lauantai 7. syyskuuta 2013

Kaunista syksyä

Upeita ilmoja on ollut vielä ja ihan lämmintäkin. Mulle sopii hyvin tällainen keli. Jos olisi aina tällaista syksyllä, melkein voisin sanoa pitäväni syksystä. Nautitaan nyt kuitenkin, niin kauan kuin tätä kestää :)))


Kurkia oli eräällä pellolla iso lauma eilen, enkä kerennyt mennessä niitä kuvaamaan. Tulomatkalla viimeisetkin olivat nousseet lentoon, joten se siitä kuvaamisesta.


Nyt alkoi myös tyrnien keräys. On aika piikkistä ja hidasta puuhaa. sormet ovat reikiä täynnä. Keräisihän niitä, jos voisi kuvitella nauttivansa niiden hyvästä mausta, mutta kun vielä maistuvatkin niin "pahalle". Voi vain kuvitella niiden syömisen sitten talvella ylläpitävän terveyttä. Joten onhan ne vaan yritettävä kerätä, ennenkuin ilma kylmenee ja on vielä keljumpi kerätä kohmeisilla käsillä.

Katsahdin kerran tyrninmarjoja kerätessä taivaalle, kas. Kärhö John Paul II on alkanutkin kukkimaan. Onpa aika myöhäinen tämä kärhö.


Tämä on kiivennyt varmaan ainakin 4 metriä pitkin vaahteraa. Istutin sen siksi tämän vaahteran viereen, kun jänikset olivat toissatalvena syöneet vaahteran ja kuvittelin sen kuolevan. No se vaan kasvaa ja kasvaa kuitenkin.

Kukkasipuleitakin olen istuttanut. Saattaa olla aikaista, mutta enpä jaksanut odottaa enää myöhempää ajankohtaa.


Nyt on istutettu yli 70 sipulia, narsisseja ja tulppaneita. Pari pussia ostin vielä lisää Lidlistä. Niistä ei ole kuvaa.  Noin 100 kpl on nyt yhteensä. Viime vuonna oli enemmän, mutta niissä oli paljon laukkoja. Nyt en ostanut enää laukkoja, vaikka kauniita ovat nekin.

Muutaman kuunliljan Hosta "Multasormi" ostin takapihan penkkiin, josta otin pois ruusuangervot, kerroin siitä täällä. Ovat sopivan vaaleita.

Täytyypä lähteä vielä keräämään tyrnejä ennenkuin ilta viilenee.
Oikein ihanaa viikonloppua!

22 kommenttia:

 1. Justiin yksi tuttu, joka keräilee tyrnejä, sanoi, että kolmella marjalla tulee jo päivän C-vitamiinit täyteen. Että ehkä ne on niitten reikien väärtti :)

  Ja äsken tuulettelin sitä, kun vielä tähän aikaan vuodesta voi kuivattaa pyykit ulkona. Seuraavan koneellisen kun vie narulle, edellinen on kuiva. Luksusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on ihanaa kun kuivuvat ulkona. Kyllä niitä sen kolme marjaa pureskelee ihan mielellään ;))) kun saa ilmaiset vitamiinit. Olen murskannut niitä ja laitan jääpalarasioihin, sitten saa talvella ottaa palan kerrallaan. Saa c-vitamiinia roppakaupalla.

   Poista
 2. Tänä vuonna tyrnimarjoja tuleekin paljon...olen antanut niin itselleni kertoa...minulla ei valitettavasti pensasta ole...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on kaksi tyttöpensasta ja kyllä tulee ihan riittävästi. On tullut ennenkin ihan tarpeeksi, paitsi eräänä syksynä tuli lintuparvi ja söi kaikki marjat, itelle ei jäänyt yhtään. Olisko ollut toissasyksy, silloin ei ollut marjoja metsissä.

   Poista
 3. Minulla ei ole tyrnipensasta, ei sitten tarvitse kerätä eikä myöskään syödä. Ihania sipuleita olet laittanut maahan,kyllä kevällä piha kukoistaa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin niitä vaan tekee mieli istuttaa, vaikka välttämättä ei kaikkea tarviskaan. Itelleen vaan hommaa saa aikaseksi ;)) Mut onhan ne terveellisiä marjoja.

   Poista
 4. Silloin, kun meillä kasvoi tyrnejä, tykkäsin niistä eniten appelsiinimehun joukossa. Eli sekoitin tyrnimehua appelsiinituoremehuun. Ne sopivat mielestäni hyvin yhteen. Joskus keitin tästä samaisesta mehusta kiisseliä. Näin tyrnit eivät maistuneet yhtään väkeviltä. Sellaisenaan syötynä meitä alkoi aika nopeasti närästämään, ovat niin väkeviä. Tyrnihyytelö on myös hyvää. Vitamiinirikasta syksyn jatkoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vaan! On mekin tehty hyytelöä ja pitää sitä nytkin vielä tehdä. Juu, täytyypä kokeilla sekoituksia ;)

   Poista
 5. Minäkin sekoitan tyrnimehua omena- tai appelsiinimehun sekaan. Tyrni antaa molempiin mehuihin kesäisen aurinkoisen maun, tyrnin kitkeryys katoaa. Suosittelen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, täytyy kokeilla sekoituksia.

   Poista
 6. Keväällä saadaan sitten ihailla sun kukkaloistoa, kun nuo kaikki sipulit kukkivat.
  Kurjet tykkäävät ohrasta ja siksi ne usein kasaantuvat isoiksi parviksi ohrapelloille näin syksyisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti kasvaisivat. Monessa penkissä ei ollutkaan sipuleita ennestään tai kaivelin niitä entisiä sipuleita poiskin silloin alkukesällä. Istuttelin kyllä nekin pienet sipulit jo, saa nähdä mitä niistäkin tulee. Kyllä se kevät jo siintää mielessä, kun nyt piilottelee sipuleita :)

   Poista
 7. Lidlissä oli komeita ja kohtalaisen edullisia sipulipusseja. Minunkin matkaani tarttui muutama pussi, mutta vielä en ole niitä istuttanut. Näin syksyisin ei ole enää niin innostunut sipulin istutuspuuhiin, mutta kyllä sitten keväällä on iloinen, että kuitenkin jaksoi muutaman sipulin multaan kaivaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ne vaan pitää aina katsastaa joka kaupan sipulivalikoimat, kun vaan näkee. Ja aina keväällä aattelee että, olis voinut ostaa niitä enenmmänkin :)))

   Poista
 8. No en varmasti jaksa odottaa minäkään sipulien istutusta, tulis vaan ensin ne sipulit, maa niille ois nyt valmis. :) Hienot on maisemat ja upeat ovat olleet ilmat, meilläkin on näkynyt täällä jo revontulet, mutta yksiäkään en ole nähnyt. Päivällä on vielä kohtuu lämmintäkin, yöksi aina sitten viilenee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaipa ne pohjoisemmassa pitäisikin istuttaa aikaisemmin, kun talvikin tulee aikaisemmin (kai). Viileitä ovat yöt täälläkin olleet.

   Poista
 9. Hankala mutta kannattava homma, onnentyttö kun sinulla on omat tyrnit. Mä haen mehua torilta. Jännä tuo hosta Multasormi, mäkin ostin sen justiinsa, pilkkuja tuossa valkoisessa osassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kyllä nuo tyrnipensaat ovat tehneet hyvin satoa. Kaksi riittää ihan hyvin meidän perheelle. En vaan tiedä säilysköhän ne vitamiinit jos tekivs höyrymehuakin. Seuraavaksi aiotaan kokeilla viinin tekoa tyrneistä.
   Uutuushan tuo hosta näköjään on, vaikka en minä erota niitä ;). samantapaisen näköisiä on ollut ennenkin.

   Poista
 10. Hankala mutta kannattava homma, onnentyttö kun sinulla on omat tyrnit. Mä haen mehua torilta. Jännä tuo hosta Multasormi, mäkin ostin sen justiinsa, pilkkuja tuossa valkoisessa osassa.

  VastaaPoista
 11. Hankala mutta kannattava homma, onnentyttö kun sinulla on omat tyrnit. Mä haen mehua torilta. Jännä tuo hosta Multasormi, mäkin ostin sen justiinsa, pilkkuja tuossa valkoisessa osassa.

  VastaaPoista
 12. Heips, mulla on sulle haaste! Hirveen pitkä, älä oo niin hullu ko mää ja ota sitä vastaan. :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kuitenkin, pitää käydä katsastamassa ;)))

   Poista