maanantai 19. elokuuta 2013

Kukkia ja penkin kunnostus

Kiitoksia kommenteista edelliseen kirjoitukseen! Ei mulla nyt oo niin vihreää enää, tuo kukkapenkkikuva oli jo kesäkuussa otettu muistaakseni ;)) Pikkukoiruliini on perhoskoira. Melkein on jo kasvanut aikuisen kokoon, mutta karvat sille vielä kasvaa lisää, sitten on rotunsa näköinen :)

Eilen olikin oikein hieno kesäinen päivä, eikä vaihteeksi satanutkaan yhtään. Kerkesin ihailla vähän auenneita kukkasiakin. Kyllä niillä on heti into nousta kukkimaan, kun vähän aikaa paistaa sateen jälkeen aurinko ;)
Voi sitä elämäniloa, kun jotain siitä saisi itsellekin.Silkkikukat eivät ole tänäkään kesänä vielä loistaneet, just ennen sateiden alkua aloittelivat kukkimaan. Kyllähän nämä olisivat kauniita, mutta eivät kerkiä loistoonsa. Pitäisi kait esikasvattaa nämäkin keväällä.
Nyt kylvin ne tähän ulos suoraan.

Kuinkahan tätä syyshortensiaa pitäisi leikata, jotta se ei painuisi näin maahan sateella? Keväällä leikkasin vain vähän, kukkineiden versojen päät poistin. Viime kesänähän tämän siirsin tähän ja sitä ennen en ollut leikellyt mitenkään, eikäpä tämä ollut kukkinutkaan oikein milloinkaan.

Tässäpä on edellisessä postauksessa kertomani penkki, mistä kaivelin "kaikki" pois. Kerkesin sunnuntaina kaivella melkein koko penkin Tällainen siitä penkistä nyt tuli, en tietenkään nostanut siinä olevaa punalehtistä koivua, enkä mustakuusta pois, vaan yritin niiden juuria varjella kaivelulta. Eikä tää näytä yhtään miltään, miten liekin noin huono kuva tullut. Istutin siihen takaisin bellikset, värimintut, saksankurjenmiekat ja punapäivänkakkaran sekä sipulit, mitä sieltä löytyi. Laitoin vähän heinäsilppua tuohonkin matojen ruuaksi, kastematoja olikin tuossa penkissä paljon. Polunkin kunnostin, siinä on vielä hiekat kivien päällä, mutta kyllä se tuo sade huuhtelee nekin.
Polun vasemmalla puolen jätin syysleimut nostelematta, eihän nyt ole oikein syyskukkijoiden jakamisen aika, mutta siperiankurjenmiekan jaoin ja vein siitä suurimman osan pois. Kuusen taakse jäi vielä leimukukka ja keltainen piisku nostamatta, kun en jaksanut enää. Tiukkaa teki jotta sain kurjenmiekan ylös, oli niiiin kova juurakko ja puolenmetrin syvyyteen asti juurta täynnä. pala kerrallaan kaivoin ja kun sain 2/3 pois siitä, niin aattelin että kyllä saan lopunkin. Kaunishan se on kukkiessaan, joten kyllä siitä tykkäänkin. Toisessa penkissä on sitä vielä isompi puska, huh.
Päätin kyllä eilen, että tämä saa olla tämän kesän viimeinen penkki, minkä kunnostan ; ) saa nähdä miten syksyn tullen intoa vielä riittää.

Jostain syystä alkaa keltaisia lehtiä tippua nurmikolle, vaikka koivut näyttävät vielä vihreiltä. Mustikoita olen käynyt keräämässä ilta- ja aamupalaksi ja puolukatkin alkavat olla punaisia.
Vielä on kesää ainakin noin 10 päivää. ;)))
Tervetuloa lukijaksi Riikka Periferiasta!
Oikein mukavaa viikkoa kaikille!

7 kommenttia:

 1. Oi silkkikukkia, tulee mummuni mieleen, hänellä kasvoi silkkikukkia, ja astereita. Pelaan niin noiden perennojen kanssa, että kauniit kesäkukat ovat jääneet aivan liian vähälle. Ja kyllä, samaa mieltä, kesää on vielä jäljellä, tänäänkin oli kaunis päivä !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niipä, pietään kiinni vaan kesästä :), niin kauankuin sitä on. Talvi on pitkä ja pimeä. Katsotaan nyt kasvatanko ensi vuonna silkkikukkia, loppuivat nuo siemenet, mutta ainakin unikoita aion kylvää eri lajikkeita.

   Poista
 2. Minunkaan silkkikukkani eivät ole tänä kesänä kukkineet, tosin suurin osa on kukan itsenä siementäneitä alkuja. Hortensian voit leikata keväällä ennen kuin sen lehdet puhkeavat. Edellisen kesän kasvua lyhennetään niin, että jäljelle jää 2-3 silmuparia. Kukan koko tulee näin leikaten myös suuremmaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vaan ohjeesta. Uusia oksia tuohon hortensiaan kasvoikin monia.
   Ai en tiennytkään että silkkikukkakin siementää itsekin. No viime vuonna mulla se kukki vielä huonommin, jotta ei varmaan kerennyt tehdä siemeniä.

   Poista
 3. Silkkikukat on niin kauniita, ovat niitä lapsuuteni kukkia.
  Urakan sie teit, ja siun innostuksesta alotin miekin tekemään kurjenmiekoille uutta paikkaa, näin tämä hurahtaminen tarttuu:)))))))))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaukotartuntaa ;))) vaarallista tämä bloggailukin näkyy olevan.
   Voi olis vielä tuossa altaan vieressä isompi puska, ja vielä pahemman näköinen. Viime vuonna sitä sain vain vähän nyrhittyä pois, mut nyt on miehen teroittama lapio, jolla sain vähän paremmin pilkottua sitä juurakkoa. Kaipais melkein dynamiittia se juurakko, on niin kovaa. Tai jonkun vahvan kaverin avuksi, ei mun mies ainakaan auta tuollaisessa puuhassa.

   Poista
 4. Kaivuu hommia minäkin..aina on kohennettavaa!
  Olet ollut ahkerana!

  VastaaPoista