maanantai 28. syyskuuta 2020

Syyskuisia touhuja

 Tervehdys taas!

Vähän kuin levon kannalta tämän menneen viikonlopun otin, enkä oikein tehnyt mitään erikoista. 
Mitä nyt kävelyllä kävin, ei olleet maisemat muuttuneet muutamassa päivässä, tosin puihin oli tullut väriä lisää. Ja aurinkoinen ilma hellii...

Puiden väriä siellä täällä...

Kurjetkin muuttivat etelään päin. Kivasti kuuluu kun ne lähestyvät, niin pitäisi ehtiä kaivaa kännykkä taskusta...

Piti sitten lauantaina lähteä pyöräilemään, pakkohan se on kun on niin kaunis auringonpaiste. Tänään en ole kyllä vielä päässyt mihinkään, kun vaan vaihdoin lakanoita ja juonut kahvia ja istunut koneen ääressä...

Kävin lauantaina pikaisesti ruoka-kaupassa, ja kokeilin ekaa kertaa olla naama-maskin kanssa. (Kellään muulla ei näkynyt maskeja) Olipa hankalaa, kun on silmälasit! Ei näe mitään. Lasit on pakko ottaa pois, eikä näe mitään. Junassa matkustaminen silloin sujui noin 6 tuntia ihan hyvin, huurtuminen meni ohi. 

Kävin myös Plantagenissa, jossa ei ollut tungosta, mutta kuitenkin käytin samaa maskia, kun kerran sen tuhlasin jo ruoka-kaupassa.

Lähinnä olin vailla saviruukkuja, kun piti istuttaa tulilatva uudelleen, kun kaatuili liian kevyessä muoviruukussa...ja mullat levisi pitkin lattiaa. Mukaan lähti nuo kolme pientä viherkasvia myös.

Peperomia prostata, String of Turtles, jeeee
Tätä ei ole ennen näkynyt ja se on söpöistä söpöin kasvi. Nuo lehdet on kuvioitu kuin pienet kilpikonnat, siitä englanninkielinen nimi. Tämä oli niin litimärkä, jotta olen kuivattanut sitä paperin päällä päivän, Kun olis parempi totuttaa uusi kasvi ensin jonkin aikaa uuteen kotiin, eikä heti vaihtaa ruukkua, koska se on aina juurille kriisi. 

Niin hennot versot ovat, toivon todella että saan tämän pysymään hengissä. Tämän pitäisi juurtua pistokkaistakin (jopa lehdistä) helposti, tosin nyt ei ole paras aika juurruttamiseen. (Nuo pyöreät vihreät lehdet ovat Pilea Peperomioidesin lehtiä.)

Siinä lukee Aloe Haworthia, lähinnä saattaa olla Limifolian näköinen, kun etsin tarkempaa nimeä netistä tälle.  Suomeksi kai Kirjotähti. Eihän mun pidä ostaa mehikasveja, ei ei. Mutta kun pitää kolme pientä  kasvia löytää, jotta saa ne kympillä. Eikä oikein sopivia löytynyt muita.  Tämä ei ollut ihan niin litimärkä, ja juuret olivat hyvän näköiset ja tukevat. Vaihdoin tämän sitten vähän isompaan ruukkuun kuitenkin heti, vaikka ei pitäisi. Tää on niiin muovisen näköinen, jotta ajattelin vahingossa tulleen väärään pöytään myyntiin, niin oli pakko tutkia juuria, että onko tämä feikkikasvi.

Haworthia limifolia, ehkä
Kolmas kasvi oli toivelistallakin ollut Tradescantia Albiflora, eli juoru. Kuvassa alimmaisena.
On vaikea oikeata nimeä löytää, onko sitten Rionjuoru vai mikä. Ei kuitenkaan ole Nanouk, jonka vielä haluaisin.
Tämäkin oli liian märkänä kaupassa, joten oli pakko vaihta kuivampaa multaa ympärille.  
Toivottavasti kasvaisi tämäkin. 

Tässäpä taisi olla syyskuun kukkaostokset kaikki (yht 4 kasvia), en tainnut elokuussakaan ostaa
kuin pari kasvia.

Pakko oli ottaa kuva tästä Herttalyhdyn kukasta. Kumma kun pistokas kukkii heti kun juurtuu ja niissä 2 metriä pitkissä versoissa ei ole kukkia.

Kuukin on näkynyt mollottavan useana iltana. Ei vielä näin vajaana ole haitannut nukkumista. 

Joku pilven riekale oli tuossa kuun edessä.
Eilisiä kuun kuvia en vielä ole kamerasta katsonut.
Uusi viikko on alkanut ja kohta on taas lokakuu. Aikaisempina vuosina on ollut paljon tapahtumia lokakuun alussa, koska on Tampere-päivää juhlittu.Tänä vuonna Tampere täyttää 241 vuotta. 
Tänä vuonna taitaa olla pääosin netissä nuo tapahtumat. Täytyy katsella netistä, mitä ois tarjolla.

Itsellä on Vuosipävä sen takia, että muutin tänne yksin 2 vuotta sitten lokakuun alussa ja 4 vuotta sitten muutin täältä yksin pois. Silloin jäin vielä noihin Tampere-päivän tapahtumiin tänne. 

Nämä kaksi vuotta on kulunut todella nopeaan, ei oikein tajua miten äkkiä on mennyt aika. 
Nyt pitää päästä ulkoilemaan välillä, lopetan tään höpinän.
Hyvää vointia teille!
Hei vaan seuraavaan kertaan!

10 kommenttia:

  1. Näkyiskohän tänään revontulia täällä turus, muka etelässä näkyy.Syksy on kaunis kaikkialla. Minulla on aloe veraa muutama, mutta tuota aloetta ei ole, se on kaunis kasvi, sinulla erikoisia kasveja, plantagenista käyn joskus myös ostamassa jonkun. Joka syksy näkee kun kurjet lähtee, ja keväällä ne taas tulee tuonne kurjenrahkan kansallispuistoon, joka on tässä lähellä.

    ( Niin kysin onko tohmajärvi sulle tuttu paikka, kun olet asunut hammaslahdessa, ja asuitko siellä v.70 sori tämä uteliaisuus.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aiai, sori, on unohtunut vastata. Ehkä pari kertaa oon kulkenut Tohmajärven keskustassa autolla, siis kyydissä. Eräs tuttu näytti missä oli Katri-Helenan koti. En muista paljoa sieltä mitään. PuunSielussa Onkamossa on käyty usein, ei ihan viimeaikoina. vuosien mittaa monessa näyttelyssä käytiin.

      Poista
  2. Herttalyhtyä yritin joskus saada pysymään elossa. Ei pysynyt. Luovutin. Ei ole minun kasvi vaikka niin tykkäisin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sellasta seon, ei ne viihdy aina. Monesti kastellaan liikaa tai ei ole valoa. Mulla ei ole mehikasvit viihtyneet, kai kastelin liikaa.

      Poista
  3. Ihania ruska kuvia!!!
    Olet todella oikea viherkasvi-ekspertti 💚
    minä pätkäsin enkeln siivet poikki,juurrutan...ja teen yhen ison kukan..kasvoi vaan yhtä vartta.
    Täälläkin aurinkoinen ja ihana syys-päivä!
    Mukavia ulkoilu-juttuja.🍂🍁🍏🍎 Sinulle Emilie!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei kuule pidä paikkaansa. Niin vähän aikaa nämä kasvit on mulla olleet. Katsotaan nyt saano pidettyä ne elossa talven yli.
      Kiitos kuitenkin!

      Poista
  4. Kauniita ruskapuita on sielläkin. Mukavia ostoksia oot tehny sieltä blantagenista, tiällä ei oo noita kauppoja. Tuommonen juoru on miullakin ja pojan perheelle juurrutin siitä kasvin. Isoks on kasvanu miullakin. Epätasasesti kasteloot kaupoissa, välillä litimärät ja sitten rutikuivat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, puuttuu Pohjois-Karjalasta Ikea ja Plantagen, Ikea on Kuopiossa lähin. On siellä onneksi Kukkatalo.Juoruja aina saa tutuilta, kun ne kasvaa niin joutuisaan. Joskus ennen niitä oli itelläkin, mutta ei varmaan kymmeniin vuosiin.

      Poista
  5. Ihania kuvia! Minulla ei tätänykyä ole kuin yksi viherkasvi. Ennen ostelin niitä viikottain! Hyvää syksyä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Hyvä kun joku. Nyt tämä aika on sellainen, ettei voi tehä kaikkee mitä ennen, niin on aikaa katsella kasveja ja touhuta niiden kanssa.

      Poista