lauantai 31. elokuuta 2013

Tämän kesän kuulumiset kasvimaalta

Pakkohan tässä on kohta uskoa, että kesä alkaa olla jo ohi. Eipä sille voi mitään.
Kirjoittelenpa nyt mitä ajatuksia toivat tämän kesän kasvatukset.
Aloitan ensin kasvimaalta.
Kesähän oli kaikenkaikkiaan hieno. Koska olin kotona, oli aikaa puuhailla kasvien parissa enemmän. Uusi asia mulle oli oksasilppurin hankinta ja silputtujen hakkeiden laittaminen kasvimaan käytäville. Olihan se mukavaa puuhaa. Alussahan jälki oli mukavannäköistä, ennenkuin linnut etsiessään syömistä alkoivat kaivella sanomalehtiä ja hakkeita. Niinpä sitten hakkeet olivat sikinsokin ja niiden väleistä päääsi kasvamaan rikkaruohoja. Kitkeminenhän on aika mahdotonta hakkeiden seasta.


Nämä öttiäiset olivat viedä minulta mielenrauhan kokonaan. Onneksi ne eivät ole tästä isoiksi kasvaneet (en ainakaan ole huomannut), vaikka kyllä nämäkin jonkinlaista tuhoakin tekevät.

Mitä mulla sitten kasvoi kasvimaalla?
Aloitan reunasta ;) Kesäkurpitsoita oli kaksi tainta, ja niitä on ollut aivan riittävästi. Liikaakin on tullut kesäkurpitsaa.
Koristekurpitsaa oli myös jokunen taimi ja niitäkin on kasvanut paljon. Tosin aika turhaa puuhaa on niiden kasvatus. Nämä eivät ole erikoisennäköisiä kurpitsoita, mutta säilyväthän ne kylläkin koristeena pitkään.


Alkaa nämäkin jättikurpitsat nyt jo kellastua.

Porkkanoille laitoin nyt puutarhalehden innoittamana sinimailasta viherkasvustoksi. Hyvinhän ne ovat kasvaneet, tosin vähän vaikeampaa on harventaa porkkanoita sieltä runsaan sinimailaskasvuston seasta ;))


Herneitä kylvin ihan tavallisista ruokaherneistä ja hyvin nekin kasvoivat, eikä ole matoja ollut niissäkään. Seuraavana vuonna voisi kasvattaa enemmänkin herneitä ihan viherlannoituksenkin vuoksi.

Sipulit kasvoivat hyvin ja korjasin ne jo aikoja sitten ylös ja kylvin siihen penkkiiin kauraa, ettei maa jää paljaaksi. Sipuleissa oli jonkinverran matoja, on aika vaikea pienessä puutarhassa vaihtaa tarpeeksi kauas niiden kasvatuspaikkaa.

Lehtikaalien lehdet maistuivat hyvin kaalikoin toukille, leikkasin lehdet kaikki pois ja laitoin tuhkaa tulossa olevien lehtien päälle, kun ensi olin suihkutellut mäntysuopavettä niihin. Niinpä toukat siitä sitten kuolivat ja lehtikaalit alkoivat kasvattaa uusia lehtiä nyt loppukesällä. Olen saanut jo kuivattaa niiden lehtiä eikä niissä juurikaan enää näy reikiä. Nehän kasvavat syksyllä pakkasten tuloon asti, joten jäihän noita vielä mullekin syötäväksi, kun eivät ihan hengilta saaneet niitä kasveja nuo toukat.



Palsternakka kasvatti edellisenä kesänä siemenet, jotka sitten tänä keväänä itivät pitkin kasvimaata. Annoin niiden kasvaa, mutta en ole aivan varma onnistumisesta, koska nyhtämäni palsternakat ovat olleet kivikovia keskeltä. Sanotaan että palsternakan voi kylvää jo syksyllä koska se on hidas itämään. En sitten tiedä miksi niistä tuli kivikovia.

Nauriita mies haluaa kasvatettavan, on ostellut monia pusseja siemeniä. En ole oikein koskaan saanut niitä hyvin kasvamaan. Varret ovat isoja ja nekin maistuivat joillekin ötököille, mutta juurta niihinkin on kasvanut aika hyvin. Nämä nauriit ovat olleet myös tosi hyvän makuisia. Mulla on vika, etten ”osaa” harventaa riittävästi kerralla mitään kasveja, joten niitä pitää napsia sieltä väleistä aina jotta kasvaisivat.



Kurkut kasvoivat tosi hyvin. Oli mulle aivan uusia lajikkeita. Avomaan kurkku oli ”Moneta” lajiketta, joka tekee pitkiä kurkkuja (23 cm pitkiä) ja kasvihuonekurkku on ”Tasty Green F1” -lajiketta. Molemmat ovat hyvänmakuisia kurkkuja tehneet, ja melko vähällä työllä. Muutaman kerran olen avomaallekin vettä niille antanut. Istutin ne puulaatikkoon.
Nämä kirsikkatomaatit eivät ole tehneet tässä ulkona tomaatteja ollenkaan, vaikka ovat rehevästi kasvaneetkin. Kuva on otettu jo aikaisemmin kesällä. Laatikkokin tuli istutettua liian täyteen.

Mangoldit kasvoivat myös hyvin. Aika vähän olen niitä tänä kesänä käyttänyt, joihin kasvislaatikoihin ja kuivannut lehtiä viherjauheeksi. Kaatuilleetkin ne ovat jo ja alkaneet kasvattaa kukkia ;)




Tomaatit ovat kasvaneet korkeiksi, mutta varsin vähän on tullut tomaatteja niihin ja hidasta on ollut niiden kypsyminen. Tietysti onhan se huono ja pieni, ahdas muovihuonekin, enkä ole multia vaihtanut pitkään aikaan, lisännyt vain. Kirsikkatomaatteja on niistä osa ja noin puolet ”Moneymaker”-lajiketta, jonka pitäisi olla aikanen lajike. Ensi vuonna vaihtuu laijkkkeet ainakin, haluan jonkun keltaisen lajikkeen ainakin vaihteeksi. Kirsikkatomaatit kasvaa vaikka katosta läpi ja tekevät hurjasti kukkia, muttei niistä ole vielä montakaan tomaattia syntynyt, pari kypsynyttä tomaattia olen saanut niistä maistella.


Myös paprikoita on ollut kasvihuoneessa kasvamassa, ovathan nekin kasvaneet, mutta yhtään punerrusta ei ole havaittavissa.


Keltaiset Vahapavut (8 tainta) ovat myös tehneet ihan riittävästi papuja, olen ryöpättynä pakastanut niitä vaikka kuinka monta pussia.

Punajuuretkin pitäisi jo ottaa pois, kohta kasvavat liian isoiksi. Niidenkin ympärille kylvin sinimailasta, hyvin ovat kasvaneet yhdessä.

Lehtiselleriä oli vain muutama taimi, eivät itäneet kunnolla. Aika huonosti ne ovat kasvaneet, mutta ehkä saan niistä muutamaan pussiin laitettua varsia pakkaseen. Keittomausteena se on ihan hyvä.

Tilli mulla epäonnistui, muistaakseni kylvin se just väärään aikaan, ihan tahallani, kokeeksi. Joten kyllä sillä kuun asennolla kylvön aikaan on vaikutusta ;) Vain pari tillin vartta löytynyt, sain just niistä maustetta kurkkujen säilöntään.


Mansikoita tuli vain vähän tänä vuonna. Penkeissä oli olkikate, jota minä syytän huonosta kasvusta. Olisivat tarvinneet kai lisää typpilannoitusta. Otin oljet pois mansikka-ajan päätyttyä ja ne alkoivat heti kasvaa ihan rehevästi.

Perunat kasvoivat oikein hyvin. Leikkasin varret pois kun tuntui, että tulee liian isoja perunoita. Uudessa paikassa niitäkin pitäisi kasvattaa, niin saa kauniita ruvettomia perunoita.

Parsakaalia on syöty jo aika paljon ja sehän tekee sitten pitkin syksyä sivuille pieniä kukintoja, jos vaan ei pakkanen tule aikaisin. Vaikka lehdet ovat toukkien reittämiä, on nyt tullut ihan hyviä toukattomia parsakaaleja.

Punakaalista ja ruusukaalista en odotakaan enää mitään satoa, ovat niin pieniä ja reikäisiä. Tuleehan niistä hyvää jäniksenruokaa. Kun lunta tulee, jänikset käyvät ne syömässä ja jättävät maksuksi runsaasti papanoita ;)) Ensi keväänä en kyllä enää niitä kasvata. Pitää varmaan hävittää niiden siemenet, etten innoissani ala esikasvattaa niitä enää ;))

Tästähän tulikin nyt oikein pitkä juttu. Seuraavan kerran sitten ovat kukat vuorossa.

Mukavaa lauantaita!

22 kommenttia:

  1. Onpas sinulla ollut monenlaista kasvamassa! Olet tosi ahkera. kaikki näyttää niin kauniiltakin. Noita ötököitä meillä riittää, isoja ja pieniä, siis lehtokotiloita, yäk.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä nuo lehtokotilot ovat niin inhottavia, jotta kaikkensa pitää tehä etteivät valloita joka paikkaa. Luulin minäkin jotta nuo ovat niitä, onneksi ees ovat jotain pintä sorttia.

      Poista
  2. Oi mitä kaikea hyvää on sinun kasvimaalla kasvanut:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, eipä tarvitse ostaa syksyllä kaupasta vihanneksia. Monta ruokaa voi tehdä ihan kokonaan omalta maalta kerätyistä kasviksista :)

      Poista
  3. Sinullahan on ollut paljon vihannaksia kasvamassa paprikatkin ovat niin isot kauniit viellähän ne punastuvat on viellä aikaa.kyllä sinä olet ollut ahkera.nyt on sitten sadonkorjuu aika.Minullakin on tullut paljon kurkkuja ,olen niitä paljon säilönyt. Mukavaa viikonloppua Emilie:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vaan. Jos vaan lämmintä ilmaa vielä riittäisi, niin kypsyisivät vielä.

      Poista
  4. Sinulla on hienosti kaikenlaista kasvamassa ja satoakin on tulossa. Muistitko muuten kastella ne sanomalehdet ennen hakkeen alle laittamista. Hakettakin kannattaa laittaa ihan reilusti. Meillä ei linnut ole juurikaan kaivelleet hakealueilta mitään. Sen sijaan Juuso tykkää käydä kakalla omenapuun alla. Silloin hake lentää ja pitkälle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :)))) vai Juuso tykkää kaivella. Naapurin kissa näköjään tykkää käydä kakilla polulla, kun siinä on pehmoista hiesua.
      No enhän minä niitä lehtiä kastellut, aattelin että kastuvat ne sateestakin.

      Poista
    2. Laitoin kasvimaanpolulle ensin suojakankaan (sellaista ruskeaa, joka pitää maamassat paikallaan) ja sen päälle hakkeen. Mielestäni hake on pysynyt hyvin paikallaan. Penkkiin laitettua olkea linnut ovat käyneet pöyhimässä ja siirtelemässä.

      Kiintoisa postaus kasvimaan onnistumisista ja epäonnistumisista. Aina ei kaikki onnistu, mutta onneksi jokin onnistuu. Taidan tehdä samanlaisen postauksen vähän myöhemmin. Siitä on toivottavasti iloa lukijoille ja itselle varsinkin myöhemmin, kun se toimii muistin tukena.

      Poista
    3. Mulle kun ei tullut mieleenkään, että olis voinut laittaa sellasen kankaan hakkeiden alle, kun ei vaan älyä niin ei.
      Olis varmaan hyödyllistä lueskella näitä ensi keväänä iteki, muistin virkistykseksi. Ei tullut lueskeltua edellisen keväisiäkään juttuja ;)

      Poista
  5. Esikasvatitko itse tomaatit ja paprikat ? Itselläkin jäi viime vuonna kaikki paprikat raaoiksi, kun kasvatin taimet itse siemenistä. Tänä vuonna ostin taas valmiit taimet. Nyt on saanut syödä monta paprikaa. Mutta onhan sinulla siellä ollut ja on paljon muuta hyvää syötävää. Mangoldia olen itsekin miettinyt, pitäisikö ensi kesänä kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itehän minä olen kasvatellut taimet. Siemenet oli otettu joskus ostopaprikoista je sellasista. Eihän ne kerkiä Suomen kesässä valmistua. Pitäs ostaa kunnon siemeniä. Enpä aatellut enää paprikoita kasvattaakaan ja tomaatinsiemenet on myös uusittava. Mulla niitä riittää aina moneksi vuodeksi kylvää samasta pussista.

      Poista
  6. Upeaa satoa olet saanut! Aina sitä pikkasen tappiohenkeäkin on ilmassa kuten nuo kaalit..minullakaan eivät kasva ja kirpat syövät ne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, edellisenä kesänä eivät läheskään kasvaneet näin hyvin. Pitäis noita tuholaisia jollain torjua, mutta kun ei osaa eikä tiedä...

      Poista
  7. Komeaa satoa sinulla ! Mangoldia mulla oli myös joku vuosi, enkä oikein osannut/viitsinyt opetella sen käyttöä, hassua, joskus kylvämäminen ja kasvattaminen on mulle tärkeämpää kuin käyttö :) Tillin luulisi olevan helppo, mutta oon saanut sen monta kertaa epäonnistumaan - harmi, sillä sitä osaisin ja tykkäisin käyttää, uusien perunoiden kanssa nam !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan se mangoldi niin komea kasvi, koristeenakin voi kasvattaa. Viime vuonna syötiin enemmänkin niitä, nyt on vähän kyllästyntyt. Aika mautonhan se on. Tilli on hyvin konstikas minun mielestä, ei onnistu läheskään aina.

      Poista
  8. Vastaukset
    1. Toivotaan niin,olis vaan kellaria tms säilytyspaikkaa, niin paremmin säilyisivät.

      Poista
  9. Paljon olet kasvattanut ja paljon olet saanut satoakin. Minulla ei ole mitään mansikoiden välissä ja kasvavat todella hyvin. Mitenkähän lie tuulettuminen oljen kanssa sateisena kesänä? Mansikka ottaa hometta tosi herkästi. Keräänkö sinulle niitä tulikukan siemeniä? Laita osoitteesi sähköpostiini gardenofmydreamsblogi@gmail.com, jos haluat siemeniä. Mukavaa sunnuntaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos! Laitan sulle osoitteen.
      Ennen käytin mansikkarivien välissä höylälastua, ihan hyvin toimi. Nyt ei ole sitä enää. Ekaa kertaa kokeilin olkia, mutta poistin ne kun keräsivät noita kotiloita allensa. Kosteuttahan ne pidättävät.

      Poista
  10. Upean sadon olet saanut kasvimaalta tänä kesänä. Miten sinä säilytät juurekset ? Minä himoiten maakellaria, että saisin juurekset säilymään eden jouluun asti. Jääkaapissa rupeavat nahistumaan varsin nopeasti :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sepä siinä onkin, kun ei ole meilläkään kellaria. Mahdollisinmman paljon kiehautettuna pitää pakastaa, niinkuin porkkanoita. Sitten vaan pusseissa viileämmässä paikassa, terassillakin jäätyvät perunat usein. Eipä voi paljoa lisätä viljelyksiä kun ei ole säilytyspaikkaa.

      Poista