lauantai 10. elokuuta 2013

Kukkia vielä ja mehustusta

Nyt se tuo ilma sitten viileni ja sadettakin on tullut. Ei kuitenkaan sellaisia kaatosateita ja ukkosmyrskyjä, mitä säätiedotuksissa varoiteltiin. Senverran satoi kahtena yönä, että gladiolukset meni poikki ja syyshortensiastakin on katkennut oksia. Onneksi sentään terassilla kukkivat vielä petuniat.

Nämä jo alkoivat lopettaa kukintaansa, mutta keräsin tarkasti kaikki kukkineet kukat pois ja lannoitin reippaammin, niin onneksi vielä kukinta elpyi. Lobeliat samoin toisissa ruukuissa ovat jo lakastuneet kunnolla.

Ahkeraliisa ja verenpisarakin vielä kukkivat. Heräsin aika myöhään kesällä näitä hankkimaan, eikä ollut väreissä enää valinnanvaraa. Ei ole oikein lempivärinen tämä liisa. Yritän viedä verenpisaran yli talven, ensimmäistä kertaa, saa nähdä onnistunko :)

Daaliat ovat olleet aika pettymys, eivät millään konstilla oikein ole kasvaneet ja nyt vasta avautui ensimmäinen kukka. Joku ötökköhän tuo on syönyt kukastakin vielä.

 Siinäpä ne katkenneet gladiolukset nyt ovat sisällä maljakossa. Vähän olen kyllä näidenkin kasvatukseen pettynyt. Tuossa on muuten kulhossa viime kesänä kasvaneita koristekurpitsoita. Eivät ole vuoteen menneet miksikään.


Kärhöt Jacmanii ( ei ole oikeasti noin sininen) ja lumikärhö kukkisivat vielä, jos vaan kesää jatkuu.
Lumikärhössä on ensimmäiset kukat vasta, aika vaatimattomat.

Tänään olen kerännyt mustaherukoita ja mehuttanut. Alkaa ottaa aivoon tämäkin touhu :)
On nimittäin roiskeita keittiö täynnä, kun aina jostain loiskuu punainen mehu pitkin seiniä, kaappien laatikoita, jääkaappiin ja lattialle.  Saanut luututa kaikki paikat moneen kertaan....Olen nyt laittanut mehut pulloihin ja kun jäähtyy niin jääkaappiin, kun meillä ei ole sitä kellaria. Pakastimeenkaan ei mahdu enää mehuja. Vielä olisi pari pensasta keräämättä, mut en enää aio mehustaa niitä. Kaikeksi onneksi ei tullut paljoa marjoja, 15 pensasta jos olisi ollut täynnä, niin olisin ollut helisemässä :)
Ei nyt Niin suuri urakka, mutta kuitenkin...
Vielä on kiehumassa yksi kattilallinen marjoja mehumaijassa...

Lepoisampaa lauantai-iltaa teille muille!

10 kommenttia:

 1. Niin, sellaistahan tämä 'sadonkorjuunaika' on. Välillä väsyttää. Mutta sitten talvella tuntuu hyvältä, kun on satoa tallessa.

  VastaaPoista
 2. Kauniita kukkia sinulla vielä,niinpä mehustaminen tiedän tuntee,vähän aikaa kun lepää taas jaksaa.Mukavaa lauantaiiltaa.♥

  VastaaPoista
 3. Syksy jo kolkuttelee ovelle, illat ja yöt pimenee, ilma viilenee, mutta vieä jaksavat kukat kukoistaa.

  VastaaPoista
 4. Mää oon keittäny vasta kaks maijallista. Mullakin oli aika vähän marjoja tänä vuanna. Jostain pitäis kyl kehtiellä viälä ainaki kolmas satsi että mehut talvella riittäis vähänkään. Eiks se oo vaarallista roiskia kuumaa mehua ympäriins? Oo nyt varovainen siälä. :-)

  VastaaPoista
 5. Niin kauniita on sinun kukkaset,tuo rankka sade ei ollut kiva kun kaateli kukkaset kumoon
  Minultakin muutamia kukkapuskia kaatoi pitkin pituttaan pihamaata. .Minäkin keittelin mustistaviinimarjoista mehua :)

  VastaaPoista
 6. Aika urakan olen tehnyt noita mehuja. Meillä oli myös yli 20 pensasta erlaisia herukoita ja muuta, nyt viime kesänä jo leikattiin vanhimmat pensaat alas. Tänä vuonna niissä oli vain vihreitä versoja ja toivottavasti ensi vuonnakaan ei kovin paljoa vielä satoa tule.
  En tosin mehua enää keitä, kun ei se tule juoduksi, pakastan soseena ja syömme puuron ja jugurtin kanssa.

  VastaaPoista
 7. Mä just eilen tein mustaherukoista hilloa.
  Tuo lobelia menee mun mielestä rumaksi jos on sateinen kesä, samoin petunia. Nois kesäkukissakin on miettimistä mitkä jättää taivasalle ja mitkä laittaa katoksen suojiin kasvamaan jos haluaa niistä nauttia pidempään.

  VastaaPoista
 8. Hienosti kukkivat kesäkukkasi edelleen. Säilöntähommat on täälläkin menossa, nyt on tuloillaan kesäkurpitsahillo.

  VastaaPoista
 9. Säilöntäaikaan on aina sottaista ja kiirusta. Minulla ei nyt mehunkeittoa kun kaikki herukat uusein. Satoa onneksi pikkasen tuli ja annoin pojan perheelle.Ahkerana olet ollut!

  VastaaPoista
 10. Satoaika on kiireistä. Meilläkin tahtoo säilöntätila loppua kesken, kun ei ole kellaria.

  Saat minulta lempiblogi tunnustuksen! Vähän hassua antaa sen takaisin, mutta tämän tunnustuken säännöt eivät sitä kiellä. Sinulla on nyt sitten kaksinkertainan tunnustus :)
  Tunnustuksen voi käydä katsomassa osoitteessa: http://saveajapapuja.blogspot.fi/2013/08/kesakurpitsan-marinointi-ja-tunnustus.html

  VastaaPoista