakin. Olisin niin toivonut heille hyvän yhteisen elämän. Arvoitukseksi se kuitenkin taisi jäädä...

23.8. Peetz Monika; Seitsemän päivää ilman
Viiden naisen ystäväpiiri "tiistaisiskot" kokoontuvat kahvilassa tiistaisin. Eräänä tiistaina paikalle ei päässyt heistä monikaan, Eva laitteli kotonaan ruokaa. Hänen äitinsä Regine tuli käymään ja hän kompastui hameenhelmaansa ja lonkka murtui.Siitä alkoi mielenkiintoinen tarina, joka johdatti tiistaisiskokset syrjäiseen linnahotelliin osallistumaan terapeuttiseen paasto-ohjemaan. Kaikilla naisilla oli omat ongelmansa, muutkin kuin muutama liikakilo, joita he sen paasto-viikon aikana käsittelivät. Paaston aikana olisi pitänyt keskittyä sisäiseen elämään ja jättää ulkopuoliset huolet pois, vaan nehän seuraavat mukana.
Evan varsinainen halu mennä sinne linnahotelliin oli se, kun hänen äitinsä oli ollut samassa paikassa töissä 9 kk ennen Evan syntymää, ja hän halusi saada selville oliko hänen isänsä kylästä. Asiaa kun ei voinut suoraan kysyä Regineltä. Isän etsintä pienestä kylästä tuotti monenlaista hauskaakin tapahtumaa ja vanhojen asioiden penkomista.
Tämä kirja on jatkoa kirjailijan edelliselle romaanille Tiistaisiskot. Ilmestyttyään Saksassa v. 2012 on ollut best-seller listalla ja käännetty 10 kielelle.
Ihan mukava kirja, hauskakin paikoitellen. Kuonanpoisto useammallakin tavalla kannattaa :D


21.8. Honkasalo Laura; Kotikutoista-itsetekemisen ihanuudesta
Kävin eilen jo kirjastossa. Ajattelin, jotta josko alkaisi lukeminen pikkuhiljaa kiinnostaa?
Aloitin tästä kirjasta, koska tämä oli ohuin lainaamistani :)
Kirjoittaja ihailee suuresti esiäitiensä tekemisiä, he ovat osanneet tehdä kaikenlaista itse. Se onkin innostanut kirjoittajaa itsekin vähitellen kokeilemaan itsetekemistä jo pienestä pitäen. Kaikkea oppii tekemään, kun vaan paneutuu. Sitten hän onkin oikein hurahtanut käsitöihin. Esiliinasta aloitetaan ja poljettavan ompelukoneen kautta kerrotaan monenlaisesta itse tekemisestä, napin ompelusta burleski asujen tekemiseen ja käsityöblogeihin. Valokuvauksestakin hän kirjoittelee.
Muutamia blogeja, joita hän esittelee pitäisi kyllä käydä katsomassa.
Ihan nopeasti kyllä tämän kirjan lukaisin.

20.8. Benchley Peter; Syvyyden saalistajat
Tätäkin kirjaa olen säilyttänyt vuosikymmeniä lukematta, Nyt lähtee kiertoon tämäkin jännäri
Tappajahain kirjoittajan odotettu seuraava kirja, joka on ilmestynyt v. 1976. Tämä oli ollut bestseller jo ennen ilmestymistä ja tästä on tehty samanniminen elokuva.
Tuore aviopari Gail ja David Sanders lähtee häämatkallaan Bermudalle sukeltamaan ja löytävät merestä Goliathin hylyn, täynnä kultaa ja muita aarteita.
He kyselevät hotellista, mikähän lie ollut heidän löytämänsä lasinen "ampulli" ja päätyvät paikallisen tietäjän Treecen luo. Myös paikallinen huumepomo Cloche joukkoineeen alkaa tavoitella huumeampulleiksi paljastuneita lasiesineitä.
Alkaa jännittävä ja monipäiväinen sukellusoperaatio, jossa he penkovat merenpohjaa ja löytävät erikoisia kultaesineitä ampullien lisäksi. Treece saa selville, että kultaesineet ovat peräisin 1700-luvun haaksirikosta ja ovat kuuluneet Espanjan kuningas Filip V:lle, joka on ne tilannut Uudesta maailmasta tulevalle vaimolleen.
Taistelu ampulleista käy kuumaksi ja huumepomo pääsee niiden piilopaikasta selville. Treece päättää loput hylyn piilossa olevat ampullit räjäyttää, etteivät pääse markkinoille hylyssä olleiden ammusten räjähtäessä.
Kirjan loppu onkin jännittävää taistelua Clochen porukoiden ja meressä ruokailevien haiden kanssa.
Aika pitkään meni tätä kirjaa lukiessa, vaan mihinkäs tässä on kiirekään. Täysin erilainen jännäri mitä olen lukenut, voisi olla ihan mukava katsoa tämä elokuvanakin. Vaikka tämä nykypäivänä ei ollut saanutkaan niin hyviä arvosteluja, niin aikanaan on ollut kai varsin hyvä elokuva.

13.8. Anthony Evelyn; Persialaiset lunnaat
Kirjakerhosta joskus saamani kirja, jota olen säilyttänyt lukematta kohta 40 vuotta. No, onkohan tässä mitään järkeä. :) siihen aikaan ei kai dekkarit kiinnostaneet, vaan nyt luin tämänkin kirjan. Ja kiertoon menee tämäkin hyllystä pölyttymästä.
Ilmestymisensä aikaan -70 luvun lopulla hyvin ajankohtainen trilleri. Öljykriisin aikaan Persiassa Teheranissa suuren englantilaisen öljy-yhtiön pääjohtaja Logan neuvottelee persialaisen öljykentän ostamisesta erittäin kunnianhimoisesti maan virkamiesten kanssa. Alunperin hänen vaimonsa on mukana Teheranissa, mutta käy selville, että Logan on rakastunut sihteeriinsä ja ero on tulossa, Loganin vaimo Eileen palaa Englantiin pienen tyttärensä luo.
Kansainvälinen terroristiryhmä on saanut tehtäväkseen estää Loganin havitteleman öljykentän kaupan, kaappaamalla Loganin pienen tyttären kotoaan. Eileen onnistuu kuitenkin sotkemaan heidän suunnitelmansa ja joutuu itse panttivangiksi. Hänet kuljetetaan Nizzaan ja suljetaan kaappaajien kanssa huvilaan. Kaappaajat ovat raakoja rikollisia, eikä heilläkään ole keskinäiset välit kunnossa. Kaappaajat eivät aavista, että Eileen on jo eroamassa miehestään, eikä tämä jätä öljykenttäneuvotteluja vaimonsa takia.
Tämä olikin oikein hyvä kirja, jännittävä,vähän romanttinenkin. Kirjailijan kirjoja on vielä kirjastoissakin saatavana.

Kallionpää Tiina; Lady Day
Kirjaston poistolaatikosta napattu kirja. Ninan mies Onni toimii poliisissa ja joutuu ikävään tilanteeseen siskonsa ex-miehen järjestäessä ampumavälikohtauksen, ja Onni joutuu väliaikaisesti jäähylle työstään. Nina on jazz-laulaja ja menee laulukilpailuun Naantaliin ja Onni lähtee mukaan.
Kirja kertoo laulukilpailun tapahtumista, kilpailijoita on 6 ja kaikki ovat naisia. Naantaliin ilmestyy kohutoimittaja ja joku mukin mies aiheuttaa laulajattarille järkytystä. Kunnes kilpailun osanottajia alkaa yllättäen kadota!
Kyllähän tämän kirjan luki mielellään, eikä tullut aika pitkäksi. En kuitenkaan enää säilytä tätäkään romaania, vaan kierrätykseen menee.

Karjalainen Elina; Ihmisen ääni
Toimittaja kirjailija Elina Karjalainen kertoo esim seuraavista teemoista elämässään, elämän tarkoitus, lapset, pelot, sota, raha, menneisyys, kirjat, ilo ja onni. Mielenkiintoinen vanha kirja v.1976.

Kivimetsä Raija ja Jouko; Hulluna hortaan
Horta tarkoittaa syötäviä villivihanneksia ja tulee kreikan sanasta horta, joa tarkoittaa kaikkea villiä vihreää luonnosta löytyvää syötävää. He ovat perehtyneet Kreetalla hortan käyttöön ruokaa laitettaessa ja innostuneet siitä kovasti. He järjestävät villivihannesten keruu ja käyttökursseja, netistä löytyy hortoilu sanalla lisätietoa.
Kirjassa kerrotaan ja neuvotaan yrttien tunnistamista, keruuta ja säilöntää. Ruokaohjeita siinä on myös. Tietoa on myös paljon yrttien sisältämistä terveyttä edistävistä aineista.
Totta kai tunnistan näitä yrttejä, mutta en ole tullut käyttäneeksi niitä, nokkosta lukuunottamatta. Jospa tästä kirjasta otan muutaman ohjeen ja alan käyttää niitä ruokiin :)

HEINÄKUU luin kaikki vanhat puutarhalehteni ja uudempia kannoinkirjastosta, niinpä kirjojen lukeminen jäi tässä kuussa vähälle. Luin 5:ttä kirjaa vain.


Rämö Satu; Islantilainen voittaa aina 
Tämä oli oikein mukava kirja luettavaksi. Satu kertoi kuinka tapasi ensimmäiset islantilaiset ja miten kiinnostui maasta niin, että hakeutui sinne vaihto-oppilaaksi, ja myöhemmin perusti sinne perheenkin. Hän kertoo islantilaisten elämästä ja luonnosta hyvin paljon.
Toimittajana hän sai seurata Islannin vaiheita pankkikriisiä ennen ja jälkeen.
Miellyttävä ja kiva kirja lukea, suosittelen.


15.7. Pyrrö Stina, Marttinen Hanna; Puutarhan vihreä vuosi
Pikaisella ilta-selauksella tämä näyttää mielenkiintoiselta ja erilaiselta puutarhakirjalta, mitä olen aikaisemmin lueskellut.
Ei oikein enää kiinnosta ihan alusta asti selostetut asiat. Tässä on tietysti nekin, mutta kirjan luvut jakaantuvat seuraaviin aiheisiin. Maat ja mullat, kasvin paikka, puutarhan huoneet. Kevät, Kesä, Syksy ja kirjassa on myös mallisuunnitelmia. Kuviahan tässä on paljon, kukista ja kasveista ja myös puutarhan erilaisista paikoista.
Ehkä saan tästä ideoita lisää....On vaan niin painava kirja, ja kuvatekstit ovat niin pienellä, ettei nukkumaan mennessä sängyssä tätä oikein jaksa lueskella, eikä näe. Pitää asettautua pöydän ääreen ja vaikkapa tehdä muistiinpanoja lukiessa. :)

9.7. Evelegh Tessa; Kaunis piha helposti 36 innostavaa ideaa ohjeineen
Sattui tämä kirja käteen ja on siinä kauniita puutarhakuvia, joten olihan se lainattava puutarhalehtien lisäksi. Monenlaisia ruukkuistutuksia ja asetelmia neuvotaan tekemään tässä kirjassa. Toivottavasti saan tästä jonkun vinkin ihan toteutettavaksi asti. Kauniita kukkakuvia ainakin saa katsella.

7.7. Turunen Heikki; Karjalan kuningas 
Onpa Heikki taas naputellut väkevän romaanin! Hyvin todelliselta tuntuu lukea Simpauttajasta tuttujen Immun ja Oton ja heidän perheensä elämästä sotienjälkeisessä jälleenrakennuksen ja ns "kylmien asutustilojen" raivauksen työntohinassa.
Nuoren miehen kasvamista seksuaalisuuden heräämistä, fantasioita. Onkohan nuoren pojan päässä useinkin tuollaisia ajatuksia, mitä kirjassa, vai johtuuko ne Oton sairaudesta. simpauttajn lopussahan Otto joutui Paiholaan kun Juuli sanoi Oton raiskanneen hänet.
Kyllähän tämä maaseudun  50-luvun kuvaus varmasti on hyvin todellista, rankkaa raadantaa ja ennakkoluuloja kaikkea erilaista kohtaan.

2-6.7. Enders Giulia; Suoliston salaisuus Kaikki kehomme keskeisestä elimestä
Kun on ollut välillä suolisto-ongelmia, niin sattuipa tämä hieno kirja käteen, ja ihmeekseni ilman varausta.
Nuori Saksassa väitöskirjaansa tekevä lääkäri kirjoittaa "rattoisasti" :) ihmisen tärkeimmästä ja kaikkeen elämään vakuttavasta suolistosta. Otsikoissa mm. kakkaamisesta, suoliston rakenteesta, mitä todellisuudessa syömme? Mitä syömällemme kakunpalalle tapahtuu? Allergiat, laktoosi-intoleranssi, keliakia, suolen hermosto, refluksitauti, oksentaminen, aivot ja suoli, mikrobien maailma, hyvät ja pahat bakteerit.
Kirja auttaa todella ymmärtämään miten tärkeä suolisto on terveyden ja immuunipuolustuksen kannalta. Myös ylipaino, masennus ja allergiat ovat yhteydessä suoliston tasapainon järkkymisen kanssa. Kertalukemalla ei aivan kaikki asiat auenneet, että miten korjata suolistoansa. Mulla kun on vielä tämä huono muisti, mutta ainakin pro- ja prebiootteja aion lisätä ruokavaliooni.
Tosi hyvä kirja, bestseller Saksassa.

********
Lukeminen on nyt hidastunut, vaikka luen tietysti saman verran aamupalalla ja illalla nukkumaan mennessä, mutta nyt olen lainannut puutarhalehtiä ja luen niitä mielenkiinnolla :)

KESÄKUU 10 kirjaa

26.6.Tuomola Johanna; Minkä taakseen jättää
Lohjalla riehuu raiskaaja, joka aiheuttaa suurta tuskaa ja julkista häpeää uhreilleen. Poikkeuksellista on, että uhrit ovat kaikki miehiä ja he ovat olleet syytettynä itsekin raiskauksesta, mutta syystä tai toisesta jääneet tuomiotta.
Tämä on neljäs osa kirjailijan kiitellyn ja suositun Noora Nurkka-sarjan jännäreistä.
Mulla tämän lukeminen venyi ja paukkui 2.7. vasta lopetin... jostain syystä ei tämä oikein kiinostanut, vaikka eihän kirjassa mitään vikaa ollutkaan.

25.6. Puustinen Kimmo; Arno Tammertin kuljetus
"Pimeää taksia ajava joensuulainen Mikko Hovinen ottaa oudon keikan; hänen pitää noutaa helikopterilla saapuva mies syrjäiseltä rautatieasemalta" . Mies on virolainen mies, joka on tullut pelastamaan venäläisen oligarkin siepattua tytärtä. Tämä Arno vie kuljettajansa jännittäviin paikkoihin ja erään maatalon tuvassa isäntäväki avaa asetulen heitä vastaa ja Arno saa luodista vammat. Tämä viimeisinä sanoinaan vakuuttaa Mikolle, jotta tämä jatkaisi pelastusoperaatiota. Niinpä hän jatkaa ja joutuu pelottaviin paikkoihin. Kyllähän tämä kirja onnellisesti päättyy, vaikka paljon Mikkokin menettää.
Aikaisemmin olen lukenut kirjailijan yhdessä Tuomas Liuksen kanssa kirjoittaman jännärin. Tämä on Puustisen esikoisjännäri ja hyvin paljon tässä on samoja elementtejä kuin siinä. Mutta tästä puuttui se humoristinen puoli, vaan oli raakaa väkivaltaa ja vauhtia ja yllättäviä tilanteita.

19.6. Tuominen Pirjo; Vihreät oksat
Kokeilenpa nyt vaihteeksi lukea tätä Lappeenrannasta -30-luvulta  kertovaa romaania, näin juhannuksen sadepäivien ratoksi :)
25.6. sain tämän luettua, juhannuksen puuhat hidasti lukemista ja välillä lueskelin puutarhalehtiä.
Oli tämäkin mielenkiintoinen romaani neljän polven vahvoista naisista, jotka näyttävät selviytyvän vaikka mistä.
Rea muistelee sukunsa tarinaa ja kertoo sitä adoptiotyttärelleen Elsille. Hilda saapuu neljän tyttärensä kanssa Varkaudesta Lappeenrantaan v. 1905. Kaupunki kasvaa ja työtä on paljon. Siitä alkaa mielenkiintoinen tarina kaupungin ja ihmisten vaiheista Tsaarin ajasta ohi Suomen 90-luvun lamaan asti.
Tuomisen runsaasta tuotannosta on vielä monta romaania lukematta.

16.6.Mäki Reijo; Siivellä eläjä: kohtaamisia enkeleiden kanssa
"Novellikirjailija Luusalmi- Vares kirjojen rakastettu renttu- nousee viimein pääosaan, jota hän on hartaasti odottanut. Elämän ja ihmissuhteiden ongelmat ratkeavat, kun huuruisten pikkutuntien taiteilija tuo viestin enkeleiltä. 
Syvähenkiseksi viisaudeksi naamioitu huumori iskee lukijaan kuin tarjottimellinen Talonmiehen vapaapäiviä. Pakollista luettavaa Vares-faneille ja tutrkulaisen baarifilosofian ystäville"

Jaa-a, katsotaan kiinnostaako minua, en ole yhtään Vares kirjaa lukenut, enkä ole tutustunut turkulaiseen baarifilosofiaan :D (Tottakai olen nähnyt Vares-elokuvia, ehkä ne kaikki)
Jaa-a, eipä tämän kirjan aihepiiri (juopottelu ja hallusinaatiot) oikein kiinnostanut, mutta kai tämä oli sitä turkulaista huumoria? Reijo Mäki kertoo kirjan takakannessa, ettei ikinä kerro kuka tämän on kirjoittanut, mutta ei ainakaan hän itse :)
Minua kannusti lukemaan kirjan loppuun asti se, että joku oli varannut tämän kirjastosta lainaamisen jälkeen. Kaipa tässä joku idea on sitten. Tosiaan kirja kertoo novellikirjailija Luusalmen toilailuista, hän on saanut tilauksen uudesta kirjasta, jonka pitäisi olla parisuhde opas. Niitä ohjeita parisuhteisiin ja rakkauteen hän sitten saa useammaltakin "enkeliltä", jotka onneksi eivät ole kovin pelottavia, paitsi kolmas Dome, joka kuului Mustat veljet-porukkaan mustine huppuineen, jonka hupun sisältä tuijotti tyhjyys.
Vaikka kirjassa on vain 191 sivua, tuntuivat ne paljon hitaammalta lukea kuin jotkut muut sivut, mutta tulipahan luettua :) 

15.6. Frimansson Inger; Hyvää yötä, rakkaani
En vaan aina pysty kieltäytymään, kun kirjastossa on poistettuja kirjoja ilmaiseksi. Tämä on niitä kirjoja, ja vielä on toinenkin. Onpahan varalla luettavaksi, kun muut kirjat loppuu :)

Rikas perijätär Justine asuu yksin isoa kotitaloaan. Hän ei suostu sitä myymään, vaikka kiinteistönvälittäjät sitä kyselevät. Justinen lapsuus on ollut varsin kamala, hänen äitinsä on pudonnut ikkunoita pestessään ja kuollut, aivoverenvuotoon. Justine on ollut silloin 3v. Isä on varakas karkkitehtailija ja pian hän menee naimisiin sihteerinsä Floran kanssa. Justine on kuitenkin "vaikea"lapsi, eikä sopeudeudu kasvattiäitinsä kanssa, lopulta äitikin kiduttaa häntä. Koulussa sitten muut kiusaavat häntä ja ovat väkivaltaisia. Kirjassa kerrotaan välillä menneisyydestä ja välillä Justinen nykyisyydestä. Miesystävä Nathan vie Justinen Malesian viidakkoon survival reissulle, vaikka Justine haaveilee avioliitosta ja lapsista hänen kanssaan.
Justinen isä on kuollut ja äitipuoli makaa pitkäaikaisosastolla liikunta-ja puhekyvyttömänä. Eräänä päivänä vanha koulutoveri tulee katsomaan vieläkö Justinen koti on pystyssä, hän yrittää pyytää anteeksi vanhoja kiusaamisiaan...
Ei oikein tiedä mikä tästä kirjasta tekee rikosromaanin, ennenkuin ihan loppupuolella.
Näyttää siltä, että monet ihmiset Justinen ympäriltä salaperäisesti katoavat ja poliisikin kiinnostuu hänen tekemisistään...
Varauksellisesti aloin tätä lukemaan...mutta kyllähän se tarina sitten vei mennessään ja tuli luettua.
Hänen kirjojaan onkin suomennettu jo 11 kpl ja hän on palkittu kirjailija Ruotsista.
Tämä kirja on ensimmäinen häneltä suomennettu kirja.


9.6. Jokinen Seppo; Piripolkka
Nuorisojengi riehuu päättömästi Nekalassa ja Hervannassa. Useampi nuori kuolee, joko onnettomuudessa tai huumeiden käyttöön, tai se on ainakin osallisena. Jotkut myy, välittää ja käyttääkin. Jotkut kiristää. Huumepoliisit yrittävät päästä isojen tekijöiden kimppuun. Komisario Koskinen tutkii nuorten surmia. Työ vie taas hänet mennessään, ja Koskisen uusi naisystävä ei oikein ymmärrä hänen menojaan ja on vielä mustasukkainen.
Tämä on taas aika rankka kertomus, jännittävä, välillä liiankin jännittävä. Aihehan on hyvin rankka, nuorten ihmisten elämä tuhoutuu huumeiden käytön takia.
Taattua Jokisen kerrontaa vuodelta 2002. Eipä tarvitse ihmetellä hänen suosiotaan.

Poikkeuksellisesti luen näitä kolmea kirjaa "yhtäaikaa"
3.6. Läckberg Camilla; Leijonankesyttäjä
Sain tänään kirjastosta tämän kirjailijan uusimman kirjan, on ollut varauksessa pitkään. Pakkohan tätä on heti alkaa lukea, jotta onko tämä yhtä hyvä kuin aikaisemmat.
Kannessa sanotaan; "Läckbergin tähänastisista rikosromaaneista selvästi kunnianhimoisin ja paras" Göteborgs Posten.
Viisi nuorta tyttöä on kadonnut jäljettömiin. Neljä kuukautta sitten kadonnut Victoria kävelee paljain jaloin yllättäen lumisella tiellä ja jää auton alle. Eipä ihmekään, kun hänet on kidutettu sokeaksi, kuuroksi ja mykäksi. Siitä alkaa Patrikin ja hänen poliisitovereidensa työsarka tälläkertaa.
Ericalla on valmisteltavana uusi romaani vuosia sitten paikkakunnalla sattuneesta perhetragediasta. Hän käy vankilassa haastattelemassa Lailaa, joka on tuomittu miehensä taposta. Yllättäviä yhteensopivia asioita paljastuu Lailan tapaamisissa. Mitä ihmettä Lailan perheellä ja sattuneilla tyttöjen katoamisilla voi olla?
Läcbergin tyyli on sama tuttu tässäkin kirjassa, välillä kerrotaan Lailan menneisyydestä, pikkuhiljaa paljastaen tapahtumia. Samassa luvussa kerrotaan monen henkilön tapahtumista, mikä minua aluksi vähän häiritsi, mutta olen siihen jo tottunut. Vaikka kirjan tapahtumat ovat raakuudessaan hirveitä, on kuitenkin mukava lukea, koska välillä kerrotaan Patrikin ja Erican perheestä ja Annasta ja hänen perheestään. Eikä koko aikaa vain raakuuksista.
Viimeinen luku huipentui jännittäviin tapahtumiin, ehkä pitäisi lukea se uudelleen, kun tuli ahmittua liian nopeasti ja siksi kai vaikutti aika sekavalta.
Oikein hyvä kirja, kaikista ikinä lukemistani kirjoista parhaimmistoa! Nopea oli lukea, vaikka oli aika paksu kirja 442 sivua.

2.6.-8.6. Pakkanen Outi; Punainen pallotuoli
Kerkisin aloittaa tämän kirjan lukemista muutaman luvun verranAlussa kerrotaan Noorasta, joka on yksinhuoltajaäiti ja hänen ystävästään Jonnasta, jolla on Second hand-shop sekä hänen isästään tohtori Sakari Mäkilästä. Kuvioissa on mukana myös vanhempi naishenkilö Eila, joka asuu Nooran alapuolella ja on huolissan vauvan itkusta. Heidän ikkunasta näkyy Retrodesign myymälä.
Eila alkaa auttaa Nooraa lapsenhoidossa ja puuttuu tämän elämään liikaakin. Loppukirja kertookin enemmän Eilasta ja Noorasta, Sakari taitaa unohtua melkein kokonaan.
Ihan hyvä kirja. Pakkanenhan ei kerro jännäreissään paljoakaan poliisien työskentelystä, vaan lähestyy muiden henkilöiden kautta tapahtuneita rikoksia. Tämä oli hänen kirjoistaan ihan parhaasta päästä

Fernholm Ann; Sokerimyrkytys: totuus sokerin vaikutuksesta kasvuun ja terveyteen
"Mitä runsaasti sokeria ja valkoista jauhoa sisältävä ruokavalio tekee kasvavan lapsen keholle. Ravinnon vaikutukset ulottuvat kaikkialle: maksaan, aivoihin, suolistoon, jalkoihin"
Sattumalta sain tämän kirjan lainaksi. Tämä on hyvin perusteltu ja tutkimuksista kerrottu  biokemian tohtorin, Ruotsin vuoden 2012 tiedetoimittajan kirjoittama asiallinen kirja. Tämä olisi hyvä lukea kaikkien, varsinkin pienten lasten vanhempien, niin loppuisi hunajamurojen ja sokerijogurtin syöttäminen lapsille.....


Jokinen Seppo; Koskinen ja taikashow
Tämä on Jokisen neljäs rikosromaani vuodelta 1999, jota en jostain syystä ollut vielä lukenut.
Komisario Koskisen perhe-elämä on kriisissä ja töissäkin on monenlaista ongelmaa. Yksi on sekin kun hän joutuu lomauttamaan henkilökuntansa viikoksi. Töitä häiritseen aikaisempi nuoren naisen itsemurhatapaus, jonka oudot piirteet mietityttää. Nainen on ollut taikurin avustajana ja rakastettuna ja yhtäkkiä hyppää junan alle, jättäen oudon kirjeen. Koskinen puhuttaa vielä tutkijoita ja taksikuskeja ja saa selville taikurin nimen ja tapaa tämän sattumalta. Yllättäen hän tutustuu tähän ja menee sinne käymään ja tapaa taikurin uuden avustajan ja on heillä yötäkin. Taikuri avustajineen on menossa laivalle esiintymään ja he kutsuvat Koskisen sinne vierailulle. Koskinen aloittaakin lomautukset itsestään, koska muilla on rikosten tutkinnat pahasti kesken ja lähtee yllättäen laivaristeilylle, koska kotonakin on Raijan kanssa vain riitaa. Laivallahan on tietysti menoa ja meininkiä, ja myös taikurin avustajan Getan naisystäviä kolme iloista naista.
Laivalla sattuu ja tapahtuu monenlaista ja uusi raaka rikoskin, johon Koskinen sekaantuu pahan kerran. Kirjan loppu onkin sitten jännittävää seikkailua. Koskisella meneekin melkein koko viikko Turussa asioita selvitellessä. Kotiin päästyä hän huomaa Raija-vaimon laittaneen talon myyntiin ja avioliitto onkin lopuillaan.
Ei tämäkään ollut Jokisen parhaita, tai sitten minun dekkarimaku on muuttunut :) tai olen saanut jo dekkareista tarppekseni, en tiedä kumpaa...


TOUKOKUU:ssa tuli luettua nämä 14 kirjaa. Ehdottomasti paras löytö oli Linda Olssonin romaanit, etenkin ensimmäinen; Laulaisin sinulle lempeitä lauluja.

27.5 Vaahtera Veera; Sattumalta sinun
Kirjailijan kolmas romaani kertoo kolmikymppisestä Karoliinasta, joka on koko ikänsä ollut huolissaan jostain. Nyt hän on päässyt yliopistolle filosofian laitokselle projektityöhön, ja toiveissa on sitten saada vakituinen eläkevirka sen jälkeen. Filosofian laitoksella on vähän omituinen "työ"porukka, muut asiat kiinnostavat enemmän kuin työ, ja niihin joutuu Karoliina potkimaan vauhtia. Samalla on työllistämässä Karoliinan Sariannan häiden järjestelyt ja Sariannan veli Ville on kuvioissa mukana. Villestä Karoliina on jo ½vuotta sitten eronnut, mutta yhä he tapaavat säännöllisesti. Eipä ole tahti yliopistolla tiivis, taitaa olla hääkarkkien tekeminen suurin homma, mihin joutuvat.
Kirja on hauska kertomus ihmissuhteiden ja työelämän oikullisuudesta, miten ne kummatkin voivat ihmistä huolestuttaa ja miten lopulta asiat sujuvat parhain päin.

26.5. Hautamäki Ata; Kohtalona Rauhaniemi
Monta kertaa olen pyörittänyt tätä kädessä kirjastossa ja nyt otin sen lopulta lainaan.  Ensimmäinen hänen kirjoittamansa kirja mitä luen.
Jännäri kertoo 60-luvun Tampereella tapahtuneesta nuoren naisen surman tutkinnasta. Kari Väänänen vaimonsa Valman kanssa ovat päähenkilöitä. Siihen aikaan Tampereen keskustassa ovat toimineet suuret tehtaat, Aaltosen kenkätehtaassa on entinen rikosetsivä Kari Väänänen nyt työssä.
Sen aikainen elämä ja rikostutkinta on aika erilaista kuin nyt, toimittajat kyttäävät rikoksien selvittelyä poliisien perässä :) kuka ensiksi saa isot uutiset omaan lehteensä.
Ihan luettava kirja, ehkä pitää lukea hänen aikaisempia kirjoja myös.


24.5. Olsson Linda;Kaikki hyvä sinussa
Marion elää Uudessa-Seelannissa yksin ja ulkopuolisena, välillä menneisyyttään muistellen. Kaikkia kipeitä muistoja on tapahtunut hänen lapsuudessaan ja myöhemminkin.
Hän asuu merenrannalla, jossa hän tapaa kaltoinkohdellun nälkäisen pikkupojan, Ikan, jolle hän alkaa tarjota ruokaa. Joka torstai poika tulee syömään. Marion pelastaa pojan hukkumasta. Hakattuna mustelmaisena hän vie tämän kotiinsa.
Kun olen lukenut kaksi hänen aikasempaa romaaniaan, sama tuttuus on tässäkin kirjassa. Onneksi menneisyys erottuu nyt selkeästi erilaisena fonttina, hyvin saa selvää mistä ajasta kerrotaan. Menneisyyttä ei varsinaisesti kerrota kellekään, Marion vaan muistelee, uskaltaa muistella kipeitä aikoja. Sama hienovarainen kerronta on tässäkin kirjassa. En osaa arvioida näitä paremmuusjärjestykseen. Tässä tarinassa oli ainakin onnellinen loppu, mikä oli hyvä asia. Ihan pelotti lopussa, jos jotain kauheaa olisi tapahtunut heille.

23.5. Tapola Katri; Härkätaistelu
"Taina Toro on murtumaton mahtinainen. Kaikki on kunnossa. Komeasti pystytetty arki muistuttaa asialistaa, sillä Taina hallitsee kauppalaskut, kilohinnat, sohvalle linnottautuneen miehen sekä lapsen nimeltä Tex Willer" näin lukee kirjan takakannessa.
Yritin tätä lukea alusta, keskeltä ja lopustakin, mutta en päässyt "kärrylle". Lyhyitä lauseita, mielikuvia, kielikuvia, ajatuksia. Vaan en päässyt selville juonesta. Joten en väkisin lukenut koko kirjaa.

22.5. Jokinen Seppo; Suurta pahaa
Komisario Koskinen Tampereelta jatkaa seikkailujaan. Tämä tuli vastaan kirjastossa, ja olihan se alettava heti lukemaan. Tämä kirja on vuodelta 2004 ja olen edellisen (Vilpittömässä mielessä) lukenut aikaisemmin, ja tämän jälkeenkin ilmestyneitä. Onkin jo ollut ikävä "Koskista" :) en vaan ole löytänyt näitä, vaikka monta onkin vielä lukematta.
Tampereella kotiin menomatkalla kidnapataan ihan tavallinen rehti mies. Sitten löytyi irtonainen sormi, kirjastosta. Kohta päätön vainaja keskeneräisestä hautakaivannosta. Alkaa hyytävä etsintä, kuka tai ketkä tekevät tällaisia karmeita tekoja. Sitten kidnapataan poliitikko....
Tässä dekkarissa kerrotaan tavallista vähemmän Koskisen henkilökohtaisesta elämästä, paitsi hän on vielä suunnitellut yhteistä lomaa ex-vaimonsa Raijan kanssa.
Jotenkin alkoi karmia ajatuskin kävellä Tampereella yksinään tätä kirjaa lukiessa. Vaikka joka paikassahan näitä rikollisia saattaa liikkua.
Ei ihan parhaita Jokisen dekkareita, mutta luen ne kyllä kaikki mitä saan kiinni :) Vaikka nyt kun olen lukenut välillä muitakin kirjoja kuin dekkareita, niin jotenkin alkaa hiipua dekkareiden lukuinto :)

20.5. Luhtanen Sari; Linssit huurussa
Riki on huippu-valokuvaaja, erikoistunut lennokkaisiin hääkuvauksiin. Hän on vapaa, sitoutumaton nuori nainen, jonka mottona on; maailma on miehiä täynnä, miksi sitoutua yhteen. Sisiliassa kuvattuaan taas huippuhienon hääkuvan, tulee yllättäen myrsky, eikä hän pääsekään sieltä lentokoneella lähtemään pariin päivään. Lentoasemalla hän tapaa Miehen, joka muuttaa suunnan. Kun hän karkaa hotellista ensimmäisellä lennolla pois, Pariisiin päästyään hän huomaa siivoojansa kaapanneen hänen asuntonsa. Punkattuaan työhuoneellaan muutaman päivän, hän päättää lähteä Helsinkiin ystävänsä luoke, Mannan, joka on tehnyt tuloksekkaan uran mallimaailmassa ja on nyt ostanut asunnon ja päättänyt jäädä aloilleen.
Mannan  suunnitelmissa on mennä Töihin uuteen lehteen, ja houkutteleen Rikinkin sinne valokuvaajaksi. Vaikka Riki ei ole ikinä kuvitellut lähtevänsä säännöllisiin töihin.
Asiat kuitenkin muuttuvat, ja monenlaista tilannetta ystävysten elämään tulee.
Tämä oli minusta oikein hauska romaani, chick lit, termiä käytetään kuulemma tällaisista kirjoista. Termi on mulle uusi, mutta tällaisia olen aikaisemmin lukenut pääasiassa. Iloa elämään..ainakin dekkareiden välissä.

14.5. Lehtiö Jaana; Uutta auringon alla
Porvoon empirekorttelissa toimii Valtakunta niminen uskonnollinen hyväntekeväisyysjärjestö, vai olisiko se vain karismaattisen johtajansa luotsaama rahankeräys yhteisö. Siellä alkaa tapahtua  kaikenlaista, kun löytyy surmattuna  järjestön sairaanhoitaja. Rikoskomisario Juha Muhonen alaisineen selvittelee tätä ja myöhemmin tulevia rikoksia samassa kohteessa, koko kirjan ajan 338 sivua. Muhonen vaikuttaa kyllä hyvin symppistyypiltä, hyvin inhimillista rikollisien seurassa miettiä oman kotitalonsa remonttia ja kaivata melko tuoretta naisystäväänsä.
En oikein osaa sanoa tästä jännäristä mitään. Luin kyllä, mutta monesti kerkisin ajatella ja toivoa , että selviäis jo syyllinen, saisivat jo kiinni tappajan. Katotaan nyt tuleeko myöhemmin mitä mieleen, joskus hoksaa kirjan sanoman yön yli nukuttuaan. :)

14.5.Tuominen Pirjo; Toinen silmä päivä, toinen yö
Neljäs jännäri Mailis Sarka-sarjassa. Aikaisemmat kirjat Tuonelan joutsen, Silkkipunos ja Muistatko Marjatan? olen lukenut aikaisemmin, niinpä kirjan henkilöt ovat jo "tuttuja" pääosin.
Mailis saapuu keväällä kesämökilleen Saranpäähän Eetu-kissansa kanssa.  Mökillä on sattunut vesivahinko ja Mailis ihmettelee mihin nyt asettua remontin ajaksi, kun hänen miesystävänsä Alan saapuu sinne myös kesänviettoon. Yllättäen asia järjestyy, kun vanha ystävä kutsuu heidät maatilalleen Vesilahteen. Lähistöllä on myös kansainvälisesti tunnetun muotoilijan liikeyritys. Pekka Juuri on jo aikaisemmin tuttu Mailisille ja tietysti hän vierailee myös siellä ja tutustuu Pekan perheeseen ja heidän yrityksiinsä. Perheessä on ollut ristiriitoja Pekan erottua lastensa äidistä ja huonoina aikoina rahatilannekin on kiristynyt. Lilli, Pekan uusi vaimo ei ole perheen tytärten suosiossa, ja kun sattuu mönkijä onnettomuus, jossa Lilli loukkaantuu, tyttäret tuntuvat olevankin siitä hyvillään. Joku mitä ilmeisimmin aikoo vahingoittaa perheen jäseniä. Se tulee selväksi kun tapahtuu toinen turma. Mailis sekaantuu herkkävaistoisena tapahtumiin.
Vanhat tapahtumat ovat sekoittaneet erään ihmisen pään ja hän haluaa kostaa kokemansa vääryydet Pekalle lopullisesti. Jännitys tiivistyy kirjan lopussa ihan äärimmilleen.
Olen lukenut 21 Tuomisen kirjoittamaa romaania ja poikkeuksetta ovat olleet hyviä ja mielenkiintoisia. Erityisesti olen pitänyt näistä Mailis Sarka- kirjoista ja Suuriruhtinaan maa-sarjasta. Netistä tulostin hänen listan kirjoittamia kirjoja 51 kpl. Vielä on lukematta 30 kpl :))

10.5. Olsson Linda; Sonaatti Miriamille
Säveltäjä Adam Anker menee sattumalta museon Holokaustinäyttelyyn  ja näkee siellä valokuvan nuorukaisesta, joka katselee häntä vitriinistä vakavilla silmillä. Siinä oli kerrottu miehen nimi ja lyhyt kuvaus tästä, ja milloin tämä oli kadonnut. Adam Anker tuntee maailmansa mullistuvan, hänen nimensä oli aikaiemmin ollut sama kuin kuvan miehellä. Samana päivänä Adamin elämä mullistuu, kun hänen rakas ainoa tyttärensä Miriam kuolee, niinpä hänen taustansa selvittäminen unohtuu vuodeksi. Muistot heräävät yhdestä hiuspinnistä.
Ehkä tässä on mennyt minukin ajatukset sekaisin, kun välillä kerrotaan menneestä ja välillä "nykyisyydestä"
Tämäkin romaani vaikuttaa jotenkin hienostuneelta, teksti on jotenkin "siistiä"(en nyt osaa sitä oikein sanoa).  Menneisyys ja sen traumat, puhumattomat asiat ovat tässäkin romaanissa pääosassa. Ajat ovat vaan olleet niin raskaita Adamin syntymän aikoihin, ettei niistä ole saattanut myöhemminkään puhua, eikä kysellä. Hyvä kun lapsi on selvinnyt hengissä noina aikoina. Kirjassa ei kuitenkaan mässäillä juutalaisten tragedialla, vaikka Adamille kerrotaankin niistä ajoista.
Lopussa Adam menee Tukholmaan tapaamaan Ceciliaa, naista joka synnytti hänelle tyttären, ja käski sitten Adamin tehdä valinnan, joko hän tai lapsi. Aika mahdoton valinta. Mutta Adam valitsi tulevaisuuden, eli lapsen, Miriamin.
Kirjan loppu oli kuin eri maailmaa, vähän sekava, välillä tuntui ettei tiennyt kuka"minä" kertoja oli.
Eipä kirjan lopussa selvennyt sekään, että miksi Miriamin äiti pakotti Adamin valitsemaan joko hänet tai Miriamin ja lupaamaan olemaan koskaan yhteyttä häneen. Kysymyksiähän ei saanut tehdä.

Kirjan lopussa kirjailija kiittää henkilöitä joilta on saanut neuvoja ja tietoja, sekä kertoo kirjan synnystä. Minusta tämä on ihan hyvä, koska jotkut asiathan ovat oikeasti tapahtuneet....

9.5. Remes Matti; Vain muutaman neliön tähden
Tämä on viides Ruben Waara-dekkari, Islantilaisesesta syleilystä seuraava. Waara on muuttanut Hankoon, aikaisempien kuljetus-alan yritysten kariuduttua.
Rikoskomisario Arttu Lampi, Waaran vävy, joutuu selvittelemään Hangossa raa'asti tapettujen miesten surmia. Ruben sotkeutuu tietysti tapansa mukaan näihin selvittelyihin ja joutuu itsekin vaaraan.
Oliko surmien syynä miesten pyrkimys hankkia itselleen Hangon keskustasta tontteja ja rakentaa niille ökytaloja, joihin ei paikallisilla olisi varaa. Sellainen tuli väkisin mieleen, koska kaikki arkkitehtitoimiston osakkaat tapettiin yksi kerrallaan. Vaan oliko sittenkin joku henkilökohtainen asia, jossa kaikki nämä miehet olivat osallisena?
Eipä Rubeninkaan vaisto kertonut syyllistä, ennenkuin tämä itsekin joutui uhatuksi.
Ehkä luin tämän vähän "hutasemalla", koska en hoksannut syytä tapahtumiin, ennenkuin myöhemmin.

8.5. Peltola Linda; Kevätihmisen puutarhakirja
Pitäähän minun nyt edes yksi puutarhakirja lukea tänäkin keväänä :)
Tämä onkin aivan ihana, värikäs kuvateos ja tekstiäkin välillä. Valtavan ihania kuvia, joita voisi katsella vaikka joka päivä huokaillen kauneudesta.
Jo talvella aloitetaan askartelemalla puutarhakirja, sitten jatketaan kevään odotusta viherhuoneessa ja nautitaan kasvihuoneen keväästä teekutsuilla. Kasvatetaan omat kesäkukat. Kerrotaan kuun vaikutuksesta kevättöihin. Sitten alkavat kevätkukat nousta kukkimaan. Hienoja kuvia, neuvoja, vinkkejä mitä kaikkea ihanaa voisi istuttaa pihalle. Tulppaanit, narsissit, laukat, yrtit, potager esitellään. Tunnelmoidaan ja nautitaan puutarhamajassa. Aivan ihania vinkkikuvia, kuinka joku osaa tehdä niin ihania tunnelmia.
Tämä kirja pitäisi lukea ja katsella joka ikinen talvi, kun on pimeää ja kevääseen tutuu olevan liian pitkä aika.

7.5. Laurain Antoine; Punaisen muistikirjan nainen
 Ranskalaisen kirjailijan viides teos, jonka oikeudet on myyty ranskalaiselle filmiyhtiölle.
Lauren kimppuun hyökätään ja  ryöstetään käsilaukku, kaikki menee kotiavaimet, puhelin, lompakko, muistikirja, kaikki. Onneksi hän pääsee läheiseen hotelliin yöksi, kun antaa kultakellonsa pantiksi, portieeri uskoo hänen tarinansa.  Aamulla aletaan hotellissa ihmetellä, kun nainen ei nouse ylös, ja huomataan että hän on tajuttomana ja lähetetään sairaalaan.
Kirjakauppias Laurent löytää hienon lilanvärisen nahkalaukun roskasäiliön kannelta. Hän yrittää viedä sen poliisille, mutta siellä on pitkä jono. Hän vie laukun kotiinsa ja alkaa tutkia sitä, löytyisikö laukusta omistajan tietoja. Ei löydy henkilöpapereita tms. Hän alkaa tutkia muistikirjaa ja muita tavaroita ja viehättyy niistä. "Vähitellen salapoliisileikki muuttuu romanttiseksi aarrejahdiksi, joka mullistaa niin etsijän kuin etsityn elämän"
En olekaan lukenut montaa ranskalaista romaania ja tämä oli kyllä hieno kokemus. Hienovarainen rakkauskertomus. Kuinka pienistä asioista syntyy tuttuus vieraaseen ihmiseen, käsilaukun sisällöstä.
Hieno lukukokemus!

 6-8.5 Leppänen Helena; Keräilijän aarteet, Iloista emalia
Paljon tietoa suomalaisen emaliastiatuotannon vaiheista ja historiasta. Paljon kuvia  kaikista emaliastioista, niiden valmistuksesta ja suunnittelijoista. Jos keräilee, niin tällainen kirja pitäisi olla kotona, koska en minä muista kaikkia kuvioiden nimiä enkä suunnittelijoita millään.

4.5. Olsson Linda; Laulaisin sinulle lempeitä lauluja
Kirjoittaja on ruotsalainen juristi, joka on v. 1990 toteuttanut unelmansa ja ruvennut kirjailijaksi. Tämä on hänen esikoisteoksensa joka on palkittu v. 2006 parhaana romaanina (Ruotsin kirjakauppaliitto). Sain idean tämän lukemiseen eräästä kirjablogista, valitettavasti en muista mistä.

Veronika muuttaa maaseudulle viimeistelemään uusinta romaaniaan, lähellä on vain yksi talo, jossa sanotaan asuvan hyvin omituisen vanhan naisen. Naapurin Astrid tulee koputtamaan ovelle, he alkavat vähitellen tutustua ja kertoa menneisyydestään toisilleen. Molemmilla on vaikeita kokemuksia menneisyydessään ja muistoja, joita ei ole voinut kellekään kertoa. Molemmat kertovat vuorotellen vaikeista muistoistaan, vanhalla naisella Astridilla on syvällepainettuja kipeitä asioita, joita hän nyt vasta kertoo Veronikalle, jolloin  muistot tulevat näkyviksi. Heidän ystävyytensä on hiljaista, levollista sielunkumppanuutta, jota harvoin tapaa, tai edes lukee kirjoista.
Oikein kaunis kirja, kansikuvakin hyvin kuvastaa kirjan sisällystä, metsämansikat ovat hyvin vahvasti Astridin muistoissa mukana.
Lukujen alussa on runolainauksia, kirjailija esittää kiitoksensa kirjan lopussa.
Rauhallinen ja levollinen kirja, jännittävä, sellainen jota ei laskisi käsistään.  Kriitikko on ehkä kyynelehtinyt tätä lukiessaan, en minä kuitenkaan. Voin suositella!


1.5. Tähtinen Rake; Arvottomat
Rikoskomisario Petäjämäki joutuu taas kesken viikonlopunviettoa töihin, selvittelemään kultasepänliikkeen ryöstömurhaa. Uudessakaupungissa on myös oikein rikosten aalto, kun samaan aikaan räjäytetään pankkiautomaatti ja sattuu myös nuoren tytön surma. Petäjämäen henkilökohtainenkin elämä taitaa olla jo kahden naisen loukussa, ainakin hänen pitää päättää kumpaan naiseen kiintyy. Kuinka hän onnistuu tasapainoilemaan työn ja viikonloppuisänä olemisen kanssa, töihin kun on mentävä silloin kun vakava rikos on tehty.
Jännärissä on myös yhteiskunnallista pohdintaa, kun Petäjämäki joutuu puuttumaan lapsen  kaltoinkohteluun alkoholistiperheessä.  Viranomainen vaan valitteli ettei ole rahaa pienen tytön huostaanottoon juopolta väkivaltaiselta isältä ja  juopolta äidiltä.
Tämä on hänen kolmas dekkarinsa mitä olen lukenut, ja ehkä tähänastisista paras näistä.  Mutta pitäähän ne loputkin lukea, kunhan sattuvat kirjastosta löytymään.


HUHTIKUU Nämä 9 kirjaa luin huhtikuussa. Positiivisin luettava oli ainakin tämä viimeisin ja Vera Valan jännäri saattoi olla paras. Lueskelinkin nyt vaihteeksi muitakin kirjoja kuin dekkareita, saattaa alkaa dekkarit vähitellen kyllästyttämään :)

30.4. Nieminen Veera; Avioliittosimulaattori
Luin tamperelaisesta blogista, että tämän kirjan tarina esitetään Pyynikin kesäteatterissa ensi kesänä.
"Vilkas itäsuomalainen Aino rakastuu ensisilmäyksellä Jussiin ja päättää muutta miehen kotitilalle Länsi-Suomeen. Jussi ei tosin asu yksin, vaan isänsä, setänsä ja pikkuveljensä kanssa. Aino vain nauraa, hän sopeutuu mihin vain"
Onneksi sain tämän kirjan heti vapuksi kirjastosta. Onhan tää oikein hieno tarina, Suuresta rakkaudesta :). Aino menee noin vaan maatilalle, ja kohtaa siellä kaksi isompaa (Jussin isä ja setä) ja yhden teini-ikäisen mörököllin. Varsinkin nämä kaksi isoa, aiheuttavat ensin epätietoisuutta puhumattomuudellaan ja jos jotain sanovat niin murahtavat puolikkaita sanoja, joista Aino ei saa selvää. Nuorimmaiseen, 13 vuotiaaseen Jaakkoon Aino tutustuu ensimmäisenä, tämä kun yllättäen ihan puhuu ymmärrettävää kieltä :)
Kirjassa on monia hauskoja tapahtumia, mutta myös taustalla ollut emännän kuolema antaa varjonsa elämään. Hyvä se on nuoren naisen vähän pöllyytellä näiden mörököllien elämää, eikä aina jäädä menneisyyden tapahtumien murehtimiseen sisällään, koska puhuahan he eivät osaa murheistaankaan.

"Kirjailijan esikoisteos riemukas tarina suuresta salamarakkaudesta ja maa-Jussin tuoreesta morsiamesta, joka rikkoo neljän miehen vaiteliaan kotirauhan."
 Esikoiseksi on tämä oikein hyvä kirja, ja muutenkin.

26.4. Tabet Sirpa;Varjomies
Nuori yksinhuoltaja äiti  Leeni miettii, kuinka selvitä laskuistaan, kun hän on juuri saanut töistäkin potkut. Hänen luokseen tulee yllättäen ihan vieras mies, jolla on outo tarjous. Forsmaniksi esittäytynyt mies tarjoaa hänelle rahaa, jos Leeni lähtee lapsensa kanssa matkoille pariksi viikoksi. Mies tietysti lupaa hoitaa kaikki matkajärjestelyt ja lopulta rahamäärä nousee neljännesmiljoonaan.
Leeni lähtee matkalle ja silläaikaa palaa talo, jossa hän on asunut. Talon omistaa hänen tätinsä ja tätikin makaa sairaalassa huonokuntoisena.
Siitä se alkaa Leenin painajainen, jäytävää pelkoa rahojen säilytyksestä, salaperäisestä varjostajasta ja vaanijasta. Minne Leeni meneekin, häntä seurataan ja Forsman putkahtaa yllättäen uhkailemaan. Poliisikin alkaa ahdistaa Leeniä, epäilemällä tämän järjestäneen talon tuhopolton. Eikä Leeni uskalla kertoa kellekään mitään, koska Forsman on uhkaillut vielä lapsen, jos jollekin kertoo.
Rikosreportteri Paula Mikkola alkaa vainuta tulipalosta ja palossa kuolleena löytyneestä miehestä isoa juttua. Hän alkaa kerätä aineistoa, miksi talo poltettiin ja kuka omistaa ympärillä olevat maat.
Kirjassa on vähän sekava sisällys, yllättäen vaihtuu kerronta ihan eri ihmisiin, jotka eivät olekaan sitä miltä ensiksi näyttävät. Loppujen lopuksi ei oikein tiedä kuka kukin on. Kirjoittaja osaa kyllä pitää jännitystä ja peloittelua yllä. Vaikka ei olekaan Tosi hyvä kirja, ei voi jättää lukematta, kun pitää saada selville miten Leeni selviää tästä jutusta.

25.4. Orkoma Marja; Pepperoni&Pikilanka
Aina kun saan kirjastossa käsiini uuden kirjan tältä kirjailijalta, niin onhan se lainattava. Olen lukenut sarjaan kuuluvat edelliset kirjat.
Satakielilaaksossa Henna ja Auri pitävät yrityksiään samassa talossa, ja heillä menee suhteellisen hyvin. Kummallekin aiheuttavat vanhemmat huolta, paljon sairauksia on molempien vanhemmilla yllättäen. Nuorilla naisilla on myös kolhuja rakkauselämässä. Aurilla lisäksi on murhetta nimettömistä uhkaavista kirjeistä ja kuolleista linnuista, joita ilmestyy portaille.
No jaa, olen kyllä pitänyt enemmänkin edellisistä tämän kirjailijan kirjoista, mutta kyllähän tämänkin luki. Pari vuotta sitten luinkin vain tällaisia romaaneja, voihan se olla että viimevuotisten lukukokemusten jälkeen on oma makuni muuttunut ja kaipaan vähän toisenlaista lukemista :)

15.4. Tähtinen Rake; Hiljaisuuteen haudattu
Uudessakaupungissa tapahtuu vanhan miehen katoaminen. Rikoskomisario Petri Petäjämäki joutuu kollegoineen visaisen rikoksen selvittäjäksi. Lähistöltä löytyy myös tyhjillään oleva vene, jonka omistaja on paikallisen öljynjalostamon työntekijä. Petäjämäellä on aavistus, että nämä kaksi juttua jotenkin liittyvät yhteen ja hän alkaa haastatella myös öljyfirman omistajia.
Petäjämäki harrastaa myös sukellusta ja hän joutuukin sitten selvittämään sukellusturmaa myös. Siinä samassa aikaisempien tapauksien palaset loksahtavat paikoilleen.
Mulla tämän kirjan lukeminen venähtikin aika pitkäksi, välillä tuntui pitkäveteiseltäkin, mutta ei se liene tämän kirjan vika, on vaan monta muutakin hommaa nyt, kuin lukeminen :)

20.4. Remes Ilkka; Hermes
Junamatkalle löysin kirpputorilta tämän pokkarin halvalla, ihan kirjailijan takia ostin. Sattui olemaan nuorten dekkari, mutta tosiaan ihan jännittävä kirja, enkä minäkän ole liian vanha lukemaan tätä:)
14 v. Aaro Korpi ja hänen kaverinsa Niko käyvät ostamassa Saksasta hienon Mersun. Kokemattomuuttaan sattuvat ostamaan varastetun auton, jota eivät sitten pystykään myymään kotimaassa laillisesti, vaan myyvät sen ilman rekisteröintiä venäläiselle herralle. Pojat joutuvat kuitenkin mukaan tosi rikollisten sotillaallisen kaluston varastus-operaatioon. Aaro kidnapataan Venäjälle, josta hän onnistuu pakenemaan varastetulla pienoishelikopterilla Suomen puolelle.
Oli ihan hyvä dekkari.

16.4. Kuivaniemi Mirja ; Pekka Niemisen kesä
Minulle aivan uusi kirjailija. Tämä kirja on kotona odottanut lukemistaan ja on kirjailijan toinen romaani vuodelta -85.  Otin tämän sitten junalukemiseksi, kun ei ollut muutakaan kirjaa.
Kertomus olikin mielenkiintoinen. Nuori mies Pekka oli armeijassa, kun hänen vanhempansa kuolivat yllättäen tapaturmaisesti. Niinpä Pekka sitten jatkoi vanhempiensa uraa maatilan isäntänä. Hän viljeli peltoja ja lypsi lehmiä. Hevonenkin hänellä oli. Sisar oli hänen tärkein ihmisensä.
Maaseudun kylä oli hyvin yhteisöllinen, naapurit tiesivät kaiken mitä kylällä tapahtui. Pekan kesä muuttui kun naapuriin muutti nainen nuoren tyttärensä kanssa.
Tämä on nuoren miehen traaginenkin kasvutarina, luin tämän oikein mielelläni.

13.4. Luhtanen Sari; Murusia
Vaihteeksi luettavana on tällainen kevyempi kirja. Tämän kirjailijan romaanin; Kaikkea kaunista, olen lukenut aikaisemmin.
Emmi on kotitalousopettaja, vaikka hän haluaa kokata erilaista hyvää, maistuvaa ruokaa ruokailijoille. Hänen ystävänsä Lili taas haaveilee omasta keittokirjasta ja  omasta tv ohjelmasta. Hän sisustaa innoissaan omakotitaloaan, hänellä on komea "unelmien mies" Mikki ja kaksostytöt. Emmillä ja Lilillä "synkkaa" hyvin yhteinen ruoanlaitto ja he päättävät osallistua ravintolapäivään, kun Mikin kaveri Yose yllyttää ja kertoo tarjoavansa huippuravintolassa illan jos he pääsevät voiton puolelle ruokatarjoiluissaan. Moni asia kääntyy päälaelleen, Emmi saa paljon kehuja hyvänmakuisista ruuistaan ja Lili saa jäädä vähemmälle, vaikka hän on aina ollut olevinaan pääosassa. Emmi saa unelmien tarjouksen uuteen työpaikkaan ja välit Lilin kanssa rakoilevat. Moni asia muuttuu toisenlaiseksi, monta murhettakin saavat kirjan henkilöt kokea.
Oikein mukava lukea vaihteeksi dekkareiden välillä tällaistakin kirjaa.

8.4.Vala Vera;Kosto ikuisessa kaupungissa
Pääsipä välillä kirjat loppumaan :) Tänään pääsin onneksi kirjastoon taas.
Olipa taas ihan mukava ja mielenkiintoinen luettava. Toinen jännäri tältä kirjailijalta. Ensimmäistä ja neljättä en ole vielä lukenut.
Jo tuttu Arianna De Bellis saa toimeksiannon parlamentaarikolta tutkimaan sisarensa tapaturmaa, hän pelkää että tämä on vaarassa. Laura on assyriologian professori yliopistolla, jossa monenlaiset kaunat ja kateus värittävät työntekijöiden ja opiskelijoidenkin välejä.
Arianna uppoaa tutkimuksiinsa taas vaaroja pelkäämättä ja saa selville kuka uhkaa ja ketä. Rooman kuuma ja kiihkeä elämänrytmi on tässäkin kirjassa läsnä.
Lopputulos on kuitenkin yllättävä. Ariannan omakin menneisyys on vielä unohduksissa. Pakkohan se on lukea tämän kirjan edeltäväkin jännäri, kunhan saan sen käsiini.

5.4. Banerjee-Louhija Nina; Intian helmi
Tämä kirja on seisonut kodissani jo pitkään ja kun lukemani "Mummokirja" jäi työpaikalle, niin ajattelin lukaista tämän nopeasti ohimennen...Tämähän on jo 30 vuotta sitten kirjoitettu kirja, sen ajan levottomuudet Intiassa ja Pakistanissa, Indira Gandhin surma yms kahakat ovat läsnä romaanissa..
Mutta tämähän osoittautui hyväksi kirjaksi!
Suomalainen Elina avioituu Yhdysvalloissa intialaisen arkkitehdin Vijayn kanssa, rakkaus on heidän välillään suuri, huolimatta erilaisesta kultturiperimästä tai uskonnosta. He saavat tyttären Rinan. Vijay kuolee sairauden murtamana ja Elina jää Rinan kanssa kahden.
Elinaa askarruttaa miksi Vijay ei koskaan käynyt tai edes lähtenyt kuolemaan kotimaahansa, eikä ottanut yhteyttäkään sukulaisiinsa..
Niinpä, kun tulee tilaisuus lähteä työmatkalle toimittajana miehen kotiseudulle Kashmiriin, hän lähtee sinne tyttärensä kanssa näyttääkseen hänelle isänsä sukulaisia ja entistä kotiseutua. Vijayn veli ottaa perheensä kanssa Rinan vieraakseen ja Elina jää asumaan hänelle osoitettuun huoneistoon asuntolaivassa.
Vijay on tietenkin kertonut kuinka kaunis ja upea on Kashmirin seutu ja luonto ja sen nyt saa kokea todeksi myös Elina. Vaikka ihmisten määrä ja kaaos näyttäytyvät Elinalle ensin päällimmäisenä. Vijayn menneisyys paljastuu karuna ja selviää miksi hän ei voinut enää palata Intiaan.
Monet asiat Elinan ja Rinan elämässä asettuvat paikoilleen, hyvä kun he pääsevät sieltä pois ennen isompia levottomuuksia, mutta Elinan elämään tulee ymmärryksen myötä uutta toiveikkuutta tulevaisuudesta.

MAALISKUU haaveissa sellainen lukukokemus, jota ei raaskisi jättää käsistään, vaan pitäisi lukea yhdellä kertaa :) Mistähän sen löytäisi? Näitä 11 kirjaa lueskelin maaliskuussa.

29.3. Lehtinen Tuija; Tuhansien aamujen talo
Pitkästä aikaa löysin lukemattoman Lehtisen kirjan :) Aina olen pitänyt Lehtisen kirjoista, eikä tässäkään ollut sinänsä mitään vikaa. Ei vaan tuo aihe oikein ollut kiinnostava, nimittäin armeija. Jokun verran hypin ylitse, joissakin leirien kuvauksissa, mutta olihan tässä kerrottu myös henkilöiden siviilielämästä.
Pääasiassa tässä kerrotaan kahden naisen tarinaa, luutnantti Vaara (eli Martta siviilissä) , toimii kouluttajana auk:ssa ja nuori Smilla, joka opiskelee auk:ssa havittelee paikkaa RUK:hon.  He iskevät silmänsä samaan mieheen, mutta onneksi kummatkin löytävät omansa kuitenkin. Pitihän kirja lukea loppuun asti, jotta selviää kuinka heille lopulta käy.

25.3.Saraspää Seppo; Ministerivierailu
Pieni ohut kirja, jonka luin yhdessä illassa. Oli ihan hyvä lukukokemus tämä romaani.
80-vuotias Kuuno on vammautunut auto-onnettomuudessa ja on pyörätuolissa. Hän on kerran nukahtanut sohvalle ja koko rivitalo on meinannut palaa. Niinpä hänen sijoitetaan "vanhainkotiin".
Kuuno on rajavartiomestari evp ja ensiksi meinaa posauttaa itsensä, mutta kuitenkin päättää kokeilla millaista on vanhainkodissa.  Siellähän tietenkin aika käy pitkäksi, ja muutkin nykyisen hoitotyön ongelmat tulevat esille, kuten hoitaja- ja resurssipula ja lääkkeiden väärinkäyttö.
Hän on kuitenkin terävimmästä päästä vanhainkodin asukkaita ja saa kunniatehtävän pitää "puheenvuoronsa", kun kuntaan ja vanhainkotiin  tulee sosiaali-ja terveysministeri vierailulle.
Kirjassa on ohuudestaan huolimatta paljon asiaa, mikä koskettaa nykyajan ihmistä. Koulukiusaamista, yksinäisyyttä, vanhustenhoidon arkea esimerkiksi.
Minulle aivan uusi kirjailija. Hän asuu Lapissa ja on kirjoittanut jo näemmä useita kirjoja pohjoisen elämästä ja luonnosta. Täytyy pitää silmänsä auki ja tutustua muihinkin hänen kirjoihinsa.

25.3.Sariola Tuula; Totta on, mutta todistakaa
Mäntyharjun kunnassa kaunista siltaa ihaileva joukko huomaa äkkiä joessa kelluvan vainajan, joka paljastuu toiseksi kahdesta sisaruksesta. Taidemaalari Anita Palmunoksa on juuri lähtenyt New Yorkiin taidenäyttelynsä avajaisiin ja vainaja vaikuttaa olevan hänen kaksoissisarensa Jaana, joka asuu vakituisesti Tukholmassa. Poliisit vaikuttavat olevan siellä täystyöllistettyjä, ja rikostarkastaja Olavi Jääskeläinen ottaa vastuun tutkinnasta. Tutkinta takkuaa, eikä meinaa tapahtumista saada selvää. Toisesta huvilasta löytyy myös Jaanan "poikaystävä" veitsi selässään. Ulkomailta palanneessa Anitassa ilmenee myös yllättäviä ominaisuuksia.
Loppuratkaisu on myös taas omanlaisensa yllätys.
En olekaan montaa Sariolan kirjaa lukenut, eikä tämäkään ollut varsinainen "helmi" :) vuodelta 2000.
Mutta tulihan tuo luettua :)

24.3. Henna-Kaisa Sivonen; Mummoillen, henkisen mummon käsikirja
Varasin tämän heti kirjastosta, olin  5.s varaaja. Niinpä sain tämän melko heti lainaan.
Kun näyttää siltä, etten pääse lähiaikoina kuitenkaan mummoksi, on mukava edes lukea mitä kaikkea kivaa mummoiluun kuuluukaan.
Kirjassa on mummoiluun liittyvia kertomuksia mm. Kodista, sen sisustuksesta ja -huollosta. Keittiöstä, ruuanlaitosta, säilönnästä ja leipomisesta. Esim. Karjalanpiirakoiden tekemisestä. Mummoilun Tyylistä ja hyvinvoinnista, terveyttä ja entisajan rohtoja unohtamatta. Kuinka mummoillen vietetään vapaa-aikaa, tehdään käsitöitä ja liikutaan. Kerrotaan monia elämäntarinoita, kirjassa on vielä monia mummojen haastatteluita ja muisteluita edesmenneestä mummosta.
Voi että tässä on paljon mukavaa lukemista!

Minullahan ei ole mitään muistoja omista isovanhemmista, he olivat kuolleet ennen minun syntymistä. Mutta "vieraita" /lainamummoja on elämääni kuulunut pienestä pitäen. Ja nythän hoitelen näitä mukavia "lainamummoja" joka päivä :)

Jos mummoilu tai iso-äitien elämäntyyli kiinnostaa, lukekaa tämä kirja :)

23.3. Remes Matti;Pako
Joitakin vuosia sitten olen lukenut näitä Ruben Waara-sarjan dekkareita esim Sukellus ja Islantilainen syleily. Niinpä lainasin taas vaihteeksi tämän kirjan.
Waaran entinen vävypoika Janne on sellikaverinsa Mertsin kanssa vankilassa ja ovat suunnitelleet pakoa sieltä. Waarakin sotketaan juttuun mukaan. Hangossa on taidegalleria, jonka omistaja on sotkeutunut taulujen väärennösrikoksiin  ja venäläiset väärentäjät ovat palkanneet miehen hakemaan Mertsillä olevan taulun pois, koska se paljastaisi rikollisia. Juttuun sotkeutuu myös Waaran entinen työkaveri, kaunis nainen, Rea. Hangossa tapahtuu sitten useita rikoksia ja Waara näyttää sotkeutuvan vähän niihin kaikkiin.
Dekkari on välillä hauskaakin luettavaa, kirjailija osaa kertoa mukavasti tarinaa, vaikka murhia ja muita rikoksia tapahtuukin.
Varmasti luen lisääkin hänen kirjoittamiansa dekkareita.

17.3. Rask Regina; ei millään pahalla
Vihdoin kerkesin käymään kirjastossa ja otin monia kirjoja lainaan.
Regina Rask on tuttu toimittajana, mutta hänen kirjojaan en ole koskaan nähnyt enkä kuullut. Voi mua!
Kun tämä tuntui kivalta luettavalta, häneltä on ilmestynyt monta kirjaa, jatkan hänen tuotantoonsa tutustumista.
Tämä kertoo pääosin kahdesta sisaruksesta, Raunista ja Ruutista, välillä muistellen heidän lapsuuttaan, mikä sekään ei ollut kovin onnellinen. Eikä sisarusten nykyinenkään elämä taida olla sen kummempaa, Raunilla on pahantuulinen mies Tarmo, joka makailee vain sohvalla, ja Rauni hoitaa lapset ja muut hommat. Ruutkin on ollut naimisissa, mutta lapseton liitto on kariutunut ja nyt hänen elämänsä on hyvin tasaista, kirjakaupan omistajana ja pariakin rakastajaa yhtä aikaa pitäen :)
Sisarukset ovat hyvin toisiinsa kiintyneitä, mutta joka kerta tavattuaan he äityvät riitelemään, varsinkin Rauni on vanhempana sisarena kovin kateellinen kun Ruut on hänen mielestään saanut "kaiken" eikä hän yhtään mitään. ruut kokee myös tyhjyyttä elämässään vaikka hänellä on vapautta ja rahaa, mitkä asiat Raunilta tuntuu puuttuvan.
Pidin tästä romaanista paljon, nelikymppisten naisten "kipuilu" ei ole hyvin kaukana omastakaan elämästä.

13.3. Sarkola Ritva; Naamiotanssi
Tanja ja Jaakko ovat onnellisesti naimisissa, tosin lasta heille ei ole kuulunut.  Kuitenkin Jaakko oli herännyt ajattelemaan, ettei kaikki vaimon kohdalla ollut niinkuin piti, ja ajatus kiusasi häntä. Tanja oli "menevä" nainen, monissa järjestöissä puheen- tai toiminnanjohtajana, oli kutsuja ravintolailtoja kaikkea Jaakon mielestä pinnallista ja joutavaa. Isot naamiaiset olivat tulossa ja ne olivat tärkeä tapahtuma Tanjan mielestä. Kaikkien piti pukeutua 1600-luvun asuihin ja tanssia naamiot kasvoillaan, ja puolilta öin heidän piti riisua naamiot. Tuttu toimittaja Helena Suikkari läksi tekemään juttua naamiaisista, ja hänellä piti olla puku kaapissa ja oven avattuaan hän järkytyksekseen löytää Tanjan kaapista hopeinen tikari rinnassaan. Helsingin poliisin väkivaltatoimiston ylikonstaapelit saavat taas kinkkisen surman tutkittavakseen, ja kahdensadan naamiaisiin osallistuneen joukosta tulisi löytää surmaaja.
Tunnetun kirjailijan varmalla tyylillä kirjoitettu jännäri. Aika hyvä lukukokemus, parhaimmasta päästä tänä vuonna luetuista.

9.3 Katajamäki Unto; Väärät valinnat
Kirja kertoo kunnallispolitiikan kähminnöistä pienehkössä kaupungissa, jossa suunnitellaan Paras-hankkeen  takia kaupunkien yhdistymisiä ja muita toimia rahavirtojen pienennyttyä.
Toistaiseksi tämä on eniten "miesvaltainen" romaani, mitä olen lukenut. Tyhjäksi jääneiden teollisuushallien vuokrauksen jälkeen alaa tulla paikkakunnalle selvittämättömiä rikoksia ja huumeiden käyttöä ym. sekaannusta. Onko vuokraajat osallisena näihin ja venäläisen rekkakuskin surmaan?
Tämä on kirjoittajan toinen jännäri, enkä ole tietenkään ensimmäistä lukenut. "Salapoliisina", nokkansa joka paikkaan tunkee kunnan sivistystoimenjohtaja Martti Piha, joka sitten raportoi saamistaan tuloksista Karhulle, joka on hänen entinen koulukaverinsa.
No jaa, lukihan tämän mutta aika hidasta oli lukeminen, eikä ollut tämäkään kirja niitä mielenkiintoisempia.

6.3. Banerjee-Louhija Nina: Flora
Flora on kaupunki Ranskan sinisellä rannikolla. Siellä on parfyymitehdas, jossa uutetaan kauniista kukista ihania parfyymeja. Tehtaassa työskentelee aistillisia, kauniita naisia, jotka ahmivat miehiä lounaaksi ja päivälliseksi Föhn-tuulen puhaltaessa lämpöä ja intohimoa.
Hyvin erotiikan täyteinen kirja, hauskaa luettavaa. Tästa romaanista tuli mieleen, että tämähän on nykyaikaistettu versio Kamelianaisesta  :D Naiset ja miksei miehetkin "kurtiseerasivat", ja rakkaus ja intohimo roihusivat.

5.3. Palmgren Eila; Paellaa ja piruja
Luokkakokous, vanhat ystävät (ja vihamiehet) tapaavat vuosikymmenien jälkeen. Kati ja hänen miehensä Joonas ovat ostaneet kerrostalo-osakkeen eräältä juristilta, jonka vaimo oli lähtenyt toisen miehen matkaan ulkomaille. Kati on rikostoimittaja ja Joonas rikospoliisi.
Yllättäviä tapahtumia tapahtuu vasta hankitussa asunnossa, osan syytöksistä saa päälleen usein nukkuva kissa Rahmaninof. Vaan komeron takaseinässä joku tumma läikkä vaan suurenee....
Luokkakokouksessa Kati tapaa vanhoja kavereitaan, jossa tosin kaikki eivät ole mieluisia tapaamisia.
Illan päätteeksi kokouksen puuhamies kaatuu kuolleena maahan. Siitä alkaa rikoksen pitkällinen selvittely. Koska käy selväksi että murhahan se on ja murhaaja on luokkatoverien joukossa.
Tämä on toinen tämän kirjailijan kirja, jonka olen lukenut, kolmas hänen jännitysromaaneistaan.
Ihan mukava lukukokemus tämäkin.

Sarkola Ritva; Erehdyksen hinta
Helena on sienestämässä tuttavansa kesähuvilalla, ja saa kutsun tulla avuksi toisen tuttavansa luokse, jonka mies pyytää häntä avuksi, kun vaimo on linnottautunut makuuhuoneeseen ja uhkaa ampua itsensä. Tämä on  ratkennut taas ryyppäämään, vaikka on ollut jo pitkään raittiina. Siitä lähtee alkuunsa tapahtumien ketju, jossa nuori Maria (Helenan toimittaja kolleega) on menettää henkensä, saatuaan mehussa tyrmäystippoja ja jouduttuaan "melkein" raiskatuksi.
 Kirjassa tapahtuu oikestaan niin paljon, ettei niistä voi kertoa lyhyesti.
Aika yllättävä oli tämän kirjan erehdys, kun kävi ilmi kuka kukin oli ja kuka vihasi vanhaa kaljaveikkoa niin, että myrkytti tämän tyrmäystipoilla.

HELMIKUU Alkuvuonna en ole oikein löytänyt sellaisia huippuhyviä kirjoja luettavaksi, en tiedä miksi. Täytyy joutaa etsimään kirjastosta vähän tarkemmin tai jos löytäisi taas vaihteeksi ihan uuden kirjailijan...näitä 9:ää kirjaa lueskelin helmikuussa.

27.2. Tuominen Pirjo; Keskeneräinen elämä
Etsin pitkästä aikaa tämän kirjailijan kirjoja ja tämä sattui lukemattomana käteeni. Otin sen ihan sen aihepiirin tuttuuden takia. Romaani on kirjoitettu jo vuonna 1983.
Paula tuntee eläneensä vain väliaikaista elämää, aina äitinsä/lapsensa/ tai miehensä tahdon mukaan. Hän on leskeksi jäätyään työpaikassa, jossa ei viihdy lainkaan. Yhtenä jouluaattona hän tapaa hautausmaalla Antin, joka yllättäen pyytää hänet illalliselle ystäviensä luo, ja Paula lähtee tämän mukaan, koska ei halua viettää yksinäistä iltaa. Antti osottautui lomahotellin omistajaksi ja hän pyytää sitten Paulan vieraakseen Kissanpäiville. Taitaahan heistä tulla jonkinlainen pari, mutta ei avioparia heistä tule. Paula alkaa työskennellä Kissanpäivien markkinoinnissa, perustaa toimiston omaan kotiinsa, kun tytär muuttaa omaan asuntoon.
Silloin -80 luvulla on jollainlailla ollut samojakin ongelmia yhteiskunnassa, kuin nytkin. Antti kiukustuu monestikin hallituksen toimintaan. Antti löytää kuitenkin toisen vaimon, ja Paula ottaa sen aika raskaasti. Mutta sopeutuu asiaan, koska Iri on ollut hänenkin hyvä ystävä ja Antistahan ei pääse kokonaan eroon, koska hänen poikansa ja Paulan tytär asuvat yhdessä.
Kyllähän tämän kirjoittajan kirjat ovat hyvää tekstiä, taidolla kirjoitettuja. Vaihteeksi mukava lukea muutakin kuin dekkareita :)

23.2. Koskinen Pertti; Kaunis mies katoaa
Yksityisetsivä Maija Miilukorpi  on palkattu etsimään kadonnutta miestä, Eeroa, johon hän oli rakastunut. Pojan omaiset olivat hänet palkanneet. Maija menee pieneen kylään, jossa Eero on asustellut pienessä mökissä. Jostain syystä Maija jää yöksi telttaan ja samana yönä joku tuikkaa mökin tuleen. Eero on ollut ns. Kaunis mies, hyvännäköinen ja urheilullinen. Onko hänet tapettu kauneutensa tähden? Maija törmää oudosti käyttäytyviin kyläläisiin ja melkein joutuu tapetuksi itsekin. Hän ei pelkää asua yksin keskellä metsää, teltassa, vaikka kylällä tapahtuu monia kummallisia asioita ja monet kokevat pelkoa niistä.
Olen kylläkin lukenut parempiakin "psykologisia" jännitysromaaneita. Kirjassa puhutaan jotenkin oudosti "hulluista" ja "kauniista miehistä". Ikinä en ole ajatellut tai edes tullut mieleen, että mies olisi liian kaunis ja joutuisi sen takia vainotuksi.
Eipä ollut tämäkään kirja  kuukauden huippu lukukokemus :)

20.2. Pakkanen Outi; Macbeth on kuollut
Tämäkin kirja kertoo helsinkiläisestä taide- ja teatteripiirin tapahtumista  syksyyn kallistuvassa sateisessa ja synkässä ilmassa. Tähtinäyttelijä Arttu Jaala on palaamassa omaan studioteatteriesitykseen  entisen vaimonsa ja muun porukan kanssa. Shakespearen kappaleesta piti tulla aivan loistava, muuta yllättäen tähtinäytelijä kuolee ra'asti surmattuma. Anna Laine häärii jännärissä mukana, sekä poliisista Matti Martikka ja Tanja Ström. Kirjan lopussa on myös Anna Laineen ruokien ohjeita :)
Aika katkonaista ja hidasta oli mulla tämän luku, eikä oikein huippuhyvältä tämäkään kirja vaikuttanut.

19.2. Dumas Alexandre nuorempi; Kamelianainen
Olen ajatellut lukea tänä vuonna joitain klassikko-kirjoja, ja tämä sattui käteen Kiellettyjen kirjojen hyllystä. Ensimmäisen kerran romaani on ilmestynyt v. 1848.
Unohtumaton rakkaustarina pariisilaisen kurtisaani Margueriten ja Armandin välillä. Armand hullaantuu toivottomasti kuvankauniiseen Margueriteen, jota varakkaat ihailijat herkeämättä piirittävät.
Muistan joskus nähneeni tämän elokuvana, joskus niin nuorena, jolloin en tiennyt mitä kurtisaani tarkoitti:) Haluaisin kyllä katsoa sen uudelleenkin.
Kyllä tämän kirjanakin luki ihan mielellään.

16. 2. Aron Elaine N.; Erityisherkkä ihminen Highly sensitive person
Kirjan esittelyistä ja Television jutun perusteella kiinnostuin tästä aiheesta, ja lopulta sain varaamani kirjan lainaksi.
"Onko sinulla voimakas ja vilkas mielikuvitus? Pidätkö ajoittaista yksinoloa yhtä välttämättömänä kuin hengittämistä? Ovatko kovat äänet, kirkkaat valot tai ihmispaljous sinulle usein liikaa? Pitävätkö muut sinua ujona tai herkkänä?"
Kirjassa on itsetesti, jonka avulla voi kokeilla onko erityisherkkiä piirteitä omaava ihminen. Minä sain testistä täydet pisteet. Asia alkoi kiinnostaa, kun olen aina tuntenut olevani erilainen tyyppi kuin monet muut. Kirjasta saa neuvoja ja vinkkejä kuinka suhtautua itseen ja miten tulla herkkyytensä kanssa toimeen.
Kannattaa hankkia tämä käsiinsä jos aihe kiinnostaa. Muillehan tämä kirja saattaa vaikuttaa joutavalta löpinältä, jos ei ole omakohtaisia kokemuksia.

15.2. Manninen Kirsti, Raivio Jouko; Kuolema ylioppilastalolla
Otin tämän kirjan lainaksi ihan tuon ensimmäisen kirjoittajan takia. Olen kovin tykännyt hänen kirjoistaan aikaisemmin.
Tämän jännitysromaanin tapahtumat ovat keskittyneet v.1872 syystalven Helsingin yliopistoon. Johannes Calonius osallistuu yliopiston juhliin jotka pidetään  Lönnrotin, Runebergin ja Snellmannin kunniaksi. Silloinkin näyttää juhlat riehaantuneen tolkuttomiksi ryyppäjäisiksi, joista Johannes huomaa heräävänsä pianon alta ja vainajan vierestä. Tormakka opettajaneiti Matilda, joka on Johanneksen vuuokraemäntä, alkaa auttaa vuokralaistaan pois pinteestä.
No jaa, lukihan tämän, mutta en hehkuta tämän kirjan hyvyyttä :)

11.2. Pakkanen Outi; Muistivirhe
Meri ja Tuuli ovat identtiset kaksoset, niin samanlaiset mutta täysin erilaiset. Meri asuu Helsingissä ja Tuuli Berliinissä. Meri on alkoholisoitunut yhden aikuisen tyttären eronnut äiti ja Tuuli on varakkaan miehen leski. Tuuli tulee lomailemaan Suomeen ja haluaa "tehdä tilinsä selviksi" menneisyyden kanssa. Koko suku kokoontuu vanhan äidin luokse syömään, sukuun kuuluu kaksosten lisäksi Merin tytär Ringa ja tämän isä. Heillä kaikilla on omat salaisuutensa ja kaunansa toisiaan kohtaan. Lopputulos on hyvin yllättävä, mistäpäs sitä tietää minne ja miksi joku katoaa!
Nämä Pakkasen dekkarit ovat hyvin erilaisia kuin mitä yleensä dekkarit ovat. Tässäkin ilman ruumista ja poliiseja.
Saatan muistaa väärinkin, mutta en ole niitä aikaisemmin lukenut kuin nyt tammikuussa Ruohonleikkaajan.
Jokatapauksessa tämä oli reilusti parempi lukuromaani, kuin mitä kaksi edellistä lukemaani kirjaa. Jatkan hänen kirjojensa lukemista, niitähän riittääkin vielä hyvin monta.

10.2. Lönnroth Heleena; Piironki, joka näki MURHAN
Maakuntalehden toimittaja Johanna saa käsiinsä vanhan piirongin, jonka hän vie puusepälle entistettäväksi, mutta kaikki toimenpiteet piirongille aiheuttavat kummallisia oireita puusepälle. Johanna kirjoittaa lehteensä jutun tästä piirongista ja selvännäkijän kuvailemasta huoneesta jossa näkee piirongin olleen ennen. Jutun johdosta alkaa tapahtua kummia ja järkyttäviä tapahtumia.
Luin tätä puoli sivua kerrallaan kovassa kuumeessa minkä jaksoin. Jos olisin jotain muuttanut kirjasta niin sen nimen ainakin joksikin muuksi :) Kaikista vähiten kirjassa kerrottiin juuri siitä piirongista ja lopuksi minnehän se lienee päätynyt lopulta.
"Jylhää tarinaa pohjalaisista kuolemansynneistä ryydittää herkullisen ironinen ihmiskuvaus"

2.2. Palmgren Eila; Ei kahta kolmannetta
Mulle aivan uusi kirjailija, jonka neljäs jännitysromaani tämä on.
Nuori Sanna tyttö elää vanhan tätinsä ja renkipoika Juuson kanssa vanhalla perintötilalla jossain Savon korvessa. Täti on hyvin määräilevä eikä anna Saanan mennä lukioonkaan opiskelemaan, vaan tehdä talon töitä, jopa olisi pitänyt mennä renkipojan kanssa naimisiin. Sitä ei Sanna halunnut.
Sannalle on sattunut monenlaisia läheltäpiti tilanteita, jotka hänen katkeroitunut tätinsä on aiheuttanut hänen päänsä menoksi. Lopulta tänä onnistuu liukastuttamaan tämän portailta, kun voitelee niitä silokonilla. Onneksi menee vain jalka poikki, mutta Sanna huomaa tätinsä aikeet. Juusokaan ei ole tädin ystävän poika vaan tädin itsensä, jolle täti olisikin jättänyt talon perinnöksi mieluummin kuin veljensä tyttärelle.
Ei nyt mitään jännäreiden parhaimmistoa tämäkään ollut.

***************
TAMMIKUU alkoi aika vähäkirjaisissa merkeissä ( tuli luettua kuitenkin 13 kirjaa :), kun nyt olen lomalla ja on näitä pyhiäkin paljon, en ole päässyt rauhassa kirjastoon niin usein :)
Sitten alkoikin työt ja tammikuun pakkaset, joten kirjastoon ei voi niinkään usein poiketa.

30.1. Pakkanen Outi: Ruohonleikkaaja
 aloitin lukea tätä ja 2.2. lopetin. Tässä kirjassa kerrotaan myös menneisyydestä ja nykyisyydestä.
Runeberginkadulla olevassa talossa asuu Merja, jonka mies on äkillisesti kuollut, eikä Merja osaa vielä surra. Hän järkyttyy kun huomaa lehdessä miehensä kuolinilmoituksen, jonka allekirjoituksena on Rakkaasi, eikä hän tiedä kuka ilmoituksen on laittanut lehteen.
Naapurissa asuu myös yksinäinen ja vähän kummallinen lapsinainen Eevamaria, joka seuraa ikkunasta talon ja naapuritalonkin tapahtumia.
Tämä oli vähän muista poikkeava dekkari, ei niin raaka, mutta kuitenkin jännittävä. Kiinnosti lukea  tämä kirja ja lainaan varmasti useammankin tämän kirjoittajan dekkarin vielä.

29.1. Storgård Päivi; Keinulaudalla
Vaihteeksi hain kirjastosta useamman naiskirjailijan kirjoja. Tämä valikoitui ensimmäiseksi luettavaksi. Kirjailijan esikoisromaani.
Outi on nelikymppinen nainen jolla menee hyvin. Hän on menevä toimittaja television aamuteeveessä. Hänellä on hyvä mies ja kaksi lasta. Vauhdikas ura, joka sitten karkaa liian vauhdikkaksi, hän ei saa nukuttua, eikä uskalla tunnustaa työpaikkalääkärillekään ettei jaksa enää.  Hän sairastuu vaikeaan masennukseen tai sen hoitoa hän aluksi saa. Sitten todetaankin sairauden olevan kaksisuuntainen mielialahäiriö, siihen on sitten taas erilainen hoito.
Lyhyitä lukuja jotka kertovat välillä menneestä ajasta ja välillä "nyky"ajasta, jossa Outi on sairaalassa psykiatrisella osastolla. Onhan tämä välillä aika sekavaa luettavaa, ajat sotkeentuvat, vaan niin on sairauskin, josta tässä kerrotaan.
Pidän kirjasta, niinkuin tämä, jossa on lyhyet napakat luvut, eikä jaaritella turhia sivutolkulla.
Vaikka pidinkin tästä kirjasta, eihän tämä ollut sinänsä mitään hauskaa luettavaa, kylläkin hyvin opettavaista.

28.1. Kirstilä Pentti; Jumalia ei uhmata
Jännitysromaani vuodelta 1982. Hanhivaara on matkustanut lomalle Italiaan Taorminaan, jossa on monenlaista suomalasta turistia samaan aikaan. Tietysti asiat kääntyvät sellaiseksi, jotta yksi turisti löytyy surmattuna. Hanhivaaralla ei ole tietenkään valtuuksia tutkia tapausta siellä, mutta hän tunsi hyvin sen seurueen johon kuuluivat surmaaja ja surmattu. Hän jatkoi sitten tutkimuksia kotimaassa ja Tampereella.
No niin, olihan tämä jo aika vanhanaikainen jännitysromaani ja aika paljon kummallista jaarittelua sisältyi romaaniin. Hyvää iltalukemista, jo muutaman sivun lukeminen alkoi nukuttaa, niinpä minulta menikin aika pitkään tätä lukiessa :)

19.1. Jokinen Seppo; Viha on paha vieras
Löysinpä vielä lukemattoman dekkarin komisario Koskisen tutkimuksista :)
Kerrostalossa on pahemmanlaatuinen kerrostalokyttääjä joka puuttuu jokaiseen risahdukseen,vaikka itsekin on vuokralainen. Isännöitsijästä hiljaisimpaan asujaan kukaan ei pidä tästä naapurista. Sitten alkaa tapahtua uhkaavia tapahtumia, myrkkyä ilmestyy asukkaan jääkaapissa olevaan viinipulloon ja hirttoköysiä tyynyn alle. Kuka pelottelee, vai onko se sittenkään vain pelottelua. Ei ole, koska löytyy
tämä kyttääjä lopulta roikkumassa köyden päässä, vaan uhkaavat tapahtumat eivät siihen lopu.
Tykkäsin tästäkin kirjasta ja onneksi vielä on monta hänen kirjoittamaa jännäriä lukematta :)

13.1. Romppainen Katariina; Mustikkasoppa
Käväisin kirjastossa, ja mukaan tarttui tämä pieni (178 sivua) ja kaunis kirja :) Aloin sitä jo bussissa lukea joutessani ja piti se sitten lukea yhdessä illassa, oli mukavan viihdyttävä ja hauska kirja lukea näin vakavampien kirjojen välissä.
Tämä kertoo nuoren 28 v. Sini-Marjan eli Mustikan biologisen kellon pirinästä ja miehen epätoivoisesta etsinnästä. Opiskelutkin ovat jääneet kesken, eikä töistäkään ole oikein tolkkua. Työkaverina on kyllä mukava mies, jolle voi purkaa miehen kaipuutaan. Eipä oikein internetin nettiprofiilikaan auta miehen etsinnässä, vaan Mustikka joutuu melkein ojasta allikkoon.
Välillä on tällaista kiva lukea.

12.1. Delijani Sahar;  Jakarandapuun lapset
Kirjailija kertoo; "Iranin ja Irakin välisen sodan viimeisenä vuotena Iranissa teloitettiin ja joukkohaudattiin neljästä kahteentoista tuhatta poliittista vankia. Kukaan ei tiedä uhrien tarkkaa luku määrää.  Yksi teloitetuista oli setäni. Myös vanhempani olivat olleet vankilassa poliittisen aktivisminsa takia, mutta kaikeksi onneksi he olivat suorittaneet tuomionsa ja vapautuneet muutamaa vuotta ennen puhdistusten alkua. Jakarandapuun lapset on paitsi yritys pitää elossa setäni ja kaikkien muiden tuona verisenä kesänä murhattujen muistoa, myös yritys valottaa tätä Iranin hstorian synkkää jaksoa, sen unohdettuja tarinoita väkivallasta, vankeudesta ja kuolemasta."
Kirja alkaa Teheranin vankilasta v. 1983 kun Azaria kuljetetaan synnyttämään vankien sairaalaan. Hän saa tytön Nedan, kirja myös päättyy Nedan kertomukseen elämästään Torinossa v. 2011.
Siinä välissä tapahtuu paljon heidän perheelleen ja sukulaisilleen. Elämää pelon ja sodan, monenlaisten pakotteiden keskellä. Isoäitien ja sisarusten hoidellessa vankeina olevien perheenjäseniensä lapsia vaimojen surressa tapettuja miehiään, uskaltamatta kertoa lapselleen tämän isän kuolleen vankilassa.
Kuitenkin suuria tunteita, toivoa, värikästä elämää ja rakkautta kuuluu heidän elämäänsä ja paljon sukulaisia, sekä jakarandapuun tuoksua. Myös pelkoa, haikeutta, muistoja, pakolaisuutta ja suurta murhetta.
Tämä oli niin vaikea ja syvällinen kirja, jännittävä ja aivan erilainen mitä olen koskaan lukenut, tositarina.

11.1.15
Tabet Sirpa; Hämärän lapset
Jännitysromaani rautakautisesta kylästä. Silloin on eletty luonnon ja näkymättömien voimien ja esi-isien palvontaa harrastaen.

" Kirjailija kuvaa vangitsevasti luonnon ja näkymättömien voimien varassa elävien ihmisten kohtaloita. Viha rakkaus ja kateus ovat väkeviä-mutta vielä väkevämpi on vainajien tahto"
Tuntemattoman pelko vaikuttaa kauhealta, kun kylään ilmestyy pieni salaperäinen puhumaton poika, jonka silmät tuntuvat näkevän kaiken ja joka liikkuu notkeasti kuin metsäneläin, eikä pelkää pimeää metsää, niinkuin muut kyläläiset. Poika jää kylän vanhimman Arimon ja tämän vaimon nuoren Tuuran taloon. Arimo julistaa pojan omakseen aluksi, mutta kun kylässä alkaa tapahtua kuolemantapauksia, niin erikoista poikaa aletaan syyttää, että hän on ne aiheuttanut taikuudella. "Pedon" eli suden pelko ottaa kaikki valtaansa, ja pelko vaan laajenee ja tähän menee koko kirjan kertomus.
Tämä kirja ei yllä aikaisemmin lukemieni historiallisten romaanien tasolle (esim. Utrion). En oikein pitänyt kirjasta, ehkä luen vielä hänen nykyaikaa käsitteleviä dekkareita, kunhan niitä tulee vastaan.

Coelho Paulo; Rakkaus, ajattomia mietelauseita


Mietelauseita ja Catalina Estradan ihania kuvia kuvituksena
Näitä kun katselee niin voi olla että ei enää olekaan surullinen tai masentunut.

" Jokaisella ihmisellä maan päällä
on aarteensa joka odottaa löytämistään"
                                          Alkemisti
" On otettava riskejä,
kuljettava joitakin teitä ja hylättävä muut.
Kukaan ei kykene valitsemaan pelkäämättä."
                                                 Brida

"Miten valo tulvii sisään taloon?
Kun ikkunat ovat auki.
Miten valo tulvii ihmiseen?
Kun rakkauden ovi on auki."
                    Yksitoista minuuttia8.1.15
Vala Vera;Villa Sibyllan kirous
Tämä on jo kolmas osa yksityisetsivä Arianna De Bellis-tutkii sarjassa. Ensimmäinen minun lukemani kirja häneltä.
Luettuani melkein 100 sivua, pääsin jotenkuten jyvälle mistä tässä kirjassa on kysymys. Tämä dekkari tutustuttaa yli 400:lla sivullaan Rooman kaupunkiin, sen historiaan, italialaisiin ruokiin, paikoihin ja muuhunkin elämänmenoon. Alussa lukemista hankaloittaa kieli, vieraat nimet ja -sanonnat.
Asianajajaperheen ylelliseen Villa Sibylla-huvilaan tehdään ryöstöyritys, jossa toinen ryöstäjä ammutaan. Perheen rouva Katia on saanut myös monia uhkauskirjeitä, mitkä saavat hänet pelokkaksi ja masentuneena pelkäämään pikkupoikansa ja miehensä Lorenzon vuoksi. Lorenzo ja muutkin perheen jäsenet eivät oikein ota tosissaan uhkauskirjeitä, mutta Katia palkkaa yksityisetsivän Ariannan selvittämään kuka lähettelee niitä. Lorenzon ensimmäinen vaimokin on saanut samantapaisia uhkauskirjeitä vuosia sitten ja sitten löytynyt kuolleena. Arianna alkaa tutustua henkilöiden taustoihin, esim kuolleen ryöstäjän lähipiiriin ja joutuu vaarallisiin tilanteisiin rikollisten kanssa. Hänen omassakin yksityiselämässään on ollut monenlaista salaisuutta, joita nyt selviää.
Tässä dekkarissa on niin paljon monenlaisia tapahtumia, antiikin mystisestä kultti-uskonnosta nykypäivän mafiaan, etten lyhyesti osaa kertoa tapahtumista. Salaisuuksia ja vainoajia näytää olevan monilla kirjan henkilöillä.
Jännittävä, monikerroksinen dekkari. Varmasti paljon taustatyötä on vaatinut tämän kirjan kirjoittaminen.


7.1.15 Tiitinen Esko-Pekka; Anjan lähes erinomainen elämä
kävin tänään kirjastossa ja tästähän se on alettava, on niin herkullinen kuva kirjan kannessa :D

 " Jos mie en ois jo nuorena tyttönä läikyttäny kahvia liinalle ni ois jääny likapyykki pesemättä. Mutta voin mie silti kehumatta tässä iässä sannoo, että melko varmasti mie ite ohjasin elämäni"
Pitkästä aikaa sain nauraa kippurassa, kun tätä luin. Vaikka eihän tämä kirja sisältänyt vain karjalaista huumoria, mutta oli hauskasti kirjoitettu ihan meijän murteella.
Maatilan emäntä Anja kertoo elämänsä tarinaa mankalle puhuen. Sisko on kehottanut häntä jättämään tarinansa jäläkipolvelle tietoon. Jälkipolvi eli poika Jussi on ollut peräkamarinpoika pitkään ja sitten kerran lähtenyt lomareissulle Espanjaan, ja yllätti äitinsä jäämällä sinne. Löysi vaimon sieltä ja kutsui sitten äitinsäkin pienen pojan ristiäisiin.
Olihan Anjalla mieskin aikansa, Erkki. Joka oli järjestöaktiivi, ja sanoi aina aamulla herätessään "Mutta ei" ja keräili romuja pihalle ja joka paikkaan...Lopulta Anja huomasi menevänsä ihan "harmaaksi" Erkin kanssa elellessä ja erohan siitä tuli ja Erkki perusti Joensuuhun romuliikkeen.
Luin tämän pienen kirjan yhdessä illassa ja ajattelin, että tämähän olisi sopiva tarina kerrottavaksi vaikka radiossa, niinkuin Mielensäpahoittaja ja ruskeakastike :)

6.1.15
Fossum Karin; Minä näen pimeässä
Tässä dekkarissa mennään syvälle ihmisen mieleen.
Riktor on sairaanhoitaja, joka on työssä vanhusten saattohoitokodissa. Hän on yksinäinen, eikä laske ketään lähelleen, mutta kuitenkin kaipaa naista. Hän istuskelee vapaa-aikansa puistossa ja ihailee suhkulähdettä ja patsaita siellä, sekä seurailee siellä käyviä ihmisiä. Hän tutustuu paremmin puistossa käyvään alkoholistimieheen ja vie tämän kotiinsa. Mies menee kuitenkin varastamaan hänen lompakostaa rahaa, jolloin Riktorilta menee maltti lopullisesti. Ja mies päätyy hautaan pihalle. Riktor istuttaa kummun päälle alppiruusun.
Samaan aikaan tulee ilmi, että saattohoitokodissa hoidettavana ollut vanhus on tukahdutettu tyynyllä. Ja Riktoria aletaan epäillä. Hän ei ole surmaa kuitenkaan tehnyt, vaan joku muu. Häntä on kuitenkin epäilty vanhusten kiduttamisesta ja lääkkeiden hävittämisestä vessanpyttyyn ja huoneeseen on aikaisemmin laitettu valvontakamera, joten kiistattomasti hän on kidutukseen syyllinen. Siitä hän saa syytteen ja kärsii rangaistuksen. Kun hän on vapautunut, aletaan kuitenkin tutkia alkoholistimiehen katoamista, joku on nähnyt hänet Riktorin kotipihassa...
" Karin Fossumin romaanit todistavat, miten selkäpiihin hiipivä jännitys voi olla kaunokirjallisesti nautittavaa ja antoisaa. Minä näen pimeässä ei viiltele väkivalloin vaan menee syvemmälle, pahan tekemisen mieleen".
No jaa, en hirveästi nauttinut tätä lukiessa, mutta olihan se mielenkiinnon takia luettava, vaikka aika järkyttävä kertomus olikin. Voisiko olla tosiaan tuollaista hoitajaa? Sitä jää miettimään...


Walsh Michael; Se alkoi Casablancasta
Tämä  kirja on sarjassa; lukemattomia kirjoja omasta kaapista ulos :)
On ollut vuosikymmeniä lukemattomana hyllyssä ja nyt olen jo lukenut puoleenväliin, vaikka ei erityisemmin kiinnostakaan. Mutta kun ei muuta luettavaa ollut tässä vuoden vaihteessa.
Romaani alkaa siitä mihin elokuva; Casablanca päättyi. Jos on sen katsonut tuntee jo kirjan henkilöt.
" Seitsemäs joulukuuta 1941, öinen lentokenttä Pohjois-Afrikassa. Kenttää ympäröivään pimeyteen on juuri hävinnyt Lisaboniin suuntaava lentokone, mukanaan vastarintajohtaja Victor Laszlo ja hänen vaimonsa Ilse Lund. Maan pinnalle on jäänyt entinen kapakanpitäjä Rick Blaine, joka on uhrannut oman rakkautensa Euroopan tulevaisuuden hyväksi...
Kirja sinkoaa päähenkilönsä sodan myrskyissä heittelehtivään Eurooppaan, keskelle uusia seikkailuja ja uusia juonitteluja. Mutta se kertoo myös mitä tapahtui ennen Casablancaa ; kuinka New Yorkin Lower East Siden kasvatista Yitzik Balinesta tuli Rick Blaine ja kuinka hän päätyi Marokkoon"
Yritän lukea loppuun ja sitten tämä lähtee kierrätykseen


4.1.2015 
Cederwall Marianne; Ajattelen sinua kuolemaasi saakka
Tämä nyt on ensimmäinen luettu kirja tänä vuonna. Tämä on ruotsalaisen kirjailijan esikoisteos, jonka jatko-osan (Tästä talvesta tulee musta) luin 2014 joulukuussa.
Mirjam palaa entiseen kotikyläänsä Gotlantiin, ostaa vanhan kappelin ja kunnostaa siitä asuntoa itselleen ystävänsä Hervorin kanssa. He ovat viettäneet vuosikausia Hervorin kotikylässä Kuivalihavaarassa Lapissa, Mirjam on ollut lääkärinä ja Hervor tekee ennustuksia lehtiin yms.
Mirjam on kokenut taloudellisen konkurssin 8 v. sitten, kun kolme yrittäjäkaverusta pettivät häntä yhteisyrityksessä, hänellä on isot kaunat kolmea miestä kohtaan. Nämä ovat vieläkin menestyneinä yrittäjinä samalla paikkakunnalla.
Mirjam on saanut velkansa maksettua, ja luottotietonsakin korjattua, kun on elänyt säästeliäästi ja tehnyt lujasti töitä. Niinpä he Hervorin kanssa suunnittelevat kostoa noille pettureille. Ei muuten kuin ajatuksen voimalla, voimalauseita toistaen. He löytävät miehiltä heidän heikot kohtansa ja niitä voimistaen saavat heidät yksi kerrallaan tuhoon.
" Epäsovinnainen, hauska ja tosinaisten veijariromaani"
Halusin lukea tämän, koska tämän jatko-osassa  viitattiin tähän kirjaan monesti. Pidin kyllä toista kirjaa vielä vähän parempana, vaikka hyvin sujuvasti luin tämänkin.
2 kommenttia:

  1. Onneksi huomasin nää sun luetut. Monta kirjaa poimin ja kohta lähden kirjastoon :)

    VastaaPoista